Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: desembre 2016

16/12/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Tampere- La foscor del Kaamos.

-Londres- "Three of four".

-Florència- Recordant l'Alluvione.

-Gant- K-Dolls: art i solidaritat.
Categories: Anna Guxens , Tampere
Escrit per: blogeuropa
L’hivern a Finlàndia pot arribar a ser molt dur, no només pel fred sinó també per la foscor. A mesura que s’acosta el solstici d’hivern, també s’acosta el Kaamos, el període fosc. Amb milers de carreteres i zones on ni tan sols hi surt el sol, Finlàndia assegura la seguretat dels seus habitants gràcies als reflectors.

Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
La tradició castellera va néixer fa vora dos-cents anys pels voltants de Tarragona i el Penedès. No és fins fa aproximadament quaranta anys, però, que es va estendre arreu de Catalunya i a les illes Balears. Actualment, amb el flux de gent que emigra del nostre país aquesta tradició està arrelant arreu del món. L’any passat, va arribar per primera vegada al Regne Unit amb la formació dels Castellers of London. Portar-los lluny de casa i fer-los conèixer no és fàcil. I encara menys si poden ser vistos com una activitat perillosa.
Categories: Clara Julià , Florència
Escrit per: blogeuropa
Aquest any se celebra el 50è aniversari de la jornada tràgica del desbordament de l’Arno, també anomenat l’Alluvione di Firenze. Amb motiu d’aquests 50 anys, el Centre Històric del barri de San Niccolò ha fet una exposició que ha permès a molts dels supervivents retrobar-se i posar en comú vivències i fotografies per recordar aquell 4 de novembre de 1966.
Categories: Clàudia Ramos , Gant
Escrit per: blogeuropa
La Fundació Kiwanis treballa en favor dels drets dels infants arreu del món. El seu últim projecte, anomenat “K-Dolls”, s’ubica a Bèlgica i Luxemburg. S’han construït escultures en forma de nina per atraure els vianants. Amb els diners que es recullen venent les escultures, es compren nines de peluix que es reparteixen als infants hospitalitzats. D’aquesta manera se’ls ofereix un suport emocional durant el procés.
Amb última parada a Gant, ja s’hi han involucrat uns 50 hospitals i s’han repartit entre 10.000 i 15.000 nines.

09/12/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Cork-El clima irlandès, realitat o mite.

-Berlín-Photomat.

-Londres-Petites oficines de carrer.

-Aarhus-La transformació del pont del carbó.
Categories: Jordi Bartra , Cork
Escrit per: blogeuropa
En arribar a Irlanda, la sensació de tenir un núvol permanent a sobre ens assalta. Som a la terra on sempre fa mal temps i on les persones estan tan habituades que ja no paren cas al clima. Tot i això, l’estereotip de clima irlandès resulta un pèl exagerat de vegades, i a Irlanda també s’hi pot gaudir de dies assolellats, amb una llum radiant de bellesa incalculable
Categories: Eva Sebastián , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Enmig d’una era de sobreproducció d’imatges digitals al 2004 va aparèixer a Berlín una iniciativa totalment anacrònica: EL PHOTOAUTOMAT. Un projecte artístic i cultural que ha omplert d’antigues cabines de fotomaton els llosc més emblemàtics i undergrounds de la ciutat. Aquest ha suposat una renaixença de la fotografia analògica e blanc i negre entre els més joves i amb el temps s’ha convertit en un símbol més de Berlín.
Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Adaptant-se a les necessitats actuals de la ciutat, a Londres, moltes cabines telefòniques estan canviant radicalment el seu interior. Si fins fa uns anys la gent les feia servir per trucar, l'aparició dels telèfons intel•ligents i el boom digital en què vivim han fet que el seu ús caigués en picat. El Regne Unit disposava als anys 80 de 78.000 cabines telefòniques, actualment ja només en queden 7.500. Aquesta variació alarmant ha impulsat algunes empreses a crear-hi negocis per evitar-ne la desaparició.
Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
La zona del Port Sud d’Aarhus està gairebé abandonada. Actualment, serveix com a zona de pàrquing i hi malviuen persones amb problemes de drogaddicció i persones sense sostre. Davant d’això, l’associació Amics del Pont del Carbó s’ha organitzat per revitalitzar la zona. Proposen rehabilitar l’antic Pont del Carbó, en desús des dels anys 60, per convertir-lo en un connector entre el centre d’Aarhus i el Port Sud. D’aquesta manera, pretenen que de cara al 2018 la zona torni a tenir vida.


02/12/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Groningen-"Pancakes" i refugiats.

-Cork-Els semàfors de Cork i el "jaywalking"

-Sant Pölkten-Mercats d'advent austríacs.

-Anvers-Ciutat més verda.
Escrit per: blogeuropa
El desembre és sempre un mes especial i que associem generalment a la festa i la solidaritat. A Groningen, celebren, des de fa uns anys, Sint Pannekoek, una festa en què els pancakes són els protagonistes principals i que té els seus orígens en el còmic holandès Jan, Jans en de Kinderen, de l’escriptor Jan Kruis. L’objectiu, enguany? A partir dels diners obtinguts de la venda de pancakes, es treballarà en un projecte conjuntament amb el Museu del Còmic de la ciutat. La voluntat és poder ajudar els refugiats acollits als Països Baixos a aprendre l’holandès a través de diverses vinyetes de còmic.
Categories: Jordi Bartra , Cork
Escrit per: blogeuropa
En arribar a Cork, el que crida l'atenció primerament és el trànsit. Se circula per l'esquerra, els passos de zebra són gairebé irreconeixibles i tots els semàfors estan dotats d'un botó per tal que els vianants puguin canviar-los de color. Però després d'observar atentament diferents passos zebra, ens assalta la pregunta de si realment aquests dispositius serveixen d'alguna cosa i més en una ciutat com Cork, plagada de "jaywalkers", és a dir, persones que creuen imprudentment la via ja sigui per un pas de vianants en vermell o pel vell mig de la carretera.Categories: Nora Porta , Sankt Pölten
Escrit per: blogeuropa
El 25 de novembre es van encendre les llums de Nadal de les ciutats d’Àustria, va ser la benvinguda oficial al Nadal. Juntament amb les llums, es van obrir els mercats d’advent, mercats de carrer que tot i el fred i neu que regna per Àustria, s’omplen de gent. Gràcies a la importància de la gastronomia i de la cultura del vi calent, el Glühwein, els mercats adopten més activitat social, en comptes de només ser l’espai on comprar decoracions nadalenques.

Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Anvers es compromet amb el medi ambient i celebra el Car Free Sunday (Diumenge sense cotxes). Del 16 al 22 de setembre tot Europa tenia marcada al calendari la setmana de la Mobilitat Sostenible i, algunes ciutats han celebrat un Car Free Sunday. Aquest esdeveniment es va iniciar a Bèlgica el 1973 com a mesura d’estalvi de gasolina a causa de la crisis del petroli.
Per tal d’evitar contaminació a la ciutat, a partir de l’1 de febrer del 2017, Anvers es convertirà en Zona de Poques Emissions, en que hi haurà limitacions de vehicles en circulació.
Abans tots els vehicles circulaven, d’aquí poc estaran limitats i després, quin serà el següent pas? Arribarem a veure una Car Free City?