El budisme a Rússia és practicat aproximadament per mig milió de persones. Aquesta difusió no s’explica pel creixent interès a Europa per les ensenyances de Gautama Buda, sinó perquè és la religió tradicional de pobles que habiten prop de la frontera amb Mongòlia i la Xina i, més sorprenentment, a les estepes de la costa del mar Caspi, no lluny de la frontera amb Ucraïna. El 1741 un edicte reconeixia el budisme com una de les religions de Rússia, i l’actual constitució de la Federació de Rússia el declara una de les “quatre religions tradicionals del país”.

Els pobles tradicionalment budistes de la Federació Russa són els buriats, els tuvinians i els calmucs, tots ells ètnicament i culturalment mongols.

Els buriats habiten a diverses províncies de les zones frontereres amb Mongòlia, tot i que només els dels territoris més orientals són budistes (els occidentals són xamanistes). Gaudeixen de màxima autonomia a la República de Buriàtia, a la riba oriental del llac Baikal, amb capital a Ulan-Ude, on hi ha un excel·lent museu d’història, amb gran quantitat de pintures “thangka” i mobiliari religiós.

Prop d’aquesta ciutat es troba el “datsan” d’Ivolguinsk, un monestir que es va començar a construir el 1945 i que és el centre del budisme siberià. Quan el vaig visitar el gener de l’any 2005 es trobava en plena reconstrucció. El complex religiós es compon de temples, biblioteques, rodes d’oració i, el més curiós, un arbre “boddhi” nascut, diuen, d’una branca de l’exemplar sota del qual Gautama Buda va assolir el nirvana.

Mentre me l’estava mirant, a través d’un vidre des del pati del monestir, a –25 ºC, vaig pensar que aquest arbre devia ser el més envejat del món, ja que està plantat en una edificació especial amb calefacció i humidificadors que mantenen en vida a Sibèria aquesta planta originària de l’Índia.

Els tuvinians parlen una llengua turca i practiquen un xamanisme empeltat de budisme. La República dels Tuva va ser un estat independent durant un curt període dels anys 20, període en què, malgrat el règim comunista controlat des de Moscou, el budisme va ser la religió oficial de la República de Tannu-Tuva.

Els calmucs són l’únic poble mongol i budista d’Europa. Originaris de Mongòlia occidental, el segle XVII van deixar la seva terra fugint de les guerres i es van establir a la depressió del mar Caspi. Avui en dia a la República dels Calmucs, amb capital a Elista, hi viuen uns 150.000 calmucs, que, malgrat que van tornar a practicar la seva religió amb força després de la desaparició de l’URSS, veuen com la seva llengua mor i la seva cultura s’assimila a la dels russos.

El budisme practicat a Rússia és el de la secta Gelupca, o del Barret Groc, que pertany al budisme tibetà, i podreu fer-vos-en una idea al temple budista de Sant Petersburg, un peculiar edifici de principis del segle XX.

Ferran Güell
********************
Foto 1: Banderes d'oració
Foto 2 i 3: Interior d'un temple budista
Foto 4: Rodes d'oracio al temple de Sant Petersburg