Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

04/07/2011: Pasolini

Categories: Marc Farràs , Roma
Escrit per: blogeuropa

Hi ha persones que no s'obliden per més que passi el temps. En el cas de l'últim màrtir d'Itàlia, el seu trajecte vital, la seva obra artística i el seu llegat humà tenen una força i una actualitat extraordinàries. Vet aquí la història i els últimes dies d'un home clau per entendre la Itàlia contemporània, un home que va pagar amb una mort prematura i terrible viure amb coratge i dignitat.

31/05/2011: Aigua

Categories: Marc Farràs , Roma
Escrit per: blogeuropa

Diu el refranyer romà que a Roma hi ha gairebé tantes fonts com esglésies... I d'esglésies n'hi ha uns quants centenars! L'aigua és indissoluble de la història de la ciutat. No només amaga alguns secrets com la clau del cafè i la pasta, sinó que forma part del paisatge urbà, de la melodia dels carrers, del gust de les places. Des de molt antic, els romans mantenen una relació molt particular amb l'aigua, entre la fascinació i el misteri. Però amb la passió no n'hi ha prou, perquè l'idil·li està a punt de trencar-se...

10/05/2011: Gent gran a Roma

Categories: Marc Farràs , Gent Gran , Roma
Escrit per: blogeuropa

"Un home que no passa temps amb la seva família no pot considerar-se un home" (Vito Corleone)
Per més que la cita vingui d'un gàngster d'antologia, les paraules de Don Corleone mantenen tota la seva vigència. Itàlia és un país estructurat al voltant de les famílies.
La gent gran, els avis i àvies, vetllen per la felicitat i el benestar de fills i néts... però qui es preocupa per ells? Qui en té cura? Al Trastevere romà, un grup d'irreductibles que resisteixen ara i sempre l'invasor (en forma de turista, de retallades de pensions o de pèrdua de valors) representen la cara més autèntica d'una Itàlia que semblava perduda en el temps.

05/04/2011: San Lorenzo

Categories: Marc Farràs , Roma
Escrit per: blogeuropa


Hi ha barris que forgen el caràcter d’una ciutat. El rostre més revolucionari i genuí de Roma el trobem a San Lorenzo, un barri de marcat caràcter antifeixista que, després d’haver estat massacrat durant la Segona Guerra Mundial i d’haver viscut intensament les revoltes universitàries dels seixanta, viu avui entre dues ribes, amb un peu a la memòria històrica i l'altre, a l'esperit modern.

29/03/2011: Cúpules

Categories: Marc Farràs , Roma
Escrit per: blogeuropa

Cada ciutat té un element característc que la fa única i irrepetible. Si Venècia té canals, Praga té punxes i Londres té autobusos vermells, Roma té cúpules. Tanmateix, les mil i una cúpules de la ciutat ens expliquen més coses que no ens pensem, des de la devoció dels italians per les formes harmòniques, belles i elegants, fins a la importància històrica i artística d'aquests gegants de pedra. Les cúpules, com tots els elements genuïns d'Itàlia, estan farcides de misteris...       Següent
|