Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: febrer 2014

28/02/2014: Capítol 167

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 1 de març a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 167 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

-París- La Natàlia Santolaria i una llibreria utòpica.

-Gant- El Roger Riera i el menjar "bio".

-Praga- La Marta Roca i pocs creients .

-Brusel·les- La Neus Amat i les zones verdes.

28/02/2014: Menjar "Bio"

Categories: Roger Riera , Gant
Escrit per: blogeuropa
Cada belga es gasta gairebé 27 € al mes en menjar ecològic, mentre que a Espanya ens en gastem al voltant de 5. A Gant hi ha moltes opcions per comprar aquest tipus de menjar. Des de botigues especialitzades fins a grans cadenes de supermercats que tenen la seva pròpia marca de productes ecològics. A més, cada vegada hi ha més productes d’aquest tipus al mercat i s’hi pot trobar des de formatges fins a cosmètics. I és que cada vegada més belgues aposten per una alimentació més saludable.Categories: Neus Amat , Brussel·les
Escrit per: blogeuropa
A Brussel•les, els grans edificis, les oficines i els centres comercials, conviuen amb 8000 hectàrees de parcs, jardins i zones recreatives, que la converteixen en la segona ciutat del món amb més zones verdes.


21/02/2014: Capítol 166

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 22 de febrer a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 166 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Bergen- La Marta Pascual i un país amb dues llengües.

- París- La Clara Renau i el col.leccionista de microscopis.

- Nimega- La Patrícia Jiménez i un curiós centre espanyol.

- Lió- El Xavier Sendrós i l'intercanvi de llengües.
Categories: Marta Pascual , Bergen
Escrit per: blogeuropa
Hi ha molt poca gent que conegui la situació lingüística a Noruega però es tracta d’un tema de molta actualitat i que podria comportar la desaparició d’un estàndard escrit sencer.
Al país del bacallà i el salmó hi conviuen el Nynorsk i el Bokmål, dos estàndards escrits amb una procedència molt diferenciada. Mentre que el Nynorsk es va crear a partir de tots els dialectes genuïns de les àrees rurals, el Bokmål és l’adaptació del danès escrit a la llengua oral noruega.
Degut als seus orígens diferenciats, el Nynorsk es concentra principalment a l’oest del país i a les zones rurals, mentre que el Bokmål compta amb un monopoli del 90% centrat en les ciutats.
Cada vegada més i més usuaris del Nynorsk passen al Bokmål quan acaben l’escola, suposa una amenaça per la llengua? Desapareixerà un estàndard escrit que, a més a més comporta un sentiment d’identitat molt arrelat?


Categories: Clara Renau , París
Escrit per: blogeuropa
En Pierre Bickart és enginyer però des que es va jubilar té un peu al món del col•leccionisme d’aparells tècnics antics. Després de vendre’s una col•lecció d’aparells fotogràfics, va decidir començar-ne una altra de microscopis. La seva afició s’ha acabat convertint en una activitat i ara es dedica a fer de mediador entre els col•leccionistes francesos i una empresa de subhastes alemanya.


Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa
Ben a prop d’un dels carrers principals de Nimega hi ha un centre cultural espanyol. El José Luis, de Valladolid, fa 17 anys que n’és el propietari, però la iniciativa ja té 40 anys de vida. Ell està jubilat i s’ho pren com un hobby. Obren divendres i caps de setmana. S’organitzen competicions de dards, partides de bingo i projeccions de partits de futbol. És un punt de trobada per a molts espanyols que viuen a Nimega, però també per a molts holandesos que hi vénen sovint. En aquest reportatge coneixem la història del José Luis i d’aquest centre espanyol!Categories: Xavier Sendrós , Lió
Escrit per: blogeuropa
Anar a fer una copa al Kotopo és sinònim de viatjar a un altre país, sense necessitat d'agafar l'avió, el tren o el cotxe. I és que aquest bar, situat al bell mig de Lió, ofereix als seus socis i clients la possibilitat de gaudir d'una àmplia oferta d'activitats destinades a l'aprenentatge i a la interacció amb llengües i cultures d'arreu. Un exemple d'això són els intercanvis lingüístics catalanofrancòfons, reunions mensuals del tot enriquidores, en què els participants comparteixen les seves experiències amb totes dues llengües.14/02/2014: Capítol 165

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 15 de febrer a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 165 de Blog Europa. Descobrirem que hi ha una Europa que no apareix gaire als mitjans i que és molt important: la de les bones iniciatives socials. A tots els països de la Unió Europea, molts particulars i associacions es mouen per al benefici col·lectiu.

- París- La Clara Renau i la Torre París 13.

- Praga- La Marta Roca i el Portus Praha.

- Nimega- La Patrícia Jiménz i l'Skatehall.

- Lió- El Xavier Sendrós i el Bric à brac.
Categories: Clara Renau , París
Escrit per: blogeuropa
Trenta dies de cues interminables a l’entrada de la Torre París 13, un edifici condemnat a la demolició que durant aquest mes d’octubre ha estat transformat en una galeria d’street art. Centenars d’artistes vinguts d’arreu del món han cobert parets i sostres de 9 pisos i 36 apartaments d’un immoble de més de 4500 metres quadrats de superfície. Un esdeveniment únic i efímer.14/02/2014: Portus Praha. Praga

Categories: Marta Roca , Praga
Escrit per: blogeuropa

La Portus Praha, una ONG txeca, ha muntat una parada al centre de la ciutat amb l'objectiu de demanar als ciutadans i als visitants de la ciutat que comprin un maó i el decorin per tal de col•laborar en la construcció d'un edifici on persones amb discapacitats mentals hi puguin treballar.


14/02/2014: Skatehall. Nimega

Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa
A la ciutat holandesa d’Arnhem, just al costat de Nimega, hi ha un skatepark dins d’una església. Sí, sí, dins d’una església. Es va començar a construir l’estiu del 2011, quan l’edifici ja feia cinc anys que estava buit, i el novembre del mateix any ja va obrir. Gran part del material prové de donacions i alguna compra que el grup de voluntaris que tira endavant l’anomenat Skatehall d’Arnhem va fer amb alguns diners estalviats. Ningú s’hi guanya la vida, amb els 3,5 € que costa l’entrada, ja que aquests diners van directament per al manteniment. Petits i grans aficionats troben aquí un lloc que protegeix la cultura skate de la pluja i el fred de l’hivern.Categories: Xavier Sendrós , Lió
Escrit per: blogeuropa
Després d’anys d’activitat, els “bric à brac” ofereixen als lionesos la possibilitat de donar i comprar articles de tot tipus, de bona qualitat i a un preu ajustat. Aquests basars de segona mà, comandats per un gran nombre de voluntaris, són la font principal de finançament de l’associació solidària Foyer Notre-Dame des Sans-Abri.07/02/2014: Capítol 164

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 8 de febrer a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 164 de Blog Europa on mirarem cap als països rics d'Europa. La seva crisi és molt diferent de la nostra, però també hi trobem històries que ens diuen que no tot va tan bé.

- Bergen- La Marta Pascual i el somni noruec.

- Bochum- L'Anna Abad i l'atur a Alemanya.

- Viena- La Maria Gracia i l'atur a Àustria.

- Nimega- La Patrícia Jiménez i els mercats anticrisi.
Categories: Marta Pascual , Bergen
Escrit per: blogeuropa

Tots hem sentit parlar alguna vegada del mercat del peix, el temps noruec i les oportunitats laborals. Bergen s'ha convertit en una destinació popular per aquells que busquen feina, ara ja no només a l'estiu. Són molts els espanyols que s'han llençat agosarats a la recerca d'"El somni noruec" i que han deixat tota la seva vida enrere viatjant amb poc més que els estalvis a la butxaca. Malgrat tot, les coses no són tan fàcils com semblen. Bergen està preparada per fer front als nous immigrants europeus? Hem de deixar de creure en "El somni noruec"?
Categories: Anna Abad , Bochum
Escrit per: blogeuropa
Qui ha dit que a Alemanya tot va bé? Aquesta és la sensació que arriba a Catalunya, que no hi ha atur, però quina és la realitat que es viu aquí? Cada dilluns a la mateixa hora els ciutadans de Bochum es reuneixen per expressar les seves queixes. Aquesta iniciativa pretén donar veu i vot a la gent del carrer que tantes vegades ha quedat silenciada als mitjans de comunicació.


07/02/2014: Atur. Viena

Categories: Maria Gracia , Viena
Escrit per: blogeuropa
Àustria és el país de la Unió Europa amb la taxa d’atur més baixa. Les principals causes d’aquest fet són el seu robust mercat de treball, les reduccions de jornada amb un sou molt semblant al de la jornada completa, el bon sistema educatiu i la xarxa de petites i mitjanes empreses regionals. Tot i que el percentatge és molt baix, darrerament està pujant de manera continuada. La forta emigració provinent de països de l’Europa de l’Est i del Sud fa que l’oferta de treball disminueixi cada vegada més.


Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa
La taxa d’atur als Països Baixos ha passat de ser del 4%, al 8,6%. Alguns bancs holandesos han hagut de ser rescatats pel govern. Aquests són els principals senyals d’una crisi econòmica que no sembla notar-se gaire al carrer, però que existeix. Els dilluns i els dissabtes de cada setmana, la plaça més cèntrica de Nimega, la Grote Markt, i els carrers que l’envolten, s’omplen de les parades d’un mercat que porta bons preus i alternatives per poder estalviar. Què en pensen, els holandesos, de la crisi? Com és la vida d’un botiguer del mercat?