Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: febrer 2011
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 22 de febrer a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el cinquanta-quatrè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Bergen - La Nerea Alfonso i “snus”.

- Bolònia - La Mònica López i l'home dels discursos.

- Nuremberg - La Maria Gobern i les joguines.

- Florència - La Raquel Folgarona i el balanç de la dieta italiana.

- Utrecht - La Maria Espada i el Trajectum Lumen.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

22/02/2011: “snus”

Categories: Nerea Alfonso , Bergen
Escrit per: blogeuropa

A Noruega, ja fa molts anys que hi ha una llei antitabac. Però, misteriosament, són comptats els noruecs que surten a fumar a la porta de les cafeteries i restaurants. La gent que passeja pel carrer prefereix ficar-se les mans a les butxaques per protegir-se del fred en lloc d'aguantar la cigarreta. Llavors, com s'ho fan, els fumadors noruecs? La resposta és només una paraula: “snus”.
Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

Molts pensaran que és un vell jubilat que està sonat i que no té res més a fer que anar a la plaça Major de Bolonya amb un tamboret i posar-se a cridar. Per mi, en Ferdinando és un petit superheroi. Des de fa més de vint anys, s'aixeca cada matí amb la mateixa gran idea: formar ciutadans. El tamboret és la seva eina de treball i l'objectiu és aconseguir que els bolonyesos agafin el coratge necessari per posar-hi els dos peus al damunt i convertir-se, així, en els protagonistes de la vida pública.

22/02/2011: Joguines

Categories: Maria Gobern , Nuremberg
Escrit per: blogeuropa

T’agraden les joguines? Sabies que els Playmobil es fabriquen a Nuremberg? Aquesta ciutat va ser un dels centres més importants de la fabricació de joguines i per això aquí és on se celebra l’Spielwarenmesse, la fira de joguines més gran del món! Coneix la història joguinera de Nuremberg en aquest reportatge!
Escrit per: blogeuropa

La cuina italiana és apreciada arreu del món, i organitzacions com Slow Food lluiten per preservar-ne els beneficis i les característiques tradicionals. Simplicitat i harmonia defineixen els àpats italians, però la dieta té un altre extrem. Quan la importància del menjar es converteix en obsessió, poden aparèixer malalties com l'anorèxia i la bulímia, companyes d'institut de moltes joves d'Itàlia.

22/02/2011: Trajectum Lumen

Categories: Maria Espada , Utrecht
Escrit per: blogeuropa

Tan aviat com cau la nit, la ciutat d'Utrecht s'il·lumina. Ponts, esglésies, canals, placetes. Trajectum Lumen n'és el responsable. Iniciat l'any 2010, aquest projecte artístic s'ha dedicat a redescobrir la ciutat des d'un altre punt de vista. Tot i que va ser ideat com a estratègia turística, el decorat de casetes holandeses de fons i una bona feina amb els llums fan que no deixi de ser una experiència més que recomanable.
Categories: General , Crisi
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 15 de febrer a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el cinquanta-tresè capítol de Blog Europa, un especial temps de crisi, on podràs veure les següents ciutats:

- Berlín - La Nicole Frölich i els magatzems socials.

- Bolònia - La Mònica López i "Blocchiamo la città!".

- Bordeus - La Jordina Lluch i un diumenge.

- Groningen - L'Aitor Iturria i els okupes.

- Copenhaguen - La Marina Estopiñan i la People's Kitchen.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

15/02/2011: Sozialkaufhaus

Categories: Nicole Frölich , Berlín , Crisi
Escrit per: blogeuropa


A la capital alemanya hi prolifera un tipus de botiga molt particular. Els anomenats magatzems socials es dirigeixen als berlinesos amb poca capacitat adquisitiva i hi venen tota mena de productes a preus extremadament baixos. L’oferta es basa en donatius, però no tot el que arriba a les botigues surt a la venda.
Categories: Mònica López , Bolonya , Crisi
Escrit per: blogeuropa


"Se ci bloccano il futuro noi blocchiamo la città". Si es fan retallades, si es privatitza cada vegada més la recerca, si es menysprea la cultura en general, els i les estudiants surten al carrer i miren d'aturar el ritme accelerat del sistema per parar-se a reflexionar.
Ocupar la facultat, paralitzar el trànsit de l'autopista o anar a la manifestació nacional contra el govern de Berlusconi el 14-D a Roma són algunes de les accions que el moviment estudiantil de Bolonya ha dut a terme per dir "prou!". Nosaltres també volem decidir sobre el nostre futur.

15/02/2011: Un diumenge a Bordeus

Categories: Jordina Lluch , Bordeus , Crisi
Escrit per: blogeuropa


Ens despertem un diumenge a Bordeus. Tot és tranquil, silenciós, elegant... Els seus habitants passegen sense presses. Però de sobte sentim una remor que arriba del centre de Bordeus. Olor de te, d'espècies exòtiques, de rònec... La plaça de Saint-Michel bull. Multitud, caos, negocis... Tot i ser al centre de la ciutat, el barri de Saint-Michel s'ha despertat d'una manera molt diferent. La tranquil·litat i la parsimònia amb què passejaven els bordelesos uns carrers més enllà ha desaparegut.
Categories: Aitor Iturria , Crisi , Groningen
Escrit per: blogeuropa


Els okupes holandesos juguen en una altra divisió. Disposen de suport social i polític, instal·lacions perfectament aclimatades amb aigua, llum i gas (sense robar res), col·laboren en diferents àmbits de la societat a través de diferents activitats (cinefòrums, bars, discoteques, etc.) i disposen d'una organització interna que a moltes comunitats de veïns els agradaria tenir. Però els espera un futur incert, l'entrada en vigor de la nova llei antiokupa els criminalitza i intenta destruir un equilibri amb més de 50 anys d'història. Agrair especialment la col·laboració d'Arianna Giménez, sense la qual aquest reportatge no hauria estat possible.
Escrit per: blogeuropa


Són les sis. Les botigues van tancant. I passejant pel carrer, em crida l'atenció l'aparador d'una de les delicioses pastisseries de la ciutat. Però avui no em fixo en les trenes de canyella ni en la pasta de panses. Avui em quedo de pedra quan veig que les mans dels treballadors arrosseguen tot el que queda a les vitrines fins a unes grans bosses de plàstic negres: són bosses de deixalles. De seguida vaig pensar que tot aquest menjar no s'havia de llençar. Calia aprofitar-lo d'alguna manera! Però algú ja ho havia pensat abans.
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 8 de febrer a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el cinquanta-dosè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Tallin - L'Ester Dachs i E-stonia.

- Bolònia - La Mònica López i la cuina.

- Nuremberg - La Maria Gobern i el sistema sanitari alemany.

- Groningen - L'Aitor Iturria i "La Pegatina".

- Bergen - La Nerea Alfonso i el salmó.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

08/02/2011: E-stonia

Categories: Ester Dachs , Tallin
Escrit per: blogeuropa

WIFI a tot arreu... Skype... Vot per internet... Estònia viu l'internet i les noves tecnologies d'una manera que sorprèn i fascina els nouvinguts.

08/02/2011: Bolonya "la grassa"

Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

La gastronomia de la regió de l'Emília-Romanya és una constel•lació de cuines consistents i gustoses que gaudeix d'un reconeixement mundial. Tanmateix, en el cas de Bolonya, és una pena que, fora de la pàtria italiana, el plat que l'imaginari mundial li associa sigui un plat inexistent...
Categories: Maria Gobern , Nuremberg
Escrit per: blogeuropa

El sistema sanitari alemany sovint ha estat elogiat pels catalans, que té de diferent el seu sistema del nostre? Coses com la no existència de llistes d'espera, o una assegurança per a la gent gran fan que ens fixem en aquest país.
Categories: Aitor Iturria , Groningen
Escrit per: blogeuropa

La música en directe a Groningen durant els caps de setmana és com els partits del Barça a Barcelona. Molta gent, després de sopar, va al pub més proper a casa seva per escoltar tot tipus de música. Aquesta "rutina", però, s'ha vist sacsejada durant el mes de febrer per un grup català que no acostuma a sonar per la ciutat. Com rebran els groningens i groningenes la rumba catalana de La Pegatina? Avui ho descobrirem.

08/02/2011: Salmó

Categories: Nerea Alfonso , Bergen
Escrit per: blogeuropa

A Noruega, les receptes de la iaia no són de llenties, ni d'arròs, ni de pollastre al forn. Les iaies noruegues tenen mil i una receptes, però de salmó: el peix aventurer, que transforma el seu cos a mesura que creix per passar del riu al mar. Per alimentar una família, un pescador pot sortir a navegar i portar un salmó per sopar a casa. Però què passa quan en lloc d'una família hi ha 14 milions de famílies d'arreu del món demanant salmó noruec al dia?
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 1 de febrer a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el cinquanta-unè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Roma - La Gemma Tarragó i els homes.

- Roskilde - El Dídac Pérez i la ciutat viking.

- Breda - L'Eugènia Otero i les patates fregides.

- Bolònia - La Mònica López i la passió pel calcio.

- Copenhaguen - La Marina Estopiñan i l'orgull danès.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

01/02/2011: Homes

Categories: Gemma Tarragó , Roma
Escrit per: blogeuropa

El mite de l'home italià. L'uomo elegant, presumit, amb estil i seductor. Aquesta és la imatge que s'exporta dels homes italians, però, és realment així? Tenen el mateix concepte els romans? Com es defineixen a si mateixos?
Els homes italians es preocupen per la seva imatge tant o més que les dones italianes, i segueixen autèntics rituals per cuidar-se.
Què significa ser masculí a Roma?
Categories: Dídac Pérez , Roskilde
Escrit per: blogeuropa

Roskilde és la ciutat que van triar els víkings danesos per protegir-se, gràcies a la situació geogràfica, dels víkings noruecs i suecs. Després de més de 1.000 anys, tot ha canviat, però n'ha quedat algun rastre dels víkings a Roskilde?
Categories: Eugènia Otero , Breda
Escrit per: blogeuropa

Caminant pels carrers de Breda pots veure molt sovint gent menjant grans racions de patates amb una gran quantitat de salsa. Aquest fet em va fer preguntar quina importància té la patata en la vida diària dels holandesos.
Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

A Itàlia, la passió pel futbol prové d'herència familiar. Des de ben petits, molts pares porten els seus fills (mascles) al camp, perquè estableixin un fort vincle emocional amb el seu equip. Així, al cap d'uns anys, es passaran els diumenges cridant paraulotes a l'estadi o mossegant-se les ungles al bar, entre cervesa i cervesa. Amb la seva devoció per aquest equip escollit, estaran alimentant, de retruc, la butxaca màgica de quatre gats afortunats i egoistes. Waka-waka, this time for Africa, no?
Escrit per: blogeuropa

Són capaços de descriure's ells mateixos com persones egoistes, amb dificultats per relacionar-se, i poc agraïts amb el gran estat del benestar en què viuen. Però darrere d'aquestes declaracions s'hi amaguen, segons alguns estudis, les persones més felices del món.