Els Carnavals de Rio de Janeiro són uns dels més famosos del món. Es comencen a preparar des de mesos enrere, ja que les Escoles de Samba tenen assatjos cada setmana, on s'hi pot anar a veure com es prepara la banda de música i la coreografia i, fins i tot, alguna "bahiana" vestida amb la disfressa típica de bikini i plomes. Les escoles més famoses de Rio són Salgueiro, Beija-Flor, Mangueira, Portela... Totes elles desfilen al Sambòdrom durant el Carnaval, i una d'elles serà la guanyadora de l'any.

A mí, les festes de Nadal i Cap d'Any aquí se'm van fer bastant estranyes perquè no vaig veure gaires llums pel carrer, ni l'ambient era gaire nadalenc... Clar que a ple estiu, és difìcil que l'ambient sigui el que ens imaginem allà, amb el fred, el Pare Noel i els llums il.luminant els carrers a la nit i les campanyes publicitàries massives per fer-nos comprar regals... A més, aquí no venen els Reis Mags el dia 6, o sigui que és acabar les celebracions de Cap d'Any i ja començar amb les preparacions pel Carnaval, que és amb el que els brasilers realment s'identifiquen.

Des d'un parell de mesos abans, els gimnàs ja ofereixen classes de samba intensives d'un mes per arribar preparats al Carnaval, que sobretot és música, ja que la desfilada que veiem per la tele al Sambòdrom, a la que pocs brasilers poden accedir pel preu de les entrades, no té res a veure amb el Carnaval popular, de carrer, que gira al voltant dels "blocos" (comparses). Els blocos són grups de música que es preparen durant tot l'any per tocar durant el Carnaval, alguns d'ells amb algun tema especial, com el bloco "Sargento Pimenta", que toca música dels Beatles, "Mulheres de chico", format només per dones que toca cançons del famós Chico Buarque, molt estimat al Brasil, o "Toca Rauuul", que només toca música de Raul Seixas, un altre cantant brasiler. A vegades, els blocos estan estàtics en un lloc concret, o tenen el format de carrossa fent un recorregut, però no significa que els seus participants hagin d'anar disfressats, ja que el que importa és la música, però la gent que va a veure'ls ja s'encarrega d'animar l'ambient amb les disfresses.

La programació de quan i on estaran els diversos blocos apareix a internet uns dies abans. Aquest any, hi va haver assajos de blocos des d'una setmana abans del Carnaval, que va ser del dia 18 al dia 21, i també n'hi han fins al cap de setmana següent, o sigui que en total, el Carnaval dura unes dues setmanes aquí!!

Sobre les disfresses, són molt diferents de les d'allà, ja que aquí és ple estiu!! Això té avantatges i inconvenients, ja que no poden ser tan elaborades com les d'allà (la gent es moriria de calor), però a la vegada, amb quatre coses pots sortir disfressat. Pots anar de hawaiana només amb un bikini, faldilla de tires i collaret de flors; de núvia, amb un vestit blanc, guants blancs, ram de flors i un vel; o de pirata, amb un barret de pirata, mocador de monedes de dança del ventre i una samarreta negra de només una màniga.... Les combinacions amb poques peces de roba són infinites, el que fa que hi hagi molta gent disfressada i l'ambient sigui molt divertit.

L'ambient durant el Carnaval és molt animat però hi ha zones de la ciutat on es pot tornar perillós, ja que es roben moltes carteres i càmeres, per això s'avisa els visitants que és millor sortir sense dur res a sobre. També perquè la gent beu molt, hi ha baralles i fins i tot tirotejos, però pel centre de Rio no vaig sentir que hi hagués hagut res greu. La veritat és que va ser tota una experiència, sobretot el bloco "Mulheres de chico" que va tocar a Ipanema en un entarimat a la platja i cap al tard, o sigui que no feia massa calor. Tot i que, per refrescar-se, sempre hi ha gent venent cervesa i "sacolé" (polo estil "flaix" en un saquet de plàstic) de caipirinha, que està boníssim!


Eva Crespo, Brasil.

---------------------------------------------------------------------------------------
Fotos 1, 2: Santa Teresa.
Foto 3: Ipanema.
Foto 4: Bloco "Mulheres de chico" a la platja d'Ipanema.