Avui tenia curs de Bouwbesluit 2012, que és la nova regulació per construcció que entra en vigor l'1 d'abril.
Tot tornant cap a casa, he passat pel Stedelijk Museum, el museu d'art contemporani d'Amsterdam, que els darrers 10 anys ha estat tancat per reformes. I ves per on, per primera vegada es pot veure la nova ala! Quina forma més divertida. La gent li diu "De Badkuip", que vol dir "la banyera", per la seva forma. El trobo realment impressionant. També trobo impressionant el nou museu del cinema, que ja està pràcticament acabat, un edifici futurista darrere de l'estació Central.

A part d'això, a qui li agradi l'arquitectura li diré que a Holanda hi regna una mentalitat sòbria, i això es reflecteix en una arquitectura civil petita, amb mides "humanes", en les quals es vol impressionar per la forma, o per la creativitat o originalitat, sense caure en impressionar per una ostentació basada en el luxe. Per exemple, per regla general, el govern es gastarà més diners per construir edificis "necessaris" com per exemple habitatges per la població, que no pas en un edifici per impressionar, que no serveix per res més.

En arquitectura d'habitatges s'estan fent nous barris molt atrevits, amb una arquitectura realment interessant: barris flotants, illes artificials i edificis ecològics que no consumeixen energia, el que es coneix per "arquitectura passiva". Aquesta mena d'arquitectura es diu així ja que no cal refredar-la a l'estiu, ni escalfar-la a l'hivern. Les cases ho fan elles mateixes, emprant tècniques diverses i energies renovables integrades dins l'edifici, amb complicats sistemes per reutilitzar l'escalfor de l'aigua calenta o l'estabilitat tèrmica del sòl que hi ha sota l'edifici.

Un altre dia parlaré més sobre les cases passives. Amsterdam sembla que ha estat adormida els darrers 10 anys i sembla que ara per fi està despertant.

Miquel Marzabal (Amsterdam, Holanda).

---------------------------------------------------------------------

FOTO 1: De badkuip, la nova ala del museu d'art contemporani d'Amsterdam.
FOTO 2: Nou museu del cinema.
FOTO 3: Habitatges a la illa Borneo.