vista de la catedral
Benvolguts lectors,

En aquest article voldria parlar-vos de la ciutat de Siena, la perla de la Toscana italiana. Cada cop que hi vaig em sorprèn i ara fa pocs dies hi he tornat aprofitant que hi he portat una de les meves millors amigues de Tarragona, a conèixer-la.

Com deia en Josep Pla en el seu llibre "Cartes d'Itàlia", del 1949: "Siena és una ciutat insòlita, extraordinària. De les millors i d'un cert volum que conec d'Europa -i en conec algunes- el cor em porta sempre cap a Venècia i Siena... Siena és la ciutat europea sobre la qual l'empremta medieval ha deixat una impressió més profunda... Siena és una ciutat de terres altes i d'aire viu".

I és que en Josep Pla descriu a la perfecció les mateixes sensacions que tinc cada cop que torno en aquesta ciutat tan especial. Sembla que el temps s'hagi aturat. Abans de res, feu cap directament al cor de Siena, és a dir, a la piazza del Campo, i deixeu-vos emportar per les emocions.

Piazzadelcampo
I aquí em torno a remetre a en Josep Pla: “La plaça és irregular... és una mitja taronja el diàmetre de la qual està format per la meravella de la façana del Palazzo Pubblico (la Casa de la Vila), emplena la plaça”. El millor lloc per començar la visita de la ciutat és justament la piazza del Campo.

Un cop hagueu fet un primer tomb per la plaça, aneu directament a la plaça de la Catedral (a menys de 5 minuts) i adreceu-vos a la billeteria del Museo dell'Opera del Duomo per comprar l'OPA Si Pass; aquest tiquet de 10 euros us permetrà visitar la catedral (Duomo), el Museo dell'Opera del Duomo, el aptisteri, la cripta (sota la catedral) i l'oratori di San Bernardino (al costat de l'església de sant Francesc).

Siena és una ciutat que es pot fer molt bé a peu, ara bé, prepareu-vos per recórrer carrers empinats, amb pujades i baixades! Preneu-vos el vostre temps i gaudiu-la! Tot el que veureu ho trobareu entre la plaça de la Catedral i la Piazza del Campo!

interiorcatedral
La Catedral és sens dubte molt bonica per fora, però esdevé meravellosa un cop hi entres: la riquesa que hi trobareu en cada racó, els marbres negre i blanc, les 56 escenes dibuixades en els marbres del terra, l'altíssim sostre blau amb els estels que ens recorden el cel, la biblioteca Piccolomini...

Si el projecte del segle XIV s'hagués realitzat, amb la construcció d'una nova nau, aquesta catedral seria encara més gran que la basílica del Vaticà!

Del Museo dell'Opera en valen la pena dues coses: veure el retaule la “Maestà” di Duccio di Buoninsegna, del segle XIV, i pujar al terrat del museu (que hauria estat el sostre de la nau central de la catedral si el projecte hagués tirant endavant) per veure una vista panoràmica de tota la ciutat, amb la Piazza del Campo a tocar de mà. Fareu fotografies sensacionals com la que he fet jo de la Piazza del Campo per a aquest article!

I si d'aquesta ciutat se'n parla arreu, deu ser sobretot pel "Palio di Siena", la festa més coneguda de tota la Toscana i que cada any porta milers i milers de turistes a terres italianes per viure les emocions d'aquesta cursa de cavalls.

Palio
Tenim les primeres notícies de la representació d'aquesta festa l'any 1283. Els genets que hi participen representen cadascun dels districtes (en italià, "contrade") de Siena.

Passejant pels carrers de Siena reconeixerem perfectament en quina contrada (barri) ens trobem, tot veient els símbols en les parets dels edificis, fonts, llums, portes de les cases, etc. Uns dies abans de la cursa, es fa un sorteig per adjudicar els cavalls a cada barri. Posteriorment, es beneiran en la seva església corresponent.

El Palio se celebra a la piazza del Campo els dies 2 de juliol i el 16 d'agost. La plaça, durant el desenvolupament del Palio, arriba a congregar fins a uns 70.000 espectadors! Llàstima que la cursa duri només uns 90 segons aproximadament, ja que els cavalls fan 3 tombs a la plaça! El guanyador rep un Palio (un estendard) de seda pintat. El Palio més antic guanyat per la contrada dell'Aquila el 2 de juliol del 1719 es conserva al museu de la mateixa contrada.

Quan us arribi la gana, acosteu-vos al restaurant San Desiderio , que trobareu en un dels carrers que hi ha darrere mateix de la catedral i demaneu un plat d'entremesos toscans (com els que us vaig suggerir al meu article de l'any passat).

I sobretot, no deixeu de tastar els Pici! Mmm, boníssims! Es tracta d'un tipus de spaghetti llarg i gruixut fet amb salsa de carn de porc senglar. Trobareu també embotits d'aquest d'aquest animal a les botigues de la ciutat, i a la toscana en general. Tasteu-los, val la pena!

Com a regal, també podeu comprar un paquet de ricciareli i panforte. Són els dolços originaris de la ciutat de Siena, des del segle XIII (ja us en vaig parlar el Nadal passat.

Si el que voleu és fer nit a la ciutat, o ben a prop, entreu en aquest enllaç per trobar una selecció de cases rurals toscanes. Si sou com jo, uns enamorats de la Toscana, quedeu-vos-hi uns quants dies. Jo m'hi he quedat per viure-hi!

Veniu vosaltres mateixos!

Una abraçada,

Gemma Grau
__________________________________________________________
Fotos:
1. Vista de la catedral
2. Piazza del Campo
3. Interior de la catedral
4. Il Palio di Siena
5. Els Pici