Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa
Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El dia 21 de març, coincidint amb l’equinocci de primavera, les comunitats kurdes d’arreu celebren el Newroz, una festivitat d’origen zoroastrià que marca l’arribada de l’any nou. Els kurds jueus d’Israel, que van començar a establir-se al país de forma notòria a principis dels anys cinquanta –poc després de la fundació de l’Estat-, no són una excepció, i també van aprofitar l’ocasió per reivindicar les seves arrels. A diferència, però, de la majoria de comunitats kurdes, tant a la seva pròpia terra com a la diàspora, la celebració del Newroz a Israel no té un transfons polític, ja que el seu arrelament a l’Estat és molt profund i sovint pesa més la identitat israeliana que la kurda.Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Entre els dies 14 i 15 del mes hebreu d’Adar, els jueus celebren el Purim, una festivitat que commemora la seva salvació de l’extermini que contra ells havia planificat el conseller més important del rei persa Asseur, un antisemita conegut com a Haman. Durant aquesta celebració, els jueus tenen l’obligació d’intercanviar paneres de menjar beguda, donar caritat als pobres, celebrar l’àpat de seudat Purim i atendre a la lectura del rotllo bíblic d’Ester. A la pràctica, però, la part més divertida per a molts d’ells és poder-se disfressar i beure vi i alcohol en els àpats assenyalats i en les celebracions públiques.


Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
La comunitat jueva ultraortodoxa és un dels grups més tancats i retrògrads de tot Israel, i es caracteritzen per viure en barris aïllats de la resta de la societat on els codis de conducta són extremadament rígids i estrictes. Anualment, però, fins a un 10% de la comunitat pren la decisió de marxar-ne per començar una vida totalment diferent, malgrat les dificultats de passar d’una vida completament regulada, a una de molt més oberta.


Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El barri de Jaffa, situat al sud de Tel Aviv, va ser durant molt de temps la ciutat més important i vibrant de Palestina. Actualment, però, la poca població àrab que hi queda s’està veient obligada a marxar per culpa del procés d’elitització en què es troba immersa la zona.13/05/2016: Solidaris. Tel Aviv.

Categories: Eduard Ribas , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa


Quan arriba el cap de setmana a Tel Aviv, hi ha grups de joves que enlloc de descansar decideixen ajudar als altres. Motivats per la solidaritat, aprofiten la flexibilitat horària que ofereixen algunes organitzacions de voluntariat per fer activitats de tot tipus. I, ja que hi són, coneixen altres joves i fan noves amistats.Anterior       Següent
|