Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: novembre 2016

28/11/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Hamburg-Els primers passos dels Beatles.

-Anvers-El castell de la pedagogia.

-Londres-Abbey road, per sempre.

-Lió-Art subterrani.
Categories: Mar Fernández , Hamburg
Escrit per: blogeuropa
L'any 1960 arriben quatre músics ambiciosos a Hamburg per progressar amb la seva carrera musical, els quals s'acaben convertint en els Beatles, un dels grups de música popular més famós de la història musical. Aquesta banda, constituïda per John Lennon, Paul McCartney i Ringo Starr actua junta fins al 1970 que s'acaba dissolent per començar carreres independents. Hamburg com a ciutat que els ha vist créixer ens mostra els seus primers passos, que els portaran a l'èxit.
Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
HETSTEEN és l'edifici més antic d'Anvers. És un castell del segle IX construït com a fortalesa, més endavant utilitzat com a presó, com a Museu d’Antiguitats i de Museu Marítim Nacional del 1952 fins el 2008. Ara és "El castell de les preguntes". Els infants de 6 a 12 anys poden assistir als tallers amb l'escola o en el seu temps lliure, amb o sense pares. Es realitzen tallers relacionats amb el tema “El temps". A través de la filosofia, la ciència i l'art els infants aprenen a mesurar el temps, mantenir-lo, entendre la vellesa i la novetat, o la diferència entre rapidesa i lentitud. A més, organitzen tallers teatrals, experiments, esdeveniments, cinema i àpats pels infants. A la sala gran del castell hi ha un espai de trobada on es pot prendre un tassa de xocolata mentre es gaudeix de les vistes al riu. Sempre tens temps.

Categories: Mar Vila , Londres
Escrit per: blogeuropa

Els Beatles han tornat a l’actualitat londinenca aquesta tardor amb l’estrena d’una pel•lícula que conté imatges inèdites del quartet de Liverpool en els seus anys de màxima esplendor. Però tot va començar als estudis d’Abbey Road, que van apostar per ells l’any 1961. A partir d’aquí, i especialment amb la famosa fotografia de portada de l’àlbum Abbey Road, aquest carrer s’ha convertit en un punt de parada obligatòria pels fans dels Beatles. El barri en què es troba, Saint John’s Wood, també ha quedat condicionat per aquest èxit.
Categories: Laura Aragonés , Lió
Escrit per: blogeuropa
No és casualitat que Lió fos seleccionada com la millor destinació turística de cap de setmana d’Europa. L’art que desprèn la ciutat és interminable i s’assaboreix des de qualsevol punt de la ciutat, fins i tot des d’on ningú s’ho podria imaginar. Des de sota terra, als pàrquings.


18/11/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Cork-Del pub tradicional al "superpub".

-Aarhus-Repensant Gellerup.

-Londres-Cap solapa sense flor.

-Groningen-"El café de las lenguas".
Categories: Jordi Bartra , Cork
Escrit per: blogeuropa
Durant els últims 15 anys, el pub tradicional, institució central de la cultura irlandesa, ha experimentat canvis de gran magnitud que l’han portat a denominar-se “superpub”. De ser un lloc destinat a la socialització i on el consum d’alcohol estava regulat, s’ha transformat en un organisme dominat pel mercat on el principal interès és vendre la quantitat més gran possible de producte. Aquesta desregulació de l’alcohol ha generat canvis dramàtics en els hàbits alcohòlics de la població irlandesa, que ja arrossegava una extensa problemàtica social a causa de la beguda.Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
Gellerup és un barri situat als afores d’Aarhus que té greus problemes socials. Per aquest motiu, el govern danès el defineix com a gueto. De fet, és un dels guetos més grans de Dinamarca amb més de 6.000 habitants, un 88% dels quals són d’origen immigrant.
Actualment, Gellerup està experimentant grans canvis urbanístics dirigits a convertir la zona en un districte atractiu. En aquesta direcció també treballa un nou projecte cultural, el festival Eutopia 2017. Aquest festival forma part de les nombroses activitats que es faran a Aarhus l’any que ve, quan la ciutat sigui Capital Europea de la Cultura. Durant el 2017, sota el lema ‘Rethink’ -Repensar -, Aarhus convidarà al canvi a través de la cultura arreu de la ciutat, també ho farà a Gellerup amb el projecte d’Eutopia.


Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Durant la primera quinzena de novembre el Regne Unit celebra el “Poppy Appeal”. Les forces de l’armada britànica, la Royal British Legion, surten al carrer per recaptar una elevada suma de diners i mils de voluntaris els ajuden a aconseguir-ho arreu del país venent roselles artificials. Aquestes flors commemoraven en un inici els caiguts en la Primera Guerra Mundial. Actualment, però, commemoren a tots els caiguts en batalla. Dos dels gran actes d’aquests dies són el dia de l’armistici o “Armistice Day” l’11 de novembre i el dia del record o “Remembrance Day” el segon diumenge de novembre, aquest any dia 13.
Escrit per: blogeuropa
Vivim en un món globalitzat on aprendre idiomes és una necessitat ineludible per a la majoria. A Groningen en són conscients i, per això, han posat en funcionament un mètode lúdic d’aprenentatge de llengües. Els dijous al vespre tothom pot assistir gratuïtament a El Café de las Lenguas i practicar una llarga llista d’idiomes amb gent nativa i ajudar altres persones amb el propi. És un win-to-win, tots hi guanyen. I el més important, aprenen i es diverteixen.


11/11/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Hamburg-Rellevàncies d'Hamburg.

- Milà-Ciutat "dog friendly".

-Gant-Film Fest.

-Florència-Verema a la Toscana.
Categories: Mar Fernández , Hamburg
Escrit per: blogeuropa
La ciutat d’Hamburg sempre ha estat atenta al món de l’art. Acull els artistes de renom que tothom vol veure, sense oblidar la innovació artística. També experimenta amb la seva beguda tradicional, la cervesa, per superar les expectatives dels ciutadans i mantenir així l’interès per aquesta beguda a la ciutat.

Categories: Laia Laffaure , Milà
Escrit per: blogeuropa
La ciutat de Milà censa més de 1.000 gossos cada any. Cada vegada hi ha més ciutats que opten per ser “dog friendly” i Milà n’és una. Els gossos tenen avantatges i facilitats per poder accedir a llocs públics sense restriccions.


Categories: Clàudia Ramos , Gant
Escrit per: blogeuropa
El Film Fest és un dels festivals més importants de Gant i de Bèlgica. Aquest any ha acollit més de 100.000 visitants, que durant 10 dies han pogut gaudir de la projecció de pel•lícules, debats, conferències i diverses activitats entorn al cinema. La ciutat de Gant s’ha sumat a la iniciativa i ha situat cabines per tota la ciutat on la gent pot entrar gratuïtament i en qualsevol moment a veure la pel•lícula que s’hi està projectant.Categories: Clara Julià , Florència
Escrit per: blogeuropa
La Toscana és la quarta regió més productiva de vi, situada entre Siena i Florència. És famosa pel chianti, l’únic vi toscà que encara pot ser produït seguint l’antiga tècnica anomenada “del governo del vino al "uso toscano" o “a la Chianti”. Amb els anys, per culpa que Itàlia s’ha convertit en el principal exportador mundial de vi, s’està sobreexplotant el sòl i s’està perdent la tradició. Per aquest motiu han sorgit iniciatives com les de Lapo Tardelli i Giulio Wilson, que volen recuperar les varietats de raïm més autòctones de la Toscana.


04/11/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Berlín-Karaoke a Mauerpark.

- Sankt Pölten-Viena i cine: Viennale.

-Aarhus-Pensió Skejby: una presó diferent.

- Anvers- De cap a la claveguera.
Categories: Eva Sebastián , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Berlín té més de 2.500 parcs i jardins públics, però els diumenges en destaca un en especial per les seves activitats: Mauerpark. Cada setmana els 40.000 visitants que el transiten poden gaudir d'actuacions musicals gratuïtes, d'un gegantí mercat de segona mà i gastronòmic però l'esdeveniment que fa tan particular a aquest parc és el Beardpit Karaoke. En mig d'un amfiteatre situat al centre del parc gent d'arreu del món té l'oportunitat de cantar davant d'un públic embogit i fer dels diumenges una gran festa. Un acte col•lectiu que omple de vida aquest espai
Categories: Nora Porta , Sankt Pölten
Escrit per: blogeuropa

Viena ha acollit durant molts anys a artistes i pensadors de totes de les disciplines. És una capital europea de la cultura, i ho mostra amb festivals tant actius com la Viennale, cada octubre. Aquest festival del cinema internacional es celebra des de 1960 a Viena amb convidats d’arreu del món i films de totes les nacionalitats i gèneres. Són dues setmanes de cine, cine i més cine; de compartir cultures a gràcies a la gran pantalla.
Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
Pension Skejby és una presó de règim obert situada a Aarhus en la qual apliquen un model únic al món: els presos conviuen amb persones que no han comès cap delicte. L'objectiu d'això és que canviïn el seu patró de conducta i, d'aquesta manera, els sigui més fàcil reintegrar-se en la societat. Segons un estudi de la Universitat de Copenhaguen, els resultats d'aquest model són positius ja que els ex interns de Pension Skejby reincideixen un 21% menys que els d'altres presons obertes daneses.


Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Sota els carrers del centre d'Anvers hi ha De Ruien, una xarxa de 8 kilòmetres de canals subterranis construïts a l'Edat Mitjana. Ha servit per protegir la ciutat, pel comerç, com a claveguera i fins hi tot com a camí d'escampament. Des de fa onze anys està obert al públic però els dies que plou l'aigua puja i no es pot visitar. Durant la ruta veiem que hi ha les plaques dels noms dels carrers que estan damunt nostre. Notem humitat, mala olor i hem vist alguna rata.
En el reportatge d'avui ens posem les botes d'aigua i anem sota terra per descobrir què s'amaga!