Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: maig 2015

29/05/2015: Capítol 216

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 30 de maig a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 216 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lovaina- La Carlota Camps i la ciutat més lletja.

-Milà- L'Eli Don i la ciutat dels teatres.

-Volda- . La Irina Cluet i la diada nacional noruega.

-Roskilde- La Sara Mateo i l'escola alternativa.
Categories: Carlota Camps , Lovaina
Escrit per: blogeuropa
El 2008 un diari holandès va classificar Charleroi com la ciutat més lletja del món. La taxa d'atur en aquesta ciutat belga és del 23%, tres vegades superior a la mitjana del país, i la taxa de pobresa supera el 28%. Però davant aquest context, també hi ha qui sap jugar amb el clixé de la ciutat i proposa fer-hi una ruta pels llocs més lletjos, com fàbriques abandonades que recorden el passat industrial de la ciutat.Categories: Elisabet Don , Milà
Escrit per: blogeuropa
“Voci Dalla città” és un projecte teatral poc comú a Milà. Trencant la tradició tan arrelada dels grans teatres, es representa en llocs alternatius de la ciutat, ja siguin cafeteries, museus o fins i tot copisteries. Tots els llocs tenen la particularitat de ser diferents, igual que la quinzena d’actors que hi participen. Una nova forma de consum cultural gratuït que permet la connexió entre actors, espectadors i l’espai que els acull.


Categories: Irina Cluet , Volda
Escrit per: blogeuropa
Cada 17 de maig, en commemoració de la signatura de la Constitució de l'any 1814, els noruecs celebren una gran festa que dura tot el dia pels carrers de Noruega, amb vestits nacionals i passejant-se fent rues.


Categories: Sara Mateo , Roskilde
Escrit per: blogeuropa
Viure feliç no sempre es fàcil. Moltes persones persegueixen una vida lineal on ja està escrit que després d'estudiar han d'incorporar-se a la vida laboral però, és realment això el que ens fa feliços? Les Folk High school són escoles on intenten ensenyar-nos a acceptar-nos i buscar la felicitat. Un lloc on el procés d'aprenentage és més important que el resultat d'un examen, i on tot allò que no vas poder aprendre ho podràs reprendre.


22/05/2015: Capítol 215

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 23 de maig a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 215 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Dublín- L'Anna Torres i les curses de llebrers.

-Lió- L'Anna López i la seda.

-Macerata- . En Gerard de Haro i els aperitius europeus.

-Lisboa- La Marina Daniel i la Tuna portuguesa.
Categories: Anna Torres , Dublín
Escrit per: blogeuropa
Qui es pensava que les curses de llebrers ja eren història? Per als irlandesos continuen sent ben presents. Encara que la crisi n’hagi reduït els beneficis, la indústria de les curses de llebrers ocupa a Irlanda 10.000 persones i representa 300 milions d’euros anuals per a l’economia nacional. A més, aquesta activitat és una part important de l’oci familiar.


Categories: Anna López , Lió
Escrit per: blogeuropa
Lió és mundialment coneguda com “la ciutat de la seda”. Aquesta reputació s’explica, històricament, pel gran nombre d’artesans que hi han treballat aquest material des de l’edat mitjana. Ludovic de la Calle, un dels pocs teixidors que queden a la ciutat, ens explica com la seda va arribar a Lió i ens mostra com teixeix amb un teler que té més de dos segles. A més a més, descobrim que, a Lió, no només hi podem trobar tallers antics de teixir seda, sinó que també n’hi ha on s’estampa sobre seda mitjançant la tècnica de la serigrafia. Benoit Coulpier ens explica pas a pas quin és el procediment per estampar sobre seda amb la tècnica del quadre pla.Categories: Gerard de Haro , Macerata
Escrit per: blogeuropa
Cada 9 de maig se celebra el dia d’Europa per commemorar l’aniversari de la proposta Schuman, un tractat comercial fet el 1950 que va servir com a precedent de la creació de la primera Unió Europea. Tot i que no és un dia festiu, cada comunitat ho celebra a la seva manera. A Macerata, una petita ciutat de la regió de les Marches, se celebra un concurs d’aperitius europeus. Aquest any, l’organització ha decidit cedir part del jurat als estudiants internacionals de la ciutat.Categories: Marina Daniel , Lisboa
Escrit per: blogeuropa
De tradicions centenàries, a Portugal, la vida universitària n’és plena. Els orígens d’aquestes tradicions els trobem a Coïmbra i Porto, ciutats estudiantils per excel•lència. La peculiaritat d’aquestes tradicions i la vestimenta dels “praxistas” han inspirat una autora de la talla de J. K. Rowling a l’hora d’escriure les seves famoses novel•les de Harry Potter. Només si s’estudia a Portugal es tindrà la sort de viure de prop aquestes tradicions i d’impregnar-se d’un ambient estudiantil molt peculiar.15/05/2015: Capítol 214

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 16 de maig a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 214 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Tel Aviv- En Xavier Franch i l'Holocaust.

-Lió- L'Anna López i l'enigma de Lió.

-Volda- . La Irina Cluet i els refugiats.

-París- L'Alba Solé i l'extrema dreta francesa.
Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
El dia de record de l’Holocaust es viu, a Israel, amb un respecte extrem. En un dia, però, en què el país s’atura dos minuts al so d’una sirena antiaèria, una notícia trenca el silenci i aixeca crits de protesta. Any rere any s’informa de la misèria entre els supervivents de l’Holocaust. La Fundació pel Benefici de les Víctimes de l’Holocaust calcula enguany que, dels 193.000 supervivents amb residència a Israel, 50.000, és a dir, un de cada quatre, viuen sota el llindar de la pobresa. Això els força, en algun dels casos, fins i tot, a prescindir de medicaments, pel fet que els resulten massa cars.Categories: Anna López , Lió
Escrit per: blogeuropa
Les Arêtes de poisson és un lloc del qual tothom qui n’ha sentit a parlar és a partir de llegendes, però, generalment, els lionesos en desconeixen l’existència. I, en efecte, existeixen. Són unes galeries subterrànies que hi ha a uns trenta metres de profunditat sota el turó de la Croix-Rousse. Però... de quin segle daten? Per a què es feien servir? Qui va fer construir aquesta xarxa de galeries? Actualment encara no se sap amb certesa, però Walid Nazim no es pensa rendir. L’autor de “L’enigme des Arêtes de pisson” m’obra la porta a aquest misteriós monument únic al món i ens revela algunes de les possibles respostes.Categories: Irina Cluet , Volda
Escrit per: blogeuropa
El govern de Noruega és molt estricte amb les lleis respecte als refugiats, però tot i així el nombre no para d’augmentar. Ja són uns quants els que han acabant adaptant-se al país i han format la seva família, tenen un lloc de treball i ja no tenen la intenció de tornar a casa. En canvi, altres tenen l’esperança de reunir la quantitat necessària de diners per tornar al seu país natal per sempre.


Categories: Alba Solé , París
Escrit per: blogeuropa
El Front Nacional és un partit de dretes que atreu a un gran nombre de joves francesos. És curiós que un partit d’ideals d’extrema dreta pugui ser tant popular entre els joves de menys de 35 anys. Tot això es deu a diversos factors, el principal és l’atur juvenil a França. A més a més el Front Nacional és un partit molt jove (va ser creat l’any 1972 per Jean Marie Le Pen), i és per això que la majoria de càrrecs polítics del partit els ocupen gent jove. Els votants del Front Nacional ho veuen com una oportunitat de tenir un futur garantit, els professionals en comunicació política opinen que és un fenomen passatger fruit d’una bona campanya publicitària i d’un intent de rentar la cara del partit.


08/05/2015: Capítol 213

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
El 9 de maig és el Dia d’Europa. Cal celebrar-ho? Hi ha opinions de tota mena. El “Blog Europa” fa un programa especial que busca respostes, a les institucions europees, a alguns dels problemes més importants que trobem avui a les nostres societats.

Aquest dissabte 9 de maig a les 21:35 no et perdis al Canal 33 el capítol número 213 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-La Haia- L'Eduard Figueres i el benestar holandès.

-Milà- L'Eli Don i els joves aturats.

-Lió- L'Anna López i els Roms.

-Brussel·les- La Carlota Camps i la bombolla de Brussel·les.
Categories: Eduard Figueres , La Haia
Escrit per: blogeuropa
Què vol dir el rei d’Holanda quan afirma que l’estat del benestar ha d’evolucionar cap a una societat participativa? Mentre als Països Baixos es privatitza la sanitat i es suprimeixen les beques per als estudiants universitaris, a Brussel•les la Comissió Europea negocia un tractat de lliure comerç amb els Estats Units. D’ençà de l’esclat de la crisi econòmica s’ha accelerat un procés de transició del model d’estat del benestar europeu cap al paradigma de país liberal i desregularitzat que representa el model nord-americà. Ens trobem davant d’una crisi que no tan sols és econòmica, sinó que és una crisi del model de societat.


08/05/2015: Joves aturats. Milà.

Categories: Elisabet Don , Milà
Escrit per: blogeuropa
Itàlia és un dels països amb una desocupació més alta de tota la Unió Europea. Aquest és un problema que afecta sobretot els més joves, ja que un cop acabats els estudis no troben feina de la seva especialitat. Malgrat que les institucions europees intenten solucionar el problema, la situació continua sense millorar gaire. Joves amb feines temporals, d’altres que opten per convertir-se en emprenedors, mentre que alguns fan les maletes i busquen oportunitats fora del país.


Categories: Anna López , Lió
Escrit per: blogeuropa
Els rom provinents de l’Europa de l’Est s’han convertit en un problema a França i a molts altres països de la Unió Europea. Són immigrants sense lloc on anar ni casa on viure i són víctimes de discriminació social, política i econòmica. L’any 2010 hi va haver fortes polèmiques després que Nicolas Sarkozy els va expulsar de França. Aquest fet va violar els drets dels rom, que com a ciutadans europeus tenen dret a la lliure circulació dins els estats membres de la Unió. Avui en dia encara no s’ha solucionat el problema ja que a França s’estan desmantellant camps de roms.


Categories: Carlota Camps , Brussel·les
Escrit per: blogeuropa
La Brussel·les europea i la belga poden semblar dues ciutats diferents. Dins el barri europeu no tan sols hi ha la seu de totes les institucions, sinó que també hi viuen la majoria dels seus treballadors i les persones que hi tenen relació. Costa trobar funcionaris europeus passejant pel centre de Brussel·les, de la mateixa manera que molts brussel·lesos no freqüenten el barri europeu. Una mateixa ciutat, dues realitats ben diverses.