Escrit per: El 324
El barri on vivim és al nord d'Edimburg. És una zona residencial, relativament tranquil·la i verda. Les gavines sovint s'encarreguen de despertar el veïnat. Tenim ben a prop el port i tota la línia de mar; no hi ha platja de sorra, pero és una passejada bonica, sobretot en un dia de primavera o estiu.


Tot i ser un barri dels afores (deu minutets amb bus o cotxe) ets en ple centre. Al final del carrer hi tenim un accés a l'anomenat "cycle path", que és un caminet on es pot anar en bici o sencillament xino-xano i connecta diversos barris amb el centre de la ciutat. No gaire lluny també tenim l’illa de Crammond, i només s'hi pot anar dues vegades al dia, quan la marea baixa.


En aquesta zona hi ha molta construcció nova d'estil modern que trenca una mica la típica edificació que trobem al centre o a la majoria de zones de la ciutat. El “boom” immobiliari també va arribar aquí fa uns anys!
Els edificis clàssics de la ciutat sovint són autèntiques obres d'art: elegants, espaiosos, amb cornises sofisticades plenes de detalls, grans finestrals, materials de qualitat, sempre amb teulades revestides de pissarra negra, acollidors, aïllants del fred exterior… Actualment es procuren retallar els costos de l’obra i la qualitat se'n ressent. Molts dels pisos es lloguen a estudiants o estrangers, així que és un barri on trobem gent de tots els països i totes les cultures.

A Escòcia hi ha classes socials. El factor cosmopolita i multicultural d'Edimburg pot despistar durant un temps, pero hi ha diferents estrats socials clarament diferenciats i separats que són més obvis en altres zones del país o al barri on vivim. La manera de vestir, l'accent, el nivell d'educacio i el veïnat en són indicadors més fàcils d’intuir que a Catalunya, on hi pot haver diferents grups socials o poders adquisitius, pero no necessàriament classes socials marcades.


Als escocesos els agrada parlar, són oberts i la gent aprofita per fer comentaris quan pot, sobretot a la parada de l’autobús, que acaba sent un gran lloc per fer petar la xerrada. El temps sembla que és el tema recurrent, i el dia que surt el sol tothom t'ho recorda.

Bertha i Jordi
***********************************
Foto 1: Port d'Edhimburg
Foto 2: Illa de Crammond
Foto 3: Costa i nova edificació
Foto 4: Línia de mar

16/10/2008: La ciutat de l'encant

Escrit per: El 324
Edimburg és com un gran poble medieval on sembla que el temps s'hagi aturat, una petita capital de país on quasi tots els edificis tenen caràcter propi.

Des del punt de vista arquitectònic, és un lloc únic. Al bell mig i ben enlairat, hi ha el castell d'Edimburg, com no podia ser d'altra manera a Escòcia, i al voltant, el centre històric.

Una de les coses que ens enamora d'Edimburg és que quan surts del centre la ciutat segueix mantenint tot l'encant. I és que cada zona té alguna cosa especial i única. Totes, però, comparteixen un tret comú: arbres i zones verdes. La gent és oberta i bastant alegre, s'acostuma a dir que més que els veïns del sud.


Nosaltres després de cinc anys i mig no hem trobat diferències suficientment importants per dificultar les relacions i la integració total; això sí, un cop aconsegueixes acostumar-te a l'accent escocès, que pot arribar a ser tot un repte.

Des del nostre punt de vista, Edimburg és una ciutat cosmopolita on hi ha un lloc per a totes les cultures, una societat de la qual se'n poden aprendre moltes coses.

També té els seus problemes socials -Trainspotting no és una pel·lícula de ciència-ficció rodada a Escòcia-, sovint causats per la desestructuració familiar que hi ha en comparació, per exemple, amb els països llatins.


La cervesa abundant és part de la cultura de la ciutat, i els pubs, un lloc on la gent se socialitza. El futbol i el rugbi centren moltes converses en el dia a dia. El menjar... we better move on!!! El plat tradicional és el "haggis", una espècie de botifarra negra feta de cabrit o ovella on s'hi troben, entre d'altres, trossos de cor, pulmó i fetge...

I d'aquí a poc... més...

Records, Bertha i Jordi
*****************************
Foto 1: Castell d'Edimburg
Foto 2: Price Gardens
Foto 3: Neu a la ciutat
Escrit per: El 324
Tenim 30 (Jordi) i 31 anys (Bertha). Som de Sabadell.

El destí ens ha portat fins a Escòcia, perquè ja hi havíem passat un parell d’estius i una amiga deixava un pis buit. Durant aquests cinc anys, i després de fer tota mena de feines, hem anat agafant responsabilitats. La Bertha és diplomada en turisme i màster en gestió d’empreses. Actualment és responsable d’oficina de la delegació del Regne Unit i Irlanda.

El Jordi és llicenciat en administració d’empreses i màster en gestió i finances. Actualment ocupa el càrrec de cap de finances a Escòcia en una empresa de productes de coberta.
       
Publicitat