lacleta
A Quito, hi ha diverses iniciatives en el món ciclista, sobretot pel que fa a vies per a ciclistes i grups ciclistes, tant per part de les autoritats públiques com d’associacions de la societat civil.

Per la topografia de Quito, que és en una vall i hi ha molts pendents, és difícil que la gent agafi fàcilment la bici. A més, la circulació, que és bastant caòtica, i la falta d’oxigen (no oblidem que som a 2.800 metres i s’han de tenir uns bons pulmons per fer esport) compliquen més les coses. Així i tot hi ha prou interès i prou iniciatives perquè tothom pugui passejar en bici.

Una de les iniciatives més interessants, que va ser una de les primeres a Llatinoamèrica, va ser l’anomenada “Ciclovia” realitzada per l’Ajuntament de Quito. Aquesta Ciclovia consisteix en un parell de carrils de l’avinguda principal de Quito, tancada a la circulació cada diumenge entre les 8 del matí i les 3 del migdia. És molt maco veure centenars de persones en bici i moltes d’altres corrent, anant amb patins, amb skateboard, etc.

Una altra iniciativa que destacaria és BiCiudad, que és un col·lectiu d'amants de les bicis, que es va formar el 2010 després de la campanya del municipi que es deia “Muévete en bici” . BiCiudad organitza diferents activitats per promocionar l’ús de les bicis a la ciutat. Una de les activitats més importants és el que anomenen “Pedal Cultura” que consisteix en un passeig en bici per la ciutat que acaba en un local on miren una pel·lícula o documental sensible a la seva causa. Altres activitats són l’acompanyament “Un a Un”, on s’ensenya a les persones a moure’s per la ciutat en bici, una espècie d’acompanyament diari personal i els passeijos fora de Quito.
biciudad


A més, hi ha llocs on els amants de les bicis es troben, per exemple, un bar que es diu La Cleta al carrer Lugo, on es troben els aficionats a les bicis, sobretot els que fan passejos llargs fora de la ciutat, els que fan “downhill” o enduro. Els propietaris sempre hi són i poden donar idees, consells, itineraris i més! La decoració és genial, tots els mobles i els llums estan fets amb peces de bicicletes.

És clar que sempre es podria millorar. S’haurien d’habilitar més ciclovies i fer carrils especials per a les bicis. També caldria “educar”, si puc dir-ho així, els conductors i vianants perquè tothom pugui moure’s de manera respectuosa i harmoniosa. Encara és perillós passejar en bici per la ciutat perquè els cotxes i, sobretot, el autobusos són molt agressius.

Espero que d’aquí uns anys pugui explicar-vos com d’amigable s’ha tornat Quito per als ciclistes. El que compta és que ja s’estan fent moltes coses i que el moviment ciclista a la capital és molt dinàmic.

Laura
_______________________________________________________________________
Foto1: Logo del bar La Cleta, situat al carrer Lugo, de Quito
Foto 2: Logo de Biciudad, una iniciativa dels amants de les bicis