Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: juny 2018
Categories: Júlia Oliveras , Groningen
Escrit per: blogeuropa
A les 5 del matí, la ciutat es desperta, i amb ella, el Fishmarkt. Situat en el centre de la ciutat, a la plaça Vismarkt, es transforma cada dimarts, divendres i dissabte en un gran mercat anomenat Fishmark amb tot tipus de productes, des de flors, roba fins a menjar. Tot a un preu molt raonable. A més, amb els anys, s’ha convertit en una de les principals atraccions turístiques de la ciutat. Acabat el dia, el Fishmarkt torna a ser una plaça, però sense deixar de ser el centre neuràlgic de la ciutat.


Categories: Marta Campabadal , París
Escrit per: blogeuropa
El Kurdistan és un territori de l’Orient Mitjà que, malgrat que comparteix cultura i història, està dividit entre quatre estats: l’Iran, l’Iraq, Turquia i Síria. Dins del Kurdistan sirià hi ha Rojava. És en aquesta zona, enmig de la guerra de Síria, on té lloc la revolució de Rojava, una revolució política liderada per les dones. En aquest context neix una nova ciència: la “jineoloji”, també coneguda com “ciència de les dones”.


Categories: Judith Lleixà , Bolonya
Escrit per: blogeuropa
Les grans cases de l'automobilística esportiva mundial comparteixen origen. L'Emília Romanya és el bressol de Ferrari, Lamborghini, Masserati, entre altres. Aquesta confluència ha ocasionat que es conegui la regió com la Vall del Motor. Les empreses familiars que van començar a fabricar al voltant del 1900 amb la mecanització de l'agricultura han esdevingut mites i són les culpables de la fama d'elegància i estil de la indústria italiana. Igual que amb els vestits, el disseny és arriscat fins a arribar al límit entre ordinari i estilós. L'elegància italiana és, tant en moda com en vehicles, una cosa molt seva i són capaços de caure amb el barroquisme més kitsch per subratllar l'originalitat i l'estil propi. La creativitat, per l'automobilística italiana, no té límits i aquesta fa que els compradors prefereixin el producte nacional per molt que tingui una fama de qualitat dubtosa.


Categories: Sara Estrada , Roma
Escrit per: blogeuropa
Com cada any, Roma es converteix en un immens arc de Sant Martí per celebrar la Roma Pride, una cerimònia per reivindicar l’acceptació social del món LGBT en una ciutat en què aquest col·lectiu encara és marginat.

Categories: Paula Rodríguez , Lovaina
Escrit per: blogeuropa
El bon temps i les altes temperatures han acompanyat un cap de setmana amb molt ritme! Brussel·les ha celebrat el segon Festival de Jazz de la ciutat amb centenars d’actuacions repartides per escenaris que han ocupat tota la ciutat. Això és una manera molt original per passar un bon cap de setmana visitant la capital belga de manera totalment gratuïta.08/06/2018: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Florència- -Una joia líquida

-Roskilde- -Viure “kollektivament”

-Volda- -Black metal: el rock més fosc

-Milà- -Els “trulli”, noves cases del passat
Escrit per: blogeuropa
El vinagre balsàmic de Mòdena és exclusiu de la regió italiana Reggio de l’Emília i, en particular, de la seva capital, Mòdena. És un producte que s’elabora a partir de suc de raïm cuit gairebé sempre barrejat amb vinagre de vi, i el valor i el preu del qual depenen del percentatge de suc de raïm pur que porti la barreja i del temps que s’estigui als barrils on envelleix. Com veurem, el més valuós de tots és el que està compost només de suc de raïm cuit i que envelleix durant 25 anys. Atenció, una ampolla pot arribar a costar prop de 100 euros!

Categories: Mar Garro , Roskilde
Escrit per: blogeuropa
Als països escandinaus, els joves s’independitzen en començar els estudis superiors. Mentre bona part d’aquests joves opten per llogar un pis tot sols, d’altres decideixen compartir pis. En aquest reportatge explorarem els Kollektivs, l’alternativa d’habitatge a l’individualisme inherent de la societat danesa. Veurem de quina manera Dinamarca promou diverses iniciatives que fan renéixer les comunitats a les seves ciutats.


Categories: Lídia Lizancos , Volda
Escrit per: blogeuropa
El black metal és un subgènere underground que prové del rock i es considera més fosc i més intens que el metal habitual. Va sorgir als anys vuitanta a Europa i es va fer famós per la seva filosofia satànica i anticristiana. Però no va ser fins als anys 90 quan va agafar molta embranzida a Escandinàvia. I durant aquest període, a Noruega, hi va haver suïcidis, assassinats, profanacions de tombes i crema d’esglésies.


Categories: Blanca Del Cacho , Milà
Escrit per: blogeuropa
Som al sud d'Itàlia, a la regió de la Pulla, a la província de Bari. Una zona d'altes temperatures estiuenques i de construccions curioses. Malgrat que no estem situats en el recorregut turístic italià per excel·lència, arribar a Alberobello és fàcil gràcies al ferrocarril, com a tot Itàlia. Però és més difícil sortir del poble, quan els trulli han aparegut davant teu.


01/06/2018: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Praga- -Artivistes

-Bolonya- -Gastronomia accessible

-Londres- -Els grafiters prefereixen Londres

-París- -Art refugiat
Categories: Emma Coll , Praga
Escrit per: blogeuropa
La descentralització, les monedes virtuals o com l’estat opera amb la nostra privacitat són temes infinits ara mateix. Per això, el grup d’artivistes txec Ztohoven ha creat el Paralelní Polis, un institut de criptoanarquia. Aquest espai promou les idees de llibertat, independència i desenvolupament de la societat i permet acostar a la ciutadania eines per esquivar el control dels estats en l’entorn virtual. Un bon exemple n’és la iniciativa del Cafè Bitcoin que, per a molta gent, serveix com a primer contacte amb les monedes virtuals.Categories: Judith Lleixà , Bolonya
Escrit per: blogeuropa
Les persones amb discapacitat física sovint es troben amb problemes per fer coses tan habituals en el seu entorn com treballar o anar a fer una copa amb els amics. A Bolonya, des del 2012, la inclusió està a l’ordre del dia. Els bars Senza Nome i l’Altro Spazio són dos bons exemples de com la diversitat pot esdevenir un guany. Els dos negocis han demostrat que els valors, idees i sentiments no hi entenen, de físic.Categories: Berta Álvarez , Londres
Escrit per: blogeuropa
L’art és una forma d’expressió canviant, hi ha diverses formes de crear art. Una d’aquestes és l’art al carrer i, més concretament, els grafitis. Londres és una ciutat coneguda pels artistes: tothom vol anar-hi a pintar a les parets. Noms coneguts de diverses parts del món han deixat la seva empremta als diversos barris de la ciutat.Categories: Marta Campabadal , París
Escrit per: blogeuropa
L’acollida de persones que arriben a França buscant asil polític passa gairebé sempre per ONGs, on poden aprendre el francès, fer tallers, rebre ajuda per fer tràmits i conèixer persones que es troben en situacions similars. En el cas dels artistes refugiats, poder tornar a fer la seva feina, que molts s’han vist obligats a aturar durant molt de temps, els obre una finestra al món.