Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: novembre 2017

24/11/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Moscou- Monuments polèmics

-Maribor- Art i migracions

-Glasgow- Nadal vegà

-Vílnius- El somni de Gediminas
Categories: Laia Puig , Moscou
Escrit per: blogeuropa
"A Rússia no hi ha poble ni ciutat sense un monument de Lenin. A la majoria també hi ha memorials de la Segona Guerra Mundial. A Moscou, però, l'abundància de símbols comunistes conviu amb la presència paradoxal d'altres representacions, com ara les que celebren la fe ortodoxa o els èxits dels tsars. Malgrat les crítiques que han rebut alguns dels monuments inaugurats recentment al centre de la ciutat, per a molts russos, aquests símbols no són contradictoris, sinó que són necessaris, perquè formen part de la seva identitat."
Categories: Christian Mantas , Maribor
Escrit per: blogeuropa
Shelters of Babylon, és una exposició d'art internacional que es troba dins del Kiblix Festival centrada en el tema de les migracions. Connecta 50 artistes de diferents disciplines. Des d’una visió particular, Petr Pavlenski explora la migració en les seves obres.
Categories: Júlia Massagué , Glasgow
Escrit per: blogeuropa
El Nadal es viu molt intensament al Regne Unit i arriba a Glasgow força abans que a Catalunya. L’ambient nadalenc es pot respirar des de mitjans de novembre fins a principis d’any, i un dels indicadors que ha arribat aquesta festa és la gran quantitat de mercats de Nadal que hi ha a la ciutat. Anirem a un mercat vegà on es poden comprar regals ètics. Els productes que s’hi venen són respectuosos amb el medi ambient i no contenen res d’origen animal. Sabons, productes de neteja, menjar, samarretes... Gent de totes les edats hi pot trobar el seu regal perfecte.
Categories: Miriam Viso , Vilnius
Escrit per: blogeuropa
Actualment, tothom coneix Vílnius com la capital de Lituània, però molts anys enrere la zona que avuio cupa la ciutat només eren boscos i la capitalitat era a Trakai. Tot i això, va ser un somni el que va fer que tot canviés. Avui us expliquem la llegenda que relata la fundació de Vílnius.17/11/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-París- Una ciutat de cine

-Praga- El nou disseny txec

-Roskilde- Refugiats i universitaris

-Rouen- “Fête du Ventre“
Categories: Clàudia Sacrest , París
Escrit per: blogeuropa
Com és estudiar cinema a París? El setè art va néixer a finals del segle XIX amb la marca francesa dels germans Lumière, que van inventar el cinematògraf. Des de llavors, França sempre ha incentivat la producció audiovisual. Recorrerem els carrers del barri de Montmartre —on hi ha l’Església del Sagrat Cor— per resseguir diferents escenaris de pel·lícules, trobar-se sales de cinema amb molta història i veure com s’aprèn cinema en una de les millors escoles del país.
Categories: Emma Coll , Praga
Escrit per: blogeuropa
Aquest octubre s’ha celebrat el Designblok, el Festival Internacional de Disseny a Praga. Aquest és l’esdeveniment més gran de disseny a centre Europa i agrupa moda, joieria i producte. L’objectiu principal és donar suport a joves dissenyadors. Un bon exemple n’és la Diploma Selection Competition on els millors alumnes de disseny a Europa presenten els seus treballs finals. Alhora però, aquest festival busca promoure el disseny de la República Txeca.

Categories: Raquel Gil , Roskilde
Escrit per: blogeuropa
Hi ha diferents iniciatives en relació a la integració dels refugiats a Dinamarca. Una d'aquestes iniciatives va ser un projecte d'emprenedoria que va sorgir d'un grup estudiantil a la Universitat de Roskilde. El projecte és anomenat: Students refugees, que consisteix en la integració de persones refugiades a l'educació a diferents Universitats daneses. Concretament, l’any passat uns 20 estudiants van ser acceptats a aquestes Universitats.Categories: Berta Boter , Rouen
Escrit per: blogeuropa
La Fête du Ventre de Rouen se celebra cada any a la ciutat per donar a conèixer la cultura gastronòmica de la Normandia. Una bona oportunitat per tastar els millors formatges, creps i sidres de la zona, així com altres aliments més atípics. Un exemple de com la cultura i la gastronomia van agafades de la mà.
10/11/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Glasgow- Apostant pels museus

-Maribor- Pekarna, cultura alternativa

-Weimar- Cebes, cebes i més cebes

-Lovaina la Nova- 24 hores en bicicleta
Categories: Júlia Massagué , Glasgow
Escrit per: blogeuropa
Una de les peculiaritats de Glasgow és que tots els museus són gratuïts. Aquesta tradició cultural està molt estesa a la ciutat i es reflecteix en el gran nombre de visitants locals que tenen els museus anualment. Cal subratllar el paper regenerador i social que se’ls dona, ja que és una aposta política que part dels impostos es destinin a finançar-los. A més de la forta tradició cultural i la gratuïtat i qualitat dels museus, aquests també són molt populars perquè són una activitat d’interior que es pot fer tot i l’habitual mal temps de la ciutat.Categories: Christian Mantas , Maribor
Escrit per: blogeuropa
Des de 1994, el centre cultural Pekarna ofereix un programa alternatiu d’activitats culturals allunyat de les corrents predominants. El club no privilegia cap subcultura específica sinó que tracta de recolzar a tots aquells que no estan recolzades pels oferents comercials.
Categories: Michelle Borráz , Weimar
Escrit per: blogeuropa
Durant el primer cap de setmana d’octubre, des de fa 364 anys, Weimar es triplica en població i en cebes. Cebes i més cebes omplen els carrers en el Zwiebelmarkt, la festa més antiga de la regió de Turíngia

Escrit per: blogeuropa
Hi ha una cançó popular belga que diu que Louvain-la-Neuve “mai dorm a la nit”. Aquesta dita és real durant les 24 hores en bicicleta, un esdeveniment esportiu que atrau més de 30.000 estudiants belgues a aquesta petita ciutat universitària. Durant un dia sencer hi ha una cursa de bicicletes pel centre de la ciutat i els seus carrers s’omplen de concerts, cervesa, menjar típic belga, activitats esportives i moltes activitats per a nens i joves.

03/11/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-París- Dictats integradors

-Berlín- La capital del veganisme

-Milà- Art de carrer

-Nimega- Dissenyant el futur
Categories: Clàudia Sacrest , París
Escrit per: blogeuropa
Des del 2013, la iniciativa dels dictats gegants passa per diferents barris i municipis dels suburbis de París, la “banlieue”, per reunir veïns de totes les edats i orígens. D’aquesta manera, també s’aconsegueix promoure la llengua perquè la complexitat de l’ortografia francesa es pot convertir en un obstacle que encara faci més difícil la integració social. Tot i així, la popularitat d’aquests dictats gegants com a entreteniment ha arribat també al centre de les ciutats, ja que, a França, els concursos i competicions relacionats amb l’ortografia sempre han tingut molts seguidors.


Categories: Laura Blanco , Berlín
Escrit per: blogeuropa
En els últims anys, el moviment vagà s'està popularitzant en grans ciutats europees. A Berlín, però, ja fa anys que està establert i que s'hi poden trobar una gran varietat d'establiments que s'hi dediquen.
Categories: Blanca Del Cacho , Milà
Escrit per: blogeuropa
Perquè una cançó en l'aire, una bombolla de sabó gegant, ballar entre la multitud i el retrat d'un pintor contribueixen a fer millor l'atmosfera de carrers, places i racons. La ciutat de Milà és un gran exemple de ciutat artística i oberta a cultivar la cultura i els talents.Categories: Berta Lacruz , Nimega
Escrit per: blogeuropa
Es pot descobrir com serà el futur? La Dutch Design Week d’Eindhoven presenta una mostra internacional al voltant del disseny que acosta més l’espectador al món de demà. Ofereix possibilitats infinites de menjar, roba, disseny d’interiors, realitat virtual o sostenibilitat.