Arxius

Estas veient: juliol 2007
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Amb l’esperança d’una bona vacança
el bloggerartista us desitja un estiu creatiu
amb merescuda laboral venjança
polifuncional frisança,
amanida fresca i melosa perdiu.

I ja sabeu que a l’estiu tota cuca viu
com deia un Kafka obsessiu.

Per tant no cal amoïnar-se,
oblidar-se de tot i del Barça
i seguir aquest blog que no descansa
amb tocs de literatura i pintura
per fer de l’estiu bon espai de cultura.

Bon estiu 2007 dic, jo Claudi, bloggerartista amb ull surrealista.


31 juliol
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Les obres d’estiu de la RENFE han eliminat les meves principals estacions de la ciutat de Barcelona, Arc de Triomf, Plaça de Catalunya i, sobretot, Sants, la que faig servir habitualment venint diàriament de Sant Pol de Mar, per anar després caminant fins a la ràdio. Avui he viscut per primera vegada aquesta nova circumstància i de les dues possibilitats que se m’ofereien, el Clot-Aragó de sempre i l’Estació de França, com a novetat, he optat per aquesta úiltima.

Vestíbul França

Andanes França

M’havia passat mitja vida arribant a l’estació de França com a última parada dels trens de rodalies de la línia de la costa, fins que va ser eliminada i substituïda per les altres quatre estacions citades. Tornar a l’estació de França ha estat un plaer per dos motius, pels records agradables del meu propi passat i pels encants d’aquesta estació construïda l’any 1929 per l’arquitecte Pedro Muguruza, que superen amb nota l’estètica i la funcionalitat de qualsevol de les altres quatre estacions que tinc ara a la meva disposició a Barcelona.

Clot-Aragó

Arc Triomf

» Veure més

27/07/2007: Mans artístiques

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Fa uns dies us parlava de la importància bàsica de la mirada en l’àmbit de creació plàstica, tant pels artistes generadors d’imatges, com pels receptors, perquè uns i altres hem de fer servir els ulls per poder gaudir naturalment de l’espectacle visual de les Belles Arts.

Ocell

Elefant

També he remarcat en altres ocasions la importància de la, connectada íntimament amb el cervell, com a eina natural per produir materialment totes aquestes imatges que l’ull haurà de rebre després, tot i que hi hagi sovint un llapis, un pinzell o qualsevol altre objecte de disseny, entre la mà i la matèria bàsica dels diversos artistes.

Cocodril

Gos

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
De la mateixa manera que quan un bosc es crema es crema alguna cosa meva, també puc dir i amb més raó que mai que quan mor un dibuixant mor també alguna cosa meva. I ho dic ara, malauradament, per la mort de l’humorista gràfic i escriptor argentí Roberto Fontanarrosa.

Foto Fontanarrosa

Futbol

El record escrit i sobretot gràfic i humorístic, tot i la tristesa de la circumstància, des del meu blog d’avui per Roberto Fontanarrosa, nascut a Rosario, a l’Argentina, el 26 de novembre del 1944 i mort, al mateix Rosario, el 19 de juliol del 2007, ara fa una setmana.

Foto Fontanarrosa

Boogie

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La facultat de veterinària de la Universitat de Santiago de Compostel•la acaba de descobrir que els cavallets de mar també són infidels, sobretot en captivitat, tot i la fidelitat vitalícia que els caracteritzava fins ara. Diu també que aquesta dada serà molt útil per avaluar l’estat genètic de les poblacions salvatges d’aquesta espècie.

Cavallet de mar

A mi, m’ha sorprès la notícia preocupat sobretot per les meves pròpies infidelitats o per les infidelitats de la gent que m’envolta, però a la vegada m’ha fet pensar que ja fa temps que no en veig, de cavallets de mar, una espècie vulnerable segons la llista vermella d’espècies amenaçades, que per mi resulta del tot desapareguda.

Cavallet de mar

De fet només he vist els cadàvers dels cavallets de mar apergaminats entre restes marines diverses a les platges de Sant Pol de Mar quan hi vaig començar a viure, fa uns trenta anys. Ara, en canvi, ni així no els veig, com tampoc no veig les estrelles de mar, també mortes, que abans trobava sovint entre la sorra.

Cavallet de mar
Estrella de mar

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’apagada d’ahir em fa pensar una vegada més en l’estúpida intel•ligència humana, que, d’una banda, confia massa en la seguretat de la força elèctrica i, de l’altra, converteix la foscor en circumstància ideal per passar de la costosa civilització a la fàcil barbàrie en qüestió d’instants, aquells que fan que, accidentalment, passem de la normalitat artificial al caos natural.

Domo u
Foscor

Fent mitja broma sempre dic que no s’ha de tirar mai la manovella per si el motor falla i has de tornar a fer-la servir amb la força dels teus braços com a única energia natural.

Domo dos
Tres cables
Bombilla apagada
Espelmes

Visc a l’àtic d’una casa de quatre pisos sense ascensor a Sant Pol de Mar i ja fa més de 30 anys que pujo i baixo els seus 68 esglaons amb coses diverses a les mans, des dels meus quatre fills quan eren petits, fins al carret d’anar a comprar de manera habitual, tot passant per alguna nevera o objecte similar en moments puntuals. Em canso i alhora em mantinc en forma i el meu punt claustrofòbic fa que continuï allunyat encara de la capsa tancada dels ascensors, especialment perillosa en apagades com les d’ahir.

» Veure més

23/07/2007: Esport i cultura

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Una vegada més constato l’abisme entre l’esport i la cultura, dues realitats que si tenen algun punt en comú, és de caràcter plàstic, perquè pel que fa a la resta constato que són dues realitats ben allunyades sobretot per qüestions socials i econòmiques.

Fira d'Art
Rafael Nadal

Mentre els pintors de la Fira d’Art al carrer de Sant Pol de Mar, entre els quals circumstancialment hi era jo amb els meus dibuixos, les meves xapes i les meves samarretes pintades, lluitàvem durant tota la jornada per arribar a guanyar uns 150 euros, Rafel Nadal triomfava a Stuttgart i s’embutxacava 133.250 euros i un Mercedes C-350, que, generós el xicot, regalava al seu oncle i entrenador Toni, recordant als espectadors que ell ja té el que va guanyar l’any 2005.

Mercedes c-350
PIlotes

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Una vegada més ens plau plantejar la relació entre natura i cultura perquè tenim la sensació que la diferència tradicional entre aquests dos termes va desapareixent a poc a poc com el gel i la neu per culpa del canvi climàtic amb l’escalfament global del planeta.

Canvi climàtic

Entro en aquest terreny relliscós després d’haver llegit la sorprenent notícia que diu que la canícula obliga a cobrir una glacera suïssa per evitar que es fongui amb el sol de l’estiu. I tot per qüestions econòmiques, que no estètiques, perquè d’aquesta manera volen conservar la seva principal font d’ingressos, que no és altra que la neu.

Glacera

Neu pp

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El pintor manresà Marc Albà no para. Enguany ja ha exposat a Xangai del febrer al març i ara es presenta també al Brasil en dues exposicions col•lectives: una a la galeria d’art del Café Journal de São Paulo i l’altra als salons Alto D’Ouro de Campos do Jordão, població situada 167 quilòmetres al nord-est de São Paulo coneguda com els Alps Brasilers.

Marc Albà
Galeria
Mapa

La col•lectiva del Café Journal recull part de les obres de pintors internacionals seleccionats per la Societé National de Beaux Arts de París que també participaran al Salon d’Automne (Saló de Tardor) d’aquest any a París.

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Aquest diumenge, 22 de juliol de 2007, seré firaire per un dia perquè he tingut la sort de poder participar com a artista en la Fira d’Art de Sant Pol de Mar, com havia fet a les primeres edicions, ja fa uns quants anys, quan des dels Amics de les Arts vam crear aquesta fira que ara és ja un fet normal en el context de la Festa Major de Sant Jaume, que se celebra enguany del 20 al 22 de juliol en aquesta població del Maresme on resideixo des de fa més de 30 anys.

Panoràmica

Vaig ser durant set anys el president dels Amics de les Arts de Sant Pol de Mar, amb l’amic Joan Escarpenter com a motor important i un grup variat de gent de la població, sensible a la creació artística, com a base de la nostra junta.


Sant Pol nocturn

» Veure més

17/07/2007:

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui he comprovat que ja ha arribat l’estiu gràcies a la imatge que m’ha enviat Perico Pastor per correu electrònic,celebrant, amb la seva plasticitat habitual, el nou ritme de l’estiu que, d’acord amb el seu dibuix, hem de traduir pel no-ritme de l’estiu, en posició horitzontal, en un matalàs inflable, llegint plàcidament el llibre de les vacances, portat per la brisa fresca i l’onatge suau del mar.

Dibuix Perico

Foto Perico

Imatge idíl.lica que resumeix perfectament l’essència del descans estiuenc assumible amb elements tan senzills com un matalàs inflable, un llibre, un banyador i un trosset de mar. Un estiu d’essències íntimes ben connectat amb la mateixa essència creativa de Perico Pastor feta també de tècniques senzilles sobre paper a la recerca de la gràcia estètica del gest quotidià, per donar continguts plàstics a situacions habituals que, ben mirat, no ho són gens de plàstiques si no sabem mirar-les amb la mirada sensible d’un artista com ell.

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Acabo d’arribar de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, al Bages, des d’on he mirat la vida com a lloc ideal per tancar aquesta temporada d'“El suplement” de Catalunya Ràdio, observant també l’última sortida de la nau "Suple Space One", que avui ha desaparegut misteriosament en el triangle de les Bermudes.

Castelltallat general
Nau espai
Triangle

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat és un complex cultural jove, amb mig any de vida oficial, que aspira a convertir-se en un autèntic centre de referència recreatiu, divulgatiu i didàctic dedicat a l’astronomia i activitats afins.

Observatori
El Sol

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui a les 7 del vespre tenim una cita a la botiga EROTIC DISSENY http://www.myspace.com/eroticdisseny , del carrer de Sant Miquel, 9, de Manresa, per assistir a la presentació de les “Il•lustracions Eròtiques” de sis artistes (Zwang, Rötor, Dani, Ana Llenas, Violeta i Ana Sánchez) que han entrat en aquest territori plàstic de l’erotisme amb la passió necessària, per amor a l’art i per amor al sexe en el seu vessant més eròtic i sensual, que no pornogràfic.

Porta Erotic Disseny
Il.lustració 1
Il.lustració 2

“Il•lustracions eròtiques”, de variada tècnica i formes diferents, que trobarem exposades durant uns dies i que després es vendran encarpetades al costat dels altres productes habituals d’aquesta botiga eròtica de Manresa que dirigeixen amb sensibilitat epidèrmica l’Elena Serrano i la seva germana Emi.

Emi i Elena
Il.lustració 3
Il.lustració 4

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Josep Martín, company de treballs i relaxaments d’iCat fm, que de tot hi ha a la vinya del senyor, encara que sigui més virtual que real, em comentava l’altre dia que unes imatges publicitàries de figures alternades en blanc i negre l’havien fet pensar en l’obra d’un artista el nom del qual no recordava, ni jo tampoc, tot i que els dos, conjuntament amb l’Elena Corderas, amb qui compartíem aquelles reflexions, teníem ben clares les imatges dels seus dibuixos fantàstics i absurds alhora.

ocells

Autoretrat

Després d’una breu i precisa recerca internàutica, vam poder saber que es tractava de Mauritis Cornelis Escher, un artista nascut a la població holandesa de Leeuwarden l’any 1898 i mort a Baar, ciutat també holandesa, l’any 1972.

Escher amb esfera

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El dia que es va presentar públicament el Parc d’Escultures. Jardí de Cap Roig de la Fundació Caixa Girona, com a exposició permanent d’escultures d’art contemporàni en aquest espai natural privilegiat de la Costa Brava, Arcadi Calzada, president d’aquesta Fundació, em va donar amablement un exemplar de la “Guía de Europa. Parques de esculturas”, que ara, en plenes vacances d’estiu o a punt de fer-les, pot resultar un volum imprescindible per descobrir aquells punts de la geografia europea que han aconseguit aquesta fusió fantàstica entre les fomes naturals del paisatge i la realitat creada pels artistes contemporanis que han trobat en aquests diversos paisatges l’escenografia idònia per a les seves obres en diàleg perfecte amb arbres, plantes, cels i terres.

Portada guia

Es tracta del primer llibre sobre parcs i centres d’escultures i obres d’art/naturalesa a Europa i ofereix una acurada selecció crítica feta per Jimena Blázquez. És el primer volum de la col.lecció “Arte y Naturaleza”, editat per Documenta Artes y Ciencias Sociales.

Parc escultures

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Betty Nazaria Ccana Holgado és la meva afillada peruana a través de la Fundació Intervida.

Foto Betty

Poc temps després d’acceptar la proposta d’apadrinament d’un nen o d’una nena d’algun punt desconegut del planeta amb problemes econòmics i socials destacables, que em va fer la Fundació Intervida, saltava la notícia de possibles irregularitats financeres que posaven en dubte els bjectius humanitaris d’aquesta Fundació.

Nena dibuixant

Mentre pensava què havia de fer vaig rebre una carta d’Intervida on s’especificava la transparència de la seva gestió, explicant que no s’havia desviat cap fons dels padrins a cap finalitat que no fos estrictament social, que no s’havien obert comptes en paradisos fiscals, que no s’havien desviat diners cap a empreses privades i que no existien dobles apadrinaments. I jo, per ara, mentre no es demostri el contrari, m’ho he cregut i continuo pagant la quota que em correspon de 70 cèntims d’euro per a la Betty, la meva afillada.
» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sempre s’ha dit que amb l’edat ens tornem més conservadors i és el que em deu estar passant a mi, que als meus 56 anys m’he tornat un conservador radical de la vida que rebutja, sense vacil•lar ni un instant, qualsevol activitat humana que comporti algun tipus de risc tant per a les persones i els animals, com per a plantes i minerals i per al nostre patrimoni material i intangible.

Castellers

I és senzillament per aquest motiu conservacionista que, davant d’un possible accident, prefereixo la prevenció abans que la solució posterior, i per tant, ara que he sabut que el casteller de 26 anys de la Colla Joves Xiquets de Valls que va caure, juntament amb altres companys, a la jornada castellera d’abans-d’ahir a Vic, va tenir una contusió cervical i una possible lesió medul•lar, torno a manifestar els meus dubtes sobre aquesta tradició catalana dels castells humans. Tot i que acabo de llegir que el 93,6% dels catalans aprecien els castells, m’inclino a ser una d’aquestes quatre persones de cada deu que creuen que aquesta activitat comporta perill. Un risc potencial que per molts resulta estimulant i excitant i que a mi em provoca rebuig i malestar.

Anti-Sanfermines
Sanfermines
Rapa das bestas

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Acabo d’arribar del meu viatge d’avui, com a “Claudi, la Mosra” d'“El suplement” de Catalunya Ràdio, al centre històric de Vic, per viure, des de la seva fantàstica plaça Major, la realitat d’una de les set meravelles catalanes segons l’enquesta feta per l’Organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.

Vic

D’acord amb el criteri de la gent que hi ha participat, sempre relatiu per quantitat i qualitat, la primera i gran meravella de Catalunya és la Sagrada Família, tot i la negativa opinió que ja us vaig dir que en tenia el crític d’art Robert Hughes, que fa poc va declarar públicament que la detestava.

La Sagrada Familia

Les altres cinc meravelles catalanes, sempre de patrimoni material, per tant bàsicament arquitectònic, són: l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, la catedral de Santa Maria de Girona, el conjunt arqueològic de Tarragona, la Seu Vella de Lleida i el Celler Cooperatiu de Gandesa.

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Si viatges pel bell nord glaçat podries trobar la sueca Erika Svensson preparant les seves fotografies i la danesa Nadia Berg fent els seus dibuixos. Dues interessants artistes del nord d’Europa que exposen ara per primera vegada a Barcelona, al Centre Cultural Olokuti, del carrer d’Astúries 36-38 del barri de Gràcia, gràcies a la sensibilitat de l’Emma Giné.

Erika

Nadia

L’Emma s’estrena d’aquesta manera com a comissària d’exposicions, tot i la seva llarga experiència en el camí de l’art com a llicenciada en història de l’art, llicenciada en publicitat i relacions públiques, guia del MACBA i del MNAC, assessora de Coordinació d’Exposicions de la Fundació “la Caixa” i de la Fundació Caixa Catalunya i, últimament, responsable conjuntament amb el periodista Daniel Solano d’Art Neutre?

Emma

» Veure més

05/07/2007: Pares reconeguts

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ara que torno a recuperar a poc a poc el meu ritme artístic fent dibuixos a tort i a dret com mai no havia fet ni quan, adolescent, em pensava que seria dibuixant i pintor, intento saber per què sóc com sóc i faig el que faig i quins són els meus pares artístics reconeguts.

A la lllista hi haig de col•locar en primer lloc el meu propi pare biològic, Joaquim Puchades, un arquitecte que podria haver estar també bon dibuixant i pintor, del qual vaig rebre, per via sanguínia, la seva mà d’artista i una certa capacitat per entendre l’essència arquitectònica de la vida i la seva afició per penjar bons quadres a les parets de casa, tot i que no va arribar a ser mai un autèntic col•leccionista.

De la família no puc oblidar tampoc la presència del meu padrí, el “tio Claudio”, un autèntic col.leccionista d’art que tenia la casa folrada de quadres i les habitacions plenes d’objectes d’art que ja aleshores despertaven en mi agradables sensacions. D’ell vaig rebre el nom, la seva intuïció artística i el seu sentit de l’humor, i cap quadre perquè la seva viuda, molt beata, va donar la major part de la col•lecció d’art i objectes preciosos a les monges.

Roser Bru

La Roser Bru, casada amb un cosí germà del meu pare, també va il•luminar el meu camí interior de pintor amb els seus fantàstics gravats, un dels quals, amb la imatge d’una dona que es passava la mà pels cabells, vaig intentar copiar, incorporant una pinta a la mà, perquè la mà sola se’m feia molt difícil de dibuixar. Ara encara em costa dibuixar mans... i peus, encara més.

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Llegeixo que un hotel convida 40 estressats a destrossar a cops de mall una de les seves plantes, tot excepte el terra i les finestres. I, com sempre, no deixo de sorprendre’m davant d’una alternativa més que proposa la destrucció violenta pròpia de la barbàrie, tot i que sigui terapèutica, a la construcció pacífica com a símbol per excel.lència de la civilització.

Home mall

Sé que la nostra base animal ens convida encara de manera natural a donar un bon cop de puny a la taula, una bufetada a la dona o a l’infant, una pedrada al vidre del veí, o el cop de porta necessàri per demostrar la nostra força quan en realitat mostrem una vegada més la nostra gran debilitat.

Cop dona

Nina amb tisora

cotxe abandonat

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Trobo que l’escultura arriba a la seva definició més exacta quan és de gran format i ocupa el carrer, mentre que tendeixo a pensar que la pintura m’agrada de dimensions més reduïdes i en espais interiors.

Cap Mitoraj

Faig aquesta reflexió l’endemà que l’exposició de les estàtues de bronze del polonès Igor Mitoraj hagi estat desmuntada després d’ocupar dos mesos la rambla de Catalunya de Barcelona, entre Gran Via i Consell de Cent, en un recorregut que jo faig habitualment els dimecres a la nit, després de la meva col•laboració al “Cabaret elèctric”, i que sense la presència de l’Igor no tindrà, a partir d’ara, tanta gràcia, perquè m’havia acostumat a caminar en el silenci de la nit entre els seus grans caps clàssics i les seves perfectes i envejables formes masculines i femenines, que no veiem habitualment pel carrer.

Meditació de Granyer

També em feia una gràcia especial observar el gran contrast que es produïa entre aquestes formes monumentals de Mitoraj i el petit toro de Josep Granyer que ocupa permanentment el seu corresponent petit espai a la part baixa de la rambla de Catalunya, a tocar de la Gran Via. Al costat de l’enorme Mitoraj, el Granyer encara semblava més insignificant, tot i tractar-se d’un toro.

» Veure més

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Irene Fernández Cuesta és la investigadora del CSIC especialitzada en biosensors de dimensions minúscules que va obtenir amb un microscopi electrònic una imatge d’un polímer de 10 micres d’ample que s’assemblava molt a la Sagrada Família de Gaudí. Una Sagrada Família de consistència química i de dimensions mínimes, ja que una micra és la milionèsima part del metre, que ens torna a fer pensar que la realitat pot imitar l’art de manera natural i que l’art ja és present també de manera natural a la vida. Tot i que, en aquest cas, sense l’existència prèvia de la Sagrada Família de Gaudí, les formes d’aquest polímer microscòpic haurien passat desapercebudes tot i la seva bellesa intrínseca.

Polimer gaudinià

La curiosa forma que, com diu la Irene, no és buscada sinó fruit de l’atzar i de la casualitat, em fa pensar en el fons marí i indirectament en els tentacles de les meduses, la bellesa de les quals ja vaig destacar dies enrere. I en torno a parlar avui perquè la seva presència massiva ara a l’estiu ha popularitzat l’ús d’un protector solar antipicada que copia el sistema que fan servir els peixos pallasso per protegir-se dels seus tentacles urticants. La vida també imita la natura en aquestes qüestions i em fa pensar avui en la bellesa dels peixos, que com el pallasso, viuen instintivament la seva intel·ligent vida marina.

Peix pallasso

» Veure més

<   juliol 2007   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.