Divendres, 16 de desembre de 2016 a la 00.30 h. de la matinada de divendres a dissabte
Des de l’Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Andrew Grams, director


Fragment de "Porgy & Bess" de George Gershwin interpretat per l'OBC i Andrew Grams
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta DURANT 30 DIES DES DE LA SEVA EMISSIÓ

Leonard Bernstein (1918-1990): “West Side Story”. Obertura (1957)
George Gershwin (1898-1837): “Porgy and Bess”. Quadres simfònics per a orquestra.

Dins del Festival Gershwin organitzat per l’Auditori, l’OBC, dirigida pel nord-americà Andrew Grams, ens interpreta dues peces simfòniques provinents de dues obres escèniques. Són l’obertura de “West Side Story”, de Leonard Bernstein i els “Quadres simfònics per a orquestra”, de l’òpera de George Gershwin “Porgy & Bess”.
Totes dues peces ens fan un tast dels millors temes de cada òpera. Així, podrem sentir el “Tonigth” o el famós “Mambo”, de “West Side Story”, com també la cançó “Summertime” o “It Ain’t Necessarily So”, de “Porgy & Bess”.
L’òpera “Porgy & Bess”, de George Gershwin, es basa en la novel•la “Porgy”, de Du Bose Heyward. Situada en el barris marginals de Charlestown (Carolina del Sud), ens mostra una realitat amagada de la societat nord-americana, immersa en la pobresa i l'autodestrucció. L'òpera es va estrenar a Nova York l’any 1935. Tant el contingut com el repartiment, que estava compost per cantants afroamericans (una decisió atrevida per l’època), van provocar una forta controvèrsia. Malgrat això, l’obra s’ha convertit en una de les més apreciades del repertori operístic, plena de grans melodies.

Leonard Bernstein, autor de "West Side Story" un dels més famosos musicals de tots els temps, admetia que la seva inspiració tenia fortes arrels en el teatre musical americà, amb autors com Kern i Gershwin. Deia que d’aquest gènere n'havia sortit una obra profunda i amb autèntic valor musical. Ho podrem comprovar avui amb la brillant interpretació que ens fa l’OBC d’aquests “Quadres simfònics”, de “Porgy & Bess”, amb alguns col•laboradors poc habituals a la plantilla de l’orquestra com un banjo i tres saxos.