Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: novembre 2013

29/11/2013: Capítol 156

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 30 de novembre a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 156 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Viena- La Maria Gracia i WUK, centre cultural.

- Bergen- La Marta Pascual i Igualtat homosexual.

- Bochum- L'Anna Abad i El Carnaval de Colònia.

- Nimega- La Patrícia Jiménez i Molí tradicional.
Categories: Maria Gracia , Viena
Escrit per: blogeuropa


L’antiga fàbrica de locomotores de Viena ha canviat totalment el seu ús. El WUK, tal com l’anomenen els vienesos, és un centre de cultura independent on s’organitzen activitats de tot tipus. El seu principal lema és que la participació ciutadana sigui present en totes les iniciatives culturals. I per això tothom qui ho vulgui, des de nens petits fins a persones grans, pot dir-hi la seva.
Categories: Marta Pascual , Bergen
Escrit per: blogeuropa


Sanitat, educació, drets humans… Noruega és pionera i un punt de referència en termes de benestar de tota mena. Acceptat ja des del 2009, el matrimoni entre dues persones del mateix sexe o l’adopció de nens és només la base de la piràmide. Amb una acceptació social absoluta com a meta, el govern i les organitzacions continuen treballant perquè Noruega no deixi de ser un destí desitjat per la col•lectivitat LGBT, ara ja sense oposició i amb la simpatia de la família reial noruega. És tal el nivell d’acceptació de la ciutadania, fins i tot entre la gent gran, que fins i tot estudiants d’intercanvi o turistes decideixen traslladar-s’hi permanentment. Aquí, a l’armari només hi ha lloc per la roba. Però, què fa Noruega diferent?
Categories: Anna Abad , Bochum
Escrit per: blogeuropa


El carnaval de Colònia comença el dia 11 de novembre a les 11.11. Si ho comparem amb el carnaval de Catalunya, ens resulta ben estrany veure gent disfressada en plena tardor. Per què aquesta tradició de començar tan aviat? Això és el que intentarem esbrinar.

Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa


Quan pensem en els Països Baixos, què és el primer que ens passa pel cap? Bicicletes, potser? Camps plens de tulipes? Coffee Shops? Ei, i els molins? Sens dubte, també formen part de la identitat holandesa. Als Països Baixos hi ha un total de 1.000 molins que encara continuen actius. Però què s’hi cou exactament dins d’un molí? En aquest reportatge entrem al molí Witte, l’únic en funcionament de tot Nimega, per saber quin és el procés tradicional que segueix el blat fins a convertir-se en farina i també per conèixer la història d’en Douwe, un moliner holandès.

22/11/2013: Capítol 155

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 23 de novembre a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 155 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Praga- La Maria Castellví i El "Dia de los Muertos".

- Lió- En Xavier Sendrós i Bric à Brac, basar solidari.

- Bolonya- L'Albert Sort i Bolonya literària.

- Praga- La Marta Roca i Una sanitat malalta.
Categories: Maria Castellví , Praga
Escrit per: blogeuropa


L’1 de novembre, com a molts països europeus, a la República Txeca es celebra la festivitat de Tots Sants anant al cementiri per recordar els difunts. Però des de fa uns anys, gràcies a la iniciativa d’una associació cultural anomenada Alfred Ve Dvore, a Praga s’ha adoptat la tradició mexicana del “Día de los Muertos”, molt més alegre i festiva. Així doncs, es tracta d’un bon exemple de la barreja cultural que es respira en aquesta ciutat.
Categories: Xavier Sendrós , Lió
Escrit per: blogeuropa


Després d’anys d’activitat, els “bric à brac” ofereixen als lionesos la possibilitat de donar i comprar articles de tot tipus, de bona qualitat i a un preu ajustat. Aquests basars de segona mà, comandats per un gran nombre de voluntaris, són la font principal de finançament de l’associació solidària Foyer Notre-Dame des Sans-Abri.
Categories: Albert Sort , Bolonya
Escrit per: blogeuropa


Encara que molts bolonyesos ho desconeixen, Bolonya és una ciutat plena de racons literaris. La novel•la negra i la novel•la policíaca són el producte estrella dels escriptors locals, entre els quals trobem Filippo Venturi, un enamorat de la seva ciutat. Però en aquests carrers plens de crims i embolics també hi ha espai per una escena poètica menys coneguda que, tal com explica el poeta Vincenzo Bagnoli, presenta propostes molt interessants.
Categories: Marta Roca , Praga
Escrit per: blogeuropa


75 milions d’euros és la suma global que deuen els hospitals públics de la República Txeca. La raó d’aquest impressionant deute la trobem en la mala gestió econòmica dels governs anteriors, que van prescindir d’invertir en els aspectes realment importants de la societat. Actualment la crisi és tan important que un terç dels hospitals públics estan en risc de fer fallida i, per tant, la seva màxima preocupació és saber si podran pagar la llum, els medicaments o els aliments a finals de mes. A tot això cal afegir-hi que els salaris dels metges i les infermeres del país són molt inferiors als de la resta d’estats europeus, la qual cosa provoca que un 10% dels estudiants txecs decideixin emigrar per tal d’aconseguir millors condicions laborals. Així doncs, quedar clar que al nou govern txec, elegit el 26 d’octubre, se li ha girat feina i que haurà d’actuar amb molta solvència si vol salvar un dels pilars del país.

15/11/2013: Capítol 154

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 16 de novembre a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 154 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Groningen- L'Adrià Iglesias i Excàlibur, el rocòdrom.

- Paris- La Clara Renau i la Torre París 13.

- Torí- L'Anna Prats i el Museu del Cinema.

- Viena- La Maria Gracia i els Refugiats a Belles Arts.
Categories: Adrià Iglesias , Groningen
Escrit per: blogeuropa


En un relleu completament absent de muntanyes com el dels Països Baixos sembla que activitats com l’escalada no hi puguin tenir lloc. Però els holandesos fa segles que desafien les lleis de la natura per aconseguir els seus objectius. N’és un exemple el Bjoeks Klimcentrum, un centre d’escalada de la ciutat de Groningen que té el segon rocòdrom vertical més alt del món, l’Excalibur.
Categories: Clara Renau , París
Escrit per: blogeuropa
Trenta dies de cues interminables a l’entrada de la Torre París 13, un edifici condemnat a la demolició que durant aquest mes d’octubre ha estat transformat en una galeria d’street art. Centenars d’artistes vinguts d’arreu del món han cobert parets i sostres de 9 pisos i 36 apartaments d’un immoble de més de 4500 metres quadrats de superfície. Un esdeveniment únic i efímer.Categories: Anna Prats , Torí
Escrit per: blogeuropaLa relació entre el cinema i la ciutat de Torí ve de lluny. A principis del segle passat era considerada un referent cinematogràfic a escala internacional. Aquí expliquen els seus orígens les primeres productores de cinema i el primer cinema italià. El llegat d’avui en dia és una ciutat plena de cinemes i, encara més, Torí té dins el seu edifici més representatiu i simbòlic el Museu Nacional del Cinema, un referent del gènere arreu del món i un dels focus culturals més importants de la ciutat.
Categories: Maria Gracia , Viena
Escrit per: blogeuropa


Viena és una de les ciutats més multiculturals d’Europa. La seva situació geogràfica fa que molts immigrants hi vagin a viure. És el cas d’un grup de refugiats pakistanesos i afganesos que es troben tancats a la facultat de Belles Arts en senyal de protesta per les condicions que el govern austríac els dóna. Les mobilitzacions van començar ara fa un any i aquests exiliats demanen poder quedar-se a Viena, una educació gratuïta i poder treballar a la ciutat.

08/11/2013: Capítol 153

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 9 de novembre a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 153 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Nimega- La Patricia Jiménez i les beques Erasmus.

- Bochum- L'Anna Abad i l'atur a Alemanya.

- Roma- L'Andrea Carrera i l'autobús a Roma.

- Gant- El Roger Riera i el dia vegetarià.
Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa


Un estudiant de Polònia pot rebre 376€ al mes com a beca Erasmus. Un de la República Txeca, 456€. A França, la quantitat depèn de la regió de la qual prové l'estudiant, però les dotacions econòmiques són generoses i poden arribar a 5.600€ l'any. Un estudiant de Madrid, en canvi, rep 200€ al mes de la Unió Europea, però res de la seva comunitat autònoma. Hi ha beques de les quals encara no se'n sap la quantitat. Un estudiant de Barcelona, per exemple, rep, a l'any, 460€ de la Unió Europea i 200€ del Ministeri d'Educació, però encara no sap quant rebrà en concepte de la Beca Agaur, de la Generalitat. Com s'ho fan els estudiants per viure d'Erasmus? En aquest reportatge ens ho expliquen.
Categories: Anna Abad , Bochum
Escrit per: blogeuropa


Qui ha dit que a Alemanya tot va bé? Aquesta és la sensació que arriba a Catalunya, que no hi ha atur, però quina és la realitat que es viu aquí? Cada dilluns a la mateixa hora els ciutadans de Bochum es reuneixen per expressar les seves queixes. Aquesta iniciativa pretén donar veu i vot a la gent del carrer que tantes vegades ha quedat silenciada als mitjans de comunicació.

08/11/2013: Dia vegetarià. Gant

Categories: Roger Riera , Gant
Escrit per: blogeuropa


Si a Catalunya els dijous mengem paella, aquí tots els dijous és el dia del vegetarià. Gant va ser la primera ciutat del món en posar en marxa un dia com aquest i ara altres ciutats com Sao Paulo o Sant Francisco segueixen els seus passos. Des de restaurants fins a menjadors escolars canvien el seu menú habitual per un de vegetarià. Segons l’Ajuntament aquesta acció ha estat un èxit i ja preparen nous projectes per ampliar la seva estratègia d’alimentació

04/11/2013: CAPÍTOL 152

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 2 de novembre a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 152 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Praga- La Marta Roca i la feina de Sant Egidio.

- Nimega- La Patricia Jiménez i els mercats anti-crisi.

- Viena- La Maria Gracia i el Disseny de Moda.

- Praga- La Maria Castellví i el Comunisme".

04/11/2013: Sant Egidio. Praga

Categories: Marta Roca , Praga
Escrit per: blogeuropa


Les estadístiques europees confirmen que l’economia txeca passa per un moment esplèndid. I és que només hi ha un 10% de pobresa, les millors xifres de tot Europa. Potser és aquest el motiu pel qual el govern del país ha menystingut les polítiques socials i potser per aquesta mateixa raó els ciutadans txecs no paren gaire atenció a aquesta minoria pobra que conformen un milió de persones. Avui, però, és un dia especial perquè la fundació Sant Egidio els ha preparat un pícnic amb l'objectiu de donar-los la companyia que normalment els falta i així poder mostrar a la resta de ciutadans de Praga que la pobresa no és motiu per obviar a ningú.
Categories: Patricia Jiménez , Nimega
Escrit per: blogeuropa


La taxa d’atur als Països Baixos ha passat de ser del 4%, al 8,6%. Alguns bancs holandesos han hagut de ser rescatats pel govern. Aquests són els principals senyals d’una crisi econòmica que no sembla notar-se gaire al carrer, però que existeix. Els dilluns i els dissabtes de cada setmana, la plaça més cèntrica de Nimega, la Grote Markt, i els carrers que l’envolten, s’omplen de les parades d’un mercat que porta bons preus i alternatives per poder estalviar. Què en pensen, els holandesos, de la crisi? Com és la vida d’un botiguer del mercat?
Categories: Maria Gracia , Viena
Escrit per: blogeuropa


Tradicionalment la ciutat de Viena no ha tingut un paper molt important en el món de la moda. No obstant, cada vegada té més importància perquè actua com un pont entre Occident i Orient. Cada setmana hi ha esdeveniments, com desfilades, xerrades amb els dissenyadors i exposicions que en són testimoni. Els estudiants de disseny asseguren que Viena és una de les millors ciutats d’Europa per treballar-hi: és assequible llogar un estudi, la qualitat de vida és molt bona i es troben molt ben situats geogràficament per exportar els seus treballs arreu del món.

04/11/2013: Comunisme. Praga

Categories: Maria Castellví , Praga
Escrit per: blogeuropa


Durant els anys en què la República Txeca (aleshores Txecoslovàquia) va estar sota el domini del règim comunista, milers de persones van ser executades o forçades a seguir la voluntat de l'URSS. Tot i això, com passa habitualment en temps de crisi, en els últims anys els txecs han començat a confiar en els partits de tendències radicals i populistes, com el mateix Partit Comunista (KSCM).