Arxius

Estas veient: juliol 2008

31/07/2008: 21è FIRART PENEDÈS

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tanco el blog d’aquesta temporada 2007/2008 amb la notícia de la celebració de la 21ena edició de FIRART PENEDÈS del 23 d’agost al 2 de setembre a la capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès en el context de la intensa Festa Major de la vila.

Vilafranca del Penedès

I en parlo amb satisfacció personal perquè més enllà de l’interès objectiu que té aquesta proposta artística, m’afecta directament perquè tinc l’honor de participar-hi com a artista i em plau dir-t’ho perquè vagis seguint el meu camí de pintor al costat dels recorreguts de tots els altres artistes que han passat, passen i passaran, si tot va bé, pel meu blog, que és el teu.

Claudi Vilafranca

Tot va venir com a conseqüència del paper que vaig fer de conductor de la subhasta del FIRART de l’any passat que es fa, com cada any, amb les obres que cadascun dels artistes participants cedeix gratuïtament per col.laborar amb l’Administració de la Festa Major. Quan Ricard Rafecas, un dels responsables de FIRART, va saber que mig em dedicava a pintar i que ho feia mig bé em va proposar participar en l’edició d’aquest any, cosa que em va agradar i que vaig acceptar immediatament.

Claudi Vilafranca

Ara només cal fer els agradables deures, les 30 obres que hi haig de presentar, al costat d’aquestes fotografies que m’ha fet el company de feina, amic d’anys i gran fotògraf, Josep Maria Campillo.

Claudi foto Campillo

D’aquesta manera tanco el blog de la temporada 2008/2009 però obro, a partir de demà mateix, el blog d’estiu amb notes poètiques i pinzellades plàstiques sensibles al temps d’estiu del mes d’agost.

Claudi foto Campillo

Salut, descans i comunicació sensible per mitjà del blog.
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Des que ens vam conèixer, ara fa més o menys un any, la meva relació amb la Lolet Comas, la seva galeria d’art a Mataró i tots els membres de la seva família, s’ha enfortit fins a convertir en habituals les nostres trobades, tot i que sempre tenen el corresponent rerefons professional en forma d’exposició a la seva galeria o en els llocs on jo m’he mogut últimament com a artista plàstic.

Penadés a la Lolet Comas

I d’un altre artista plàstic em plau parlar-te avui perquè exposa actualment i fins al 5 de setembre justament a la Galeria Lolet Comas de Mataró. Es tracta de l’Agustí Penadés, home nascut a València l’any 1935, que es va començar a dedicar a l’escultura i a la pintura quan ja no era gaire jove i com a resultat d’una decisió producte de la reflexió i la maduresa.

Obra Agustí Penadés

I ara la maduresa de la seva pintura de base abstracta, cromatisme lliure, pinzellada visceral i sensibilitat desbordada, t’espera impacient a la Galeria Lolet Comas de Mataró per demostrar-te que el llenguatge d’en Valentí Penadés és encara factible tot i que els temps no són exactament els més idonis per a aquest tipus d’expressió plàstica.

Claudi Agustí Penadés
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Entre el negoci i l’oci creatiu vaig viure la XXIX Fira d’Art de Sant Pol de Mar d’abans-d’ahir, diumenge 27 de juliol del 2008, darrere del taulell amb les meves obres originals i les xapes i uns quants clauers de feltre del meu fill Jesper i la seva companya Gina –no pas de “The Sisters” i el seu món de feltre, que vaig conèixer amb plaer tot just fa quatre dies–, que van agradar molt.

Fira Sant Pol

Sant Pol

L’experiència, tot i que cansada, al peu de la teva paradeta durant la llarga i calorosa jornada, resulta molt estimulant perquè parles amb molta gent de Sant Pol com no ho fas habitualment, des de la teva, per molts nova, realitat de pintor en el context natural dels teus dibuixos i pintures, i perquè també connectes amb els artistes veïns i coneixes gent i reflexions noves sobre la teva obra i sobre el teu treball a iCat fm i a Catalunya Ràdio, que gairebé tothom coneix d’alguna manera.

Fira Sant Pol

És bo fer aquest excercici pràctic d’exposició pública de les teves obres per descobrir que vendre-les és realment difícil, molt més, com deia el meu veí de fira, que fer-les. I tot i que la pintura és per a mi una activitat secundària de plaer i satisfaccions espirituals personals i no materials, també m’agrada vendre alguna coseta, per cobrir despeses i sobretot per detectar el vertader interès que tenen els altres pel que faig.

Claudi Fira Sant Pol

El fet és que vaig vendre tres obres i ja vaig quedar content, sobretot perquè una se la va quedar la pintora emergent Rosa Maria Amorós, que em va venir a veure expressament i que ha quedat immortalitzada al meu costat en la foto que ara contemples.

Claudi Rosa Maria Amorós
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El polifacètic artista gironí Domènec Fita, que té la seva pròpia fundació a Girona, ocupa ara els espais de la Fundació Àngel Planells de Blanes, amb l’exposició “Fita, encuny, orgànic, silicona”, oberta fins al 9 d’agost.

Fita exposició a Fundació Planells

Fundació Planells

I a mi em plau especialment que l’obra i el nom de Domènec Fita s’associï, tot i que sigui temporalment, amb el de l’Àngel Planells, perquè tinc amb en Fita relacions sempre afectuoses i positives, de la mateixa manera que vaig tenir amb en Planells contactes també molt enriquidors i cordials, sobretot al final de la seva vida plena de dificultats de tota mena.

Domènec Fita

Àngel Planells

Tot i que l’obra de Fita no té res a veure amb l’obra de Planells, en les dues hi veig la mateixa energia i el mateix esperit i una mateixa vibració vital que les fa especialment intenses i del tot sinceres.

Obra Fita

Obra Planells


Domènec Fita i Àngel Planells són exemples a seguir per tots aquells que sentim, com ells, la crida visceral de l’art.


Claudi Planells Fita
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
I com passa el temps! Sembla que era ahir quan els Amics de les Arts de Sant Pol de Mar, sota la meva presidència, creàvem la Fira d’Art de Sant Pol, i ja som a la XXIX edició, tot i que ja fa temps que vaig deixar de presidir aquella entitat cultural i que hi ha altres persones que la dirigeixen i que hi dediquen part del seu temps lliure, per amor a l’art i a la població, com nosaltres aleshores.

Claudi Fira Sant Pol

Curiosament he deixat de ser un dels responsables de l’organització de la fira per convertir-me en un senzill firaire, amb la meva paradeta de pintures, dibuixos, samarretes pintades i xapes originals, esperant el pas de veïns, amics i coneguts i públic en general. I de tu mateix, si et plau veure la meva obra i la dels altres artistes a la XXIX Fira d’Art de Sant Pol de Mar, en l’ambient intens de la Festa Major del nostre poble.

Claudi Fira Sant Pol

Claudi Fira de Sant Pol

Ocupo exactament la parada número 35, al carrer Nou de Sant Pol, en aquesta XXIX Fira d’Art que se celebra aquest diumenge, 27 de juliol, de deu del matí a nou del vespre. Vine’m a veure a primera hora o al capvespre, quan la temperatura és més agradable i la llum ambiental fa que l’obra sigui més atractiva.

Claudi Fira Sant Pol

Claudi Fira de Sant Pol
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Les germanes barcelonines Tània i Vanessa Almagro, conegudes com “The Sisters”, han tingut l’encert de crear petits ninots de feltre de famosos com John Lennon, Elvis Presley, Marilyn Monroe, Indiana Jones o Andreu Buenafuente i alguns membres de l’equip d’El Terrat.

Buenafuente de feltre

La seva última creació és el ninot de Karlos Arguiñano, personatge que trobareu al costat dels altres al bloc de la Tània i la Vanessa “Un món de feltre”, www.unmondefeltreblogspot.com, a través del qual també podeu aconseguir el vostre propi i ben personalitzat ninot de feltre.

Ninots de feltre

Fa temps que creia que eres realment una persona famosa quan sorties en algun mots encreuats o quan tenies el teu corresponent caganer nadalenc, però ara hi haig d’afegir també aquesta nova alternativa contemporània en forma de ninot de feltre.

Elvis de feltre

Tot i la gràcia del ninot de feltre cal tenir en compte la possibilitat que algú el faci servir per fer-te mal clavant-li agulletes en una diabòlica cerimònia vudú que podria arribar a ser fatal.

Claudi feltre
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Setba-Zona d’Art ens convida a festejar l’estiu amb una “performance” multidisciplinària d’art, música i dansa que es farà demà dijous, 24 de juliol, a partir de les vuit del vespre a la plaça Reial, 10,1r-2a.

Setba

Setba-Zona d’Art és un espai cultural polivalent destinat a acollir exposicions d’art, conferències, presentacions, tallers, cicles i activitats culturals diverses relacionades tant amb artistes consolidats com amb els joves artistes emergents amb veu pròpia.

Setba

La “performance” festiva combinarà diverses disciplines artístiques d’acord amb l’essència de Setba-Zona d’Art, de manera que músics, ballarins i pintors uniran les seves creacions per oferir un espectacle únic i especial.

Setba

Aprofita també l’avinentesa festiva per contemplar el fons d’art de la galeria i per descobrir la programació d’exposicions i activitats culturals de la pròxima tardor-hivern 2008-2009.

Setba

Diverteix-te fent cultura i enriqueix-te divertint-te!

Claudi Setba
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Capficat per l’acció que l’Albert Gusi acaba de fer traslladant de manera física i conceptual el camp del Barça a Sant Jaume de Frontanyà, no vaig pensar a comunicar-te també que tens una bona oportunitat de repassar la seva obra, que s’exposa ara i fins al 31 d’agost al Museu de la Pagesia de Castellbisbal.

Exposició Albert Gusi a Castellbisbal

Entra així en el seu món creatiu de reflexió sobre les connexions entre home i territori, amb accions sorprenents immortalitzades per la mirada precisa de la seva càmera fotogràfica.

Foto Albert Gusi

L’Albert Gusi és un home amb idees genials i és, justament per aquest motiu, un espècimen natural rar i escàs i en clares vies d’extinció, que són vies cada vegada més ràpides i perilloses, com la seva percepció de la vida.

Claudi Albert Gusi
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ahir es va acabar la IX Mostra d’Arts Vives al Castell de Montesquiu (MAV 2008) dins del propgrama “Viu el Parc” promogut per l’Àrea d’Espai Naturals de la Diputació de Barcelona, amb una oferta diversa d’equilibri entre productes culturals i atractiva base natural de territori i paisatge a l’entorn d’una arquitectura excepcional.

Castell de Montesquiu

Tot i que aquesta mostra s’ha acabat em permeto la llibertat de suggerir-te la visita al castell de Montesquiu, com a símbol viu de les estructures defensives d’aquest territori que és lloc de pas entre les zones muntanyenques del Ripollès i la Cerdanya i les planes d’Osona, en un terreny ideal per a l’assentament humà des d’èpoques molt antigues i que ara és bàsicament un parc natural.

Castell de Montesquiu

El castell de Montesquiu té, possiblement, el seu origen en l’enclavament d’una torrassa de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I el Pilós, al segle IX, sotmesa posteriorment a canvis progressius fins arribar al seu aspecte actual de residència fortificada que ha recuperat el seu lligam amb el territori i s’ha integrat en el conjunt del parc.

Castell de Montesquiu 3

Contempla aquest castell quan et plagui, observa les exposicions que s’hi organitzen temporalment, mira l’audiovisual “Temps d’història i misteri” i participa en les visites guiades trucant prèviament al 938 529 902.

Claudi Montesquiu
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
En Claudi “La Mosra” que sóc jo mateix en el context de “El suplement” d’en Xavier Solà a Catalunya Ràdio, s’atura aquest diumenge que ve, 20 de juliol, perquè s’atura definitivament tot “El suplement” després de vint anys donant sentit als caps de setmana de Catalunya Ràdio i de bona part de Catalunya.

Claudi la Mosra

Claudi quadre

Després de set anys col.laborant amb en Xavier Solà, sis dels quals movent-me pel territori català amb la Unitat Mòbil de Catalunya Ràdio, les meves camises africanes i la meva botzina màgica perseguit per l’audiència com a essència de la secció “On és en Claudi?”, ara aturo la marxa, espero que momentàniament, i celebro l’esdeveniment fent aquesta última secció radiofònica a casa meva.

Claudi cava

De manera que si et plau, post venir-me a trobar aquest diumenge 20 de juliol del 2008, de deu del matí a una del migdia, a casa meva (c/ Abat Deas, 33-35, àtic 2a, Sant Pol de Mar), amb la possibilitat de guanyar un dels tres premis que tinc a punt per a les tres primeres persones que em visitin, i que consisteix en un lot de delicadeses dolces del mestre pastisser de Sant Pol Salvador Sauleda, més una obra original meva. Què et sembla?

arja Claudi

En Salvador prepararà també un pica-pica salat i una copa de cava per a tots els assistents, i jo et garanteixo unes bones vistes de cel i mar des de la terrassa de casa, petita, però ben ubicada. Ja ho veuràs!

Claudi festa final
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
En Pere-Màrtir Brasó fa festa de clausura de la seva exposició “Jo vaig ser-hi” a enblanc espai d’art-interiorisme de Mataró, avui mateix, dijous 17 de juliol del 2008, a partir de les 8 del vespre, en una mena de gran acte de segon vernissatge final, tot i que l’exposició estarà oberta encara fins al dissabte 19 de juliol.

Pere-Màrtir Brasó

Obra Pere-Màrtir Brasó

Si no vas ser-hi al començament pots ser-hi ara al final, aprofitant l’atmosfera d’un acte festiu que inclou cava i cacauets, rapsodes i música en directe, i la possibilitat de guanyar l’obra que en Pere-Màrtir pintarà avui mateix “in situ” per ser sortejada immediatament després en una “performance” que quedarà immortalitzada per la càmera fotogràfica de Jordi Cantenys.

Obra Pere-Màrtir Brasó

Diu en Pere-Màrtir que hi ha la possibilitat, tot i que remota, que en Tom Waits passi a fer una copa, i afegeix també que el que és segur és que no hi anirà és en James Brown.

Pere-Màrtir Brasó

Comprova-ho tu mateix anant a la festa d’en Pere-Màrtir Brasó, avui a partir de les 8 del vespre, a enblanc espai d’art i interiorisme (c/ Lepant, 56) de Mataró.

Claudi Pere-Màrtir Brasó
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Albert Gusi torna a ocupar un espai del meu blog per mèrits propis, ja que en aquesta ocasió pretén traslladar el camp de futbol del Futbol Club Barcelona damunt d’un camp erm de Sant Jaume de Frontanyà, els dies 19 i 20 de juliol, mentre el camp del Barça s’haurà convertit en un camp erm de gespa i de futbol amb motiu dels dos concerts del Bruce Springsteen.

Gusi a Sant Jaume de Frontanyà

Camp nou

Bruce Springsteen

L’Albert ha triat Sant Jaume de Frontanyà perquè és el poble més petit de Catalunya que per no tenir, no té ni camp de futbol, de manera que la seva intervenció artística en el paisatge pren, en aquest cas, dimensions socials i antropològiques considerables, i assegura la participació entusiasta de molts habitants del territori, alguns dels quals celebraran l’acció amb un partit de futbol que resultarà històric.

Sant jaume de Frontanyà

Mentre el camp del Barça es despulla de ratlles, escuts, porteries i referents institucionals i històrics, el “nou” camp de Sant Jaume de Frontanyà és vesteix amb les ratlles, els escuts i les porteries del Barça, i esdevé per un parell de dies, lloc de pelegrinatge per als amants de l’art, de la història i de la màxima expressió de la cultura esportiva i social del país.

Claudi Bruce Springsteen i Gusi
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ja fa dies que et vaig passar les bases del concurs del cartell del XIV Saló del Manga per si et feia gracia participar-hi, i ara ja et puc dir el nom de la guanyadora, que és exactament Naiara Martín del Olmo, jove dibuixant de 24 anys de Sant Sebastià (Guipúscoa), ciutat on treballa dissenyant webs i fent dibuixos d’estil manga com el del cartell guanyador.

Naiara Martín dibuix manga

Naiara Martín del Olmo ha derrotat amb la seva espasa de samurai 123 contrincants que també pretenien assolir la “glòria manga”, i el seu cartell identificarà efectivament aquest XIV Saló del Manga, que es farà a l’Hospitalet de Llobregat del 30 d’octubre al 2 de novembre de 2008.

Dibuix Naiara

La Naiara diu que el seu dibuix representa una noia jove i alegre sortint de les vinyetes de la pàgina d’un manga i fent el signe de la victòria, un posat típic dels japonesos quan els fan fotos. El mateix signe que fa ella ara satisfeta de la seva gesta plàstica.

Claudi manga XIV
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Es confirma una vegada més que no et pots fiar de res, ja que moltes de les suposades i reconfirmades veritats històriques ara resulta que són falses. Malauradament els casos proliferen i fan que augmenti la meva sensació d’inseguretat i de desconfiança en els tècnics que ens han fet pensar una cosa durant segles i segles i que ara ens obliguen a acceptar que no era certa o no del tot certa o certa amb matisos.

Lloba de Ròmul i Rem

És el cas de la famosa lloba de Ròmul i Rem, l’escultura que presideix el Capitoli de Roma, que ara resulta que no és etrusca del segle VI abans de Crist, sinó medieval del segle XIII després de Crist. Amb la diferència de segles sembla que els entesos podien haver demostrar tenir més bon ull ja fa temps!

Palatí romà

Muralles aurelianes

Paral.lelament a aquesta notícia he pogut descobrir també l’estat lamentable del patrimoni històric romà amb un palatí que s’esqueixa com si fos un bacallà, unes muralles aurelianes que s’ensorren com els castells a la platja i uns arqueòlegs pràcticament aturats. Trontolla la base de la nostra civilització i ningú no fa res per evitar-ho!

Indiana Jones

No sé si han pensat a sol.licitar els serveis del gran Indiana Jones!

Claudi Indiana Jones
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Mentre les clíniques d’estètica tempten amb músculs de silicona els homes i 2.500 irlandesos es despullen a la badia de Dublín en una nova “performance” del fotògraf nord-americà Spencer Tunik, el Museu de Manchester cobreix per decòrum les mòmies nues.

abdomen masculí

Foto Spenxer Tunik

Mòmia

I jo, artista de ment i nudista de cos, no puc fer més que afirmar que comparteixo l’opinió d’Astèrix quan diu que aquests romans estan bojos.

Claudi mòmia
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Fins a 92.000 euros pots aconseguir si guanyes algun dels Premis de Creació Artística 2008 convocats per la Conselleria de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid amb la voluntat de donar a conèixer les últimes propostes dels artistes en una línia de treball clarament contemporània.

Premi Creativitat Madrid

Fins al 19 de juliol tens temps encara per fer les teves propostes sempre que quedin ben emmarcades en l’àmbit de les Arts Plàstiques amb llenguatges diversos com el de la pintura, l’escultura, el dibuix, el còmic, el gravat, la tècnica mixta, la fotografia, la instal.lació o el muntatge multimèdia.

Premi Creativitat Madrid

Posa’t les piles, informa’t bé de les bases, envia a temps el teu projecte creatiu i espera amb paciència la decisió del Comitè de Selecció que es farà pública el 23 de juliol.

Premi Creativitat Madrid

Força contemporània i sort tradicional!

Claudi Premi Creativitat Madrid

09/07/2008: Perejil’s de Reus

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Comença’t a preparar si vols conèixer el Perejil’s Festival’08 en la segona edició d’aquest Festival Multicreatiu de Reus com a plataforma d’exploració i exposició al voltant d’iniciatives que es troben a la frontera entre l’art i la cultura contemporània, que es fa a Reus els dies 10, 11 i 12 de juliol.

Perejil's

De manera que la moguda s’inaugura demà a Cal Massó a dos quarts de vuit del vespre amb l’espectacle “CODE” com a projecte experimental de representació visual del so en temps real.

Perejil's

Després hi trobaràs propostes diverses relacionades amb la videocreació, els dibuixos animats, la dansa contemporània i el curtmetratge.

Cal Massó de Reus

Cal Massó és també l’escenari de l’exposició “Mira a càmera” com a mostra fotogràfica efímera feta d’imatges preses tot despertant una persona al crit de “mira a càmera!” sense donar-li temps de reaccionar. Imagina’t com quedaries tu!

Claudi Perejil
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Acabo de descobrir, tot llegint un article d’Idoya Noain publicat a “El Periódico”, que s’ha posat de moda anar a lligar al Museu de Belles Arts de Boston, que cada primer divendres de mes obre els seus espais de quarts de sis de la tarda a quarts de deu del vespre perquè puguis anar a prendre unes copes, mentre balles tot intentant trobar parella, mentre contemples indirectament les obres d’art exposades que veus habitualment en ambient de silenci respectuós.

Museu de Boston

Museu de Boston

Altres museus nord-americans també ofereixen propostes similars, però el de Boston resulta especialment atractiu com a contrapunt a la filosofia general d’una ciutat marcada pels Red Sox de beisbol, els Celtics de bàsquet o els Patriots en futbol americà, que tenen ja els seus mecanismes particulars per lligar.

Museu de Boston


Aquí a Catalunya encara no ha arribat aquesta moda d’anar a lligar de manera programada entre obres d’art,
tot i que com bé saps de manera espontània i particular som molts els que ho hem intentat quan anem a visitar museus i contemplem tangencialment alguna presa viva desitjable de bellesa comparable o millor que les peces exposades. I també és habitual intentar establir relacions més que amistoses entre els assistents als actes inaugurals d’exposicions en museus o sales d’art, sovint més importants i estimulants que la contemplació estricta de les obres exposades.

Claudi Museu de Boston
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu busca comissari o comissària per desenvolupar la proposta artística del programa “Cardedeu amb l’art vigent” pel període 2009-2010.

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Si creus tenir el perfil idoni per a aquesta funció recorda que “Cardedeu amb l’art vigent” té la voluntat de continuar treballant per l’art contemporani a Cardedeu consolidant-se a la vegada com a referent en l’àmbit comarcal, organitzant cada any dues exposicions d’artistes amb trajectòria recent a la capella de Sant Corneli, i una d’un artista consolidat al mateix Museu Arxiu Tomàs Balvey.

Tomàs balvey

Informa’t bé i decideix si et va aquesta proposta. Pots enviar la teva sol.licitud fins al 9 de setembre al Museu Arxiu Tomàs Balvey (c/ Dr. Daurella, 1, 08440 Cardedeu).

Cardedeu

Salut comissari o comissària!

Claudi Tomás Balvey
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em sembla que ja he dit en altres ocasions que no m’agraden gaire les propostes multitudinàries, tant per la quantitat d’actes d’impossible assimilació natural com per l’acumulació de personal que fa encara més complexa aquesta hipotètica assimilació.

Montjuïc de Nit

Montjuïc de Nit

I curiosament la tendència és anar cada vegada més cap aquests grans esdeveniments que cap a les propostes de caràcter minoritari i intimista, tot i que sempre pots intentar obtenir una bona experiència personal en el context d’aquestes grans mogudes que satisfan els desitjos de moltes persones que necessiten fer les mateixes coses al mateix temps.

Montjuïc de Nit

Si tens aquest esperit gregari, demà és el teu dia o, millor dit, la teva nit, perquè la cosa és bàsicament nocturna, com bé diu el títol de la proposta, “Montjuïc de nit”, amb la seva realitat diversa i amplia de 24 espais, equipaments i museus, oberts de 8 del vespre a 3 de la matinada, amb 50 activitats programades, 8 concerts de ritmes diferents, 15 exposicions, 5 espectacles d’arts escèniques i 7 propostes esportives, per a tot tipus de públic i del tot gratuïtes.

Montjuïc de Nit

De fet, tot i les meves reserves mentals, potser també viuré el meu particular “Montjuïc de nit” compartint la nit africana del Museu Etnològic, i el bon bany de nit de les Piscines Picornell a ritme de jazz mentre assaboreixo un refrescant suc de fruita natural. Véns?

Claudi Montjuïc de Nirt

03/07/2008: La força del dibuix

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Barcelona acull aquests dies una cimera europea de policies gais i lesbianes amb la participació d’uns 300 agents procedents de diferents països i l’objectiu que la quarta edició d’aquest esdeveniment serveixi per aconseguir més visibilitat davant l’opinió pública i també per intercanviar experiències sobre la lluita contra l’homofòbia i la discriminació.

Polis suecs

I a mi, que se m’ha desfermat la imaginació excitat per l’encant dels uniformes, sobretot femenins, perversament presents en algunes de les meves tradicionals fantasies eròtiques, em sembla molt bé la trobada, tot i que encara em sobta la imatge de la realitat homosexual, sobretot entre homes, en ambients professionals on tradicionalment la masculinitat més heterosexual semblava norma natural i valor pressuposat.

Polis petons

Poli negre

I, més enllà de la qüestió de fons, m’agrada que, una vegada més, es manifesti la força del dibuix, en aquest cas per tractar la realitat homosexual en el món policial, per mitjà de cartells penjats a les comissaries i altres dependències oficials per explicar amb llenguatge del còmic el tracte discriminatori que poden rebre els agents i les agents de policia per la seva orientació sexual.

Còmic polis

Curiosament, a la manifestació del Dia de l’Orgull Gai de dissabte passat molts manifestants s’insinuaven als mossos d’esquadra de Barcelona excitats pels seus uniformes i d’altres atributs propis del nostre “cos” policial autonòmic.

Claudi poli gai
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
I dic “El Colós” que era de Goya, perquè s’acaba de saber que aquest quadre titulat “El Colós” datat entre 1808 i 1812 que figurava en un inventari dels béns dels fills del pintor, no és realment de Goya, sinó, tot i que encara s’ha de confirmar, d’Asensio Julià, un ajudant del mestre aragonès.

El Colós de Goya

Goya

Asensio Julià pintat per Goya

I és que no et pots fiar de res! Ahir amb la confirmació que un quadre anònim del XIX era realment una obra de Leonardo da Vinci, i avui amb aquest Goya que no és realment un Goya, segons que ha certificat el Museu del Prado quan va avançar les investigacions de dos dels grans experts del pintor, Manuela Mena, cap de conservació de pintura del XVIII i Goya, i José Luis Díez, cap de conservació de pintura del XIX, i d’aquesta manera es tancava un cas obert fa 17 anys!

Goya autoretrat

En aquest ocasió sembla que ha funcionat el “nas” de Manuela Mena, que ja va intuir, fa 17 anys, que la mà que havia pintat “El Colós” no podia ser la mà colossal de Goya. De la mateixa manera que José Luis Díez diu ara que la pintura no té la delicadesa, la transparència, ni la llum de les obres de Goya... ho podien haver dit abans si ara resulta tan evident!

Detall Asensio Julià

Curiosament a la part inferior esquerra del quadre s’hi poden detectar les inicials “A. J” que semblen respondre al nom de l’encara suposat autor Asensio Julià. Si els entesos s’hi haguessin fixat abans, com sembla que lògicament hauria d’haver passat, ja fa temps que l’enigma d’aquest fals Goya s’hauria resolt. O no?

Claudi Goya
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que la sensibilitat artística és tradicionalment contrària a la sensibilitat tècnica, hem d’acceptar que la tècnica pot ser sovint molt útil a l’art tant en la mateixa elaboració de les obres d’art com en les tasques d’identificació dels seus autors o de comprovació de la seva originalitat, de la mateixa manera que cada vegada són més freqüents els casos de molts pares que exigeixen proves d’ADN quan no tenen gaire clara la seva paternitat.

Retrat dama Da Vinci

El fet és que un estudi amb avançades tècniques de làser acaba de revelar que Leonardo da Vinci és el vertader autor del retrat “Perfil nupcial de jove dama”, que un colleccionista suís va comprar per 20.000 dòlars fa 10 anys en una casa de subhastes de Nova York que el presentava com a retrat anònim del segle XIX, sense que cap historiador de l’art n’hagués dubtat mai.

Leonardo Da Vinci

De manera que més enllà de la tradicional intuïció femenina i del “nas” natural que sembla indicar-nos clarament la veracitat dels fets i de les coses que ens envolten, no hi ha res com un bon procés tècnic contemporani per posar les coses al seu lloc, tot i que moltes vegades, tot i l’evidència tècnica, encara preferim mantenir vives certes mentides culturals que responen normalment a una mal entesa tradició impregnada de gotetes verinoses de caràcter religiós i finalment econòmic.

Claudi Da Vinci
<   juliol 2008   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.