Escrit per: El 324
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
foto1
Una de les primeres paraules que aprens quan arribes a Suècia, apart de hej i tack (hola i gràcies) és el mot fika. Aquesta paraula se sent pertot arreu, "fika aquí", "fika allà". I és que els suecs es passen el dia amb el "fika" a la boca, i mai més ben dit! Perquè "fer un fika" equivaldria a la nostra expressió "fer un cafè", però en aquest cas, aquí a Suècia, en lloc de tenir bons expressos tenen cafès de mitjó d’almenys mig litre, encara que també tenen xocolates calentes i tes que no vegis que bé que entren en ple hivern!

Tot i la manca d’un bon cafè o tallat, el "fika" té coses molt bones i dolces. Gairebé sembre es menja alguna cosa, i tant pot ser un entrepanet de cogombre, formatge i gambes (una combinació tota curiosa, però sorprenentment bona, tot i que no tingui res a veure amb un entrepà de pernil) com alguna cosa més dolça.
foto2
I en aquest últim cas, el rei en majúscules és el "kanelbullar", o sigui una bola de canyella. Encara que de bola no en té res, ja que seria de l’estil d’una ensaïmada mallorquina amb canyella i cardamom, boníssim! I molt divertit de fer!

També són fans dels pastissos de pastanaga amb crema de llimona o si no, de boles de xocolata amb coco dels quals fa poc se’ls anomenava amb un altre mot d’aire més racista, "negros".

Una altra pasta típica sueca feta amb massapà és el "dammsugare", ("aspirador", en català, atès la seva forma). També tenen pastissos especials per dies assenyalats de l’any, per exemple per carnestoltes mengem "semlors", una bomba amb majúscules feta amb brioix farcit de massapà i nata. Per Santa Llúcia es mengen "lusebullar", unes pastes fetes de safrà, i per Nadal ,"pepparkakor" (galetes de gingebre.
foto3
)

A tot això, cal afegir-hi un fet divertit. La paraula pastís en suec és "kaka" i clar, ja us podreu imaginar com n’és de curiós veure els nens cridant "kaka, kaka!" a tort i a dret en una cafeteria.

I és que de "kaka" n’hi ha de tot tipus! De xocolata, poma, gerds, pastanaga, mores… i després diuen que els catalans som escatològics!

Núria

_________________________________________________________________________________
Foto 1: Lussebullar
Foto 2: Semlor
Foto 3: Kanelbullar

29/12/2010: El Nadal a Suècia

Escrit per: El 324
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Fa sis mesos a Suècia els dies tenien 24 h de sol i tots gaudíem de l'agradable caloreta d'uns 25°C. Les platges estaven plenes de suecs prenent el sol com llangardaixos, d'altres es banyaven en un dels llacs de per aquí, sinó feien barbacoes als boscos i els més afortunats descansaven plàcidament dalt del seu veler navegant tranquil·lament per l'arxipèlag.

Ara a ple desembre realment sembla que visquem en un altre país. Aquella llum tan màgica i plena d’energia de l'estiu s'ha esfumat, i ara amb prou feines tenim tres hores seguides de sol; la temperatura és la mateixa que la de l'estiu però, això sí, amb un signe negatiu al davant, cosa que ha fet que els "minishorts" i sandàlies de les sueques s’hagin transformat en immensos abrics de plomes i botes de neu.
En comptes de velers navegant pels llacs els primers patinadors ja comencen a fer quilòmetres sobre la capa gruixuda de gel. Els ciclistes i esportistes estiuencs ara són esquiadors de fons, que com nosaltres s'ho passen pipa fent excursions pels boscos. Per sort, en comptes de milers de mosquits ara tenim flocs de neu; i ara en comptes de menjar peix fermentat i cranc de riu ens fem un tip de galetes de gingebre i de vi calent.

Tot i així els suecs continuen lluitant contra les extremes condicions de l'hivern. Per això molts opten per viatjar a les seves destinacions preferides, com Mallorca, les illes Canàries o bé el Carib; encara que els que prefereixen no arriscar-se a vagues de controladors o pilots espanyols, fan sessions de lluminoteràpia en un dels gimnasos de la ciutat o bé es posen ben morenos fent UVA. Els més tradicionals fem festes de la llum i celebrem Santa Llúcia posant espelmes a les finestres i passejant pels carrers plens de llums i garlandes de Nadal.


I ara us estareu preguntant què hi fa un parell de catalans com nosaltres a Suècia amb tant de fred, neu i foscor? Doncs la veritat és que ens encanta l'hivern aquí dalt i és tot un luxe poder sortir de casa amb els esquís posats, fer una rebolcada a la neu després de la sauna, o beure una tassa de vi calent al mercat de Nadal a 20 graus sota zero.

Tot i així de cap de les maneres ens perdríem el Nadal a Catalunya, a casa amb la família i els amics, menjant unes bones neules i torrons i fent cagar el tió!

Marc i Núria

----------------------------------------
Foto1: Anant en bicicleta a l’estiu a Suècia
Foto 2: Esquiant pel mateix lloc a l’hivern.
Foto 2: Mercat de Nadal a Estocolm.

16/10/2010: Hejsan catalans!!

Escrit per: El 324
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
MarciNuria
Com diuen els suecs per aquí dalt: Hejsan catalans!! hur är det?

Som en Marc i la Núria i des de fa molt de temps que cada dia al matí, al costat d'un bon cafè amb llet, ens llegim les peripècies i curiositats del blog Catalans pel món. Pensem que és molt interessant i enriquidor poder compartir l'experiència de viure en un altre país diferent del nostre. I això és el que intentarem fer nosaltres a partir d'ara.

Tenim 24 anys i els últims tres els hem viscut entre França i Suècia. Des de fa un any estem vivint a Uppsala, una ciutat universitària a prop d'Estocolm. El Marc està acabant un Màster en Hidrologia a la Universitat d'Uppsala i jo, la Núria, sóc Enginyera Europea de Materials. Actualment treballo a Estocolm, al Centre d'Investigació Suec de Metalls i Corrosió.

Suècia ens encanta i esperem que molt aviat, tot seguint les nostres aventures, també us agradi a vosaltres!

Marc i Núria

       
Publicitat