El blog de CatMúsica

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 6 de maig de 2016 a les 01.09 h
Rapsòdia catalana de Joan Manén
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Daniel Blanch, piano
Sandra Roset, soprano
Xavier Puig, director


Daniel Blanch interpreta la "Rapsòdia catalana" de Joan Manén sota la direcció de Xavier Puig
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies després de la seva emissió

Jordi Cervelló (1935): Fanfara Els tres tambors
Joan Manén (1883-1971): Rapsòdia catalana per a piano i orquestra - Dues cançons populars catalanes: Lo pardal - Muntanyes del Canigó

Concert de celebració del Vè Festival de Pasqua, un festival dedicat als compositors i intèrprets catalans. En aquest concert hi van participar l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Ginesta de Cervera, el pianista Daniel Blanch, la soprano Sandra Roset, tots sota la batuta de Xavier Puig.
El concert comença amb la “Fanfara sobre els tres tambors”, que serveix com a homenatge al vuitantè aniversari del seu compositor, Jordi Cervelló. A continuació, la “Rapsòdia catalana” per a piano i orquestra del compositor barceloní Joan Manén interpretada pel pianista Daniel Blanch. Una estrena mundial d’una obra que havia estat perduda i que ens sorprendrà gratament. També de Joan Manén i amb la participació de les veus, dues cançons populars catalanes: “Lo Pardal” i “Muntanyes del Canigó”
Jordi Cervelló i Daniel Blanch ens expliquen en primera persona les obres del concert. .

23/04/2016: L'OBC i YUJA WANG

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 29 d'abril de 2016, a les 01.12 h
L’OBC i Yuja Wang
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Mireia Farrés, trompeta
Yuja Wang, piano
Víctor Pablo Pérez, director


Yuja Wang i Mireia Farrés ens interpreten el final del concert núm. 1 de Xostakóvitx
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3 a la carta durant 30 dies desde la seva emissió
Yuja Wang
Jean-Philippe Rameau (1683-1764): Suite "Hyppolite et Arice"
Dmitri Xostakóvitx (1906-1975): Concert núm. 1 en do menor, op. 35 per a piano, trompeta i orquestra

La pianista xinesa Yuja Wang, malgrat la seva joventut, ja és una de les solistes que formen part del que podríem anomenar l'"star-system" del piano actual. Formada musicalment a Pequín i, posteriorment, al Canadà i als EUA, ofereix en les seves actuacions una gran profunditat interpretativa, domini tècnic i una presència carismàtica que l'han fet molt popular.
En aquest concert actua per primer cop amb l'OBC. En companyia de Mireia Farrés, solista de trompeta de l'OBC, interpreta el cèlebre concert per a piano i orquestra núm. 1 de Dmitri Xostakóvitx. Una obra primerenca, del 1933, que malgrat les seves dificultats tècniques és alegre, brillant i plena de l'humor característic de Xostakóvitx. El concert comença amb una obra de Jean-Philippe Rameau, la suite "Hyppolite et Arice", en una revisió del compositor Vincent d'Indy. Es commemora així el 250 aniversari de la mort d'aquest compositor del barroc francès. .

16/04/2016: EL GIRAVOLT de MAIG

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 22 d'abril de 2016 a les 01:10 h.
EL GIRAVOLT DE MAIG
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra del Gran Teatre del Liceu
Núria Rial, soprano; Marisa Martins, mezzosoprano
Joan Cabero, tenor; David Alegret, tenor
Stefano Palatchi, baix; Joan Martín Royo, baríton
Antoni Ros Marbà, director


Joan Cabero i Marisa Martins interpretant el Giravolt de maig, dirigits per Antoni Ros Marbà
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta després de la seva emissió

Música: Eduard Toldrà (1895-1962) - Text: Josep Carner(1884-1970)
El giravolt de maig

null
Des del Palau de la Música Catalana podrem gaudir de l’única òpera que va compondre Eduard Toldrà: “El giravolt de maig”. Es va estrenar al Palau a l’octubre de 1928, el mateix escenari des d’on el veurem avui, en el concert commemoratiu del 50è. aniversari de la seva mort.
El concert està interpretat per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i un excepcional repartiment de veus solistes, sota la direcció d'Antoni Ros Marbà, deixeble del mestre Toldrà.
“El giravolt de maig” és una òpera còmica en un acte amb text de Josep Carner. L’acció se situa en un hostal de muntanya una nit de maig a mitjans del segle XVIII. Els característics personatges de l’obra senten la rauxa de la primavera i somien en allò que voldrien ser. Fins que la llum de l’albada els fa retornar al seny de la seva realitat quotidiana.
El fi text de Carner i la inspiradíssima música d'Eduard Toldrà ens reflecteixen l’època amb un llenguatge modern, ple de claredat, lirisme i color, en el que el mateix mestre Toldrà va qualificar com “La meva cançó més llarga" .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 15 d'abril de 2016, a les 01.10 h.
LA CAPELLA REIAL de CATALUNYA, 25 ANYS
"Magnificat i Jubilate"
Des de la sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona
Le Concert des Nations
Capella Reial de Catalunya
Cor de Finalistes de la III Acadèmia de Formació professional, recerca i interpretació
Hanna Bayodi-Hirt i Johannette Zomer, sopranos; Damien Guillon, contratenor; David Munderloh, tenor; Stephan MacLeod, baríton.
Jordi Savall, director


Jordi Savall dirigeix el "Magnificat" de Johann Sebastian Bach
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta després de la seva emissió

Antonio VIvaldi (1678 – 1741): Magnificat en sol menor
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Magnificat en Re Major

Jordi Savall dirigint
Des de l’Auditori de Barcelona, segona part del concert de celebració dels 25 anys de La Capella Reial de Catalunya, amb “Le Concert des Nations”, solistes vocals i un grup de joves cantaires de la III Acadèmia de Formació Professional del CIMA, dirigits per Jordi Savall.
Jordi Savall ens ofereix dos magnificats: el d’Antonio Vivaldi i el de Johann Sebastian Bach. Dues versions de l’Himne de Maria de dos grans compositors barrocs. La Capella Reial de Catalunya és un conjunt vocal especialitzat en la interpretació amb criteris històrics. Des de la seva fundació desenvolupa una intensa activitat de concerts, ha participat en nombrosos festivals, també ha enregistrat bandes sonores i guanyat diversos premis, entre els quals un “Grammy” el 2011. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 08 d'abril de 2016, a les 01:10 h
Toldrà i els seus hereus, 1a part
2n Festival de Pasqua de Cervera
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Elena Copons, soprano
Alfons Reverté, director


Elena Copons, interpreta la "Cançó de comiat", d'Eduard Toldrà
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER a tv3 a la carta deprés de la seva emissió

Eduard Toldrà (1895-1962): Empúries – Ave Maria – A l’ombra del lledoner
Alfons Reverte
“Toldrà i els seus hereus” és el títol del concert inaugural del segon Festival de Pasqua de Cervera. Un homenatge al mestre Toldrà, que la soprano Elena Copons i l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, dirigida pel seu titular Alfons Reverté, van fer al Paranimf de la Universitat de Cervera.
Toldrà s’havia iniciat com a violinista, va fundar el Quartet Renaixement, amb el que va obtenir grans èxits. També va ser professor d’aquest instrument i director d’orquestra. L’any 1944 va fundar l’Orquestra Municipal de Barcelona (i que després esdevindria l'Orquestra Ciutat de Barcelona - OCB) i que va dirigir fins al 1962, any de la seva mort.
En el concert podem gaudir de tres obres de Toldrà: l’"Ave Maria" el segon dels "Sis sonets" per a violí i piano, en una versió per orquestra que no s'havia escoltat abans, el cicle de cançons “L’ombra del Lledoner”, amb text de Tomàs Garcés i la sardana “Empúries”. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 1 d'abril de 2016 a les 01:10 h
L'OBC i Quadres d'una exposició
Des de l’Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Pablo González, director


L'OBC interpreta els "Quadres d'una exposició" de Mussorgski
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 30 dies des de la seva emissió

Modest P. Mussorgski (1839-1881): Quadres d’una exposició (Orquestració de Maurice Ravel)

Potser una de les coses més agradables que es poden fer és visitar una exposició tot passejant d'un quadre a un altre. Això és el que us proposem avui, amb la música de Modest Mussorgski, que farà volar la nostra imaginació.
Mussorgski va compondre la suite de peces per a piano "Quadres d'una exposició" inspirant-se en l'exposició en homentage al seu amic, pintor i arquitecte, Viktor Hartmann, que havia mort feia poc. El resultat va ser una obra imaginativa i plena d'emoció que va inspirar, anys més tard, el compositor francès Maurice Ravel a orquestrar-la amb un resultat realment brillant. Però Ravel no va ser l'únic compositor que va quedar captivat per la genialitat de la música de Mussorgski i que en van fer una orquestració. Podem citar el mateix Rimski-Korsakov, el cèlebre director Leopold Stokowski i fins i tot una versió rock a càrrec del grup Emerson, Lake & Palmer.
Com a base de la seva obra, Mussorgski va seleccionar un conjunt de 10 dibuixos i aquarel•les. De fet, només tres dels deu quadres de la suite eren realment a l'exposició: el “Ball dels pollets a la closca”, “La cabana sobre potes de gallina”, on viu la bruixa Baba Iaga, i “La gran porta de Kiev”. Mussorgski inicia la suite amb un tema que anomena "Passeig" i que representa el recorregut del visitant a través de l'exposició. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 25 de març de 2016 a les 23:45 h
Especial centenari Enric Granados
Documental: "Granados, el color de la música"
Alícia de Larrocha, piano
Victòria dels Àngels, soprano; Manuel Garcia Morante, piano
Alba Ventura, piano; Quartet Casals
Ainhoa Arteta, soprano; Orquestra de Cadaqués; Gianandrea Noseda, director

Enric Granados (1867 – 1916): Diverses obres

Fragment del documental "Granados, el color de la música"

TV3 ret homenatge al compositor lleidatà Enric Granados en el centenari de la seva mort. Presentat per Àlex Robles, us oferirem el documental, “Granados, el color de la música” i una selecció d’enregistraments d’artistes de primer nivell de diferents èpoques i en diversos escenaris, fets pels equips de TV3 els últims 30 anys.
El documental “Granados, el color de la música” fa una semblança del personatge i, sobretot, de l'artista, del músic que innova, del compositor que troba, curiosament, en la pintura, la gran font d'inspiració. Per a Granados, les tecles del piano van ser com la paleta per als pintors. Enric Granados, nascut a Lleida el 1867, va morir a l'oceà Atlàntic el 24 de març del 1916 quan, amb la seva esposa, tornaven de Nova York al vaixell britànic "Sussex". El vaixell va ser torpedinat per un submarí alemany al canal de la Mànega i els dos esposos van morir ofegats.
El documental planteja aquesta situació dramàtica, situant el personatge dins l'època en què va viure. En aquest documental hi participen, entre d’altres, l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte, la periodista Mònica Pagès i Antoni Carreras i Granados, nét del compositor

Ainhoa Arteta amb l'Orquestra de Cadaqués, interpreta "El tralalá y el punteado" d'Enric Granados
PODEU VEURE EL PROGRAMA SENCER A TV3alacarta DESPRÉS DE LA SEVA EMISSIÓ

Tot seguit, aquesta nit dedicada a Enric Granados, podrem gaudir d’una mostra de la seva música interpretada per artistes de primera línia i de diferents generacions. Comencem amb la pianista Alícia de Larrocha al Palau de la Música Catalana l’any 1985 interpretant les “Escenes romàntiques”. També des del Palau, la soprano Victòria dels Àngels, en un concert de 1991, canta unes cançons de Granados amb l’acompanyament de Manuel García Morante. Del Festival de Pasqua de Cervera de 2011, ens arriba una obra de cambra vibrant, el “Quintet en sol menor”, interpretat per la pianista Alba Ventura i el Quartet Casals. I, finalment, algunes “Tonadillas” cantades per la soprano Ainhoa Arteta i l’Orquestra de Cadaqués a l’Auditori de Girona l’any 2009, amb arranjaments d’Albert Guinovart.
Enric Granados
D’aquesta manera, a través del 33, TV3 s’uneix als actes amb motiu del centenari de la mort d’Enric Granados.
.
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 18 de març de 2016 a les 01:11 h
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Joan Albert Amargós al Festival de Pasqua de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Coral Infantil "Nova Cervera"
Sandra Roset, soprano
Roger Mas, veu
Joan Albert Amargós, director


Roger Mas dirigit per Joan Albert Amargós interpreta Serrat
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta des de la seva emissió


Joan Albert Amargós (1950): Mil•lenàrium – Serrat simfònic

Avui veurem en acció dintre del Vè Festival de Pasqua de Cervera un dels músics més brillants del nostre país, Joan Albert Amargós. Amb dues obres ben diferents, la peça simfonicocoral "Mil•lenàrium" i algunes de les cançons del seu treball "Serrat simfònic".
Les diverses corals, la soprano Sandra Roset, l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i el cantant Roger Mas dirigits pel mateix autor, Joan Albert Amargós. Compositor, director, intèrpret de piano i clarinet, Amargós ha compost una gran quantitat d'obres simfòniques i de música de cambra, també dintre del món del jazz i del flamenc.
Joan Albert Amargós va començar la seva carrera musical el 1976 amb el grup de jazz-fusió Música Urbana. El grup va representar tota una declaració de principis en una trajectòria musical que l’ha portat fins ara a obtenir diversos premis nacionals i internacionals, com el Premi Nacional de Música o la nominació al Grammy al millor compositor de música clàssica.
El mateix Joan Albert Amargós ens fa una breu introducció a les obres del concert. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 11 de març de 2016, a les 01:03 h.
Concert del Tricentenari, 1a part
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Salvador Brotons, director


Salvador Brotons dirigeix l'Obertura "Coriolà" de Beethoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Obertura Coriolà
Piotr I. Txaikovski (1840-1893): Obertura 1812
Els actes de commemoració del Tricentenari del 1714 es van cloure en un concert de l'OBC dirigit per Salvador Brotons. D'aquest concert, en veurem avui la primera part, que constava de dues obres: L'obertura Coriolà de Beethoven i l'Obertura 1812 de Txaikovski. Coriolà és una obra que va servir d'introducció musical a la tragèdia escrita per Heinrich Joseph Collin. L'obertura no és programàtica, descriptiva, sinó que busca expressar la personalitat de l'heroi i els seus conflictes. Ben diferent és l'Obertura 1812. Txaikovski la va compondre per celebrar els 70 anys de la victòria de les tropes russes contra Napoleó. El compositor usa diverses referències musicals per representar els contrincants: els francesos amb “La Marsellesa” i els russos amb “Déu salvi el Tsar”, i també cants ortodoxos i tradicionals. Amb una orquestració espectacular, que inclou campanes i cops de canó (en aquest cas figurats), la peça ha esdevingut una de les més populars del compositor. .

28/02/2016: WOW! Òpera de cambra

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 4 de març de 2016 a les 00.51 h
WOW! Òpera de cambra
Des del Claustre del Carme del Castell de Peralada
Joan Martín Royo, baríton
Antoni Comas, tenor
Elisenda Pujals, soprano
Grup Instrumental
Alberto Garcia Demestres, direcció


Fragment de l'òpera de cambra WOW!
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 7 dies desprès de la seva emissió

Alberto Garcia Demestres (1960): WOW. Òpera de cambra
“WOW!”, l’obra que us oferim avui, és una òpera. La partitura i el text neixen per encàrrec del Festival Castell de Peralada de la mà d’Albert García Demestres, que ja té diverses òperes estrenades en el seu catàleg.
“WOW!” està cantada en anglès i estructurada en un acte, amb pròleg i quatre escenes. El llibret es basa en textos de Walt Whitman i Oscar Wilde, també de Shakespeare i Dante. Ens presenta una trobada entre els dos poetes, a casa d’un Whitman ja gran i un Wilde jove i ple de passió.
La direcció escènica de Xavier Albertí situa el preciós entorn del Claustre del Carme de Peralada en el món de la poesia. El compositor, Garcia Demestres, dirigeix ell mateix el brillant quartet instrumental que acompanya els tres protagonistes: Elisenda Pujals, Antoni Comas i Joan Martin-Royo.
Feta amb tres únics personatges (Whitman, Wilde i una dona) “WOW!” no té una acció dramàtica a l’estil de l’òpera tradicional, sinó que és un discurs poètic que transmet pura emoció. .
Entrades anteriors  

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!