El blog de CatMúsica

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 4 de desembre de 2015 a les 00.55 h
Rapsòdia catalana de Joan Manén
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Daniel Blanch, piano
Sandra Roset, soprano
Xavier Puig, director


Daniel Blanch interpreta la "Rapsòdia catalana" de Joan Manén sota la direcció de Xavier Puig
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies després de la seva emissió

Jordi Cervelló (1935): Fanfara Els tres tambors
Joan Manén (1883-1971): Rapsòdia catalana per a piano i orquestra - Dues cançons populars catalanes: Lo pardal - Muntanyes del Canigó

Concert de celebració del Vè Festival de Pasqua, un festival dedicat als compositors i intèrprets catalans. En aquest concert hi van participar l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Ginesta de Cervera, el pianista Daniel Blanch, la soprano Sandra Roset, tots sota la batuta de Xavier Puig.
El concert comença amb la “Fanfara sobre els tres tambors”, que serveix com a homenatge al vuitantè aniversari del seu compositor, Jordi Cervelló. A continuació, la “Rapsòdia catalana” per a piano i orquestra del compositor barceloní Joan Manén interpretada pel pianista Daniel Blanch. Una estrena mundial d’una obra que havia estat perduda i que ens sorprendrà gratament. També de Joan Manén i amb la participació de les veus, dues cançons populars catalanes: “Lo Pardal” i “Muntanyes del Canigó”
Jordi Cervelló i Daniel Blanch ens expliquen en primera persona les obres del concert. .

21/11/2015: L'ATLÀNTIDA

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 27 de novembre de 2015, a les 01.05 h
ATLÀNTIDA de Manuel de Falla
"Memorial Pau Casals"
Des del Gran Teatre del Liceu
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Cor del Gran Teatre del Liceu (José Luis Basso, director)
Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya (Òscar Boada, director)
Cor Amics de l'Òpera de Girona (Conxita Garcia, directora)
Solistes vocals: Àngel Òdena, Ofèlia Sala, Gemma Coma-Alabert, David Alegret, Francisco Vas, Àlex Sanmartí, Elena Copons, Anna Tobella, Maria Miró, Mireia Pintó, Anna Alàs i Jové, Inés Moraleda i Mariel Aguilar.
Josep Pons, director


Fragment de l'Atlàntida de Manuel de Falla, dirigida per Josep Pons
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER a TV3alacarta des de la seva emissió

Manuel de Falla (1876-1946) - Ernesto Halffter (1905-1989) - Jacint Verdaguer (1845-1902): Atlàntida
Liceu
Hi ha obres que són mítiques. No solament pel seu contingut, sinó per la seva concepció i envergadura artística. Aquest és el cas de l'obra que us oferim avui. Es tracta d’ "Atlàntida", amb música de Manuel de Falla i textos del poeta Jacint Verdaguer.
És d'aquestes obres que s'interpreten en ocasions especials i avui n'és una. Dintre del que s'anomena Memorial Pau Casals, l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, el Cor Vivaldi, el Cor Amics de l'Òpera de Girona i diversos solistes ens en ofereixen, des de l'escenari del Liceu, la versió de concert, dirigida pel seu titular, Josep Pons. El Memorial Pau Casals commemora l’últim concert que el mestre va fer el 1938 al Liceu, a benefici dels infants víctimes dels bombardejos de Barcelona. La composició de “L'Atlàntida” va durar mig segle. Des dels primers esbossos fets per Falla pels volts de 1926 fins a la versió que us oferim avui, la completada per Ernesto Halffter el 1976.
Quan se senten els primers compassos ens adonem que estem davant d’una obra diferent d’aquell Falla que tots coneixem. El poema èpic de Verdaguer esdevé, ens mans del compositor, una gran cantata mítica i històrica. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 20 de novembre de 2015 a les 01.34 h
West Side Story, a dues bandes
Des de l'Auditori de Barcelona
Banda Municipal de Barcelona
Banda de l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya)
Salvador Brotons, director


"Mambo" de Leonard Bernstein, dirigit per Salvador Brotons
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Frank Ticheli (1958): Blue Shades
Leonard Bernstein (1918-1990): West Side Story, suite de danses
Salvador Brotons
Dues grans bandes juntes a l’escenari interpretant una de les gran obres dels nostres temps: “West Side Story” de Leonard Bernstein. La Banda Municipal de Barcelona i la Banda de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Barcelona, dirigits per Salvador Brotons.
"West Side Story”, de Leonard Bernstein, està inspirat en el “Romeu i Julieta” de William Shakespeare. Bernstein en va fer una autèntica obra mestra. Amb un seguit d’inspirades melodies barreja ritmes populars amb tècniques de composició clàssiques: Un mambo, un txa-txa-txa, una fuga a ritme de swing, fins a un vals ple de lirisme melòdic. L'any 1961 es va fer una pel·lícula amb el mateix títol.
La peça que obre el concert és d’un compositor actual, el nord-americà Frank Ticheli. El títol, “Blue Shades”, que vindria a ser com “Ombres de tristor”, defineix prou bé el caràcter musical de la peça, inspirada en el blues.
Leonard Bernstein el compositor de West Side Story, era també director, pianista i un gran divulgador. És famosa i molt recomanable la seva sèrie per a TV “Young people’s concerts”, “Concerts per a joves”. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 13 de novembre de 2015 a les 00.55 h.
La setena de Beethoven
Concert especial 25 anys
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, director


Fragment de l'Scherzo de la setena simfonia de Beethoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta des de la seva emissió

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Simfonia núm. 7 en La Major, op.92


En el Palau de la Música, el dia 26 de maig de 2012, l’Orquestra Simfònica del Vallès i Catalunya Música van celebrar de manera conjunta els 25 anys.
La simfonia número 7 de Beethoven va ser la primera obra que l'orquestra va interpretar en els seu concert de presentació l'any 1987. La setena simfonia transmet sensació d'alegria i espontaneïtat. El mateix Beethoven va dir que era una de les seves millors obres i Wagner va anomenar-la "L'apoteosi de la dansa" pels seus ritmes alegres. L'estrena la va dirigir el compositor a Viena, no sense dificultats, perquè la seva sordesa ja estava força avançada. L'èxit, de tota manera, va ser clamorós i el segon moviment, el cèlebre “Allegretto”, es va haver de repetir a petició del públic.
L'Orquestra Simfònica del Vallès es va fundar l'any 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell. Un any més tard, es convertia en l'única orquestra simfònica de l'estat espanyol organitzada com a societat anònima laboral, en la qual els seus músics i treballadors són, alhora, els propietaris i els accionistes. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 6 de novembre de 2015 a les 01:00 h
L'OBC i Quadres d'una exposició
Des de l’Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Pablo González, director


L'OBC interpreta els "Quadres d'una exposició" de Mussorgski
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 30 dies des de la seva emissió

Modest P. Mussorgski (1839-1881): Quadres d’una exposició (Orquestració de Maurice Ravel)

Potser una de les coses més agradables que es poden fer és visitar una exposició tot passejant d'un quadre a un altre. Això és el que us proposem avui, amb la música de Modest Mussorgski, que farà volar la nostra imaginació.
Mussorgski va compondre la suite de peces per a piano "Quadres d'una exposició" inspirant-se en l'exposició en homentage al seu amic, pintor i arquitecte, Viktor Hartmann, que havia mort feia poc. El resultat va ser una obra imaginativa i plena d'emoció que va inspirar, anys més tard, el compositor francès Maurice Ravel a orquestrar-la amb un resultat realment brillant. Però Ravel no va ser l'únic compositor que va quedar captivat per la genialitat de la música de Mussorgski i que en van fer una orquestració. Podem citar el mateix Rimski-Korsakov, el cèlebre director Leopold Stokowski i fins i tot una versió rock a càrrec del grup Emerson, Lake & Palmer.
Com a base de la seva obra, Mussorgski va seleccionar un conjunt de 10 dibuixos i aquarel•les. De fet, només tres dels deu quadres de la suite eren realment a l'exposició: el “Ball dels pollets a la closca”, “La cabana sobre potes de gallina”, on viu la bruixa Baba Iaga, i “La gran porta de Kiev”. Mussorgski inicia la suite amb un tema que anomena "Passeig" i que permet representar el mateix recorregut a través de l'exposició. .

24/10/2015: L'OBC i YUJA WANG

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 30 doctubre de 2015, a les 01.11 h
L’OBC i Yuja Wang
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Mireia Farrés, trompeta
Yuja Wang, piano
Víctor Pablo Pérez, director


Yuja Wang i Mireia Farrés ens interpreten el final del concert núm. 1 de Xostakóvitx
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3 a la carta durant 30 dies desde la seva emissió
Yuja Wang
Jean-Philippe Rameau (1683-1764): Suite "Hyppolite et Arice"
Dmitri Xostakóvitx (1906-1975): Concert núm. 1 en do menor, op. 35 per a piano, trompeta i orquestra

La pianista xinesa Yuja Wang, malgrat la seva joventut, ja és una de les solistes que formen part del que podríem anomenar l'"star-system" del piano actual. Formada musicalment a Pequín i, posteriorment, al Canadà i als EUA, ofereix en les seves actuacions una gran profunditat interpretativa, domini tècnic i una presència carismàtica que l'han fet molt popular.
En aquest concert actua per primer cop amb l'OBC. En companyia de Mireia Farrés, solista de trompeta de l'OBC, interpreta el cèlebre concert per a piano i orquestra núm. 1 de Dmitri Xostakóvitx. Una obra primerenca, del 1933, que malgrat les seves dificultats tècniques és alegre, brillant i plena de l'humor característic de Xostakóvitx. El concert comença amb una obra de Jean-Philippe Rameau, la suite "Hyppolite et Arice", en una revisió del compositor Vincent d'Indy. Es commemora així el 250 aniversari de la mort d'aquest compositor del barroc francès. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 23 d'octubre de 2015 a les 00:51 h
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Joan Albert Amargós al Festival de Pasqua de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Coral Infantil "Nova Cervera"
Sandra Roset, soprano
Roger Mas, veu
Joan Albert Amargós, director


Roger Mas dirigit per Joan Albert Amargós interpreta Serrat
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta des de la seva emissió


Joan Albert Amargós (1950): Mil•lenàrium – Serrat simfònic

Avui veurem en acció dintre del Vè Festival de Pasqua de Cervera un dels músics més brillants del nostre país, Joan Albert Amargós. Amb dues obres ben diferents, la peça simfonicocoral "Mil•lenàrium" i algunes de les cançons del seu treball "Serrat simfònic".
Les diverses corals, la soprano Sandra Roset, l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i el cantant Roger Mas dirigits pel mateix autor, Joan Albert Amargós. Compositor, director, intèrpret de piano i clarinet, Amargós ha compost una gran quantitat d'obres simfòniques i de música de cambra, també dintre del món del jazz i del flamenc.
Joan Albert Amargós va començar la seva carrera musical el 1976 amb el grup de jazz-fusió Música Urbana. El grup va representar tota una declaració de principis en una trajectòria musical que l’ha portat fins ara a obtenir diversos premis nacionals i internacionals, com el Premi Nacional de Música o la nominació al Grammy al millor compositor de música clàssica.
El mateix Joan Albert Amargós ens fa una breu introducció a les obres del concert. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 16 d'octubre de 2015 a les 01.18 h
Joana d’Arc a la foguera
Marion Cotillard, Joana d’Arc
Xavier Gallais, Pare Dominique; Yann Beuron, tenor; Maria Hinojosa, soprano; Marta Almajano, soprano; Marguerite Aude Extrémo, contralt; Eric Martin-Bonnet, baix;
Pep Planas, narrador; Carles Romero Vidal, narrador
Cor Lieder Càmera - Cor Madrigal - Cor Vivaldi
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Marc Soustrot, director


Marion Cotillard interpreta "Joana d'Arc a la foguera" d'Arthur Honegger
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Arthur Honegger(1892 – 1955): Joana d’Arc a la foguera

Una actriu, Marion Cotillard, guanyadora d’un Oscar, i l’OBC, a l’Auditori. Una combinació engrescadora. Avui tindrem l’ocasió de veure’ls interpretar conjuntament una gran obra: “Joana d’Arc a la foguera”, del compositor franco-suís Arthur Honegger.
El text de “Joana d’Arc a la foguera” és del poeta Paul Claudel. Claudel en fa un entramat dramàtic que combina personatges cantats, parlats i també dos cors i un cor de veus blanques que rememoren els esdeveniments que van dur Joana fins a la foguera, en un joc de “flashbacks” a l’estil cinematogràfic. La cèlebre actriu francesa Marion Cotillard, guanyadora de l’Oscar a la millor actriu pel seu paper d’Edith Piaf, interpreta Joana d'Arc. Acompanyada per l’OBC, amb més de 82 músics, tres cors, solistes, actors i la direcció de Marc Soustrot, Cotillard interpreta amb convicció i intensitat el seu personatge. Honegger no ha estat l’únic compositor que s’ha inspirat en la figura de Joana d’Arc. Verdi o Txaikovski en van fer sengles òperes. Però l’obra de Honegger, estrenada per l’actriu i ballarina Ida Rubinstein l’any 1938, ocupa un lloc destacat. La modernitat de la partitura es fa notar en la manera innovadora d'utilitzar l'orquestra, fent servir un trio de saxos o les ones Martenot, inventades l'any 1928 per l'enginyer francès Maurice Martenot. Honegger aconsegueix un perfecte equilibri entre el text parlat, el cant i l’orquestra i la interpretació dramàtica de tots els participants, sobretot de la protagonista, Marion Cotillard. .

03/10/2015: LA QUARTA de MAHLER

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 9 d'octubre de 2015, a les 01.05 h
La quarta de Mahler
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra del Festival de Budapest
Miah Persson, soprano
Iván Fischer, director


La soprano Miah Persson interpreta el final de la quarta simfonia de Gustav Mahler
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta des de la seva emissió
Miah Persson soprano
Gustav Mahler (1860-1911): “Simfonia núm. 4 en sol major”
Al Palau de la Música Catalana tenim la visita d'una orquestra considerada entre les deu millors del món. És l'Orquestra de Festival de Budapest i el seu director i fundador, Iván Fischer.
Mahler va compondre la 4a simfonia entre 1899 i 1901. És una obra amb quatre moviments, l'últim dels quals és una cançó per a soprano i orquestra, "La vida celestial". La singularitat d'aquesta simfonia és que aquest quart moviment va ser compost abans que els altres tres. Mahler va usar un cançò composta el 1892 i que pertanyia al cicle "Des Knaben Wunderhorn" (El corn de l'abundància). Mahler havia fet aquest "lied" a partir d'una cançó popular bavaresa que descriu amb ingenuïtat infantil els plaers de la vida celestial. Davant seu tenia un interessant repte com a compositor: Crear tres moviments que conduïssin d'una manera convincent cap a la cançó final. Tres moviments que són una meravella musical. El tema principal del primer moviment amb la intervenció dels picarols, que li donen un intencionat caràcter infantil, marca tota l'obra. En el segon moviment, Mahler demana l'ús d'un violí afinat un to més alt, creant un efecte diabòlic en un scherzo que l'autor definia com "el so d'un violí de carrer interpretant la dansa de la mort". El tercer moviment, al contrari, és seré i grandiós i condueix magistralment al quart, on apareix la innocència de la cançó que clou la simfonia.
El resultat és, en aparença, la simfonia més simple de Mahler i també la que té una estratègia de composició més original. .

24/09/2015: CATALUNYA 1714

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 2 d'octubre de 2015 a les 00.55 h
Catalunya 1714
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Coral Càrmina (Dir: Daniel Mestre)
Cor de Cambra de Granollers (Dir: Josep Vila i Jover)
Cor Jove Amics de la Unió de Granollers (Dir: David Gómez)
Salvador Brotons, director


Salvador Brotons dirigeix la seva obra "Catalunya 1714"
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 30 dies des de la seva emissió
Salvador Brotons (1959): Catalunya 1714
OBC i Salvador Brotons
Avui assistirem a l'estrena de l'obra “Catalunya 1714”, una obra simfonicocoral del director i compositor Salvador Brotons interpretada el 19 de juliol del 2014 dins dels actes del Tricentenari del 1714.
Catalunya 1714 és un poema simfònic de caràcter històric per a gran orquestra que vol rememorar els fets d’aquell any. L'obra està dividida en vuit parts sense pauses que ens van conduint des del setge de Barcelona de 1714 per les tropes borbòniques, passant per les batalles, la derrota, el plany i la desfeta, fins a arribar a l'aparició de la voluntat de refer-se i triomfar. Salvador Brotons ha basat la composició en melodies populars catalanes, en himnes borbònics i sobretot en l'Himne d' "Els segadors".
Per a la composició de "Catalunya 1714", Salvador Brotons va fer una selecció de músiques populars i de l'època. Per aquesta recerca va tenir la col•laboració dels musicòlegs Francesc Cortés i Jaume Ayats.
Brotons, que compta ja amb un extens catàleg, ens diu: "És l'obra que he escrit amb més sentiment i estimant cada nota que hi posava" .
Entrades anteriors  

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!