Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: juliol 2015
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Hem arribat al final de la temporada 2015. Han estat 35 capítols, 140 reportatges que ens han permès, com cada any, conèixer millor la realitat europea. Cultura, societat, la crisi, curiositats locals, formes d’organitzar-se diferents o similars a la nostra són majoritàriament els temes que repassem cada setmana a través de la mirada jove dels nostres reporters. Una mirada jove, sí, però no ingènua ni mancada de criteri.
Com es lluita a Londres per l’habitatge social? En quines condicions viuen a Israel els supervivents dels camps de concentració nazis? El neoliberalisme és una amenaça per a les llibertats socials? Totes les persones que recullen menjar als contenidors són sense sostre? Com es pot lluitar contra l’atur juvenil? Aquests temes han conviscut amb reportatges sobre modes, costums, exposicions i maneres de viure dels diferents països europeus. Intentem fer una radiografia d’Europa.
Hem fet un resum de la temporada amb el qual volem fer un reconeixement als reporters d’aquest any.
Tornarem el 12 de setembre. Gràcies per la vostra atenció.


10/07/2015: Capítol 220

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 11 de juliol a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 220 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lovaina- La Carlota Camps i les llengües a Bèlgica.

-Milà- L'Eduard Figueras i els brigadistes.

-Gant- La Paula Santolalla i el palio.

-Tel Aviv- L'Eulàlia Berlanga i el tabac.
Categories: Lovaina , Carlota Camps
Escrit per: blogeuropa
Bèlgica no és un país bilingüe, tot i que s’hi parlin dues llengües. Només la regió de Brussel•les capital té la condició de bilingüe oficialment. La resta del país es divideix entre la part flamenca i la valona -amb les seves respectives llengües-, i la majoria dels habitants viuen d'esquena a l'altra llengua del país. Poc més de la meitat dels flamencs parlen francès i menys del 20% dels francesos tenen coneixements de neerlandès.


Categories: Eduard Figueres , La Haia
Escrit per: blogeuropa
Entre els més de 50000 brigadistes internacionals que a la tardor del 1936 van arribar a Espanya per combatre el feixisme al costat de l'exèrcit republicà, hi havia uns 800 holandesos. Era el primer cop que sortien dels Països Baixos, no havien tastat mai l'oli d'oliva i no sabien ni mica de llengua castellana. No obstant, estaven disposats a donar la seva vida per ajudar el poble espanyol i lluitar per la seva llibertat. Tenien un comandant que era petit com un tap de bassa però diuen que molt i molt valent. Sabeu com va anar fins a Espanya? En bicicleta!


Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Cada any quan arriba el bon temps a la ciutat de Pavia es celebra el Palio del Ticino, un seguit d’esdeveniments per commemorar un fet històric de l’any 1425 quan en un dels rius de la ciutat, el Ticino, dues grans navegacions es van enfrontar. D’una banda, la del senyor Visconti, duc de Milà, i, de l’altra, la flota de la República de Venècia. Visconti, per prevenir un atac a la ciutat de Cremona, veïna a Pavia, va salpar des de Pavia per combatre els centenars de vaixells de Venècia que van ser derrotats. Gràcies a la seva victòria, el retorn de Visconti a la ciutat pavesa va ser gloriós. I avui dia el Palio del Ticino, més que una batalla, serveix per reviure l’alegria i la celebració pel que va succeir tants anys enrere. És ,doncs, gràcies a pavesos voluntaris que es disfressen d’aquests personatges durant aquests dos dies i a moltes associacions de la ciutat que Pavia es converteix en un espectacle medieval.
Categories: Eulàlia Berlanga , Praga
Escrit per: blogeuropa
La República Txeca és l'únic estat membre de la Unió Europea on està permès fumar a bars i restaurants sense cap limitació. Entre un 28 i un 32% de la població txeca és fumadora i tot i que hi ha altres països amb un nombre més elevat de fumadors, aquest és l'únic estat europeu on el nombre de fumadors no baixa sinó que puja. Malgrat els intents de canviar la llei actual el país centreeuropeu continua sent un dels més permissius respecte el tabac i un dels llocs on és més barat aconseguir-lo.


03/07/2015: Capitol 219

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 4 de juliol a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 219 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Stirling- La Glòria Ribugent i les granges ecològiques.

-Milà- La Mireia Arasa i el Fòrum Groningen..

-Gant- . La Laura Andrés i la fotografia.

-Tel Aviv- En Xavier Franch i el ladí..
Categories: Glòria Ribugent , Stirling
Escrit per: blogeuropa
WWOOF és una associació de granges ecològiques que accepten voluntaris que treballen unes hores a canvi de menjar i dormir. Va néixer al Regne Unit als 70 i, últimament, anar-hi és tendència. Encara que els visitants ho facin perquè està de moda, són benvinguts pels propietaris perquè creuen que així s’ajuda a difondre la filosofia de l’ecologisme.


Categories: Mireia Arasa , Groningen
Escrit per: blogeuropa
A la ciutat de Groningen s’entremescla l’estil gòtic marcat per arcs apuntats, finestres de vidre i marquesines amb una arquitectura molt més lliure i orgànica basada en un estil postmodern. El Fòrum Groningen que es construirà al vell mig de la plaça de Grote Markt és un exemple d’aquesta nova arquitectura que s’està fent un lloc a la ciutat, el problema és que no tothom està a favor d’aquest imponent edifici que es s’elevarà al centre de la ciutat, molts creuen que les ciutats holandeses han de tractar de preservar el seu encant tradicional.

El Fòrum Groningen pretén aportar un nou concepte contemporani d'entreteniment cultural i esdevenir el lloc de referència per obtenir informació, inspiració, diversió i conèixer a un ampli públic de totes les edats.


Categories: Laura Andrés , Gant
Escrit per: blogeuropa
La fotografia es converteix durant tot l'estiu en la protagonista cultural de Gant. El fotofestival '80 Days of Summer. Stories of Identity' permetrà fer un recorregut pels indrets històrics de la ciutat. En alguns casos, a banda d'històrics, també són atípics pel que fa a exposicions: jardins, hotels, la biblioteca... La identitat és el principal tema d’una radiografia universal, però també de Gant, a través del projecte 'Humans of Ghent'.


Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
A Israel no només es parla l’hebreu. Les comunitats jueves en la diàspora tenien altres llengües, entre les quals el ladí. Aquesta és la llengua pròpia dels sefardites, els jueus expulsats el 1492 dels regnes de Castella i Aragó. Durant segles, mentre vivien al nord d’Àfrica i a l’imperi Otomà, aquests grups van servir-se de la llengua per relacionar-se. Avui en dia, però, el ladí està en una situació delicada, a Israel. Dos moments històrics la van debilitar i van fer més difícil la seva transmissió. Amb una població envellida i dispersa, sense una funció social a què aferrar-se, el ladí és una llengua moribunda. Contra el pessimisme, els actes dels “activistes del ladí”: xerrades, reunions i concerts per parlar, cantar i ballar la llengua.