Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: març 2017

31/03/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Tel Aviv- Els tuk-tuk envaeixen Lisboa

-Gant.- - Restauratie revelatie
Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El dia 21 de març, coincidint amb l’equinocci de primavera, les comunitats kurdes d’arreu celebren el Newroz, una festivitat d’origen zoroastrià que marca l’arribada de l’any nou. Els kurds jueus d’Israel, que van començar a establir-se al país de forma notòria a principis dels anys cinquanta –poc després de la fundació de l’Estat-, no són una excepció, i també van aprofitar l’ocasió per reivindicar les seves arrels. A diferència, però, de la majoria de comunitats kurdes, tant a la seva pròpia terra com a la diàspora, la celebració del Newroz a Israel no té un transfons polític, ja que el seu arrelament a l’Estat és molt profund i sovint pesa més la identitat israeliana que la kurda.Categories: Inés Martí , Anvers
Escrit per: blogeuropa
La xocolata belga és, juntament amb la cervesa i els gofres, un dels aliments més característics del país. És coneguda i venuda mundialment i apreciada per la seva alta qualitat. Més de 2.000 artesans elaboren aquest producte a Bèlgica. Recorrem el casc antic d’Anvers en busca de les petites botigues de mestres xocolaters.


24/03/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Reggio Emilia- Copa amb sopar inclòs.

-Sankt Pölten- La llibertat de ser infant.

-Anvers- De cap a la claveguera.

-Stuttgart- Salem, l’internat d’elit.
Escrit per: blogeuropa
A partir de quarts de set de la tarda, les terrasses dels bars “reggians” s’omplen de gent que entra i surt amb el plat ple de menjar. L’aperitiu ha esdevingut un nou àpat a casa dels italians on, pel preu d’una beguda, poden degustar un bufet d’especialitats. L’hora de l’aperitiu és una altra manera de sopar, relaxar-se i socialitzar.


Categories: Nora Porta , Sankt Pölten
Escrit per: blogeuropa
A prop de la capital de la Baixa Àustria, en el poble de Pottenbrunn, l’escola lliure s’hi està fent lloc. L’escola Lernwerkstatt amb uns 88 alumnes d’entre 6 i 17 anys desenvolupa una pedagogia centrada en l’infant, el qual és el principal responsable del seu procés d’aprenentatge. En aquesta escola hi ha diferents àrees que estan preparades per acollir les necessitats i curiositats dels infants en les diferents àrees de coneixement. Es potencia el creixement social i cooperatiu, alhora que s’enforteix el vincle amb la natura, que les escoles tradicionals normalment deixen de banda.


Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Sota els carrers del centre d’Anvers hi ha De Ruien, una xarxa de 8 kilòmetres de canals subterranis construïts a l’Edat Mitjana. Ha servit per protegir la ciutat, pel comerç, com a claveguera i fins hi tot com a camí d’escampament. Des de fa onze anys està obert al públic però els dies que plou l’aigua puja i no es pot visitar. Durant la ruta veiem que hi ha les plaques dels noms dels carrers que estan damunt nostre. Notem humitat, mola olor i hem vist alguna rata!
En el reportatge d’ avui ens posem les botes d’aigua i anem sota terra per descobrir què s’amaga!

Categories: Agil Homar , Stuttgart
Escrit per: blogeuropa
Entre muntanyes, boscos i el llac més gran d’Alemanya hi ha el Palau de Salem, on hi ha una de les 4 parts de l’internat de renom Schule Schloß Salem. Acull uns 300 estudiants que poden escollir entre el sistema alemany o el sistema d’estudis internacionals. Els que estudien el sistema alemany aprenen el mateix que en altres instituts, ja que han d’estudiar per a l’”abitur” (selectivitat). La diferència està en un grapat d’activitats pensades per ajudar-los a créixer com a persones. També han de seguir unes normes estrictes per mantenir un ordre i rentar-se la seva roba.Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Entre els dies 14 i 15 del mes hebreu d’Adar, els jueus celebren el Purim, una festivitat que commemora la seva salvació de l’extermini que contra ells havia planificat el conseller més important del rei persa Asseur, un antisemita conegut com a Haman. Durant aquesta celebració, els jueus tenen l’obligació d’intercanviar paneres de menjar beguda, donar caritat als pobres, celebrar l’àpat de seudat Purim i atendre a la lectura del rotllo bíblic d’Ester. A la pràctica, però, la part més divertida per a molts d’ells és poder-se disfressar i beure vi i alcohol en els àpats assenyalats i en les celebracions públiques.


Categories: Núria Botet , Rotterdam
Escrit per: blogeuropa
Cada any, Rotterdam acull el Festival dels Colors. Més de 5.000 indis i holandesos es reuneixen en un parc, al sud de la ciutat, per celebrar l'arribada de la primavera i l’any nou hindú. Holanda és el segon país d'Europa que té una comunitat índia més gran, després del Regne Unit.


Categories: Aran Comín , Chichester
Escrit per: blogeuropa
La Catedral i la Universitat de Chichester uneixen forces per organitzar una nit plena de cultura en un espai inquietant com és aquesta construcció del segle XI en la foscor. L'objectiu de l'esdeveniment “Nit a la Catedral” és que els joves perdin la por a entrar a l'església, tot plegat amb l'ajuda d'actuacions musicals en directe, dansa, poesia i art.


Categories: Beatriz Ortiz , Gant
Escrit per: blogeuropa
CATAPA és una organització ubicada a Gant que, des del 2005, treballa per una globalització alternativa. L’ull està posat essencialment en l’impacte ambiental provocat per l’explotació mineria. L’objectiu principal d’aquest moviment de voluntaris és la sensibilització des de Bèlgica, tot i que també tenen projectes d’acció a Llatinoamèrica. El proper focus d’atenció és España, concretament Astúries, on el projecte per a la creació d’una nova mina ja és imminent. Tot i això, amb CATAPA la lluita no cessa.Categories: Lorena Giménez , Varsòvia
Escrit per: blogeuropa
Polònia va viure durant 44 anys sota el règim comunista, actualment, en plena era capitalista el record d’aquella època s’accentua cada cop més. A Varsòvia, la capital del país, es conserven dos dels emblemes més característics, els bars de llet i el Palau de la Cultura i la Ciència, un dels monuments més grans d’Europa.Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
Pension Skejby és una presó de règim obert situada a Aarhus en la qual apliquen un model únic al món: els presos conviuen amb persones que no han comès cap delicte. L’objectiu d’això és que canviïn el seu patró de conducta i, d’aquesta manera, els sigui més fàcil reintegrar-se en la societat. Segons un estudi de la Universitat de Copenhaguen, els resultats d'aquest model són positius ja que els exinterns de Pension Skejby reincideixen un 21% menys que els d’altres presons obertes daneses.


Categories: Aitana Glasser , Florència
Escrit per: blogeuropa
El Mercato delle Pulci és el mercat d’antiguitats més conegut de la ciutat de Florència. Amb una llarga tradició al darrere, s’enfronta ara a un període complicat. En els darrers anys, ha hagut de fer front al descens de clientela causat per la crisi econòmica i per l’auge de les noves tecnologies. Des de fa un any està pendent, a més, d’una decisió que marcarà la seva història: el canvi d’ubicació del mercat que l’Ajuntament ha decidit fer, traslladant-lo de Piazza de Ciompi a Piazza Annigoni. Una decisió que no ha agradat a gairebé ningú i que ha portat amb ella una polèmica difícil de calmar.


Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Adaptant-se a les necessitats actuals de la ciutat, a Londres, moltes cabines telefòniques estan canviant radicalment el seu interior. Si fins fa uns anys la gent les feia servir per trucar, l’aparició dels telèfons intel·ligents i el boom digital en què vivim han fet que el seu ús caigués en picat. El Regne Unit disposava als anys 80 de 78.000 cabines telefòniques, actualment ja només en queden 7.500. Aquesta variació alarmant ha impulsat algunes empreses a crear-hi negocis per evitar-ne la desaparició.


Categories: Núria Botet , Rotterdam
Escrit per: blogeuropa
Els holandesos han tornat a demostrar que la qualitat de vida dels malalts terminals és una prioritat als Països Baixos. Per segona vegada consecutiva, la pista de gel de Rotterdam ha acollit el De Schaats Challenge, una carrera solidària que recapta diners per complir els últims desitjos d'aquests pacients. Darrere d'aquesta iniciativa, s'hi amaga la Fundació Stichting Ambulance Wens.Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
La comunitat jueva ultraortodoxa és un dels grups més tancats i retrògrads de tot Israel, i es caracteritzen per viure en barris aïllats de la resta de la societat on els codis de conducta són extremadament rígids i estrictes. Anualment, però, fins a un 10% de la comunitat pren la decisió de marxar-ne per començar una vida totalment diferent, malgrat les dificultats de passar d’una vida completament regulada, a una de molt més oberta.


Categories: Anna Guxens , Tampere
Escrit per: blogeuropa
Finlàndia s’ha convertit en un país capdavanter quant a les start-ups, cosa que es deu, en part, a la gran xarxa de suport que les envolta. Tampere no n’és una excepció; fem una visita a New Factory, el centre d’innovació que ja acull desenes de projectes, tant d’empresaris com d’estudiants.


Categories: Agil Homar , Stuttgart
Escrit per: blogeuropa
A 511 metres per sobre el nivell del mar es troba el record a les víctimes dels bombardejos aliats a Stuttgart. Una muntanya feta de runa. La runa que va quedar després de la guerra s’apilava en llocs per fer monuments de records a les víctimes. Les que van ajudar a formar-lo més eren les viudes que havien perdut marits i fills a la guerra. Aquest indret posseeix unes de les millors vistes del centre de Stuttgart. La situació privilegiada i la tranquil•litat fan que molta gent hi vagi a fer activitats esportives. La muntanya mira a l’est i la gent hi va a veure la sortida del sol.