Al marge de la cal•ligrafia que cadascú pugui tenir quan escriu a mà, “Mala lletra” és el nom d’un fanzine que té la Laia Calvet com a alma mater. Dilluns va venir al “Cabaret elèctric” acompanyada d’un grup de músics. Sempre ha estat en contacte amb l’escena musical, i no és la primera vegada que el fanzine inclou un CD. Però en aquest número de gener-febrer el CD serà doble. Coincidint amb el 10è aniversari de la mort de Joan Brossa, la Laia va fer una proposta agosarada a 28 grups dels països catalans. Els va engrescar a musicar un poema de Brossa, tothom hi va estar d’acord i el resultat el podreu escoltar en aquest número 19 de “Mala lletra”.

el paper de la portada és platejat i fa unes lluentors que a Brossa agradarient molt

“Mala lletra” es pot trobar a Loring Art, Arkam, evidentment a la web, i segur que aquest número especial el trobareu en molts més llocs. La llibreria del CCCB ja s’hi ha interessat. Per anar fent boca podeu escoltar l’estona que vam estar parlant amb la Laia Calvet, una persona plena de passió i ganes de fer coses, sobretot si tenen relació amb aquest món de les arts visuals i els llibres d’artista.

portada d'aquest doble CD

De fet, després de visitar una exposició sobre l’obra de Brossa a la Fundació Miró, la Laia Calvet va quedar tocada pel seu estil tan particular. Forma i missatge són inseparables en els poemes visuals d’en Brossa, i la seva influència es deixa veure en algunes pàgines del fanzine “Mala lletra”.

diferents portades del fanzine "Mala lletra"

“Mala lletra”, com a bon fanzine, està fet a mà, amb un treball únic, orgànic, a vegades amb portades amb lletres cosides, amb frases fetes lletres de pasta de sopa, amb petits objectes que no només donen volum, sinó que són totalment evocadors. Quan el tens a les mans, notes que té ànima, que cada detall està pensat, que fuig de la dictadura del disseny gràfic fet únicament per ordinador.

un fanzine amb molt de joc

I pel que fa a aquest doble CD amb els grups que han musicat poemes d’en Brossa, és una història ben eclèctica. Hi tens la música contundent dels Casual, que és una de les bandes que ens van visitar dilluns, juntament amb els Verdcel, amb una proposta molt mediterrània, així com el toc electrònic i personalíssim d’Erm (David Pérez) que en aquest cas ha col•laborat amb l’Agnès Aran de First Aid Kit. També vam parlar telefònicament amb Pere Agramunt de La Brigada. Però vaja, hi ha molts més grups: Miqui Puig, Le Petit Ramon, Abús, Anímic, Fi, Albert Palomar, Ivette Nadal, L’Ana és un Koala, Miquel Pujadó, (((j))), Relk, Bikimel, Kitsch, ix!, Narcís Perich, Enric Casasses, Els Amics de les Arts, Croma, Linn Youki, Joan Barranca&Blai Massó, Roger Benet dels Oximorònics i Le Fou.

La laia sol cusir certes portades com aquesta

Navegueu per la xarxa si voleu escoltar algun tema al myspace o la web dels grups, o si voleu xafardejar sobre “Mala lletra”, però tot això només ha de ser el preludi del fet de poder tenir un fanzine “Mala lletra” a les vostres mans. Ja m’explicareu el què...