Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: febrer 2017
Categories: Anna Guxens , Tampere
Escrit per: blogeuropa
Unes petites criatures no paren d’aparèixer per tots els racons de Finlàndia. Tant si vas a la cafeteria o al supermercat, trobaràs una sèrie de graciosos personatges encarnant tota mena de productes. Els finesos semblen estimar-los de tot cor, però què són? I d’on surten? Només hi ha una paraula que ho pugui explicar: Moomin.


Escrit per: blogeuropa
El cafè és una beguda estimulant i aromàtica coneguda a tot el món. Als Països Baixos, però, té una presència molt destacada, ja que segons un estudi recent d’Euromonitor Internacional, se situen els primers a la llista de països on es veuen més tasses de cafè per persona i dia: un total de 2,5. A més a més, el contingut de la tassa no és insignificant, sinó que els neerlandesos són uns grans coneixedors i amants de l’aroma del fruit del cafè.


Categories: Eva Sebastián , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Berlín acull a més del 50% del turisme de tot l'estat alemany, rebent així a més de 6 milions de persones que passegen entre els seus monuments a la memòria històrica. Però des de fa temps el debat de com s'ha de percebre aquesta s'ha reobert amb el projecte Yolocaust. El seu autor Shahak Shapira va traslladar diverses fotografies en el monument a l'holocaust al temps històric que representa trastocant les consciències d'aquells que les observaven.Categories: Laia Laffaure , Milà
Escrit per: blogeuropa
La ciutat de Milà censa més de 1.000 gossos cada any. Cada vegada hi ha més ciutats que opten per ser “dog friendly” i Milà n’és una. Els gossos tenen avantatges i facilitats per poder accedir a llocs públics sense restriccions.


Categories: Mar Fernández , Hamburg
Escrit per: blogeuropa
L'street art sembla envair Hamburg. Tot i ser un art il•legal i donar, com alguns
diuen, una imatge bruta de les ciutats, a aquesta metròpoli li aporta un gran
atractiu turístic. A més, el que s'hi troba va més enllà del que tots coneixem com
a grafitti. Moltes històries de grans professionals, alguns coneguts internacionalment, s'amaguen darrera de les seves obres d'art.


Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Aquest passat 13 de setembre el Regne Unit canviava el seu bitllet de 5 lliures per una versió millorada del mateix. El nou model presenta una característica innovadora respecte d'altres monedes europees; és impermeable.
Els material usat en, com es diu aquí, el nou "fiver" és un plàstic prim i molt flexible. Aquest canvi allarga la vida útil de la moneda fins a dues vegades i mitja.
El bitllet antic encara segueix circulant però cada cop se’n veuen menys. El 5 de maig és l'últim dia que s'acceptarà a les botigues.


Categories: Marc Español , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El barri de Jaffa, situat al sud de Tel Aviv, va ser durant molt de temps la ciutat més important i vibrant de Palestina. Actualment, però, la poca població àrab que hi queda s’està veient obligada a marxar per culpa del procés d’elitització en què es troba immersa la zona.Escrit per: blogeuropa
Reciclar és una de les accions més importants que podem emprendre els ciutadans per ajudar el medi ambient. Als Països Baixos en són molt conscients i, a més a més, les polítiques impulsades per part del govern ajuden a que així sigui. Les màquines per reciclar ampolles i obtenir reemborsament al supermercat o l’innovador sistema d’escombraries robotitzades a la ciutat de Groningen són alguns dels exemples que demostren les possibilitats infinites que contribueixen a conservar un món net de pol•lució per a tots.


10/02/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquesta setmana al “Blog Europa”, recuperem la memòria de la crisi dels refugiats.
Europa està vivint l’arribada d’immigrants més gran des de la Segona Guerra Mundial. Guerres i situacions econòmiques i socials duríssimes han obligat centenars de milers de persones a deixar-ho tot i buscar un lloc on poder viure. Com han reaccionat, els governs? I les societats? Quan fa prop de dos anys que dura el drama humanitari, mirem enrere i ens adonem que no hem avançat gaire.

-Groningen- Benvinguts refugiats.

-Lió- Freda acollida als refugiats.

-Berlín- Una llarga espera.

-Aarhus- La resposta que no arriba.
Categories: Sònia Peralta , Groningen
Escrit per: blogeuropa
La migració de refugiats de la guerra de Síria a Europa és la més gran que viu el continent des de la Segona Guerra Mundial. Buscant continuar la seva vida, els refugiats intenten escapar-se dels horrors que han viscut a casa seva i rebre asil per part dels països europeus. En Raouf i en Mohammad van tenir sort després d'un llarg viatge i fa poc més d'un any que es van instal•lar a Groningen. Com a tot arreu, els veïns poden mostrar el seu rebuig o la seva solidaritat, i a Groningen, gràcies a una iniciativa popular, un miler de persones va manifestar clarament la seva postura amb pancartes de "Benvinguts refugiats".Categories: Laura Aragonés , Lió
Escrit per: blogeuropa
La guerra a Síria ha empès la seva població a fugir cap a destins europeus. França, però, no és el país de destí, sinó que aquí només hi estan de pas. Us invito a descobrir les claus de la ‘malvinguda’ a França –i concretament a Lió-, així com les accions humanitàries que també es realitzen. Es tracta de dues vessants desequilibren, de manera que el resultat és el rebuig del poble siri.

Categories: Sònia Rovira , Berlín
Escrit per: blogeuropa
La destrucció i l'horror que es viuen actualment a l'Orient Mitjà han desembocat en una onada de refugiats que arriben a Europa, un dia rere l'altre, sense saber quin futur els espera. Per a molts d'ells, Alemanya és el destí preferit per les facilitats d'acollida que ofereix. Tanmateix, la llarga espera a què s'han d'exposar abans no es gestiona la seva sol•licitud d'asil els fa viure en unes condicions inhumanes que diverses organitzacions de voluntaris intenten millorar. Moabit Hilft, una de les associacions d'ajuda als refugiats més importants, treballa diàriament per fer més fàcil aquest temps d'espera i col•laborar perquè els refugiats s'integrin a la societat alemanya.

Categories: Mireia Rom , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
Dinamarca ha rebut, aquest any, 20.000 peticions d'asil de refugiats, però només n'acceptarà 1.000.
Hem seguit el Somar i la seva família, que van arribar fa un any des de Síria, fugint de la guerra. Encara estan en una residència d'acollida esperant que es resolgui la seva petició. Cada setmana pregunten com està el tema i la resposta sempre és la mateixa: heu de continuar esperant.
Estan ben atesos, però fins que no tinguin papers no es poden integrar plenament en la societat danesa. Necessiten el permís de residència per poder treballar o matricular-se a la universitat. I, encara pitjor, la resolució podria ser que han de marxar del país.


03/02/2017: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Groningen- Facilitats per emancipar-se

-Londres- Unseen tours

-Anvers- El tast belga.

-Milà- Exàmens orals
Escrit per: blogeuropa
Espanya se situa a la cua de països on els joves s'independitzen amb més facilitat. Al costat oposat de la llista, trobem, per exemple, els Països Baixos, on l'edat mitjana d'emancipació es troba en els 23 anys i mig, cinc anys per sota de l'edat mitjana espanyola. Per entendre-ho, s'han de considerar aspectes com la situació econòmica de cada país, les ajudes a l'emancipació i, per sobre de tot, la tradició cultural.

Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Actualment, prop de 8.000 persones dormen pels carrers de Londres almenys un cop l'any, i dues-centes ho fan regularment. Tot i així, Londres és una ciutat dotada de molts centres de caritat. Alguns ofereixen als sense sostre menjar; d'altres, ajut mental, i d'altres, allotjament per passar la nit. Però Unseen Tours els ofereix molt més que això: els proporciona un sou i una feina per parlar del que coneixen: el carrer. Aquesta organització, dirigida per voluntaris, busca sense sostre que puguin oferir tours alternatius per la ciutat.Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Visitaré Bèlgica i m’agradaria visitar una fàbrica de cerveses o fer un tast de cerveses belgues! El que sembla una resposta fàcil de contestar és tot un repte dir un lloc concret.
L’art de la cervesa belga és real, és una subcultura. Tenen 1100 marques de cerveses amb 700 varietats diferents. Però això no s’acaba aquí, perquè per cadascuna hi ha el seu got o copa especial per potenciar el color, el gust, l’aroma i l’espuma.
En el reportatge coneixem les cerveses amb segell Trappist, que són produïdes en monestirs; i la cervesa icònica d’Anvers (De Konink), on fem una visita a la seva fàbrica i un tast a les seves tres cerveses.


Categories: Laia Laffaure , Milà
Escrit per: blogeuropa
Arriba l'època d'exàmens i els estudiants universitaris han de posar-se les piles. Ens endinsem en les universitats milaneses per descobrir com viuen els estudiants italians les seves proves d'avaluació. Busquem les semblances i diferències amb les universitats catalanes, i per això, parlem amb estudiants d'Erasmus que fan la seva estada a la ciutat de Milà.