Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: setembre 2016
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 1 d'octubre a les 21:35 no et perdis al Canal 33 els següents reportatges:


-Poznan- Escoles de català.

-Lió- Art subterrani.
Categories: Gerard Oliver , Poznan
Escrit per: blogeuropa
A la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, els estudiants de Filologia Hispànica poden escollir fer classes de llengua catalana. Ens hem colat a l’aula per esbrinar-ne els detalls i algunes curiositats.Categories: Laura Aragonés , Lió
Escrit per: blogeuropa
No és casualitat que Lió fos seleccionada com la millor destinació turística de cap de setmana d’Europa. L’art que desprèn la ciutat és interminable i s’assaboreix des de qualsevol punt de la ciutat, fins i tot des d’on ningú s’ho podria imaginar. Des de sota terra, als pàrquings.

23/09/2016: CAPÍTOL 259

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
La mobilitat ocasiona problemes en molts llocs d’Europa. Què fan per solucionar-ho? Ens pots veure al 3/24, dissabte, 24 de setembre, en dues franges, a les 11.00 i a les 18.00.


-París- Mesures contra la contaminació.

-Breda- Moure's amb consciència ecològica.

-Florència- Barreres a la mobilitat.

-Lió- El millor bicing.
Categories: Roger Manau , París
Escrit per: blogeuropa
La rutina de les grans ciutats acostuma a comportar una contaminació de l’aire que s’hi respira. París no n’és cap excepció. Cent seixanta estacions de mesura repartides per tot el departament d’Ile-de-France controlen tothora uns tres-cents elements de l’aire, dels quals quatre estan regulats per la UE: les partícules fines (PM10 i PM2,5), el diòxid de nitrogen (NO2) i l’ozó (O3).

Quan aquests quatre elements arriben a unes concentracions massa elevades (mesurades en micrograms per metre cúbic) s’activen les alarmes i s’apliquen mesures per disminuir el trànsit i augmentar l’ús del transport públic. Tanmateix, algunes associacions creuen que les institucions podrien actuar més de pressa i amb major contundència.Categories: Marina Rodríguez
Escrit per: blogeuropa
Els holandesos estan molt conscienciats de l'ús de la bicicleta com a mitjà de desplaçament, principalment dins els pobles i les ciutats. De fet, els ciclistes tenen prioritat per sobre dels vianants i els altres vehicles que circulen per les vies urbanes. Així, doncs, si penses visitar aviat Holanda, compte amb les bicicletes! I si vols moure't pel país i visitar les diferents ciutats, també has de saber que el transport públic és car. Els ciutadans amb nacionalitat holandesa, però, ho poden fer de manera pràcticament gratuïta. Com gestiona el govern el transport públic, quines facilitats tenen els ciutadans estrangers, curiositats... descobreix tot això i més coses, al reportatge.


Categories: Cristina Oriol , Florència
Escrit per: blogeuropa

Línies d’autobús amb rampes d’accés espatllades, carrers estrets i plens de forats i negocis poc accessibles. Aquestes són algunes de les barreres que les persones amb mobilitat reduïda han de combatre cada dia a Florència. Quines propostes de millora ofereix l’Ajuntament de la ciutat?
Categories: Laura Aragonés , Lió
Escrit per: blogeuropa

Per tots els carrers, parcs i ponts de Lió es pot seguir el carril bici. De fet, té una llargada total de més de 600 kilòmetres. El Velo'v, el sistema de bicicletes compartides lionès, va obrir-se al públic l'any 2005. El seu funcionament informatitzat va marcar l'inici dels actuals projectes de bicicletes públiques, de manera que va ser des del primer moment un punt de referència per la resta de ciutats europees. L'èxit del pla, com es pot observar des de la ciutat, creix cada dia.

16/09/2016: CAPÍTOL 258

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquesta setmana recuperem 4 reportatges sobre sostenibilitat i consum responsable. Els pots veure al 3/24, dissabte, 24 setembre, en dues franges, a les 11.00 i a les 18.00.


-Lió- Consumir menys.

-Berlín- Bookforest.

-Groningen- Ciutat de comerç just..

-Torí- Slow food: menjar bo, net i just.
Categories: Anna López , Lió
Escrit per: blogeuropa
Un de cada tres aliments que produïm a la nostra societat acaba a la brossa, encara que estigui en perfecte estat. S'estima que a Espanya es malbaraten vuit milions de tones de menjar cada any, mentre que 870 milions de persones passen gana al món. Es calcula que cada europeu llença una mitjana de 179 quilos de menjar l'any. El dumpster-diving és un moviment creixent contra el consumisme que ens envolta i cada vegada hi ha més gent que el practica. Consisteix a rescatar el menjar en perfecte estat que els supermercats llencen als contenidors. El dumpster-diving no és una pràctica que solucioni el problema, però sí que és un pas més perquè reflexionem sobre el què passa al món.


Categories: Sònia Rovira , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Entre els carrers del barri de Prenzlauer Berg de Berlín s'amaga un petit bosc de llibres. Es tracta d'un conjunt de troncs ben muntats i amb diversos forats que serveixen de cova als llibres que la gent hi deixa. Van anomenar el projecte "Bosc de Llibres" i el 2006 va ser construït amb la finalitat de desmuntar-lo al cap de dos anys, però la seva popularitat ha fet que l'Arbre segueixi plantat enmig del carrer.Categories: Sònia Peralta , Groningen
Escrit per: blogeuropa
Garstang va ser la primera, el 2000, i des de llavors centenars de ciutats arreu del món s'han convertit en ciutats de comerç just. A Holanda, Groningen va ser la primera, i segueix lluint el títol. Perquè una ciutat sigui de comerç just, hi ha diversos requisits, i un és que el govern local faci servir te i cafè de comerç just al 100% o que segons el nombre d'habitants hi hagi un nombre determinat d'emprenedors, tant en el sector de vendes i botigues com dins de les institucions, que vetlli pel comerç just.Categories: Ana Mirón , Torí
Escrit per: blogeuropa
L'estrès de vida que portem dia a dia i la crisi que ens envolta, sembla que no acompanyin a la bona alimentació. És en aquest moment, que a Itàlia, neix Slowfood. Un moviment internacional, que lluita contra aquest estil de vida, basat en menjars de ràpida preparació i ingestió. I que pretén recuperar el gust i plaer de gaudir d'un menjar saludable i a l'abast de tots. Una nova filosofia gastronòmica que uneix el plaer de menjar, amb la responsabilitat i sostenibilitat de la natura.09/09/2016: CAPÍTOL 257

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Comencem temporada, i ja és la vuitena!
I ho fem amb un capítol “especial Diada”. S’emetrà dissabte, 10 de setembre, al 3/24, en dues franges: a les 11.00 i a les 18.00.
Hi podràs veure els reportatges següents:

-Brussel·les- –Calçots i llengua.

-Poznan- Estaques i murs.

-Lió- Occità, la llengua silenciada.

-Berlín- Catalanets.
Categories: Carlota Camps , Brussel·les
Escrit per: blogeuropa
Una manera de sentir-se com a casa a Brussel•les és anant al Casal Català. Aquesta comunitat de catalans a l’estranger organitza des de celebracions tradicionals, com una calçotada, fins a les més típiques festes populars: Sant Jordi, Sant Joan, la Castanyada o el tió. A més, també fan grups d’esplai, on els nens, que sovint només poden parlar a català a casa, poden jugar i llegir en català per tal de millorar el seu coneixement de la llengua.


Categories: Gerard Oliver , Poznan
Escrit per: blogeuropa
Catalans i polonesos vam compartir durant molts anys el patiment de la dictadura i la repressió. Allà va ser el règim comunista, aquí, el franquisme. Però també ens va unir la necessitat de resistir i, curiosament, una mateixa cançó protesta que es va convertir en un símbol de lluita i llibertat a tots dos països. A Polònia es va dir Mury, a Catalunya, L'estaca.


Categories: Laura Aragonés , Lió
Escrit per: blogeuropa
L'occità és una llengua minoritària parlada al Sud de França. El pas dels anys anys han envellit els seus pocs locutors i actualment l'idioma històric s'ha substituit de forma generalitzada pel francès. Tot i així, al territori d'Occitània ha sorgit un moviment social de preocupació per la pèrdua de la seva identificació cultural. En manifestacions com la d'aquest 24 d'octubre a Montpeller, els occitans demanen a França més protecció i sensibilitat cap a la seua llengua.Categories: Sònia Rovira , Berlín
Escrit per: blogeuropa
Te'n vas a viure a l'estranger i et sents lluny de la teva família, la teva terra i les teves tradicions. I, de sobte, necessites sentir que tot allò que has deixat enrere, en el fons ho portes sempre amb tu. A Berlín, l'associació de Catalanets es va començar a formar el 2007 per la voluntat d'un grup de pares i mares de fer créixer els seus fills en un entorn català enmig de la gran capital alemanya. Entre tots organitzen trobades i esdeveniments del costumari català. Amb uns objectius similars es van formar, també, el KaSal i la Penya Barcelonista Berlín Culer.