El blog de CatMúsica

29/11/2014: SOMNIS DE MÚSIC

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 5 de desembre de 2014, a les 00.20 h
Somnis de músic
Des de l'Auditori de Barcelona
Jove Orquestra Nacional de Catalunya (Alevins)
Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers (Dir.: Josep Vila Jover)
Manel Valdivieso, director


PODEU VEURE AQUEST CONCERT A TV3alacarta des de la seva emissió
Felix Mendelssohn-Bartholdy(1729-1786): Somni d’una nit d’estiu, op. 61
JONC Alevins
"Somnis de músic" és un somni fet realitat. La JONC Alevins, els petits de la casa, amb el Cor Infantil Amics de la Unió, han arribat al punt de poder interpretar el "Somni d'una nit d'estiu" de Felix Mendelssohn de memòria i sense director.
Amb la sòlida preparació musical de Manel Valdivieso i Josep Vila, i la direcció escènica de Marta G. Otin, els joves músics d’entre 12 i 18 anys interpreten i ballen diferents fragments de l’obra.
Mendelssohn va compondre aquesta peça com a música incidental per a l’obra homònima de William Shakespeare el “Somni d’una nit d’estiu”, una deliciosa comèdia. La peça musical conté 14 temes, entre els quals hi ha dos dels fragments més cèlebres del repertori, l’“Scherzo” i la “Marxa nupcial”.
“Somnis de músic” és una iniciativa del cicle de concerts familiars “L’Auditori: Educa"
La JONC és una institució que ja té més de 20 anys. Tot aquest temps la JONC ha dut a terme una gran tasca de formació dels nostres joves músics. Sota la direcció actual de Manuel Valdivieso, la JONC abasta des dels alevins fins als que estan camí de la professionalització, la JONC Filharmonia. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 28 de novembre de 2014 a les 00.10 h
L'Orquestra Simfònica del Vallès amb el Ludwig Trio
Des del Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell
Orquestra Simfònica del Vallès
Trio Ludwig
Rubén Gimeno, director


El trio Ludwig interpreta el triple concert de Beetohoven
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A TV3alacarta des de la seva emissió

Ludwig Trio
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Triple concert en Do major, op. 56
Des del Teatre Municipal La Faràndula, de Sabadell, us oferim un dels gran concerts que va escriure Beethoven: el Concert triple per a violí, violoncel, piano i orquestra. L’interpreten un dels millors grups de cambra del país, el Ludwig Trio al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno. Ludwig Trio és una formació de cambra que compta amb els germans Abel Tomàs al violí, Arnau Tomàs, violoncel –fundadors i membres del Quartet Casals– i per la pianista Hyo-Sun Lim.
El triple concert és l’únic concert que Beethoven va compondre per a més d’un instrument solista. Consta de tres moviments, plens de la vitalitat i l’energia que el compositor transmetia a les seves obres. El va escriure cap al 1803, segurament a petició del seu deixeble de piano, l’arxiduc Rudolf d’Àustria, amb un talent musical més aviat escàs i no hi ha constància que l’arxiduc l’interpretés en concert. Finalment va ser el príncep Lobkowitz, mecenes de Beethoven, a qui l’autor va dedicar la partitura, qui va poder sentir l’obra en un concert privat al seu Palau amb el mateix Beethoven al piano.
L’enregistrament està fet pels equips de TV3 al Teatre Municipal “La Faràndula” de Sabadell. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 21 de novembre de 2014 a les 00.10 h
Gala des de Berlín amb Gustavo Dudamel (II)
Des de la Sala Philharmonie de Berlín
Orquestra Filharmònica de Berlín
Elina Garanca, mezzosoprano
Gustavo Dudamel, director


Dudamel dirigeix "El sombrero de tres picos" de Manuel de Falla
PODEU VEURE AQUEST CONCERT A TV3alacarta durant 7 DIES des de la seva emissió
Georges Bizet (1838-1875): "Carmen"
Manuel de Falla (1876-1946): "El sombrero de tres picos"
Gustavo Dudamel
Segona part del concert de la Gala de Sant Silvestre de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, un dels concerts més estimats pel seu públic. Sota la batuta de Gustavo Duamel, gaudirem de la veu i la presència de la mezzosoprano Elina Garanca interpretant fragments de l'òpera “Carmen”, un dels personatges que l'han portat a la fama. Sentirem també música de Manuel de Falla i fins i tot, una cançó de la sarsuela “Las hijas del Zebedeo”, de Ruperto Chapí. Un concert on conflueixen tres visions musicals diverses: la gran orquestra alemanya, el director veneçolà i la mezzosoprano letona, interpretant repertori romàntic francès i espanyol amb emoció i intensitat.
En els inicis de l'Orquestra Filharmònica de Berlín, el concert de Gala de Sant Silvestre es feia d'una manera discontinua. Va ser Herbert von Karajan qui el va institucionalitzar, i des de aleshores, any 1958, es fa cada cap d'any. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 14 de novembre de 2014 a les 00.10 h
Gala des de Berlín amb Gustavo Dudamel (I)
Des de la Sala Philharmonie de Berlín
Orquestra Filharmònica de Berlín
Elina Garanca, mezzosoprano
Gustavo Dudamel, director


Elina Garanca interpreta "L'Havanera" de Carmen
PODEU VEURE AQUEST CONCERT A TV3alacarta durant 7 DIES des de la seva emissió
Héctor Berlioz (1803 -1869): El "Carnaval de Roma", "La comdemnació de Faust"
Camille Saint-Saëns (1835-1921): "Samsó i Dalila"
Georges Bizet (1838-1875): "Carmen"
Elina Garanca
Avui els oferim la primera part de la Gala des de Berlín. Cada any, la Nit de Sant Silvestre, l’Orquestra Filharmònica de Berlín ofereix a la Sala Filharmònica de Berlín un concert. En aquesta ocasió, l’orquestra ens ha preparat un programa que uneix la lírica francesa romàntica amb la música espanyola. I van convidar un dels directors més emblemàtics del moment, Gustavo Dudamel, i l'esplèndida mezzosoprano letona Elina Garanaca. Garanca desplega tot el seu potencial expressiu desgranant algunes de les àries més populars del repertori operístic, com la “Carmen” de Bizet o el “Faust” de Berlioz, entre d'altres.
Dudamel, com és habitual, dirigeix sense partitura en aquesta vetllada hivernal però ben càlida .

01/11/2014: CATALUNYA 1714

Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 7 de novembre de 2014 a les 00.10 h
Catalunya 1714
Des de l'Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Coral Càrmina (Dir: Daniel Mestre)
Cor de Cambra de Granollers (Dir: Josep Vila i Jover)
Cor Jove Amics de la Unió de Granollers (Dir: David Gómez)
Salvador Brotons, director


Salvador Brotons dirigeix la seva obra "Catalunya 1714"
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 30 dies des de la seva emissió
Salvador Brotons (1959): Catalunya 1714
OBC i Salvador Brotons
Avui assistirem a l'estrena de l'obra “Catalunya 1714”, una obra simfonicocoral del director i compositor Salvador Brotons estrenada el 19 de juliol del 2014 dins dels actes del Tricentenari del 1714.
Catalunya 1714 és un poema simfònic de caràcter històric per a gran orquestra que vol rememorar els fets d’aquell any. L'obra està dividida en vuit parts sense pauses que ens van conduint des del setge de Barcelona de 1714 per les tropes borbòniques, passant per les batalles, la derrota, el plany i la desfeta, fins a arribar a l'aparició de la voluntat de refer-se i triomfar. Salvador Brotons ha basat la composició en melodies populars catalanes, en himnes borbònics i sobretot en l'Himne d' "Els segadors".
Per a la composició de "Catalunya 1714", Salvador Brotons va fer una selecció de músiques populars i de l'època. Per aquesta recerca va tenir la col•laboració dels musicòlegs Francesc Cortés i Jaume Ayats.
Brotons, que compta ja amb un extens catàleg, ens diu: "És l'obra que he escrit amb més sentiment i estimant cada nota que hi posava" .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 31 d'octubre de 2014 a les 00:15 h
L'OBC i Quadres d'una exposició
Des de l’Auditori de Barcelona
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)
Pablo González, director


L'OBC interpreta els "Quadres d'una exposició" de Mussorgski
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 30 dies des de la seva emissió

Modest P. Mussorgski (1839-1881): Quadres d’una exposició (Orquestració de Maurice Ravel)

Potser una de les coses més agradables que es poden fer és visitar una exposició tot passejant d'un quadre a un altre. Això és el que us proposem avui, amb la música de Modest Mussorgski, que farà volar la nostra imaginació.
Mussorgski va compondre la suite de peces per a piano "Quadres d'una exposició" inspirant-se en l'exposició en homentage al seu amic, pintor i arquitecte, Viktor Hartmann, que havia mort feia poc. El resultat va ser una obra imaginativa i plena d'emoció que va inspirar, anys més tard, el compositor francès Maurice Ravel a orquestrar-la amb un resultat realment brillant. Però Ravel no va ser l'únic compositor que va quedar captivat per la genialitat de la música de Mussorgski i que en van fer una orquestració. Podem citar el mateix Rimski-Korsakov, el cèlebre director Leopold Stokowski i fins i tot una versió rock a càrrec del grup Emerson, Lake & Palmer.
Com a base de la seva obra, Mussorgski va seleccionar un conjunt de 10 dibuixos i aquarel•les. De fet, només tres dels deu quadres de la suite eren realment a l'exposició: el “Ball dels pollets a la closca”, “La cabana sobre potes de gallina”, on viu la bruixa Baba Iaga, i “La gran porta de Kiev”. Mussorgski inicia la suite amb un tema que anomena "Passeig" i que permet representar el mateix recorregut a través de l'exposició.
La versió que us oferim avui és la que van enregistrar els equips de TV3 i Catalunya Música a l'Auditori de Barcelona amb l'OBC dirigida pel seu titular, Pablo González. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 24 d'octubre de 2014, a les 00:10 h
YUTAKA SADO A BERLÍN (II)
Des de la Berliner Philarmonie
Orquestra Filharmònica de Berlín
Yutaka Sado, director


Fragment de la cinquena simfonia de Xostakóvitx, dirigida per Yutaka Sado
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 7 dies des de la seva emissió

Dmitri Xostakóvitx (1906-1975): Simfonia núm. 5 en re menor, op. 47
Yutaka Sado
Quan el director japonès Yutaka Sado anava a l'escola se li va preguntar quina era l’ambició de la seva vida. Ell va respondre: "Jo vull dirigir la Filharmònica de Berlín". Mentrestant, Yutaka Sado ha fet una carrera impressionant. Va acompanyar a Leonard Bernstein com assistent al festival de música Schleswig-Holstein, i ha col • laborat amb Seiji Ozawa i moltes orquestres de renom.
Avui, aquest somni de joventut de Yutaka Sado es fa realitat en l'extraordinari concert al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Berlín.
La cinquena simfonia de Dmitri Xostakóvitx va representar un abans i un després en l'obra del compositor rus. Xostakóvitx, nascut el 1906, era un dels emblemes musicals de la Unió Soviètica. Les seves obres eren atrevides i contemporànies dintre de l'efervescència revolucionària i Xostakóvitx era reconegut i premiat pels estaments oficials. Però la seva gosadia musical va caure en desgràcia quan Josif Stalin va assistir a l'òpera "Lady Macbeth de Mcensk". Stalin va sortir de l'estrena enfurismat tant pel contingut com per la música. I va aparèixer un article al diari oficial "Pravda" titulat "Caos en lloc de música" acusant Xostakóvitx de formalista. El neguit de poder acabar fins i tot a la presó, va obligar l'autor a retractar-se públicament i oficialment. La conseqüència musical va ser la simfonia número cinc. Una obra definida pel mateix autor com "la resposta creativa d'un artista soviètic a una crítica justificada". La música de Xostakóvitx prenia un rumb nou, més popular i adaptat als gustos del règim. Però la genialitat del músic queda palesa en una simfonia que és un trencaclosques fascinant d'ironia, de crítiques velades i, alhora, de bellesa. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 17 d'octubre a les 0.14 h
JUAN DIEGO FLÓREZ i GUSTAVO DUDAMEL (II)
Des del Walt Disney Concert Hall
Orquestra Filharmònica de Los Angeles
Juan Diego Flórez, tenor
Gustavo Dudamel, director


Juan Diego Flórez interpreta la cançó "Alma llanera"
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta durant 7 dies des de la seva emissió

José Pablo Moncayo (1912-1958): Huapango
Arturo Màrquez (1950): Danzón núm. 2
Cançons llatinoamericanes


Segona part del concert de Juan Diego Flórez i Gustavo Dudamel. Enregistrat a Los Angeles al Walt Disney Hall i amb l'Orquestra Filharmònica de Los Angeles. Una gala que barreja obertures, àries d'òpera i ritmes llatinoamericans.
Les dues obres simfòniques són de dos autors mexicans: El "Huapango", de José Pablo Moncayo, i "Danzón núm. 2", d'Arturo Márquez. Dues obres representatives de la música nacionalista mexicana i que tan bé li escauen al director veneçolà Gustavo Dudamel.
El tenor Juan Diego Flórez interpreta cançons del repertori popular llatinoamericà. I, com a final de festa, dos bisos: “La donna è mobile”, de “Rigoletto”, i l’ària “Ah! mes amis”, de “La noia del Regiment”, amb els famosos 9 “do” de pit que Flórez canta amb una gran precisió i facilitat vocal. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres 10 d'octubre a les 0.23 h
YUTAKA SADO A BERLÍN (I)
Des de la Berliner Philarmonie
Orquestra Filharmònica de Berlín
Raphael Haeger, Simon Rössler, Franz Schindlbeck, Jan Schlichte, Wieland Welzel, percussions
Yutaka Sado, director


Fragment de l'obra de Takemitsu, dirigida per Yutaka Sado
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3 a la carta durant 7 dies des de la seva emissió

Toru Takemitsu (1930-1996): De mí flueix allò que anomenes temps
Yutaka Sado
El director japonès Yutaka Sado, al davant de l'Orquestra Filharmònica de Berlín, ens porta música de la seva pàtria: L'obra "De mi flueix allò que anomenes temps", de Toru Takemitsu, el compositor japonès més famós a nivell internacional.
La peça, inspirada en la filosofia “zen” i amb una forta influència de les idees de John Cage, té cinc percussionistes solistes. L’obra, però, no està tractada com una exhibició rítmica, sinó com un calidoscopi d’accents i timbres delicats. Cadascun dels percussionistes va vestit amb un color diferent, que simbolitza un element: el blau, aigua; vermell, foc; groc, terra; verd, vent, i blanc, el cel.
L'enregistrament que veureu a continuació està fet a la Sala Filharmònica de Berlín on la situació dels solistes a l’escenari conforma una posada en escena força original. .
Categoria: Programació
Escrit per: Pep Mira
Divendres, 3 d'octubre a les 0.47 h.
JUAN DIEGO FLÓREZ i GUSTAVO DUDAMEL (I)
Des del Walt Disney Concert Hall
Orquestra Filharmònica de Los Angeles
Juan Diego Flórez, tenor
Gustavo Dudamel, director


Juan Diego Flórez interpreta la cançó "La flor de la canela"
PODEU VEURE EL CONCERT SENCER A tv3alacarta durant 7 dies des de la seva emissió

Gioacchino Rossini (1792-1868): Obertura de “La garsa lladre”, “Semiramide” i altres
Chabuca Granda (1920-1983): La flor de la canela
Agustin Lara (1900-1970): Granada
Juan Diego Florez i Gustavo Dudamel
Primera part d'una gran gala. El Perú i Veneçuela des del Walt Disney Hall de Los Angeles, la trobada de dos grans artistes i amics: Juan Diego Flórez i Gustavo Dudamel.
Aquest concert obria la segona temporada de Dudamel com a director titular de l'Orquestra Filharmònica de Los Angeles. El director veneçolà va triar un programa amb obertures i àries al costat de cançons d'origen llatinoamericà que es mesclen amb la mateixa naturalitat que flueix la veu de Juan Diego Flórez.
Us convidem a gaudir d'aquest deliciós recital amb l'extraordinària veu de Juan Diego Flórez i l'habitual energia de Gustavo Dudamel. .
Entrades anteriors  

Benvinguts a Catmúsica!
Us convidem a compartir cada setmana una estona de bona música. Perquè al 33 la música també es viu i es veu intensament. Concerts i recitals des de les millors sales de concerts, que faran d’aquesta experiència un moment emocionant...
Us hi espero!