El blog de CatMúsica

Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
Avui, divendres 11 de novembre de 2016 no emetrem el programa de CATMÚSICA
En el seu lloc, s'emet el documental “Leonard Cohen: Bird on a Wire” com a homenatge amb motiu de la seva mort.

Una visió única de Leonard Cohen al mig de la seva accidentada gira mundial de 1972, bregant amb groupies en zel, trampejant l'hostilitat de promotors i pensant en el perquè de tot. I les cançons: "Suzanne", "Sisters of Mercy", "So long, Marianne"... Un savi de la música popular caçat en un instant crucial.

La programació de CATMÚSICA seguirà normalment a partir de la setmana vinent.
.
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Per veure quins concerts tenim a l'arxiu del programa entreu al web de Catmúsica o a TV3alacarta.


La Jove Orquestra Nacional de Catalunya, la JONC, ha fet els 20 anys.
Durant aquest recorregut de més de 20 anys ha dut a terme una gran tasca, formant els nostres músics en l'ofici de l'orquestra simfònica tot abastant des dels més joves, els Alevins, fins als que estan camí de la professionalització, la JONC Filharmonia. Vint anys de vida que han donat fruit, tot encarant el repte d'interpretar, sota la direcció de Josep Pons, un monument musical: La simfonia Turangalila d'Olivier Messiaen. Una simfonia de gran complexitat que al llarg dels seus 10 moviments crea un món sonor exuberant, riquíssim de timbres i de gran intensitat emocional
Per interpretar aquesta magnífica obra cal una gran plantilla orquestral, que inclou 8 percussionistes, piano solista i les "ones Martenot". Es tracta d'un instrument electrònic inventat per Maurice Martenot el 1928. Està format per un generador d'ones, teclat i altaveu, a més d'una cinta que produeix els característics "glissandi". .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Continuem amb les nostres recomanacions de concerts.Tant des d'aquí com al web de Catmúsica i TV3alacarta podeu gaudir de bona música.


La Capella Reial de Catalunya, dirigida i fundada per Jordi Savall, ha fet vint-i-cinc anys. Per celebrar l'aniversari, el conjunt ha ofert un cicle de concerts amb diverses formacions.
Avui podem gaudir del concert de cloenda, "Magnificat i Jubilate", amb obres de Lully, Händel, Vivaldi i Bach. Amb la participació de l'orquestra Le Concert des Nations, de solistes vocals i de joves participants en la III Acadèmia del Centre Internacional de Música Antiga. Tots dirigits per Jordi Savall des de l'Auditori de Barcelona. .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Per veure quins concerts tenim a l'arxiu del programa entreu al web de Catmúsica i TV3alacarta.


"Toldrà i els seus hereus" és el títol del concert inaugural del segon Festival de Pasqua de Cervera. Un homenatge a Eduard Toldrà que la soprano Elena Copons i l'Orquestra Julià Carbonell - Terres de Lleida, dirigida pel seu titular, Alfons Reverté, van fer des del Paranimf de la Universitat de Cervera.
L'influència de Toldrà ens arriba en dues obres de compositors de les terres de Lleida: David Esterri, que estrena l'obra "Duniazad", una peça simfònica encàrrec de la mateixa orquestra, i Josep Lluís Guzmán-Antich, amb l'obra "Confidències a Antonio Machado", un "lied" simfònic amb text de Joan Oliver (Pere Quart).
Naturalment, trobarem en el concert tres obres d'Eduard Toldrà, l'"Ave Maria", el cicle de cançons "L'ombra del Lledoner" i la sardana "Empúries" .

25/07/2016: SOMNIS de MÚSIC

Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA de VACANCES:
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.


Podeu tornar a veure els millors concerts de la temporada tot entrant al web de Catmúsica i TV3alacarta.


La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) Alevins i el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers ens interpreten "Somni d'una nit d'estiu", de Felix Mendelssohn, de memòria i sense director.
Preparats musicalment per Manel Valdivieso i Josep Vila Jover i amb la direcció escènica de Marta G. Otin, els joves músics d'entre 12 i 18 anys interpreten i ballen diferents fragments de l'obra.
Mendelssohn va compondre aquesta peça com a música incidental per a l'obra de William Shakespeare "Somni d'una nit d'estiu", una deliciosa comèdia. La peça musical inclou dos dels fragments més cèlebres del repertori, l'"Scherzo" i la "Marxa nupcial".
"Somnis de músic" és una iniciativa del cicle de concerts familiars "L'Auditori: Educa" i està enregistrat a la sala Pau Casals de L'Auditori de Barcelona.
.
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
Aquest estiu a Catmúsica del Canal 33 no fem emissions.

Però podreu revisitar alguns dels millors concerts de la temporada tot entrant al web de Catmúsica i a TV3alacarta.


L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Auditori han tornat a organitzar el concert a la platja de Sant Sebastià de Barcelona per celebrar amb tota la ciutat el Dia de la Música (el 21 de juny) i donar la benvinguda a l'estiu.
L'OBC, conduïda pel prestigiós director i compositor Joan Albert Amargós, interpreta fragments de les obres simfòniques més cèlebres de la història. Comença amb la "Fanfara per a l'home corrent", d'Aaron Copland, i continua amb els moviments de les simfonies núm. 5 i 7 de Beethoven, la simfonia núm. 4 "Italiana" de Mendelssohn, la simfonia núm. 9 "Del nou món" de Dvorák i la banda sonora de "Lo imposible". També sonen obres de Toldrà, Ginastera i Rossini i hi ha un final de festa amb molt de ritme.

A l'estiu, tota la música viu!! .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
A partir de divendres 2 d'octubre, tornen els concerts de Catmúsica.
Ens trobareu al Canal 33 els divendres a la nit a partir de les 00:30 h

OBC i Salvador Brotons
Us oferirem concerts amb grans intèrprets i directors com Yuja Wang, Joan Albert Amargós, l'OBC, Salvador Brotons, l'Orquestra del Festival de Budapest i altres. Des dels escenaris més emblemàtics del nostre país com L'Auditori o el Palau de la Música Catalana.
Joan Albert Amargos i Roger Mas
Les noves plataformes a internet ens permeten recuperar els programes de Catmúsica ja emesos.
Al web Catmusica.cat hi podreu trobar àudios, vídeos, enllaços, la programació, l’actualitat musical i el nostre Blog de Catmúsica.
Cada concert es pot veure en el moment de l’emissió i també uns quants dies després pel portal TV3alacarta

Una proposta engrescadora per als aficionats a la bona música.

Yuja Wang .

01/09/2015: NOVA CATALÒNIA

Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA al 33 FEM VACANCES!
Durant els mesos d'estiu no fem emissions pel canal 33.
Us convidem a visitar l'arxiu de concerts de TV3 a la carta.
Des del nostre blog us anirem recomanant algun dels nostres millors concerts

Nova Catalònia.
Concert d’homenatge a Joan Manén
Concert de l'Onze de Setembre al Palau
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra Simfònica Camerata XXI
Daniel Blanch, piano
Beatriz Jiménez, soprano
Cor de la FCEC
Xavier Puig, director


Joaquim Cassadó (1867-1926): Hispania, per a piano i orquestra
Joan Manén (1883-1971): Tres Cançons populars catalanes
Rafael Martínez i Valls(1868-1946): Cançó d'amor i de guerra - La Legió d'honor
Enric Morera (1865-1942) / Àngel Guimerà (1845-1924): La Santa Espina
Joan Manén (1883-1971): Nova Catalònia
Francesc Alió (1862-1908): Els Segadors

Joan Manén i Planas és un compositor i violinista barceloní que no ha format, fins ara, part del repertori habitual de les nostres sales de concert. Avui, però, tenim l’ocasió de gaudir de la seva música, en el concert enregistrat pels equips de TV3 al Palau de la Música Catalana l’Onze de Setembre passat.
La primera obra del concert és "Hispania" de Joaquim Cassadó. L’obra, un concert per a piano i orquestra, va ser estrenada a París el 1911 i evidencia el mestratge compositiu de l’autor. Joaquim Cassadó era el pare d'Agustí i Gaspar Cassadó, violinista i violoncel·lista, respectivament, de renom tot dos.
Xavier Puig
Escoltarem també, interpretades per la soprano Beatriz Jiménez, tres cançons populars catalanes harmonitzades per Joan Manén, dues de les àries més populars de Martínez i Valls i la sardana la “Santa Espina” d’Enric Morera, en la versió original.
“Nova Catalònia”, de Joan Manén, és l’obra que dóna títol al concert. Es tracta d’una composició simfònica en quatre moviments de grans dimensions. Manén la va compondre als 17 anys. Es va estrenar el 1903 i denota ja un gran nivell musical, molt influenciat per l’obra de Richard Strauss. Joan Manén va ser un violinista precoç, pianista, compositor, director d’orquestra, escriptor, promotor de concerts i constructor del seu propi auditori, que mai no va poder acabar per problemes econòmics...
El material musical de “Nova Catalònia” és una gran glossa de la cançó dels “Segadors”. Acompanyant-la, s’hi troben una gran quantitat de tonades populars catalanes: “La filla del marxant”, “el Noi de la Mare”, “El gegant del Pi”, "El desembre congelat" i unes quantes més. Un concert amb unes quantes descobertes musicals ben nostres. .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA al 33 FEM VACANCES!
Durant els mesos d'estiu no fem emissions pel canal 33.
Us convidem a visitar l'arxiu de concerts de TV3 a la carta.
Des del nostre blog us anirem recomanant algun dels nostres millors concerts

La JONC, 20 anys
Des de la Sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona
Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)
Philippe Arrieus, ones Martenot
Jordi Masó, piano
Josep Pons, director

Olivier Messiaen (1908-1992): Turangalila - Simfonia

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (la JONC) ha fet 20 anys.
Durant aquests 20 anys, la JONC ha dut a terme una gran tasca formant els nostres músics en l'ofici de l'orquestra simfònica tot abastant des dels més joves, els Alevins, fins als que estan camí de la professionalització, la JONC Filharmonia.
I per demostrar que aquests vint anys de vida han donat fruit, encaren el repte d'interpretar un monument musical: La simfonia Turangalila d'Olivier Messiaen. Una simfonia de gran complexitat que crea un món sonor exuberant, riquíssim de timbres i de gran intensitat emocional, amb dos protagonistes, el piano solista i les ones Martenot, inventades l'any 1928 per l'enginyer francès Maurice Martenot
Ones Martenot .
Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
CATMÚSICA al 33 FEM VACANCES!
Durant els mesos d'estiu no fem emissions pel canal 33.
Us convidem a visitar l'arxiu de concerts de TV3 a la carta.
Des del nostre blog us anirem recomanant algun dels nostres millors concerts

Rapsòdia catalana de Joan Manén
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Daniel Blanch, piano
Sandra Roset, soprano
Xavier Puig, director


Jordi Cervelló (1935): Fanfara Els tres tambors
Joan Manén (1883-1971): Rapsòdia catalana per a piano i orquestra - Dues cançons populars catalanes: Lo pardal - Muntanyes del Canigó

Concert de celebració del Vè Festival de Pasqua, un festival dedicat als compositors i intèrprets catalans. En aquest concert hi van participar l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Ginesta de Cervera, el pianista Daniel Blanch, la soprano Sandra Roset, tots sota la batuta de Xavier Puig.
El concert comença amb la “Fanfara sobre els tres tambors”, que serveix com a homenatge al vuitantè aniversari del seu compositor, Jordi Cervelló. A continuació, la “Rapsòdia catalana” per a piano i orquestra del compositor barceloní Joan Manén interpretada pel pianista Daniel Blanch. Una estrena mundial d’una obra que havia estat perduda i que ens sorprendrà gratament. També de Joan Manén i amb la participació de les veus, dues cançons populars catalanes: “Lo Pardal” i “Muntanyes del Canigó”
Jordi Cervelló i Daniel Blanch ens expliquen en primera persona les obres del concert. .
Entrades anteriors  

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!