Escrit per: El 324
lacleta
A Quito, hi ha diverses iniciatives en el món ciclista, sobretot pel que fa a vies per a ciclistes i grups ciclistes, tant per part de les autoritats públiques com d’associacions de la societat civil.

Per la topografia de Quito, que és en una vall i hi ha molts pendents, és difícil que la gent agafi fàcilment la bici. A més, la circulació, que és bastant caòtica, i la falta d’oxigen (no oblidem que som a 2.800 metres i s’han de tenir uns bons pulmons per fer esport) compliquen més les coses. Així i tot hi ha prou interès i prou iniciatives perquè tothom pugui passejar en bici.

Una de les iniciatives més interessants, que va ser una de les primeres a Llatinoamèrica, va ser l’anomenada “Ciclovia” realitzada per l’Ajuntament de Quito. Aquesta Ciclovia consisteix en un parell de carrils de l’avinguda principal de Quito, tancada a la circulació cada diumenge entre les 8 del matí i les 3 del migdia. És molt maco veure centenars de persones en bici i moltes d’altres corrent, anant amb patins, amb skateboard, etc.

Una altra iniciativa que destacaria és BiCiudad, que és un col·lectiu d'amants de les bicis, que es va formar el 2010 després de la campanya del municipi que es deia “Muévete en bici” . BiCiudad organitza diferents activitats per promocionar l’ús de les bicis a la ciutat. Una de les activitats més importants és el que anomenen “Pedal Cultura” que consisteix en un passeig en bici per la ciutat que acaba en un local on miren una pel·lícula o documental sensible a la seva causa. Altres activitats són l’acompanyament “Un a Un”, on s’ensenya a les persones a moure’s per la ciutat en bici, una espècie d’acompanyament diari personal i els passeijos fora de Quito.
biciudad


A més, hi ha llocs on els amants de les bicis es troben, per exemple, un bar que es diu La Cleta al carrer Lugo, on es troben els aficionats a les bicis, sobretot els que fan passejos llargs fora de la ciutat, els que fan “downhill” o enduro. Els propietaris sempre hi són i poden donar idees, consells, itineraris i més! La decoració és genial, tots els mobles i els llums estan fets amb peces de bicicletes.

És clar que sempre es podria millorar. S’haurien d’habilitar més ciclovies i fer carrils especials per a les bicis. També caldria “educar”, si puc dir-ho així, els conductors i vianants perquè tothom pugui moure’s de manera respectuosa i harmoniosa. Encara és perillós passejar en bici per la ciutat perquè els cotxes i, sobretot, el autobusos són molt agressius.

Espero que d’aquí uns anys pugui explicar-vos com d’amigable s’ha tornat Quito per als ciclistes. El que compta és que ja s’estan fent moltes coses i que el moviment ciclista a la capital és molt dinàmic.

Laura
_______________________________________________________________________
Foto1: Logo del bar La Cleta, situat al carrer Lugo, de Quito
Foto 2: Logo de Biciudad, una iniciativa dels amants de les bicis
Plaça
El Centre Històric de Quito és Patrimoni de la Humanitat des del 1978. És el centre colonial més gran i més ben conservat de tota l'Amèrica Llatina.

Els seus carrers estrets, les seves nombroses esglésies i les seves cases d’adob (terra i fibres vegetals) amb patis interiors recorden els patis andalusos i són un bon atractiu turístic.

Però en aquest mes de juliol del 2011 hi ha una novetat. Per primera vegada en 400 anys les monges clarisses han obert el seu convent de clausura i deixen que els habitants de Quito el visitin, i així els donen accés a una mostra d’art barroc típic de la capital equatoriana.

A la mostra s’inclouen obres de Miguel de Santiago, Manuel Samaniego, Bernardo Rodríguez, Joaquín Pinto i petites escultures de Manuel Chili "el Caspicara" i Bernardo de Legarda.

Cada dia es poden veure desenes de persones fent cua per poder accedir-hi. Hi ha molta expectació, els ciutadans són conscients que és una oportunitat única i que potser mai més podran veure l’interior d’aquest edifici imponent, de murs blancs i alts on no entra el soroll del carrer ni es veu la resta de la ciutat.

Laura
______________________________________________________
Foto 1: Centre històric de Quito
Foto 2: Convent de clausura
Enllaç d'interès:Església de Santa Clara
Escrit per: El 324
vinyes
Des de fa algunes setmanes he abandonat en meu Quito habitual i estic viatjant per l’Argentina.

Quan viatjo, com molts de nosaltres, sempre tinc tendència a comparar el lloc en que estic amb el lloc d’on vinc. En el meu cas, dos llocs, Catalunya i Suïssa. Per exemple, a Bariloche em vaig sentir com als Alps, entre tanta muntanya i tants llacs i ara que estic a Mendoza, em sento una mica com a Catalunya.

Ahir vaig anar a fer la típica visita a una “bodega” i després a una empresa artesanal d’oli d’oliva verge. I no parava de pensar en el Priorat, el Penedés, en les caves i cooperatives. En el ritual de recollir les olives per portar-les a la cooperativa i poder-ne treure uns quants litres d’oli verge per al consum familiar.

olis
I és clar, en aquest context et venen al cap mil records de les excursions escolars i familiars a alguna cooperativa de la província de Tarragona, de les converses amb algun pagès o amb algun amic que encara té un tros i intenta treure'n profit. T’enrecordes dels processos, dels temps i de la cura amb que es fan les coses a casa nostra.

M’enrecordo també del programa Mediterrània del Canal 33 que ens mostrava les diferents regions del món on tenien el mateix clima o els mateixos cultius i ecosistemas similars al nostre.

olivera

Et fa sentir “a casa” veure bocins de la cultura mediterranea en diferents parts del món, fins i tot aquí on no hi ha mar, com a Mendoza.

Sentint parlar al guia turístic (de cognom “Moll”) sobre la tradició, l’orgull i la passió dels productors de Mendoza et ve al cap l’orgull d’haver crescut en una terra com Catalunya que produeix olis i vins de tant bona qualitat, reconeguts a tot arreu…inclús “de l’altra banda del món”.Laura
________________________________________________________________________________________
Fotos: Vinyes, olis i olivera, de visita per Mendoza (Autora: Laura Fahndrich)
Escrit per: El 324
Per als catalans de l’Equador el dia 28 és tan important o més que per als catalans que són “a casa”. Des de fa prop d’un mes el Casal Català de Quito (que té grup al Facebook) i la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) animen els catalans de l’exterior a votar diumenge que ve.

Un dels documents més importants és el que du el títol "Les eleccions al parlament de Catalunya 2010 i la Catalunya exterior" en el
Cens
qual es tracten temes que ens interessen als catalans que vivim fora i alhora ens dóna detalls dels programes de cada partit polític.

Però pels catalans que viuen en aquest país també és el dia del cens de població del 2010 realitzat per l’Institut Nacional Equatorià d’Estadístiques i Censos (INEC). Diumenge 28 de novembre, entre les 7 del matí i les 17 hores no podrem sortir de casa. Ni els nacionals ni els estrangers. No ens està permès circular per cap ciutat del país. Només les persones que tinguin un salconduit podran moure’s lliurement. Si no respectem aquestes consignes podem ser multats o fins i tot arrestats. No fem broma.

Des del divendres 19 fins al 22 de novembre, els estudiants encarregats de fer els cens van deixar una nota informativa amb el seu nom perquè els puguem identificar
Cens
fàcilment. A més, des del divendres 26 fins diumenge (tot el dia) hi haurà llei seca, és a dir, no es vendrà alcohol ni en botigues ni en cap establiment públic. Si la policia troba algú bevent en la via pública o en un local, aquesta persona serà arrestada.

Gràcies a aquesta situació i a les 6 hores de diferència amb Catalunya, és molt probable que els catalans de l’Equador estem enganxats a la televisió (tenim TVE Internacional i Antena 3 per cable) per veure com van evolucionant els resultats de les eleccions catalanes.

Laura Fähndrich
--------------------------------------------------------
Foto 1: Logo del Cens de Població i Habitatge
Foto 2: Logo de l'Institut Nacional d'Estadística i Censos
Anterior       
Publicitat