Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa
Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Cada any quan arriba el bon temps a la ciutat de Pavia es celebra el Palio del Ticino, un seguit d’esdeveniments per commemorar un fet històric de l’any 1425 quan en un dels rius de la ciutat, el Ticino, dues grans navegacions es van enfrontar. D’una banda, la del senyor Visconti, duc de Milà, i, de l’altra, la flota de la República de Venècia. Visconti, per prevenir un atac a la ciutat de Cremona, veïna a Pavia, va salpar des de Pavia per combatre els centenars de vaixells de Venècia que van ser derrotats. Gràcies a la seva victòria, el retorn de Visconti a la ciutat pavesa va ser gloriós. I avui dia el Palio del Ticino, més que una batalla, serveix per reviure l’alegria i la celebració pel que va succeir tants anys enrere. És ,doncs, gràcies a pavesos voluntaris que es disfressen d’aquests personatges durant aquests dos dies i a moltes associacions de la ciutat que Pavia es converteix en un espectacle medieval.
Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Circolo Arci és una associació popular integrada per 5.000 locals anomenats “Circoli” i té 1 milió de socis arreu d’Itàlia. Aquesta associació va néixer amb la fi del totalitarisme de Mussolini com a moviment alternatiu antifeixista. L’objectiu era consolidar la democràcia italiana. Actualment, també vetllen per l’animació social i cultural de la comunitat local, entre altres coses. A Pavia hi ha tres locals “circoli”. Circoli via d’Acqua és un dels espais i ofereix múltiples activitats setmanals. L’únic requisit per poder gaudir-ne es fer-se’n soci, adquirint una targeta que costa no més de 12 euros l’any.


Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Itàlia és un dels països amb més béns culturals a nivell mundial. De fet, és el país amb més patrimonis de la humanitat segons la Unesco, abans que la Xina, amb 45, i Espanya, amb 44. No obstant això, és un dels països europeus que menys inverteix en l’àmbit cultural i aquest fet posa en perill la preservació de tot el seu heretatge. Amb aquesta premissa, organismes privats com el Fons Ambient Itàlia aprofiten l’inici de la primavera per conscienciar la gent de la importància de conservar els béns culturals. A Pavia ciutat, la FAI ha obert tres palaus al públic, entre ells el de L’Olevano, que data del 1700 i actualment és una escola per a estudiants de música i història de l’art.


Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Pavia va ser capital de la regió llombarda a l’edat mitjana molt abans que Milà. Per aquest motiu és una de les etapes importants de la Via Francigena, camí de pelegrinatge medieval a Roma. La ruta ha estat declarada itinerari cultural europeu des de l’any 94 pel Consell Europeu i continua rebent pelegrins durant tot l’any. La majoria s’aturen a gaudir de la gastronomia pavesa i poden fer-ho en diferents tipologies de locals gastronòmics: les “osteries”, les “trattories” i els restaurants són les principals. No obstant això, amb el pas dels anys les “osteries” clàssiques han anat desapareixent o perdent les seves particularitats. Les “trattories” i restaurants, en canvi, mantenen les seves característiques. Totes dues ben diferents. Tot i això, tots tres aposten per l’arròs com a plat principal i pel bon vi: la província de Pavia és rica en tots dos cultius.

       
|