Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: octubre 2016

28/10/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Tampere-Totxanes, xemeneies i fum.

- Anvers-La capital dels diamants.

-Londres-Unseen tours.

- Cork- L'Oktoberfest i el binge drinking
Categories: Anna Guxens , Tampere
Escrit per: blogeuropa
Qui camina per Tampere no pot evitar creuar-se amb les antigues fàbriques que la van fundar. Els edificis de totxana que havien estat el motor del Nord d’Europa són ara el paisatge del dia a dia d’aquesta ciutat. Quina és la seva història? I quina serà la Tampere del futur? Viatgem en el temps per descobrir-ho. 
Categories: Berta Heredia , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Anvers es coneix com la capital dels diamants. Dins de la ciutat hi ha un districte d'un quilòmetre quadrat dedicat exclusivament a la talla i venda d'aquestes pedres precioses. Aquest negoci va començar al segle XVI i actualment passen per la ciutat belga el 70% dels diamants que es venen a tot el món, més de 14 mil milions d'euros en diamants polits.
Categories: Ariadna Reche , Londres
Escrit per: blogeuropa
Actualment, prop de 8.000 persones dormen pels carrers de Londres almenys un cop l'any, i dues-centes ho fan regularment. Tot i així, Londres és una ciutat dotada de molts centres de caritat. Alguns ofereixen als sense sostre menjar; d'altres, ajut mental, i d'altres, allotjament per passar la nit. Però Unseen Tours els ofereix molt més que això: els proporciona un sou i una feina per parlar del que coneixen: el carrer. Aquesta organització, dirigida per voluntaris, busca sense sostre que puguin oferir tours alternatius per la ciutat.


Categories: Jordi Bartra , Cork
Escrit per: blogeuropa
L'Oktoberfest arriba a Irlanda, un dels països en què els seus habitants tenen més fama d'alcohòlics. La gent beu i s'ho passa bé amb les diferents activitats del festival, però darrere d'això tenim una cara completament diferent de l'alcohol a Irlanda. El "binge drinking", és a dir, beure quantitats d'alcohol que poden ser perjudicials per a la persona, és estès de manera alarmant per Irlanda, generant una gran problemàtica a diferents escales.


21/10/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Groningen- Aroma de cafè irlandès.

-Milà- La festa italiana de la moda.

-Sankt Pölten-La llibertat de ser infant.

-Londres- Anar de vint-i-un botons.
Escrit per: blogeuropa
El cafè és una beguda estimulant i aromàtica coneguda a tot el món. Als Països Baixos, però, té una presència molt destacada, ja que segons un estudi recent d’Euromonitor Internacional, se situen els primers a la llista de països on es veuen més tasses de cafè per persona i dia: un total de 2,5. A més a més, el contingut de la tassa no és insignificant, sinó que els neerlandesos són uns grans coneixedors i amants de l’aroma del fruit del cafè.


Categories: Laia Laffaure , Milà
Escrit per: blogeuropa
La Fashion Week és una setmana dedicada a la moda. Fa parades en diverses ciutats per mostrar les diferents temporades, i aquesta vegada arriba un altre cop a la ciutat de Milà per presentar la nova temporada de primavera 2017. La ciutat es guarneix i prepara esdeveniments paral•lels als xous de moda com són la Fashion Hub o la Film Fashion Festival. Però, què aporta aquest gran esdeveniment a la ciutat: aspectes positius, negatius o tot dos?


Categories: Nora Porta , Sankt Pölten
Escrit per: blogeuropa
A prop de la capital de la Baixa Àustria, en el poble de Pottenbrunn, l’escola lliure s’hi està fent lloc. L’escola Lernwerkstatt amb uns 88 alumnes d’entre 6 i 17 anys desenvolupa una pedagogia centrada en l’infant, el qual és el principal responsable del seu procés d’aprenentatge. En aquesta escola hi ha diferents àrees que estan preparades per acollir les necessitats i curiositats dels infants en les diferents àrees de coneixement. Es potencia el creixement social i cooperatiu, alhora que s’enforteix el vincle amb la natura, que les escoles tradicionals normalment deixen de banda.
Categories: Mar Vila , Londres
Escrit per: blogeuropa
Els Pearly Kings and Queens celebren la Festa de la Collita, el seu principal esdeveniment de l’any. Aquest grup de famílies continuen la tradició del segle XIX de portar vestits plens de botons i organitzar esdeveniments per recollir diners amb motius benèfics. Eren originàriament venedors ambulants i, des del 1875, l’estatus de “pearly” ha anat passant de generació en generació fins avui. L’últim diumenge de setembre de cada any comparteixen amb tots els londinencs les seves vestimentes i reuneixen altres tradicions antigues de Londres.

14/10/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Hamburg- Nit de llums.

-Weimar- Ginkgo biloba, l'arbre sagrat.

-Groningen- El costum de separar les escombraries.

-Anvers- Ciutat més verda.
Categories: Mar Fernández , Hamburg
Escrit per: blogeuropa
Fa quatre anys que el festival Nacht der Lichter forma part dels esdeveniments celebrats a l’antiga ciutat independent del districte d’Harburg, situada a la vora del mar Elba. Compta amb un programa molt ampli que s’inicia a les 18 amb la benvinguda i un bon mercat gastronòmic, fins a l’aparició d’un dels grups musicals més esperats a les 22 de la nit: els Celtic Cowboys.
L’oportunitat dels ciutadans de participar i gaudir d’aquest espectacle, mitjançant una cursa a través dels carrers enlluernats de la ciutat, no els deixa de sorprendre any rere any.

Categories: Imma Descalzo , Weimar
Escrit per: blogeuropa
Per què hi ha un museu sobre una planta al centre de la ciutat? Segur que s’hi amaga alguna cosa important. Efectivament, el ginkgo biloba és més que un simple objecte decoratiu i, especialment a Weimar, té una importància única que el relaciona amb Johann Wolfgang von Goethe.
Escrit per: blogeuropa

Reciclar és una de les accions més importants que podem emprendre els ciutadans per ajudar el medi ambient. Als Països Baixos en són molt conscients i, a més a més, les polítiques impulsades per part del govern ajuden a que així sigui. Les màquines per reciclar ampolles i obtenir reemborsament al supermercat o l’innovador sistema d’escombraries robotitzades a la ciutat de Groningen són alguns dels exemples que demostren les possibilitats infinites que contribueixen a conservar un món net de pol•lució per a tots.
Categories: Maria Domingo , Anvers
Escrit per: blogeuropa
Anvers es compromet amb el medi ambient i celebra el Car Free Sunday (Diumenge sense cotxes). Del 16 al 22 de setembre tot Europa tenia marcada al calendari la setmana de la Mobilitat Sostenible i, algunes ciutats han celebrat un Car Free Sunday. Aquest esdeveniment es va iniciar a Bèlgica el 1973 com a mesura d’estalvi de gasolina a causa de la crisis del petroli.
Per tal d’evitar contaminació a la ciutat, a partir de l’1 de febrer del 2017, Anvers es convertirà en Zona de Poques Emissions, en que hi haurà limitacions de vehicles en circulació.
Abans tots els vehicles circulaven, d’aquí poc estaran limitats i després, quin serà el següent pas? Arribarem a veure una Car Free City?


07/10/2016: AQUESTA SETMANA

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
-Niça- El camí de Nietzsche.

-Cork-Els semàfors de Cork i el Jaywalking.

-Tampere- Els Moomin.

-Aarhus-La transformació del pont de carbó.
Categories: Alejandro Grande , Niça
Escrit per: blogeuropa
Èze és un petit poble medieval a 11 km de Niça i 9 de Mònaco. Aquí, Alfred Hitchcock va gravar un dels seus films, però ell no és l’únic que ha vingut a Èze. El filòsof alemany Friedrich Nietzsche va trobar aquí la inspiració per escriure un dels seus llibres passejant per un camí que han anomenat el camí de Nietzsche.

Categories: Jordi Bartra , Cork
Escrit per: blogeuropa
En arribar a Cork, el que crida l'atenció primerament és el trànsit. Se circula per l'esquerra, els passos de zebra són gairebé irreconeixibles i tots els semàfors estan dotats d'un botó per tal que els vianants puguin canviar-los de color. Però després d'observar atentament diferents passos zebra, ens assalta la pregunta de si realment aquests dispositius serveixen d'alguna cosa i més en una ciutat com Cork, plagada de "jaywalkers", és a dir, persones que creuen imprudentment la via ja sigui per un pas de vianants en vermell o pel vell mig de la carretera.


Categories: Anna Guxens , Tampere
Escrit per: blogeuropa
Unes petites criatures no paren d’aparèixer per tots els racons de Finlàndia. Tant si vas a la cafeteria o a al supermercat, trobaràs una sèrie de graciosos personatges encarnant tota mena de productes. Els finesos semblen estimar-los de tot cor, però què són? I d’on surten? Només hi ha una paraula que ho pugui explicar: Moomin.Categories: Andrea Zamorano , Aarhus
Escrit per: blogeuropa

La zona del Port Sud d’Aarhus està gairebé abandonada. Actualment, serveix com a zona de pàrquing i hi malviuen persones amb problemes de drogaddicció i persones sense sostre. Davant d’això, l’associació Amics del Pont del Carbó s’ha organitzat per revitalitzar la zona. Proposen rehabilitar l’antic Pont del Carbó, en desús des dels anys 60, per convertir-lo en un connector entre el centre d’Aarhus i el Port Sud. D’aquesta manera, pretenen que de cara al 2018 la zona torni a tenir vida.