07/05/2009: El mate

Escrit per: El 324

L’Uruguai és un país molt curiós. Encastat entre dos grans països com l’Argentina i el Brasil sembla que es resisteixi que l’encasellin com una província d'aquestes dues grans potències. Sí que és veritat que quan passeges una mica per Montevideo t'adones de la gran influència que l’Argentina i sobretot Buenos Aires té sobre els “uruguayos”, penseu que en tres hores en vaixell ja t’hi plantes! però hi ha alguns trets distintius que els diferencien.

Una de les coses que em van sorprendre més en arribar va ser que moltíssima gent, homes, dones, joves i vells, porta sota el braç un termos amb aigua calenta. Això és perquè en qualsevol moment un uruguaià se't planta al mig del carrer i es prepara un “mate.

Una beguda típica del sud del Brasil, l’Uruguai i l’Argentina (i també del Paraguai però ells el preparen fred!). Pel que sé i he vist, a cap altre país prenen mate a qualsevol lloc, sinó que és quelcom més de casa i no porten el termos amunt i avall tot el sant dia.

A la majoria de llocs de feina hi ha un sortidor amb aigua calenta i al bars anuncien que tenen “agua caliente”. És una forma de socialització molt bona ja que et vas passant el mate. Per tant, si veieu algú pel carrer, a Barcelona se'n veuen molts! amb un termos sota el braç, 80% de possibilitats que sigui uruguaià.


El kit del bon “matero” consisteix en el mate, una carabassa buida per dins on es prepara el mate, la “bombilla”, una espècie de canya per xuclar del mate, la “hierba” que és la planta amb què es fa la infusió i, finalment, el termos amb aigua calenta. Tot això, es pot portar en unes fundes molt boniques fetes de pell que es diuen “materas”.

Ah! una altra diferència amb els argentins és que aquí la “hierba” està totalment triturada, en pols, ja que només ve de la fulla, mentre que els argentins prefereixen la “hierba” menys triturada i amb “palos” perquè ells aprofiten part de la tija.

Joan Domingo
********************
Foto 1: Kit de mate
Foto 2: Cartell sobre la prohibició de beure mate
Foto 3: Termos amb mate en un partit
Escrit per: El 324
Tinc 24 anys i sóc de Sabadell encara que visc a Barcelona.

Vaig venir a parar a Montevideo degut a que el meu laboratori de la UAB col·labora amb un laboratori d'aquí, a l'Institut Pasteur, i em van proposar de fer una estada d'uns mesos.

A Catalunya em dedico al mateix, a la investigació. Sóc llicenciat en Biotecnologia i Bioquímica per la UAB i actualment estic fent el doctorat.

La meva estada a Uruguai és temporal (fins al maig) i després faré un petit viatge per Brasil d’un mes.

Joan Domingo
       
Publicitat