Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: maig 2017

26/05/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Londres- “Cabbies”, un negoci complicat.

-Aarhus- Refugiats a Dinamarca, el procés d’integració.

-Groningen- Facilitats per emancipar-se.

-Florència- El futur incert del Mercato delle Pulci.
Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
"Black Cabs" és el nom que reben els taxis tradicionals que circulen per les principals ciutats del Regne Unit. La traducció del nom significa literalment "taxi negre" i són una més de les atraccions turístiques de la capital britànica. Per ser conductor d'un d'aquesta taxis i convertir-te en un cabbie, que és com anomenen a aquests treballadors, has d'estudiar i passar l'examen del Knowledge que bàsicament consisteixen en aprendre's tots els carrers, carreteres i carrerons de la ciutat.


Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
A Dinamarca, els refugiats que obtenen el permís de residència han de fer un programa d’integració durant els següents 3 anys. Als nouvinguts, se’ls assigna un municipi que els facilita un allotjament, una paga mensual, accés a classes de danès i a un centre de treball. Alguns municipis també aposten per fer activitats més creatives, com ara el projecte ‘Mens Vi Venter’, ’Mentre esperem’ en danès. Durant 4 setmanes, l’organització cultural C:NTACT va treballar amb un grup de joves refugiats per crear una obra de teatre a partir de les seves històries.


Escrit per: blogeuropa
Espanya se situa a la cua de països on els joves s’independitzen amb més facilitat. Al costat oposat de la llista, trobem, per exemple, els Països Baixos, on l’edat mitjana d’emancipació es troba en els 23 anys i mig, cinc anys per sota de l’edat mitjana espanyola. Per entendre-ho, s’han de considerar aspectes com la situació econòmica de cada país, les ajudes a l’emancipació i, per sobre de tot, la tradició cultural.

Categories: Aitana Glasser , Florència
Escrit per: blogeuropa
El Mercato delle Pulci és el mercat d’antiguitats més conegut de la ciutat de Florència. Amb una llarga tradició al darrere, s’enfronta ara a un període complicat. En els darrers anys, ha hagut de fer front al descens de clientela causat per la crisi econòmica i per l’auge de les noves tecnologies. Des de fa un any està pendent, a més, d’una decisió que marcarà la seva història: el canvi d’ubicació del mercat que l’Ajuntament ha decidit fer, traslladant-lo de Piazza de Ciompi a Piazza Annigoni. Una decisió que no ha agradat a gairebé ningú i que ha portat amb ella una polèmica difícil de calmar.

19/05/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Tel Aviv- Beduïns, una comunitat ignorada.

-Maastrich- Voluntaris d’obres.

-Anvers- Art amagat.

-Hamburg- La conservació del Speicherstadt.
Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Els àrabs beduïns, una comunitat d’unes 230.000 persones concentrada al sud d’Israel, són un dels grups més perjudicats del país a nivell social, polític i econòmic. Des que es va fundar l’Estat jueu han patit sistemàticament polítiques discriminatòries que els han obligat a canviar diverses vegades de casa, sense que se’ls arribin a reconèixer mai els seus drets sobre la terra. Ben al contrari, Israel ha apostat per negar la seva existència i per concentrar-los en el menor territori possible, encara que això vagi en detriment de la seva forma de vida tradicional.

Escrit per: blogeuropa
Maastricht és una ciutat on constantment es desenvolupen projectes de voluntariat i solidaritat. Fa poc diverses associacions de la ciutat han organitzat una jornada dedicada totalment a ajudar els altres. Els voluntaris han dedicat tot el dia sencer a fer feines domèstiques, com pintar parets o netejar jardins d’altres veïns de Maastricht. Com n’és d’important el voluntariat per als holandesos? Té Catalunya el mateix compromís cap a aquests tipus de projectes que els Països Baixos?Categories: Inés Martí , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Els nombrosos graffitis i obres d'art de carrer que omplen els murs d'arreu d'Anvers criden l'atenció de tot visitant. Entre la multitud de pintures, hi ha la d'artistes graffiters de renom que ja han deixat la seva empremta a la ciutat. En total, s'han valorat més de 90 peces que tenen l'etiqueta "d'obra d'art de carrer". Explorem els diferents barris de la ciutat per trobar les més espectaculars.

Categories: Mar Fernández , Hamburg
Escrit per: blogeuropa
L’Speicherstadt, considerat Patrimoni de la Humanitat, amaga molt més que l’encant de la seva estètica visual gòtica, que deixa fascinat a tothom que s’hi passeja. La seva llarga història i esforç per conservar-lo han estat una lluita constant després de les afectacions a causa de les guerres.

12/05/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Gant- “Tumult in Gent”, festival d’art

-Florència- Renéixer dins del Renaixement.

-Varsòvia- Avortament i tensió social.

-Berlín- - “Yolocaust”.
Categories: Beatriz Ortiz , Gant
Escrit per: blogeuropa
Gant té tres escoles d'art i una escena artística molt completa. Sempre hi han esdeveniments a l'agenda que inclouen temes artístics o culturals. Però alguns plans són especials: Tumult.fm és una emissora de ràdio que s'encarrega de donar veu als artistes en procés de gestació. Un cop a l'any, la plataforma no només dona veu als artistes en antena, i organitza un festival d'art a la ciutat que no deixa a ningú indiferent; sobretot per les seves localitzacions.
Categories: Aitana Glasser , Florència
Escrit per: blogeuropa
Per tots és sabut que Florència és la ciutat del renaixement, però en els últims anys, s’han anat obrint camí noves corrents artístiques relacionades amb l’art urbà. Ara, els artistes de carrer estan en peu de guerra, reivindicant el seu paper i demanant a les institucions el seu recolzament per poder sobreviure. Tindrà en compte Florència aquests nous moviments o seguirà vivint de la seva història?Categories: Lorena Giménez , Varsòvia
Escrit per: blogeuropa
Amb l’intent d’implantar una nova llei per prohibir totalment l’avortament, les dones poloneses viuen una situació que no s’haurien imaginat mai. En aquest context, apareixen dos actors molt destacats, les organitzacions feministes proavortistes i les antiavortistes, els quals duen a terme diverses accions per conscienciar la població dels efectes i motius d’aquest.Categories: Eva Sebastián , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Berlín acull a més del 50% del turisme de tot l'estat alemany, rebent així a més de 6 milions de persones que passegen entre els seus monuments a la memòria històrica. Però des de fa temps el debat de com s'ha de percebre aquesta s'ha reobert amb el projecte Yolocaust. El seu autor Shahak Shapira va traslladar diverses fotografies en el monument a l'holocaust al temps històric que representa trastocant les consciències d'aquells que les observaven.


05/05/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Chichester- Botigues de solidaritat.

-Reggio de l'Emilia- Emporio Dora, ajuda humanitzada.

-Gant- Una nova mobilitat.

-Tel Aviv- La primera cervesa palestina.
Categories: Aran Comín , Chichester
Escrit per: blogeuropa
Les “charity shops” són un model de botiga molt actiu a Anglaterra. Aquests establiments reben donacions de la comunitat que després venen a preus molt assequibles per tal de recollir diners per a l’organització benèfica a la qual pertanyen. Els treballadors són voluntaris i s’encarreguen d’atendre les compres dels clients, ja siguin llibres, joguines, roba, complements o el que en diuen “bric-à-brac”.Escrit per: blogeuropa
Aquest mes s’ha inaugurat l’Emporio Dora, el primer supermercat solidari de la ciutat. Les famílies poden triar conjuntament amb els seu fills què volen comprar sense haver d’accedir als serveis tradicionals de pobresa crònica. Fem un cop d’ull a la botiga, descobrim el seu funcionament i parlem amb els seus protagonistes: els voluntaris.Categories: Beatriz Ortiz , Gant
Escrit per: blogeuropa
Al 1996, el centre de la ciutat de Gant ja es va convertir en una zona lliure de trànsit, però l’Ajuntament de Gant no ha deixat d’interessar-se per una millora en els espais nets per a visitants i locals, la circulació segura de ciclistes i sobretot l’impacte medi ambiental. Una de les mesures que ha pres per a cumplir amb aquesta missió s’ha posat en marxa aquest mes d’abril: el pla de mobilitat, que restingirà el pas a vehicles de motor en una zona molt més extensa de la ciutat.Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
L’any 1994, la família Khoury va decidir obrir la primera fàbrica de cervesa de Palestina a la petita localitat cristiana de Taybeh. Des d’aleshores, porten més de dues dècades superant amb èxit tots els problemes amb els quals han de bregar, i que van des dels pals a les rodes que els posa Israel per distribuir i exportar la producció, fins al reduït mercat de què disposen al seu voltant, en la mesura que més del 90% de la població palestina es declara musulmana i, per tant, no veuen alcohol.