Rio de Janeiro, la també anomenada “Ciutat meravellosa”, és realment una ciutat molt bonica, caracteritzada pels forts contrastos, tant geogràfics com socials.

Està dividida en zona centre i zona sud: a la zona centre hi ha el centre històric, Santa Teresea (el barri bohemi) i Lapa (per on se surt de nit a beure cervesa i escoltar samba), i a la zona sud hi ha les platges turístiques i els barris més rics: Copacabana, Ipanema, Leblon, Barra...

Aquests barris tenen un índex de desenvolupament humà tan alt com el dels països nòrdics, mentre que a les faveles, o com s'anomenen aquí, “comunitats”, situades normalment a les muntanyes per tota la ciutat i a vegades ben a prop de zones molt valoralitzades, s'hi viu en condicions d'extrema pobresa.


Jo visc a Lapa, molt a prop del centre històric on es van esfondrar 3 edificis el dia 25 de gener, just darrere del Teatre Municipal: el primer edifici que va caure, de 20 plantes, va arrossegar els altres dos, de 10 i 4 plantes.

Dos mesos després de l'accident, encara no se sap del cert què va provocar la caiguda d'un edifici tan alt, però sembla que s'han descartat les hipòtesis d'explosió de gas, bastant freqüents en aquesta ciutat, d'antiguitat o erosió de l'edifici (que tenia només 40 anys), i d'inestabilitat del terreny, ja que l'edifici va començar a caure des de dalt, i no des de baix.

La prova és que hi va haver sobrevivents que estaven a la planta baixa. Per tant, es pensa que el problema ve d'unes obres irregulars que s'estaven fent a l'última planta o d'algun altre tipus de problema estructural. Les tasques de recerca van durar diversos dies i al final el total de morts va ser de 22, la majoria dels quals estaven fent classe a l'edifici quan es va esfondrar.


Durant el Carnaval, al febrer, vaig passar per allà, però des de fora no es podia veure res...

Per desgràcia, accidents d'aquest estil no són poc comuns a Rio, ja que se sent sovint a les notícies que hi ha hagut alguna explosió de gas o un altre tipus d'accident que em va sorprendre bastant al principi: explosions a les clavegueres o als forats de les línies d'electricitat o de les tuberies del gas, que fan que la tapa del forat que dóna al carrer surti disparada i s'emporti algun vianant que passava per sobre, o afecti alguna persona que estava a prop del forat caminant per la vorera!

Des que vaig sentir això, intento no trepitjar cap tapa rodona que em pugui trobar caminant per la vorera...!!


Eva Crespo


-------------------
Fotografia 1: Centre de Rio amb la catedral (l'edifici que sembla una piràmide) feta des del Parque das Ruínas, a Santa Teresa.
Fotografia 2: Copacabana, la vaig fer des d'un hotel.
Fotografia 3: Foto dels esfondraments (font: Tribuna Norte)