Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa
Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Més del 85% de les cases d'Israel tenen instal·lat a la teulada un sistema d'escalfament d'aigua basat en l'energia solar. Aquest sistema de plaques solars, impulsat pel govern des de l'any 1976, amb una legislació que obliga totes les noves edificacions a instal·lar-les, configuren la imatge d'un país que sap servir-se dels recursos renovables. En aquest punt, però, trobem la paradoxa: malgrat la popularitat d'aquests aparells, Israel no és un país que aprofiti l'energia solar per generar electricitat. Les energies renovables representen només un 1% de tota la producció elèctrica. La descoberta d'una gran bossa de gas al mar Mediterrani, davant la costa, suposa un nou obstacle de cara a una possible futura aposta a favor d'aquestes energies.

Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
A Israel no només es parla l’hebreu. Les comunitats jueves en la diàspora tenien altres llengües, entre les quals el ladí. Aquesta és la llengua pròpia dels sefardites, els jueus expulsats el 1492 dels regnes de Castella i Aragó. Durant segles, mentre vivien al nord d’Àfrica i a l’imperi Otomà, aquests grups van servir-se de la llengua per relacionar-se. Avui en dia, però, el ladí està en una situació delicada, a Israel. Dos moments històrics la van debilitar i van fer més difícil la seva transmissió. Amb una població envellida i dispersa, sense una funció social a què aferrar-se, el ladí és una llengua moribunda. Contra el pessimisme, els actes dels “activistes del ladí”: xerrades, reunions i concerts per parlar, cantar i ballar la llengua.


Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El dia de record de l’Holocaust es viu, a Israel, amb un respecte extrem. En un dia, però, en què el país s’atura dos minuts al so d’una sirena antiaèria, una notícia trenca el silenci i aixeca crits de protesta. Any rere any s’informa de la misèria entre els supervivents de l’Holocaust. La Fundació pel Benefici de les Víctimes de l’Holocaust calcula enguany que, dels 193.000 supervivents amb residència a Israel, 50.000, és a dir, un de cada quatre, viuen sota el llindar de la pobresa. Això els força, en algun dels casos, fins i tot, a prescindir de medicaments, pel fet que els resulten massa cars.Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El 1950, Israel aprovava la Llei de Retorn, la qual estableix la possibilitat de qualsevol jueu vivint en la Diàspora que ho desitgi pugui viatjar a Israel, rebre la ciutadania i establir-se en el país. El procés rep, en hebreu, el nom d’alià, que significa “ascendir”. Aquesta “ascensió” a Israel és feta cada any per més de 15.000 persones. L’Estat, amb un pressupost enguany de 40 milions d’euros, ofereix importants ajudes a uns olim, els immigrants, que fan un canvi radical de vida. La il•lusió d’aquests, però, supera en molts casos els contratemps i dificultats.


Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Més del 85% de les cases d’Israel tenen instal•lat a la teulada un sistema d’escalfament d’aigua basat en l’energia solar. Aquest sistema de plaques solars, impulsat pel govern des de l’any 1976, amb una legislació que obliga totes les noves edificacions a instal•lar-les, configuren la imatge d’un país que sap servir-se dels recursos renovables. En aquest punt, però, trobem la paradoxa: malgrat la popularitat d’aquests aparells, Israel no és un país que aprofiti l’energia solar per generar electricitat. Les energies renovables representen només un 1% de tota la producció elèctrica. La descoberta d’una gran bossa de gas al mar Mediterrani, davant la costa, suposa un nou obstacle de cara a una possible futura aposta a favor d’aquestes energies.

       Següent
|