El blog de CatMúsica

Categoria: General
Escrit per: Pep Mira
Aquest estiu Catmúsica del Canal 33 no té emissions.Però podreu revisitar alguns dels millors concerts de la temporada entrant al web de Catmúsica i a TV3alacarta.
Seguiu-nos al Blog on us posarem els enllaços dels concerts que s'aniran publicant.Esperem que en gaudiu i que passeu un bon estiu!! .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 26 de juny de 2015 a les 23.28 h
Joan Manén, el geni oblidat

El documental analitza la figura de Joan Manén, considerat un dels millors violinistes de tots els temps i un gran desconegut per a la majoria de les persones. Nascut a Barcelona, aquest català universal va actuar des de ben petit davant la millor aristocràcia mundial, i a les millors sales, com la Hochschule de Berlín, o el Carneggie Hall de Nova York.
Compositor d’un extens catàleg que inclou òperes, simfonies, concerts i nombroses sardanes, es tractà amb músics de la talla d’Albèniz, Richard Strauss, Rimski-Korsakov, Stravinsky, Granados o Pau Casals.

El seu caràcter fort i exigent, el seu “donjuanisme”, i la seva actitud més aviat indolent durant el franquisme, el van fer un personatge estimat i odiat al mateix temps per la societat de la seva època.
Les seves memòries, escrites per ell mateix, així com mútiples articles i entrevistes sobre la seva persona, ens permeten reconstruir els aspectes més interessants de la seva vida i permet indagar en el perquè del seu oblit.
PODEU VEURE EL DOCUMENTAL SENCER A TV3alacarta després de la seva emissió

A continuació, a les 00.37 h

Rapsòdia catalana de Joan Manén
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Daniel Blanch, piano
Sandra Roset, soprano
Xavier Puig, director


Daniel Blanch interpreta la "Rapsòdia catalana" de Joan Manén sota la direcció de Xavier Puig
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta després de la seva emissió

Jordi Cervelló (1935): Fanfara Els tres tambors
Joan Manén (1883-1971): Rapsòdia catalana per a piano i orquestra - Dues cançons populars catalanes: Lo pardal - Muntanyes del Canigó

Concert de celebració del Vè Festival de Pasqua, un festival dedicat als compositors i intèrprets catalans. En aquest concert hi van participar l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Ginesta de Cervera, el pianista Daniel Blanch, la soprano Sandra Roset, tots sota la batuta de Xavier Puig.
El concert comença amb la “Fanfara sobre els tres tambors”, que serveix com a homenatge al vuitantè aniversari del seu compositor, Jordi Cervelló. A continuació, la “Rapsòdia catalana” per a piano i orquestra del compositor barceloní Joan Manén interpretada pel pianista Daniel Blanch. Una estrena mundial d’una obra que havia estat perduda i que ens sorprendrà gratament. També de Joan Manén i amb la participació de les veus, dues cançons populars catalanes: “Lo Pardal” i “Muntanyes del Canigó”
Jordi Cervelló i Daniel Blanch ens expliquen en primera persona les obres del concert. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 19 de juny de 2015 a les 01:06 h
Des del Paranimf de la Universitat de Cervera
Joan Albert Amargós al Festival de Pasqua de Cervera
Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida
Coral Ginesta de Cervera
Coral Infantil "Nova Cervera"
Sandra Roset, soprano
Roger Mas, veu
Joan Albert Amargós, director


Roger Mas dirigit per Joan Albert Amargós interpreta Serrat
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta des de la seva emissió


Joan Albert Amargós (1950): Mil•lenàrium – Serrat simfònic

Avui veurem en acció dintre del Vè Festival de Pasqua de Cervera un dels músics més brillants del nostre país, Joan Albert Amargós. Amb dues obres ben diferents, la peça simfonicocoral "Mil•lenàrium" i algunes de les cançons del seu treball "Serrat simfònic".
Les diverses corals, la soprano Sandra Roset, l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i el cantant Roger Mas dirigits pel mateix autor, Joan Albert Amargós. Compositor, director, intèrpret de piano i clarinet, Amargós ha compost una gran quantitat d'obres simfòniques i de música de cambra, també dintre del món del jazz i del flamenc.

Joan Albert Amargós va començar la seva carrera musical el 1976 amb el grup de jazz-fusió Música Urbana. El grup va representar tota una declaració de principis en una trajectòria musical que l’ha portat fins ara a obtenir diversos premis nacionals i internacionals, com el Premi Nacional de Música o la nominació al Grammy al millor compositor de música clàssica.
El mateix Joan Albert Amargós ens fa una breu introducció a les obres del concert.

A continuació a les 01.43 h: Videoclàssics, 5è Certamen del Festival de Pasqua de Cervera

Us oferim els dos vídeos seleccionats en el Vè Certamen de Videoclàssics que convoca el Festival de Pasqua de Cervera, amb les intervencions dels realitzadors explicant la seva visió personal del seu treball. Dels videoclips presentats, han estat escollits pel jurat del certamen els vídeos "Das Lied der Trennung" de Míriam Fèlix i Daria Petrillo i "Water Music" de Robert Sirvent.
PODEU VEURE ELS VIDEOCLÀSSICS 2015 A TV3alacarta des de la seva emissió .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 12 de juny de 2015 a les 01.30 h
La JONC, 20 anys
Des de la Sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona
Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)
Philippe Arrieus, ones Martenot
Jordi Masó, piano
Josep Pons, director


La JONC interpreta el final de la simfonia Turangalila d'Olivier Messiaen
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta després de la seva emissió
Josep Pons
Olivier Messiaen (1908-1992): Turangalila - Simfonia

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (la JONC) ja té 20 anys. Amb motiu de l'aniversari, la JONC ens ofereix un programa que és tot un esdeveniment per dos motius: per la interpretació d'una de les obres mestres del repertori musical, la simfonia Turangalila de Messiaen, i per la participació d'un dels directors amb més prestigi del país, Josep Pons, i que va ser, a més, fundador de la JONC.
Durant aquests 20 anys, la JONC ha dut a terme una gran tasca formant els nostres músics en l'ofici de l'orquestra simfònica tot abastant des dels més joves, els Alevins, fins als que estan camí de la professionalització, la JONC Filharmonia. La mostra que aquests vint anys de vida han donat fruit, és el repte d'interpretar un monument musical: La simfonia Turangalila d'Olivier Messiaen. La simfonia és d’una gran complexitat. Li cal una gran plantilla orquestral, incloent-hi 8 percussionistes, piano solista i les ones Martenot. Els 10 moviments de la simfonia Turangalila de Messieaen crea un món sonor exuberant, riquíssim de timbres i de gran intensitat emocional.
Ones Martenot
Podrem veure també un curiós instrument que es diu "ones Martenot". Es tracta d'un instrument electrònic inventat per Maurice Martenot el 1928. Està format per un generador d'ones, teclat i altaveu, a més d'una cinta que produeix els característics "glissandi".
.

30/05/2015: WOW! Òpera de cambra

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 5 de juny de 2015 a les 01.28 h
WOW! Òpera de cambra
Des del Claustre del Carme del Castell de Peralada
Joan Martín Royo, baríton
Antoni Comas, tenor
Elisenda Pujals, soprano
Grup Instrumental
Alberto Garcia Demestres, direcció


Fragment de l'òpera de cambra WOW!
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 7 dies desprès de la seva emissió

Alberto Garcia Demestres (1960): WOW. Òpera de cambra
“WOW!”, l’obra que us oferim avui, és una òpera. La partitura i el text neixen per encàrrec del Festival Castell de Peralada de la mà d’Albert García Demestres, que ja té diverses òperes estrenades en el seu catàleg.
“WOW!” està cantada en anglès i estructurada en un acte, amb pròleg i quatre escenes. El llibret es basa en textos de Walt Whitman i Oscar Wilde, també de Shakespeare i Dante. Ens presenta una trobada entre els dos poetes, a casa d’un Whitman ja gran i un Wilde jove i ple de passió.
La direcció escènica de Xavier Albertí situa el preciós entorn del Claustre del Carme de Peralada en el món de la poesia. El compositor, Garcia Demestres, dirigeix ell mateix el brillant quartet instrumental que acompanya els tres protagonistes: Elisenda Pujals, Antoni Comas i Joan Martin-Royo.
Feta amb tres únics personatges (Whitman, Wilde i una dona) “WOW!” no té una acció dramàtica a l’estil de l’òpera tradicional, sinó que és un discurs poètic que transmet pura emoció. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 29 de maig de 2015 a les 01.13 h
Joana d’Arc a la foguera
Marion Cotillard, Joana d’Arc
Xavier Gallais, Pare Dominique; Yann Beuron, tenor; Maria Hinojosa, soprano; Marta Almajano, soprano; Marguerite Aude Extrémo, contralt; Eric Martin-Bonnet, baix;
Pep Planas, narrador; Carles Romero Vidal, narrador
Cor Lieder Càmera - Cor Madrigal - Cor Vivaldi
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Marc Soustrot, director


Marion Cotillard interpreta "Joana d'Arc a la foguera" d'Arthur Honegger
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta durant 30 dies des de la seva emissió

Arthur Honegger(1892 – 1955): Joana d’Arc a la foguera

Una actriu, Marion Cotillard, guanyadora d’un Oscar, i l’OBC, a l’Auditori. Una combinació engrescadora. Avui tindrem l’ocasió de veure’ls interpretar conjuntament una gran obra: “Joana d’Arc a la foguera”, del compositor franco-suís Arthur Honegger.
El text de “Joana d’Arc a la foguera” és del poeta Paul Claudel. Claudel en fa un entramat dramàtic que combina personatges cantats, parlats i també dos cors i un cor de veus blanques que rememoren els esdeveniments que van dur Joana fins a la foguera, en un joc de “flashbacks” a l’estil cinematogràfic. La cèlebre actriu francesa Marion Cotillard, guanyadora de l’Oscar a la millor actriu pel seu paper d’Edith Piaf, interpreta Joana d'Arc. Acompanyada per l’OBC, amb més de 82 músics, tres cors, solistes, actors i la direcció de Marc Soustrot, Cotillard interpreta amb convicció i intensitat el seu personatge. Honegger no ha estat l’únic compositor que s’ha inspirat en la figura de Joana d’Arc. Verdi o Txaikovski en van fer sengles òperes. Però l’obra de Honegger, estrenada per l’actriu i ballarina Ida Rubinstein l’any 1938, ocupa un lloc destacat. La modernitat de la partitura es fa notar en la manera innovadora d'utilitzar l'orquestra, fent servir un trio de saxos o les ones Martenot, inventades l'any 1928 per l'enginyer francès Maurice Martenot. Honegger aconsegueix un perfecte equilibri entre el text parlat, el cant i l’orquestra i la interpretació dramàtica de tots els participants, sobretot de la protagonista, Marion Cotillard. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 22 de maig de 2015 a les 01.25 h.
L’Orquestra Simfònica del Vallès i Christian Lindberg
Concert especial 25 anys
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra Simfònica del Vallès
Christian Lindberg, trombó
Rubén Gimeno, director


Christian Lindberg interpreta el final de la seva obra "Mandrake in the Corner"
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta des de la seva emissió

Joan Vives i Sanfeliu (1953): Sintonia de Catalunya Música
Christian Lindberg (1958): Mandrake in the Corner
Tres fanfares per a l'Orquestra Simfònica del Vallès
Leopold Mozart (1719-1787): Concert per a trombó i orquestra

Christian Lindberg
En el Palau de la Música, el dia 26 de maig de 2012, l’Orquestra Simfònica del Vallès i Catalunya Música van celebrar de manera conjunta els 25 anys. La introducció va a càrrec de Joan Vives, que ens interpreta la ja ben coneguda sintonia de Catalunya Música. També s’interpreten les tres fanfares finalistes del concurs que l’orquestra ha organitzat amb motiu dels 25 anys. Són "Call the Adventure" d'Aaron Kenny, "Tres cavallers de la terra blanca" de Vicent Pérez i Esteban, que va ser la fanfara guanyadora i, finalment, "Commemoració" de Javier Martínez Campos. Christian Lindberg, un dels millors trombonistes del món, ens interpreta dues obres ben diferents i ben atractives: "Mandrake in the corner", que és del mateix Lindberg i és un bon exemple de la seva manera de compondre, enèrgica i brillant, i, finalment, un concert de Leopold Mozart per a trombó alt –un trombó més petit, més agut– que el pare del genial Wolfgang va dedicar a un gran virtuós d'aquest instrument. .

09/05/2015: L'OBC i YUJA WANG

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 15 de maig de 2015, a les 01.08 h
L’OBC i Yuja Wang
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Mireia Farrés, trompeta
Yuja Wang, piano
Víctor Pablo Pérez, director


Yuja Wang i Mireia Farrés ens interpreten el final del concert núm. 1 de Xostakóvitx
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3 a la carta durant 30 dies desde la seva emissió
Yuja Wang
Jean-Philippe Rameau (1683-1764): Suite "Hyppolite et Arice"
Dmitri Xostakóvitx (1906-1975): Concert núm. 1 en do menor, op. 35 per a piano, trompeta i orquestra

La pianista xinesa Yuja Wang, malgrat la seva joventut, ja és una de les solistes que formen part del que podríem anomenar l'"star-system" del piano actual. Formada musicalment a Pequín i, posteriorment, al Canadà i als EUA, ofereix en les seves actuacions una gran profunditat interpretativa, domini tècnic i una presència carismàtica que l'han fet molt popular.
Avui actua per primer cop amb l'OBC. En companyia de Mireia Farrés, solista de trompeta de l'OBC, interpreta el cèlebre concert per a piano i orquestra núm. 1 de Dmitri Xostakóvitx. Una obra primerenca, del 1933, que malgrat les seves dificultats tècniques és alegre, brillant i plena de l'humor característic de Xostakóvitx. El concert comença amb una obra de Jean-Philippe Rameau, la suite "Hyppolite et Arice", en una revisió del compositor Vincent d'Indy. Es commemora així el 250 aniversari de la mort d'aquest compositor del barroc francès. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 08 de maig de 2015 a les 00.59 h.
La setena de Beethoven
Concert especial 25 anys
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, director


Fragment de l'Scherzo de la setena simfonia de Beethoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta des de la seva emissió

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Simfonia núm. 7 en La Major, op.92


En el Palau de la Música, el dia 26 de maig de 2012, l’Orquestra Simfònica del Vallès i Catalunya Música van celebrar de manera conjunta els 25 anys.
La simfonia número 7 de Beethoven va ser la primera obra que l'orquestra va interpretar en els seu concert de presentació l'any 1987.
La setena simfonia transmet sensació d'alegria i espontaneïtat. El mateix Beethoven va dir que era una de les seves millors obres i Wagner va anomenar-la "L'apoteosi de la dansa" pels seus ritmes alegres. L'estrena la va dirigir el compositor a Viena, no sense dificultats, perquè la seva sordesa ja estava força avançada. L'èxit, de tota manera, va ser clamorós i el segon moviment, el cèlebre “Allegretto”, es va haver de repetir a petició del públic.
L'Orquestra Simfònica del Vallès es va fundar l'any 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell. Un any més tard, es convertia en l'única orquestra simfònica de l'estat espanyol organitzada com a societat anònima laboral, en la qual els seus músics i treballadors són, alhora, els propietaris i els accionistes.
.

25/04/2015: EL GIRAVOLT DE MAIG

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 1 de maig de 2015 a les 00:55 h.
EL GIRAVOLT DE MAIG
Des del Palau de la Música Catalana
Orquestra del Gran Teatre del Liceu
Núria Rial, soprano; Marisa Martins, mezzosoprano
Joan Cabero, tenor; David Alegret, tenor
Stefano Palatchi, baix; Joan Martín Royo, baríton
Antoni Ros Marbà, director


Joan Cabero i Marisa Martins interpretant el Giravolt de maig, dirigits per Antoni Ros Marbà
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta després de la seva emissió

Música: Eduard Toldrà (1895-1962) - Text: Josep Carner(1884-1970)
El giravolt de maig

null
Des del Palau de la Música Catalana podrem gaudir de l’única òpera que va compondre Eduard Toldrà: “El giravolt de maig”. Es va estrenar al Palau a l’octubre de 1928, el mateix escenari des d’on el veurem avui, en el concert commemoratiu del 50è. aniversari de la seva mort.
El concert està interpretat per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i un excepcional repartiment de veus solistes, sota la direcció d'Antoni Ros Marbà, deixeble del mestre Toldrà.
“El giravolt de maig” és una òpera còmica en un acte amb text de Josep Carner. L’acció se situa en un hostal de muntanya una nit de maig a mitjans del segle XVIII. Els característics personatges de l’obra senten la rauxa de la primavera i somien en allò que voldrien ser. Fins que la llum de l’albada els fa retornar al seny de la seva realitat quotidiana.
El fi text de Carner i la inspiradíssima música d'Eduard Toldrà ens reflecteixen l’època amb un llenguatge modern, ple de claredat, lirisme i color, en el que el mateix mestre Toldrà va qualificar com “La meva cançó més llarga" .
Entrades anteriors  

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!