Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: maig 2013

31/05/2013: CAPÍTOL 142

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 1 de juny a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 142 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:


- Roma- la Júlia Dotras i els gats a les runes.

- Berlín- L'Elena Martín i el cabaret.

- Lovaina- L'Albert Olaya i les guerres a Lovaina.

- Pecs- El Miguel Errando i el festival Zsolnay.
Categories: Júlia Dotras , Roma
Escrit per: blogeuropa


La colònia felina de Torre Argentina és la més antiga de Roma. Actualment, acull uns dos-cents cinquanta gats abandonats, els esterilitza i els posa en adopció. Gràcies a l'esforç dels voluntaris, després de vint anys, han aconseguit acabar amb els gats de carrer al centre de la capital.

Categories: Elena Martín , Berlín
Escrit per: blogeuropa


Ja fa més de 20 anys que el cabaret va tornar a néixer a Berlín i des de llavors que omple les sales de públic. Alguns dels artistes berlinesos ens expliquen els motius de l'èxit.
Categories: Albert Olaya , Lovaina
Escrit per: blogeuropa


Les dues guerres mundials van deixar Lovaina molt malmesa. La Biblioteca Universitària va ser una de les grans pèrdues. Es van cremar milers d'exemplars únics en el món de l'època del Renaixement i el Barroc. Aquest fet va ser un escàndol a nivell mundial. Avui encara ho recorden com una gran tragèdia per la nació. Diuen que els flamencs són especialment pacífics arran d'això.
Categories: Miguel Errando , Pecs
Escrit per: blogeuropa


Amb el temps, la fàbrica de la familia Zsolnay va pasar de l'éxit i la fama mundial de la seva ceràmica a l'oblit, especialment després de la segona guerra mundial i l'arribada del comunisme. Al 2010 la van reconstruir i avui dia es el flamant centre cultural de la ciutat. No només acullen tot tipus d'associacions i museus sino que organitzen multitud d'events durant tota la temporada, inclús el seu propi festival un cop a l'any.

24/05/2013: CAPÍTOL 141

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 25 de maig a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 141 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:


- Colònia- La Marta Cruañas i la llei antitabac.

- Nimega- La Marina Casas i l'associació solidària.

- París- La Mireia Canals i el projecte Pop Corns.

- Lisboa- L'Estel·la Marcos i la ràdio zero.
Categories: Marta Cruañas , Colònia
Escrit per: blogeuropa


A partir de lʼ1 de Maig, encendreʼs una cigarreta tot just després de menjar en
un restaurant o bé mentre un pren una cervesa entre els amics, passa a ser
història dins de la regió de Colònia. Ara bé, què els hi suposarà als colonesos
aquest nou canvi de costums?
Categories: Marina Casas , Nimega
Escrit per: blogeuropa


El GVO és una associació de Nimega dedicada al lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual. Els seus 450 participants poden gaudir d'activitats com ara cuina, ioga, classes d'escriptura o treballs manuals, i compten amb l'ajuda de dos centenars de voluntaris. El centre se sustenta amb una quota anual que paguen els participants i amb una petita subvenció de l'ajuntament de la ciutat.
Categories: Mireia Canals , París
Escrit per: blogeuropa


"De la projecció d'una pel·lícula, se'n fa un club social o un nou concepte d'anar al cinema. El PopCorn Project proposa combinar la tradicional sala de butaques amb un espai per conversar, per fer una tertúlia animada entre crispetes, cerveses i música. En ell, tothom hi participa i comparteix. Comparteix, abans que res, el gust pel cinema."

Categories: Estel·la Marcos , Lisboa
Escrit per: blogeuropa


No és tan difícil tenir un programa de ràdio. Només cal omplir una fitxa i enviar una maqueta a radiozero.pt, una ràdio oberta a tothom i per a tothom. De moment només està per Internet, però des de fa uns set anys aproximadament que s'ha anat consolidant i ha estat treballant per créixer, ja sigui participant en festivals o aconseguint finançament a través de concursos.

17/05/2013: CAPÍTOL 140

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 18 de maig a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 140 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:


- Tampere- La Silvia de Riba i Vappu.

- Berlín- L'Elena Martín i la ciutat de les protestes.

- Istanbul- L'Albert Elias i els Mahalles.

- Växjö- La Laia Foguet i el festival d'Eurovisió.
Categories: Silvia de Riba , Tampere
Escrit per: blogeuropa


És 1 de maig a Finlàndia. Després del llarg i fosc hivern, els finesos surten al carrer per celebrar una de les festivitats més esperades de l'any: Vappu, el festeig de l'arribada de la primavera.
Categories: Elena Martín , Berlín
Escrit per: blogeuropa


A Berlín el costum de manifestar-se és una qüestió cultural. La capital alemanya es caracteritza per la seves ganes de fer sentir la seva veu, sigui a favor o en contra de qualsevol esdeveniment.
Categories: Albert Elias , Istanbul
Escrit per: blogeuropa


Els mahalles o barris a Turquia, són més que una unitat administrativa que s'utilitza per estructurar les ciutats. El seu orígens es troba a l'imperi otomà i la paraula té altres connotacions com ara l'agrupació social, el sentiment de pertinència i un gran sentit de responsabilitat grupal.

Categories: Laia Foguet , Växjö
Escrit per: blogeuropa


L'any passat la guanyadora del festival d'Eurovisió va ser Suècia, raó per la qual aquest any el festival se celebra a Malmö, la tercera ciutat més gran del país. M'he desplaçat fins allà per descobrir què passa durant la setmana anterior al festival.


10/05/2013: CAPÍTOL 139

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 11 de maig a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 139 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:


- Nimega- La Marina Casas i La festa del 5 de maig.

- Roma- La Júlia Dotras i les màquines de Leonardo.

- Reggio de l'Emilia- La Nina Pagès i Beppe Grillo.

- Växjö- La Laia Foguet i la ciutat més verda d'Europa.

Categories: Marina Casas , Nimega
Escrit per: blogeuropa


El 5 de maig de 1945 el poble holandès va ser alliberat de l'ocupació nazi. La pau entre els seu aliats canadencs i l'enemic alemany es va signar a Wageningen i, des de llavors, cada any se celebra un gran festival a la ciutat durant aquest dia. Mentre que el 4 de maig es fan commemoracions per les víctimes de la guerra, el dia 5 la ciutat s'omple de visitants que no només venen a veure les desfilades, discursos i representacions d'aquell moment històric, sinó també les diferents activitats i concerts que tenen lloc a la ciutat.

Categories: Júlia Dotras , Roma
Escrit per: blogeuropa


La "Mostra di Leonardo" està establerta al Palazzo della Cancelleria des de l'any 2009. Ofereix als seus visitants la possibilitat de veure els dissenys dels invents de Da Vinci que un grup d'artesans i estudiosos han reproduït a mida real, amb un procés de creació molt elaborat.

Escrit per: blogeuropa


Fa dos mesos que es van celebrar les eleccions a Itàlia i els resultats no han deixat de ser sorprenents. En concret, la gran novetat ha estat la irrupció del Movimento 5stelle, un partit d'esquerres liderat pel còmic Beppe Grillo que, tot i ser de recent creació, ha aconseguit desbancar en els comicis al mediàtic Berlusconi i ha captat l'atenció de tots els mitjans internacionals. Quin és el secret del Grillisme?
Categories: Laia Foguet , Växjö
Escrit per: blogeuropa


Växjö és també coneguda com "la ciutat més verda d'Europa" des que la BBC va venir a la ciutat a gravar un reportatge sobre les polítiques energètiques i mediambientals que s'estaven aplicant a la ciutat i li va atorgar aquest nom, davant la sorpresa pels avenços aconseguits. Per honrar aquest nom, el 24, 25 i 26 de maig es va celebrar a la ciutat una trobada de ciutats renovables per mirar de compartir èxits i fracassos en el terreny.

03/05/2013: CAPÍTOL 138

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dissabte 4 de maig a les 21:40h no et perdis al Canal 33 el capítol número 138 de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:


- Portugal- L'Estel·la Marcos i la crisi a Portugal.

- Tampere- La Silvia de Riba i la segona ma.

- Istanbul- L'Albert Elias i les tulipes.

- Praga- La Carlota Sola i L'Alfons Mucha.

Categories: Estel·la Marcos , Lisboa
Escrit per: blogeuropa


El 5 d'abril passat el Tribunal Constitucional de Portugal va anul·lar part dels pressupostos d'aquest any presentats pel govern. Com està, la situació del país veí? Amb números, fets i opinions, fem quatre pinzellades del context econòmic i social actual de Portugal per entendre una mica millor les semblances i les diferències amb el nostre context.

Categories: Silvia de Riba , Tampere
Escrit per: blogeuropa


A diferència del que estem acostumats, a Finlàndia és d'allò més usual vendre tot el que ja no es necessita. Les Kirpputoris, o botigues de segona mà, són les encarregades d'oferir aquest servei que evidencia la consciència que els finlandesos tenen sobre la reutilització i el consum responsable.
Categories: Albert Elias , Istanbul
Escrit per: blogeuropa


L'origen de la tulipes es troba a Turquia malgrat la fama se l'endugui Holanda. Enguany es torna a celebrar el festival de tulipes d'Istanbul per destacar la importància d'aquesta flor a la cultura turca ja que antigament era un símbol que apareixia constantment en l'art otomà. Avui dia, el sector de la tulipa està creixent a Istanbul i aquesta flor esta esdevenint un gran emblema de la ciutat degut el festival.
Categories: Carlota Sola , Praga
Escrit per: blogeuropa


A la República Txeca es va viure el modernisme de manera diferent que a la resta d'Europa. Els artistes de l'època van posar l'accent en la reivindicació de la seva identitat, feien art per a la seva terra. Aquesta actitud va fer possible que un artista com Alfons Mucha tornés de França, on realment havia fet fama, per dedicar-se a una cosa que no li donaria ni fama ni diners, però que formaria part del patrimoni i la història del seu país. I estem parlant de pintures, però també de dissenys que es troben en edificis que encara ara podem veure.