Em dic Eva Crespo, tinc 30 anys i sóc de Terrassa, Barcelona, però actualment visc a Rio de Janeiro.

Viure aquí no va ser planejat, sinó més aviat una d'aquelles coses que passen sense saber ben bé com. L'any passat vaig perdre la feina de secretària de direcció i intèrpret que feia en una multinacional japonesa a Sabadell, i vaig decidir venir un mes al Brasil de voluntària.

Podria haver anat al Perú o a Guatemala, però vaig pensar que aquí aprendria portuguès, i com que m'agraden molt els idiomes, em va semblar més interessant.

Vaig arribar i vaig donar classes d'anglès en una "comunitat" (la paraula que fan servir aquí per no dir "favela") al costat de l'estadi del Vasco da Gama, un dels quatre equips de futbol més famosos de Rio de Janeiro i etern rival del Flamengo, on hi juga el Ronaldinho.

Després d'un mes, ja tocava tornar cap a casa, però com que m'ho estava passant molt bé entre la platja, la samba i les noves amistats, vaig començar a enviar el meu currículum a albergs i em vaig sorprendre de la ràpida resposta i de quantes entrevistes aconseguia.

Suposo que és perquè aquí no hi ha gaire gent que parli anglès, i el castellà també és un avantatge perquè hi ha molt turisme d'Argentina i dels països veïns. O sigui que em vaig decidir per un alberg a Botafogo, vaig deixar la casa de voluntaris on vivia i em vaig mudar a un estudi a Lapa, la zona dels bars i les discoteques del centre.

La feina que faig, de recepcionista d'alberg, és força entretinguda, perquè sempre tens hostes amb ganes de conversar i problemes per solucionar: ara s'acaba l'aigua, ara un over-booking, ara un client rebel.

Està en la meva línia, perquè ja havia treballat d'hostessa d'avió durant molts anys, primer a EasyJet i després a Japan Airlines, les dues vegades amb base a Londres. A més, començar de zero en un altre país i les mudances no em venen de nou: sempre que em sembla que m'estic estabilitzant en algun lloc, passa alguna cosa inesperada que em fa agafar les maletes i provar sort en un altre lloc.

No sé quant temps em quedaré a Rio, però la veritat és que em sembla una ciutat meravellosa: privilegiada per la seva localització entre les muntanyes i el mar i pel seu clima. Activa, sempre amb activitats tant culturals com d'oci per fer; i amb molt potencial, ja que aquí hi ha molta feina, i ara que s'acosten el Mundial de futbol i les Olimpíades, encara més!

Eva