Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: març 2015

27/03/2015: Capítol 207

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 28 de març a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 207 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Pavia- La Paula Santolalla i la gastronomia pavesa.

-Tel Aviv- En Xavier Franch i l'energia solar.

-París- L'Alba Solé i la capital vintage.

-Roskilde- La Sara Mateo i Christiania.
Categories: Paula Santolalla , Pavia
Escrit per: blogeuropa
Pavia va ser capital de la regió llombarda a l’edat mitjana molt abans que Milà. Per aquest motiu és una de les etapes importants de la Via Francigena, camí de pelegrinatge medieval a Roma. La ruta ha estat declarada itinerari cultural europeu des de l’any 94 pel Consell Europeu i continua rebent pelegrins durant tot l’any. La majoria s’aturen a gaudir de la gastronomia pavesa i poden fer-ho en diferents tipologies de locals gastronòmics: les “osteries”, les “trattories” i els restaurants són les principals. No obstant això, amb el pas dels anys les “osteries” clàssiques han anat desapareixent o perdent les seves particularitats. Les “trattories” i restaurants, en canvi, mantenen les seves característiques. Totes dues ben diferents. Tot i això, tots tres aposten per l’arròs com a plat principal i pel bon vi: la província de Pavia és rica en tots dos cultius.


Categories: Xavier Franch , Tel Aviv
Escrit per: blogeuropa
Més del 85% de les cases d’Israel tenen instal•lat a la teulada un sistema d’escalfament d’aigua basat en l’energia solar. Aquest sistema de plaques solars, impulsat pel govern des de l’any 1976, amb una legislació que obliga totes les noves edificacions a instal•lar-les, configuren la imatge d’un país que sap servir-se dels recursos renovables. En aquest punt, però, trobem la paradoxa: malgrat la popularitat d’aquests aparells, Israel no és un país que aprofiti l’energia solar per generar electricitat. Les energies renovables representen només un 1% de tota la producció elèctrica. La descoberta d’una gran bossa de gas al mar Mediterrani, davant la costa, suposa un nou obstacle de cara a una possible futura aposta a favor d’aquestes energies.


Categories: Alba Solé , París
Escrit per: blogeuropa
París és una de les capitals mundials de la moda, sempre s’ha dit que els parisins són una població amb molt estil pel que fa a la forma de vestir-se. Si més no des de fa quatre anys una altra moda ha envaït aquesta ciutat; el vintage. La Lila, una estudiant de comunicació apassionada d’aquesta classe de peces de roba ens explica que és per ella el vintage; a més a més donarem una volta pel barri de Le Marais, la zona de París on es concentren el major número de botigues de roba de segona mà.


Categories: Sara Mateo , Roskilde
Escrit per: blogeuropa
Pots viure-hi dins o fora, pots treballar-hi o no, però sempre podràs gaudir de la seva natura, la seva música i les seves arts. Christiania ofereix un espai de tranquil•litat enmig de la gran ciutat, Copenhaguen. Potser és un dels pocs llocs arreu del món on la democràcia és l'única sortida per decidir o solucionar qualsevol cosa, i, com si d'una gran família es tractés, tothom es coneix. Però no tot són flors i violes, ja que aquesta vida que sembla idíl•lica, comporta sacrificis.


20/03/2015: Capítol 206

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 21 de març a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 206 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lió- L'Anna López i l'art de traboular.

-Macerata- En Gerard de Haro i el circ elèctric.

-Volda- La Irina Cluet i els vaixells.

-Lisboa- La Marina Daniel i l'art de la rajola .
Categories: Anna López , Lió
Escrit per: blogeuropa
Una de les activitats més turístiques de Lió és la de “trabouler”. És a dir, travessar d’un carrer a un altre mitjançant els “traboules”. Aquests són passatges amagats que es troben dins els rebedors, escales i cel oberts dels edificis del Vieux Lyon, el barri més antic de la ciutat. Però la seva popularitat no és un fet positiu per a tothom. El soroll inevitable que fan el gran flux de turistes que “traboulen” per dins les cases, és una causa de molèsties per la gent que hi viu.


Categories: Gerard de Haro , Macerata
Escrit per: blogeuropa
La boxa tailandesa i les palestres populars, un gimnàs alternatiu i de caire social, són dos elements que han anat guanyant popularitat a Itàlia en els últims 5 anys. En aquest reportatge, podrem acostar-nos a aquest fenomen anant a un esdeveniment organitzat a Macerata, una petita ciutat de la regió de les Marques; “El Circ Elèctric de la Boxa.”


Categories: Irina Cluet , Volda
Escrit per: blogeuropa
70 plataformes petrolieres estan en funcionament des de l'extrem sud fins al nord polar de Noruega. Gràcies a aquest descobriment, Ulsteinvik ha fet un gir de 180 graus i ha passat de ser un petit poble pesquer a ser conegut mundialment en el sector naval per les 4 empreses que l’envolten, dedicades al disseny de vaixells per mantenir aquestes plataformes actives durant anys.


Categories: Marina Daniel , Lisboa
Escrit per: blogeuropa
Des de fa més de 5 segles la rajola és l’eina d’expressió artística per excel•lència de Portugal i sobretot de la seva capital, Lisboa. Aquesta no és només una eina decorativa donat que en moltes ocasions també és emprada com a eina de revestiment d’arquitectura. Les rajoles estan presents a esglésies, palaus, fonts, façanes de botigues o edificis atrapant al visitant amb la puresa i originalitat del seus dissenys. La indústria de la rajola continua sent molt important a Portugal i tallers com la Fàbrica Sant’Anna segueixen fabricant rajoles amb les mateixes tècniques del segle XVIII, fent cada peça única i irrepetible.


13/03/2015: Capítol 205

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 14 de març a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 205 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Groningen- La Mireia Arasa i les cases flotants.

-Lovaina- La Carlota Camps i els beguinatges.

-Praga- L'Eulàlia Berlanga i el tabac.

-Gant- La Laura Andrés i l'hostal en un diari .
Categories: Mireia Arasa , Groningen
Escrit per: blogeuropa
Ja no es tracta, com a principis del segle XX, de reductes de treballadors portuaris, negocis prohibits al centre de les ciutats o espais d'exclusió social. A Holanda, les cases flotants s’han convertit en un mètode bohemi d‘allotjar-se en localitzacions privilegiades. El que més els agrada els propietaris: la llibertat i la naturalesa que es respira en aquesta llar.

Aproximadament un terç d’Holanda es troba sota el nivell mitjà del mar i, degut a l’escalfament global, s’espera que aquest segle l’aigua s’elevi 59 centímetres. És per això que aquest país està aprofitant la crescuda dels rius per a desenvolupar nous espais arquitectònics flotants.


Categories: Carlota Camps , Lovaina
Escrit per: blogeuropa
A Bèlgica hi ha tretze antics convents de beguines classificats com a patrimoni de la humanitat. El de Lovaina data del 1232 però fa més de trenta anys que no hi viu cap beguina. Cap al 1960 aquest barri de la ciutat es trobava en molt males condicions i un empresari volia comprar-lo per fer-hi pisos. Va ser aleshores quan la Universitat Catòlica de Lovaina va comprar el Beguinatge, amb la condició de restaurar-lo, i el va convertir en una residencia d’estudiants. Actualment hi viuen més de 450 persones, entre estudiants, professors i personal de la universitat.Categories: Laura Andrés , Gant
Escrit per: blogeuropa
L’antic diari flamenc “Vooruit” no ha estat reduït a l’oblit i torna a formar part de la vida cultural de Gant. Ho fa gràcies a un hostal inaugurat al juny a la seu del diari socialista ja desaparegut, que posteriorment va convertir-se en “De Morgen”. A l’hostal es pot passar del “The New York Times”, a “The Guardian” o a “Le Monde”. L’art també hi té un paper protagonista, amb una condició: ha de ser gratuït.


06/03/2015: Capítol 204

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 7 de març a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 204 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lovaina- L'Anna Torres i els obstacles.

-Milà- L'Eli Don i la moda italiana.

-Lió- L'Anna López i els murals.

-Volda- En Miquel Rial i com es fa el vi.
Categories: Anna Torres , Lovaina
Escrit per: blogeuropa
Els edificis històrics i els carrers de llambordes són un gran atractiu turístic de les ciutats belgues, com Lovaina, però les llambordes poden ser un maldecap per a la mobilitat de les persones amb discapacitats. Katrina Rolfe i Timmy De Waele expliquen el seu testimoni en el reportatge següent. No només hi ha dificultats de mobilitat als carrers, sinó també a l’hora d’agafar el transport públic, com ara el tren. És per això que Timmy va inciar una petició en línia per la falta de llibertat que tenen les persones amb discapacitats a l’hora d’agafar un tren belga, ja que han d’avisar amb 24 hores d’antelació al viatge si volen rebre assistència per poder accedir al servei ferroviari.


Categories: Elisabet Don , Milà
Escrit per: blogeuropa
Milà és la ciutat de referència italiana quan es parla de moda. Durant l’any acull diversos esdeveniments mundials, com per exemple la Fashion Week, on es decideix quines seran les tendències de la nova temporada. Darrere de tot aquest món també s’amaga una realitat en què la gent de classe mitjana i baixa busca maneres de mantenir el bon gust i l’aparença sense haver de gastar-se tants diners.


Categories: Miquel Rial , Volda
Escrit per: blogeuropa
A Noruega les begudes alcohòliques són un element important per quedar amb els amics però el problema és que els preus són realment alts. Per exemple, l’ampolla més barata de vi que podem trobar en venda és d’un cost d’11 euros. És per això, que molts joves decideixen fer-se el seu propi alcohol, com per exemple vi casolà. Els productes necessaris per fer-lo els compren a botigues especialitzades i surt molt més a compte. El temps de preparació dura entre dues i tres setmanes i l’elaboració és bastant simple.