Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: gener 2015

30/01/2015: Capítol 199

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 31 de gener a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 199 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-París- En Roger manau i els cadenats de l'amor.

-Stirling- La Glòria Ribugent i els casaments secrets.

-Volda- En Miquel Rial i el Dumpster Diving.

-Londres- La Victòria Oliveres i la societat londinenca .
Categories: Roger Manau , París
Escrit per: blogeuropa
Arran de la publicació del best-seller italià Ho voglia di te, de Federico Moccia, el Pont des Arts de París s’ha convertit en un gran atractiu turístic per a les parelles d’enamorats que vénen a imitar el ritual dels protagonistes de la novel•la: jurar-se amor etern tot penjant un cadenat en un pont italià i, després, llançant la clau la riu. Tanmateix, les tones de pes afegit dels cadenats han acabat arrencant les reixes del pont i l’Ajuntament de París ha pres la determinació de retirar-lo. Aquesta literatura mediàtica sembla haver eclipsat els “bouquinistes”, uns venedors de llibres de vell que, lluny dels flaixos dels turistes però a la vora del Pont, han estat sempre presents en la història literària de la ciutat.


Categories: Glòria Ribugent , Stirling
Escrit per: blogeuropa
Cada any, més de cinc mil parelles celebren el seu casament a Gretna Green, un petit poble a la frontera d’Escòcia amb Anglaterra. La xifra és conseqüència d’una llei del segle XVIII, quan el Parlament anglès va aprovar una normativa que obligava els menors de 21 anys a tenir el consentiment patern per poder-se casar. Això va animar moltes parelles joves a fugir a Escòcia, d’amagat dels seus pares, i casar-se allà al més aviat possible abans de ser descoberts. Els veïns de Gretna Green –població situada en una bona posició estratègica, just al costat de la frontera– van voler aprofitar-ho per fer-hi negoci i van oferir als joves enamorats els seus locals per poder-se casar. Ara la llei ja no s’aplica, però la tradició i el romanticisme mantenen Gretna Green com la capital dels casaments ràpids del Regne Unit.


Categories: Miquel Rial , Volda
Escrit per: blogeuropa
En la societat de consum en què vivim, podem veure com als supermercats, per culpa de l’excés de producció de menjar, es malgasten entre el 40 i el 50% dels productes. En un supermercat de Noruega llencen cada dia al contenidor el menjar que arriba a la data de caducitat, però el problema és que bona part és encara totalment comestible. Una bona manera de combatre aquest problema és el Dumpster Diving, una pràctica que consisteix a agafar tot aquest menjar. En aquest reportatge acompanyem una nit un grup de joves per veure de primera mà com és tot el procés i per saber quina és la seva opinió.


Categories: Victòria Oliveres , Londres
Escrit per: blogeuropa
Aixetes separades, manca d'endolls... Els petits detalls en la construcció dels lavabos anglesos ens serveixen per explicar característiques de la seva societat. Mirant l'arquitectura del Regne Unit i els costums dels seus habitants, podem conèixer una mica més la gent d'aquest país.


23/01/2015: Capítol 198

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 24 de gener a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 198 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lió- La Laura Sánchez i el museu des Confluences.

-Bochum- L'Elena Pedrola i els emigrants espanyols.

-Växjö- La Laura Deltort i l'art de vidre.

-Lovaina- L'Anna Torres i el ciclisme.
Categories: Laura Sánchez , Lió
Escrit per: blogeuropa
Arriba un nou any i s’instaura a Lió un nou edifici. La inauguració del museu des Confluences obre un nou horitzó per a aquesta ciutat francesa. No només, en els terrenys cultural i científic, pel contingut de les seves exposicions, sinó sobretot per l’arquitectura inclassificable creada per Coop Himmemb(l)au. Una estructura imponent davant dels ulls dels cotxes que arriben del sud, dels usuaris del tram i també dels que es passegen a la vora de la confluència de la Saona amb el Roine.


Categories: Elena Pedrola , Bochum
Escrit per: blogeuropa
Alemanya és un dels països europeus amb la taxa d’atur més baixa. És per això que molts espanyols i espanyoles, desesperats per la falta de feina a Espanya, decideixen traslladar-s’hi. Alguns ho fan tenint-hi ja una feina, d’altres van a l’aventura. Alguns hi van sabent alemany, d’altres hi van per aprendre’n. Però sigui quina sigui la situació en què emigrin, què hi han trobat i com s’hi troben, un cop instal•lats allà? De ben segur, però, que aquesta experiència els canviarà la vida.


Categories: Laura Deltort , Växjö
Escrit per: blogeuropa
El procés per fer una copa de vidre o una gerra és més llarg i delicat del que ens pensem, es pot arribar a considerar tot un art. A la regió de Småland, a Suècia, en són uns experts ja que segueixen fent cada peça de manera manual a la fàbrica de Kosta.
16/01/2015: Capítol 197

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 17 de gener a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 197 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Aarhus- La Paula Solanas i com fer-se gran.

-Londres- La Victòria Oliveres i els còctels.

-Volda- En Miquel Rial i l'Art Nouveau noruec.

-París- En Roger Manau i les escoles.
Categories: Paula Solanas , Aarhus
Escrit per: blogeuropa
A Dinamarca, com a la resta de països nòrdics, l’Estat assumeix la responsabilitat de tenir cura de les persones grans, que poden accedir a places públiques en residències o en apartaments adaptats. Tot i així, diferents iniciatives lluiten per garantir una millor qualitat de vida dels més grans. Per exemple, a través de visites amb gossos a residències per evitar la soledat. A més, cada municipi té un consell d’avis i àvies, un òrgan escollit democràticament que assessora l’ajuntament en temes relacionats amb l’atenció a les persones grans.Categories: Victòria Oliveres , Londres
Escrit per: blogeuropa
Una beguda abans restringida als més rics s'ha obert camí per tota la ciutat. En els últims anys Londres ha experimentat un augment de cocteleries de tot tipus. L’ennobliment d'alguns barris n'és un dels motius. Ara, tant professionals com fans vénen de tot el món per gaudir de la renovada cultura del còctel. Però, per què els agraden tant?


Categories: Miquel Rial , Volda
Escrit per: blogeuropa
La costa oest de Noruega és coneguda per la bellesa natural dels fiords. Tot i així, la ciutat d’Ålesund destaca d’entre aquest paisatge. La història d’aquesta petita localitat és interessant, ja que al 1904 va patir un incendi en què es van cremar gairebé totes les cases, que aleshores eren de fusta. Després d’això, tota la ciutat va ser reconstruïda a partit de l’estil que marcava tendència en aquell període de la història, l’Art Noveau. El que és curiós de tot això és que segurament, sense aquell incendi, Ålesund no hauria arribat a ser una de les ciutats més característiques de Noruega.


Categories: Roger Manau , París
Escrit per: blogeuropa
L’any 1981, França va crear la Xarxa d’Educació Prioritària (REP), un estatus especial que s’atorga als centres educatius del país situats en zones on hi ha més població en risc d’exclusió social. Gràcies a la política d’educació prioritària, els centres REP reben ajudes i incentius per desenvolupar projectes educatius atractius i estables que garanteixen més oportunitats d’aprenentatge i d’èxit escolar per als infants i joves amb menys recursos. Les REP són un actiu tan important per dinamitzar els barris que, quan el govern decideix que una escola perdi aquest estatus, famílies i professorat es mobilitzen per evitar-ho: aquest és el cas del Collège Paul-Éluard de Montreuil, al departament del Seine-Saint-Denis.09/01/2015: Capítol 196

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 10 de gener a les 22:00 no et perdis al Canal 33 el capítol número 196 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-Lovaina- L'Anna Torres i la fabricació de cervesa.

-La Haia- L'Eduard Figueres i les cançons.

-Nimega- En Roger Graells i la llibreria de culte.

-Brussel·les- En Jordà Saumell i ser pastisser.
Categories: Anna Torres , Lovaina
Escrit per: blogeuropa
A Bèlgica podem trobar-hi tot tipus de marques comercials de cervesa. La varietat per triar és infinita, però a la gran oferta capitalista s’hi han de sumar les cerveses que es fan en sis abadies de monjos localitzades a diferents indrets del país belga. I si, malgrat tota aquesta llarga llista, encara hi ha belgues que no han quedat satisfets, no han de patir! A qualsevol drogueria hi poden trobar kits per fer-se la seva pròpia cervesa. I si encara hi ha algú més selecte que vulgui tastar una cervesa recuperada d’un naufragi del segle XIX, pot està tranquil. De ben segur que la trobarà.Categories: Roger Graells , Nimega
Escrit per: blogeuropa
Els Països Baixos són partidaris de reutilitzar edificis abandonats, principalment esglésies, per a donar-los un nou ús. A la ciutat de Maastricht hi trobem una antiga església dominicana que es va reconvertir en una llibreria a finals del 2006. L’interior de l’ex centre religiós colpeix a primer cop d’ull, atès que la nostra societat no està acostumada a aquest fet. La llibreria la sovintegen tant els habitants de Maastricht com els turistes, atrets per aquest edifici tant singular.


Escrit per: blogeuropa
Si parlem de Bèlgica, és gairebé indispensable parlar de xocolateria i de pastisseria. I és que, en un país on hi ha tanta tradició en aquest àmbit, a banda del seu ús turístic i de la pèrdua de pes que malauradament ha patit l’artesania, podem observar que els joves també busquen el seu lloc en el món laboral dintre d’aquest sector des de l’educació secundària i guiats per professors experts.