El blog de CatMúsica

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 21 d'octubre de 2016 a les 00.34 h de la matinada de divendres a dissabte
West Side Story, a dues bandes
Des de l'Auditori de Barcelona
Banda Municipal de Barcelona
Banda de l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya)
Salvador Brotons, director


"Mambo" de Leonard Bernstein, dirigit per Salvador Brotons
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Frank Ticheli (1958): Blue Shades
Leonard Bernstein (1918-1990): West Side Story, suite de danses
Salvador Brotons
Dues grans bandes juntes a l’escenari interpretant una de les gran obres dels nostres temps: “West Side Story” de Leonard Bernstein. La Banda Municipal de Barcelona i la Banda de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Barcelona, dirigits per Salvador Brotons.
"West Side Story”, de Leonard Bernstein, està inspirat en el “Romeu i Julieta” de William Shakespeare. Bernstein en va fer una autèntica obra mestra. Amb un seguit d’inspirades melodies barreja ritmes populars amb tècniques de composició clàssiques: Un mambo, un txa-txa-txa, una fuga a ritme de swing, fins a un vals ple de lirisme melòdic. L'any 1961 es va fer una pel·lícula amb el mateix títol.
La peça que obre el concert és d’un compositor actual, el nord-americà Frank Ticheli. El títol, “Blue Shades”, que vindria a ser com “Ombres de tristor”, defineix prou bé el caràcter musical de la peça, inspirada en el blues.
Leonard Bernstein el compositor de West Side Story, era també director, pianista i un gran divulgador. És famosa i molt recomanable la seva sèrie per a TV “Young people’s concerts”, “Concerts per a joves”. .

08/10/2016: LA QUARTA de MAHLER

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 14 d'octubre de 2016, a les 00.30 h de la matinada de divendres a dissabte
La quarta de Mahler
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra del Festival de Budapest
Miah Persson, soprano
Iván Fischer, director


La soprano Miah Persson interpreta el final de la quarta simfonia de Gustav Mahler
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta des de la seva emissió
Miah Persson soprano
Gustav Mahler (1860-1911): “Simfonia núm. 4 en sol major”
Al Palau de la Música Catalana tenim la visita d'una orquestra considerada entre les deu millors del món. És l'Orquestra de Festival de Budapest i el seu director i fundador, Iván Fischer.
Mahler va compondre la 4a simfonia entre 1899 i 1901. És una obra amb quatre moviments, l'últim dels quals és una cançó per a soprano i orquestra, "La vida celestial". La singularitat d'aquesta simfonia és que aquest quart moviment va ser compost abans que els altres tres. Mahler va usar un cançò composta el 1892 i que pertanyia al cicle "Des Knaben Wunderhorn" (El corn de l'abundància). Mahler havia fet aquest "lied" a partir d'una cançó popular bavaresa que descriu amb ingenuïtat infantil els plaers de la vida celestial. Davant seu tenia un interessant repte com a compositor: Crear tres moviments que conduïssin d'una manera convincent cap a la cançó final. Tres moviments que són una meravella musical. El tema principal del primer moviment amb la intervenció dels picarols, que li donen un intencionat caràcter infantil, marca tota l'obra. En el segon moviment, Mahler demana l'ús d'un violí afinat un to més alt, creant un efecte diabòlic en un scherzo que l'autor definia com "el so d'un violí de carrer interpretant la dansa de la mort". El tercer moviment, al contrari, és seré i grandiós i condueix magistralment al quart, on apareix la innocència de la cançó que clou la simfonia.
El resultat és, en aparença, la simfonia més simple de Mahler i també la que té una estratègia de composició més original. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 7 d'octubre de 2016 a les 0.30 h
L’OBC, a la Sagrada Família
Des de la Sagrada Família de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Cor Jove de l'Orfeó Català, Cor Madrigal
Eugènia Boix, Maria Hinojosa, sopranos; Josep Ramon Olivé, baríton
Juan de la Rubia, orgue
Kazushi Ono, director


PODEU VEURE EL CONCERT SENCER a TV3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió
Bernat Vivancos (1973): "Improvisació per orgue"
Toru Takemitsu (1930-1996): "Signals from Heaven" (Senyals del cel)
Wolfgang A. Mozart (1756-1791): Exsultate, Jubilate
Gabriel Fauré (1845-1924): Rèquiem
OBC a la Sagrada Familia
L’Auditori i la Sagrada Família s’uneixen per oferir-nos un gran concert on la música i l’arquitectura es fusionen. Per primera vegada, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya actua dins la Sagrada Família amb Kazushi Ono, que s’estrena com a director titular.
El repertori triat per a aquesta ocasió tan especial s’adiu perfectament amb l’espai incomparable de la Sagrada Família.
El programa el conformen quatre autors ben diversos. Bernat Vivancos amb una obra per a orgue sol en què la improvisació de l’intèrpret, Juan de la Rubia, n’és una part important, tot seguit, del compositor japonès Toru Takemitsu, “Signals from Heaven” (senyals del cel) en què intervenen només els metalls de l’orquestra i després el motet “Exsultate, Jubilate”, de Wolfgang A. Mozart per a soprano i orquestra.
Kazushi Ono
Per cloure el concert tindrem el “Rèquiem” de Gabriel Fauré on intervenen els cors i els solistes Eugènia Boix i Josep Ramon Olivé. Un rèquiem allunyat del dramatisme d’altres autors i que per la seva tendresa i esperança encaixa a la perfecció en l’ambient de la basílica. Fauré va comentar que es deia que “el seu rèquiem no expressava temor per la mort i que se l’havia anomenat com una cançó de bressol de la mort”. La veritat és que la tendresa i el sentiment de pau omple aquesta obra.
Un gran concert on la música i l’arquitectura es fusionen, enregistrat el setembre del 2015 per medici.tv. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 30 de setembre de 2016, a les 00:30 h.
Concert del Tricentenari, 1a part
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Salvador Brotons, director


Salvador Brotons dirigeix l'Obertura "Coriolà" de Beethoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Obertura Coriolà
Piotr I. Txaikovski (1840-1893): Obertura 1812
Els actes de commemoració del Tricentenari del 1714 es van cloure en un concert de l'OBC dirigit per Salvador Brotons. D'aquest concert, en veurem avui la primera part, que constava de dues obres: L'obertura Coriolà de Beethoven i l'Obertura 1812 de Txaikovski. Coriolà és una obra que va servir d'introducció musical a la tragèdia escrita per Heinrich Joseph Collin. L'obertura no és programàtica, descriptiva, sinó que busca expressar la personalitat de l'heroi i els seus conflictes. Ben diferent és l'Obertura 1812. Txaikovski la va compondre per celebrar els 70 anys de la victòria de les tropes russes contra Napoleó. El compositor usa diverses referències musicals per representar els contrincants: els francesos amb “La Marsellesa” i els russos amb “Déu salvi el Tsar”, i també cants ortodoxos i tradicionals. Amb una orquestració espectacular, que inclou campanes i cops de canó (en aquest cas figurats), la peça ha esdevingut una de les més populars del compositor. .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Per veure quins concerts tenim a l'arxiu del programa entreu al web de Catmúsica o a TV3alacarta.


La Jove Orquestra Nacional de Catalunya, la JONC, ha fet els 20 anys.
Durant aquest recorregut de més de 20 anys ha dut a terme una gran tasca, formant els nostres músics en l'ofici de l'orquestra simfònica tot abastant des dels més joves, els Alevins, fins als que estan camí de la professionalització, la JONC Filharmonia. Vint anys de vida que han donat fruit, tot encarant el repte d'interpretar, sota la direcció de Josep Pons, un monument musical: La simfonia Turangalila d'Olivier Messiaen. Una simfonia de gran complexitat que al llarg dels seus 10 moviments crea un món sonor exuberant, riquíssim de timbres i de gran intensitat emocional
Per interpretar aquesta magnífica obra cal una gran plantilla orquestral, que inclou 8 percussionistes, piano solista i les "ones Martenot". Es tracta d'un instrument electrònic inventat per Maurice Martenot el 1928. Està format per un generador d'ones, teclat i altaveu, a més d'una cinta que produeix els característics "glissandi". .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Continuem amb les nostres recomanacions de concerts.Tant des d'aquí com al web de Catmúsica i TV3alacarta podeu gaudir de bona música.


La Capella Reial de Catalunya, dirigida i fundada per Jordi Savall, ha fet vint-i-cinc anys. Per celebrar l'aniversari, el conjunt ha ofert un cicle de concerts amb diverses formacions.
Avui podem gaudir del concert de cloenda, "Magnificat i Jubilate", amb obres de Lully, Händel, Vivaldi i Bach. Amb la participació de l'orquestra Le Concert des Nations, de solistes vocals i de joves participants en la III Acadèmia del Centre Internacional de Música Antiga. Tots dirigits per Jordi Savall des de l'Auditori de Barcelona. .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Per veure quins concerts tenim a l'arxiu del programa entreu al web de Catmúsica i TV3alacarta.


"Toldrà i els seus hereus" és el títol del concert inaugural del segon Festival de Pasqua de Cervera. Un homenatge a Eduard Toldrà que la soprano Elena Copons i l'Orquestra Julià Carbonell - Terres de Lleida, dirigida pel seu titular, Alfons Reverté, van fer des del Paranimf de la Universitat de Cervera.
L'influència de Toldrà ens arriba en dues obres de compositors de les terres de Lleida: David Esterri, que estrena l'obra "Duniazad", una peça simfònica encàrrec de la mateixa orquestra, i Josep Lluís Guzmán-Antich, amb l'obra "Confidències a Antonio Machado", un "lied" simfònic amb text de Joan Oliver (Pere Quart).
Naturalment, trobarem en el concert tres obres d'Eduard Toldrà, l'"Ave Maria", el cicle de cançons "L'ombra del Lledoner" i la sardana "Empúries" .

25/07/2016: SOMNIS de MÚSIC

Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Podeu tornar a veure els millors concerts de la temporada tot entrant al web de Catmúsica i TV3alacarta.


La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) Alevins i el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers ens interpreten "Somni d'una nit d'estiu", de Felix Mendelssohn, de memòria i sense director.
Preparats musicalment per Manel Valdivieso i Josep Vila Jover i amb la direcció escènica de Marta G. Otin, els joves músics d'entre 12 i 18 anys interpreten i ballen diferents fragments de l'obra.
Mendelssohn va compondre aquesta peça com a música incidental per a l'obra de William Shakespeare "Somni d'una nit d'estiu", una deliciosa comèdia. La peça musical inclou dos dels fragments més cèlebres del repertori, l'"Scherzo" i la "Marxa nupcial".
"Somnis de músic" és una iniciativa del cicle de concerts familiars "L'Auditori: Educa" i està enregistrat a la sala Pau Casals de L'Auditori de Barcelona.
.
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.

Però podreu revisitar alguns dels millors concerts de la temporada tot entrant al web de Catmúsica i a TV3alacarta.


L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Auditori han tornat a organitzar el concert a la platja de Sant Sebastià de Barcelona per celebrar amb tota la ciutat el Dia de la Música (el 21 de juny) i donar la benvinguda a l'estiu.
L'OBC, conduïda pel prestigiós director i compositor Joan Albert Amargós, interpreta fragments de les obres simfòniques més cèlebres de la història. Comença amb la "Fanfara per a l'home corrent", d'Aaron Copland, i continua amb els moviments de les simfonies núm. 5 i 7 de Beethoven, la simfonia núm. 4 "Italiana" de Mendelssohn, la simfonia núm. 9 "Del nou món" de Dvorák i la banda sonora de "Lo imposible". També sonen obres de Toldrà, Ginastera i Rossini i hi ha un final de festa amb molt de ritme.

A l'estiu, tota la música viu!! .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 3 de juny de 2016 a les 01.15 h
L'Orquestra Simfònica del Vallès amb el Ludwig Trio
Des del Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell
Orquestra Simfònica del Vallès
Ludwig Trio
Rubén Gimeno, director


El trio Ludwig interpreta el triple concert de Beetohoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta des de la seva emissió

Ludwig Trio
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Triple concert en Do major, op. 56

Des del Teatre Municipal La Faràndula, de Sabadell, us oferim un dels gran concerts que va escriure Beethoven: el Concert triple per a violí, violoncel, piano i orquestra. L’interpreten un dels millors grups de cambra del país, el Ludwig Trio al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno. Ludwig Trio és una formació de cambra que compta amb els germans Abel Tomàs al violí, Arnau Tomàs, violoncel –fundadors i membres del Quartet Casals– i amb la pianista Hyo-Sun Lim.
El triple concert és l’únic concert que Beethoven va compondre per a més d’un instrument solista. Consta de tres moviments, plens de la vitalitat i l’energia que el compositor transmetia a les seves obres. El va escriure cap al 1803, segurament a petició del seu deixeble de piano, l’arxiduc Rodolf d’Àustria, però no hi ha constància que l’arxiduc l’interpretés en concert. Finalment va ser el príncep Lobkowitz, mecenes de Beethoven, a qui l’autor va dedicar la partitura, qui va poder sentir l’obra en un concert privat al seu Palau amb el mateix Beethoven al piano.
L’enregistrament està fet pels equips de TV3 al Teatre Municipal “La Faràndula” de Sabadell. .
Entrades anteriors   Entrades següents

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!