Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: febrer 2019
Categories: Tina Forest , Tilburg
Escrit per: blogeuropa
Charles Dickens a Holanda? A la ciutat de Deventer, això és possible. Uns 950 personatges dels contes d'aquest escriptor anglès, com Oliver Twist o Ebenezer Scrooge, reviuen per recrear l'Anglaterra victoriana i omplir els carrers d'aquesta ciutat de nens demanant almoina, escura-xemeneies i vestits de l'època.

Categories: Maria Casas , Cassino
Escrit per: blogeuropa
A poc més d'una hora de Roma hi ha la ciutat de Cassino, coneguda per l'Abadia de Montecassino, un monument cèlebre perquè és la font de l'orde benedictí. Una sèrie de bombardejos el van destruir fins a tres cops durant la Segona Guerra Mundial, i van marcar, així, el començament d'una de les etapes més conegudes de la història italiana, la batalla de Montecassino. Són moltes les persones que han intentat recuperar la verdadera ciutat de Cassino i han fet tot el possible perquè tothom senti més pròxima la història d'aquells que van viure el bombardeig.

Categories: Cristina Cabasés , Praga
Escrit per: blogeuropa
El rellotge astronòmic de Praga, que data del segle XV, guarda moltes històries, i a través d’elles podem conèixer una mica més la ciutat i la seva gent. Parlem amb el mestre rellotger i descobrim què hi ha darrere d’un dels monuments més importants de la capital txeca.

Categories: Aina Sanllehí , París
Escrit per: blogeuropa
Entre els 219 quilòmetres i les 16 línies del metro de París hi trobem algunes parades que es diferencien de la resta. Són les anomenades Parades Culturals, que ens expliquen una mica més sobre la ciutat de París: la seva història, la política, tradicions o corrents artístics.

Categories: Cristina Cabasés , Praga
Escrit per: blogeuropa
Som al Cafè Prostoru, a Praga, on un grup feminista que es va formar el 8 de març ha organitzat una festa. Són dones que van venir d'altres països a estudiar o treballar a la República Txeca i van tenir la necessitat d'ajuntar-se per donar suport al feminisme i treballar-hi a favor. Avui ens presenten el seu fanzín sobre l'assetjament sexual, i aprofitaran l'esdeveniment per trobar-se amb altres dones que estan en la mateixa situació.Categories: Andrea López , Limerick
Escrit per: blogeuropa
Un dels llocs més emblemàtics de Limerick és el Milk Market, un dels mercats més antics de la ciutat, que destaca especialment per la seva oferta gastronòmica. Tanmateix, hi tenen també cabuda grans esdeveniments culturals, com l'exposició d'art Outdoor, de la mà d'ArtLimerick, que va tenir lloc el 18 de novembre.

Categories: Aina Sanllehí , París
Escrit per: blogeuropa
Els patinets elèctrics, coneguts com "trottinettes", a França, són moda. Cada vegada són més els parisencs i els turistes de la ciutat que opten per fer-los servir per moure-s'hi. Tot i que ha resultat que és un sistema molt eficaç, han generat problemes de convivència als nuclis urbans.


Categories: Mar Garro
Escrit per: blogeuropa
La ciutat de Roskilde ha passat a ser un dels epicentres de la cultura del nord de Selandià: seguint la tradició de ser la ciutat que acull el festival més gran d'Escandinàvia, i un dels més importants d'Europa, Roskilde ofereix espais de creació artística i cultural per a joves i adults. El barri Musicon n'és un dels exemples més importants.
Categories: Maria Huguet , Gant
Escrit per: blogeuropa
Gant es considera una joia flamenca i un dels secrets més ben guardats d'Europa. Però, sens dubte, Gant és també un paradís per als amants de la cervesa: s'hi poden trobar més de cinc-centes varietats i tastar dos-cents tipus diferents de cervesa, en els centenars de pubs i cafès repartits arreu de la ciutat, una ciutat que té la cultura cervesera a l'ADN.

Categories: Martí Abad , Roma
Escrit per: blogeuropa
La Fontana di Trevi és un dels llocs per excel·lència a Roma. Cada dia, els turistes hi tiren gairebé 4.000 euros, que l'Ajuntament envia a Càritas. Però aquesta relació entre l'Ajuntament i l'organisme pastoral, que es podria acabar aquest mateix any, no sempre ha estat així. Durant més de tres dècades, un lladre es llevava cada matí per robar les monedes que, el dia abans, els turistes havien tirat a la font romana. I per què ho va poder fer durant tant de temps? Perquè gairebé fins al dia que el van detenir, el 2002, no era il·legal fer-ho.

Categories: Aina Sanllehí , París
Escrit per: blogeuropa
A la ciutat de l'amor i de la llum, la capital francesa, fa un temps que tots els racons s'omplen de rates i ratolins. Les causes: la crescuda del riu, la cultura del lleure en espais públics o la falta de costum de recollir les deixalles. Es pot combatre aquesta proliferació de rates, però, és lícit? I, realment, la ciutat ho necessita?

Categories: Cristina Alonso , Turku
Escrit per: blogeuropa
L'arxipèlag de Turku és a la part sud-oest de Finlàndia. Molta gent no ho sap, però és un dels més grans del món, amb més de 20.000 illes i esculls. En una d'aquestes illes, a Seili, hi ha l'Institut de Recerca de l'Arxipèlag de la Universitat de Turku. La Katja, una de les seves investigadores, ens explica l'impacte que hi té el canvi climàtic.

Escrit per: blogeuropa
La Toscana és molt famosa per la seva gastronomia: "bistecca alla fiorentina", "tripa", "salumi"... i el pa. Què té d'especial el pa d'aquesta província? A la Toscana, el pa es fa sense sal. Quan els estrangers i els italians d'altres províncies el tasten, sovint el troben poc gustós. Però, per què fan el pa sense sal? Descobrim les tradicions que s'amaguen darrere d'aquest pa insípid.

Categories: Limerick , Andrea López
Escrit per: blogeuropa
Contrastant amb la foscor típica del clima irlandès i la mala reputació que es va guanyar la també coneguda com "ciutat de les navalles", la ciutat de Limerick compta amb nombroses peces de "street art",mostres d'art a l'aire lliure, accessibles per a tothom.

Categories: Maria Huguet , Gant
Escrit per: blogeuropa
Segur que coneixeu algú que ha estat scout, o potser vosaltres mateixos ho heu estat. L'escoltisme és un moviment que es practica arreu del món, però a Bèlgica, hi té un protagonisme indubtable. Descobrirem com s'organitza De Reiger, un grup d'escoltes de Gant, i quin tipus d'activitats duen a terme.

Categories: Maria Casas , Cassino
Escrit per: blogeuropa
El Nadal és l'època en què el carrer s'omple de més turistes, però a la via San Gregorio Armeno de Nàpols és destacable la quantitat de persones que visiten el carrer, tant se val si és juny com desembre. L'original pessebre neix a Nàpols, i és aquí on trobem escultors, platers i dauradors que treballen durant tot l'any perquè les seves obres estiguin presents a les cases només dues setmanes a l'any.

Categories: Aina Sanllehí , París
Escrit per: blogeuropa
La ciutat de París que, històricament, ha estat un punt de referència de l'art, es disposa actualment a acceptar l'art urbà com una nova forma expressiva contemporània. Aquesta forma artística, que ha estat durant molts anys marginada, ara està impulsada, fins i tot, per diverses associacions.

Escrit per: blogeuropa
La Galeria dels Uffizi compta amb una sèrie d'iniciatives per fer del museu un espai més accessible. Entre aquestes iniciatives, n'hi ha una per a persones cegues o amb visió reduïda: "Uffizi al tacte". Descripcions en Braille, representacions en relleu de les pintures més cèlebres o l'ús de guants de làtex per tocar les escultures són alguns dels mètodes que ofereixen a les persones cegues.

Categories: Clara López , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
El consum excessiu d'alcohol és un problema al qual Finlàndia s'enfronta des de fa dècades. L'alcohol és, de fet, un denominador comú en gran part dels homicidis i la violència al país. Tot i això, i a causa de la llarga tradició de la substància, les percepcions socials del problema varien, així com les solucions que es proposen.

Categories: Octavi Cortés , Roskilde
Escrit per: blogeuropa
Dinamarca és el país que més espelmes crema a tot el món. Les espelmes són un símbol de la identitat danesa i estan estretament lligades a la seva història i cultura, com és el cas del hygge i del Dia de l'Alliberació. Moltes espelmes estan fetes de cera de parafina, un component cancerigen que pot arribar a ser perjudicial per a la salut, i més en un país amb un consum d'espelmes tan elevat.

Categories: Tina Forest , Tilburg
Escrit per: blogeuropa
En la foscor de les nits d’hivern, el centre d’Amsterdam s’omple d’obres d’art fetes amb llums que il·luminen els seus canals i els seus carrers. Els visitants de l’Amsterdam Light Festival tenen l’oportunitat de gaudir d’estructures de llums dissenyades especialment per a aquest festival.

Categories: Andrea López , Limerick
Escrit per: blogeuropa
Arrel del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, les Nacions Unides organitzen des del 1991 una campanya de 16 dies d'acció. A Limerick, aquesta campanya rep el nom de Purple-Up Limerick Campaign, i aquest any ha destacat per una concentració al centre de la ciutat per homenatjar a les 216 morts que la violència de gènere ha deixat a Irlanda des de 1996.

Categories: Maria Casas , Cassino
Escrit per: blogeuropa
Des de fa 3 anys Gaeta és coneguda com la ciutat amb les millors llums de Nadal de tot Itàlia. Així, la Favole di Luce és un seguit d'esdeveniments, llums, esports i gastronomia que converteixen la costa italiana en autèntica màgia i fantasia. Aquest any, ha decidit centrar-se en el mar, principal referent de Gaeta, i és així com ha donat sentit i il·lusió a unes festes que, any rere any, són molt esperades per tothom.

Categories: Martí Abad , Roma
Escrit per: blogeuropa
Quan s'acosta el Nadal, a la Plaça de Sant Pere arriba un convidat molt especial: un avet gegant. Cada any ve d'una localitat diferent i amb gairebé quatre dècades d'antiguitat, és una de les tradicions per excel·lència del Vaticà. Al costat de l'arbre també s'hi col·loca un pessebre i enguany és molt peculiar: està fet totalment de sorra. Durant un mes i mig, tant l'avet com el pessebre faran guàrdia a la plaça més famosa de la Santa Seu, però un cop començat l'any nou, el Vaticà perdrà els seus dos convidats nadalencs. I després? La resposta és molt senzilla: el pessebre tornarà a ser sorra i la fusta de l'arbre es reciclarà.