roma
Falten pocs dies per tornar a Tarragona per celebrar el Nadal en família, i és per això que en aquest darrer article d'aquest 2009 us voldria explicar una mica com es viuen aquestes festes a Itàlia.

Igual que a Catalunya, “les famílies acostumen a reunir-se al voltant de la taula”. En terres italianes se celebren el dia 25, 26, 31 de desembre i el 6 de gener. Les figures principals i més representatives de les festes són Babbo Natale i la Befana. Babbo Natale seria el nostre Pare Noel, i és ell que porta els regals de debò la nit del 24, els més importants, “grossos”, aquells que realment fan molta il•lusió als nens. Normalment els regals es troben sota l'arbre de Nadal.Ah, me n’oblidava, cal fer la carta (com es fa als Reis d'Orient) i fer la llista dels regals que es volen! A Florència cada any es pot entregar la carta al Babbo Natale a la Stazione Leopolda.
casa babbo
La Befana és la bruixa que porta dolços la nit del 5 als nens. Aquesta dona simpàtica la trobem representada com una bruixa bona, d'edat avançada, vestida de negre i amb un nas característic. La Befana porta xocolata als menuts però també carbó a qui no s'ha portat bé. A part d'Itàlia, la Befana també arriba a casa dels nens de països com Rússia, Normandia, Pèrsia i l’Àfrica del Nord. La nit del 5 de gener tots els petits esperen que passi la Befana per casa, i així doncs cal anar a dormir aviat! El matí proper si tot ha anat bé, trobarà un munt de dolços dins del mitjó de Nadal.

pessebre
Les festes italianes i catalanes tenen algunes coses en comú, d'una banda els tradicionals mercats amb totes les parades nadalenques, són els “mercatini di Natale” i d'altra, la tradició dels pessebres, ja siguin vivents (“presepi viventi”) o les figures fetes artesanalment (“presepi artigianali”).

Ciutats del nord com Bozen i Trento organitzen aquestes fires de Nadal des de fa molts anys, i les converteixen en grans esdeveniments turístics. Hi arriba gent de tot el país. Les figures i composicions de pessebres més importants per la seva bellesa les trobem a Nàpols. De fet, la tradició del pessebre és d’origen 100% italià i es té constància del primer pessebre fet l'any 1223 fet per Sant Francesc d'Assís a la localitat de Greccio.


dolcos nadal
Pel que fa a la cuina típica d'aquestes festes segur que coneixereu dolços com el “panettone” o el “pandoro” (que també es poden trobar a Catalunya); són els més tradicionals i coneguts. També són molt habituals els “ricciareli”, fets amb pasta d'ametlla i sucre, ens recorden una mica al gust del nostre massapà (també en trobem amb xocolata). Si passeu el Nadal en terres toscanes, tasteu el “panforte” també, fet amb fruita, espècies, farina, coco, xocolata i fruita seca. Tant els “ricciareli” con el “panforte” són originaris de la ciutat de Siena i ja es troben documents del segle XIII que ja ens demostren la seva existència.

Si voleu fer un cop d'ull a aquests productes i altres receptes toscanes, no solament nadalenques les podeu veure aquí.

sopar nadal
Per acabar l'any, la nit del 31 de desembre a sopar tots plegats tot veient la televisió, on hi fan els típics programes de resum i cloenda de l'any, amb molts espectacles i, sobretot, música. El plat que trobem a totes les taules és el “zampone e cotecchino con lenticchie” (carn de porc amb llenties). Quan arriba la mitjanit, es fa senzillament “el compte enrere”, i un cop encetat el nou any, les famílies es feliciten i brinden amb “lo spumante”, similar al nostre cava, si no fos pel gust dolç. Normalment es brinda amb “L’asti”, de la zona del Piemont; és el que veieu a la foto. Té denominació d’origen i actualment és el vi espumós italià més exportat a l'estranger.

I per arrodonir-ho tot i fer encara més maco l'ambient nadalenc, sols cal escoltar el “White Christmas” de l’Andrea Bocelli, aquí el teniu.

Bon Nadal a tothom i feliç any nou.

Ens tornem a veure al gener.


Gemma


Ps. “Papeta”, Bon Nadal!!!! Ja vinc, ja falta poc!!!!!!

____________________
Fotos:
1. Nadal a Roma
2. Casa Babbo Natale Firenze
3. Figura de pessebre a Nàpols
4. Dolços de Nadal
5. Cotechino con lenticchie