Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: desembre 2010

22/12/2010: Vacances

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
El Blog Europa tanca per vacances.
La propera emissió serà el dia 11 de gener.
Categories: General , Nadal
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 21 de desembre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el quaranta-sisè capítol de Blog Europa dedicat al Nadal on podràs veure les següents ciutats:

- Aarhus - El Jordi Capdevila i Nisser.

- Praga - La Berta Oliveres i el Nadal.

- Florència - La Raquel Folgarona i un nadal italià.

- Stuttgart - L'Anna Duran i el Feuerzangenbowle.

- Breda - L'Eugènia Otero i el Sinterklaas.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

21/12/2010: Nisser

Categories: Jordi Capdevila , Aarhus , Nadal
Escrit per: blogeuropa

Els danesos, i a tot Escandinàvia, existeixen unes criatures fantàstiques anomenades Nisser. Han ajudat durant milers d'anys els grangers a canvi de menjar, però en l'actualitat són els encarregats de fabricar els regals per als més menuts. Descobriu qui són, a Dinamarca, els que fan de cagatió.

21/12/2010: Praga i el Nadal

Categories: Berta Oliveres , Nadal , Praga
Escrit per: blogeuropa

Fa dies que els llums de colors il·luminen els carrers i les teulades estan emblanquinades. El 24 de desembre s’acosta i les famílies txeques es preparen per fer un seguit de tradicions tant paganes com cristianes que busquen descobrir el futur de l’any que s’acosta. Les closques de nous, el plom o les pomes són alguns dels mètodes utilitzats. La família Poppy ens ho ensenya.

21/12/2010: Un Nadal italià

Escrit per: blogeuropa

La cultura italiana és com la nostra pel que fa a les festes d'hivern. Moltes celebracions són similars a les que tenim a casa, però totes marquen la diferència amb petits detalls i modificacions que poden arribar a canviar el sentit d'una celebració. En lloc dels Reis, als nens italians els visita la Befana, una simpàtica bruixa vella que premia els nens bons amb joguines i caramels, i en lloc de la carta al Pare Noel, escriuen una carta als pares. Es compren petards a les botigues de Tutto, 1€, es fan rituals de Cap d'Any i un llarg etcètera de peculiaritats que ofereixen una manera diferent de veure i viure el Nadal.
Categories: Anna Duran , Nadal , Stuttgart
Escrit per: blogeuropa

En un ambient càlid i relaxat, els estudiants alemanys es reuneixen cada Nadal per mirar la mateixa pel·lícula, “Die Feuerzangenbowle”, una comèdia del 1944 que ha esdevingut de culte. En comptes de menjar crispetes i beure refrescos, els universitaris preparen una beguda especial per a aquesta cita: un Feuerzangenbowle. Feta amb vi negre, cítrics i espècies, la màgia l'aporta el sucre, que, ruixat amb rom, s'encén i hipnotitza tots els presents amb el moviment de la flama, l'aroma que desprèn i la tranquil·litat que transmet veure com, gota a gota, el sucre es dissol en el vi.

21/12/2010: Breda i Sinterklaas

Categories: Eugènia Otero , Breda , Nadal
Escrit per: blogeuropa

El dia 5 de desembre Sinterklaas va arribar a Holanda carregat de regals i acompanyat del seu ajudant negre Zwarte Piet. Gràcies a una holandesa nativa i el mateix Sinterklaas sabreu com se celebra la tradició més important de Nadal als Països Baixos.
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 14 de desembre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el quaranta-cinquè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Bolònia - La Mònica López i l'arquitectura útil.

- Bergen - La Nerea Alfonso i el salmó.

- Copenhaguen - La Marina Estopiñan i jugar en català.

- Bordeus - La Jordina Lluch i un diumenge.

- Tampere - El Daniel Valls i el Nadal i la religió.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.
Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

A la capital de l'Emília Romagna, si plou, no et mulles; i si fa massa sol, tens ombra.
L'arquitectura de l'edat mitjana s'ha conservat fins ara perquè ha demostrat ser útil per a la majoria dels bolonyesos. Un element molt singular transforma Bolonya en una ciutat rècord... Voleu saber de què es tracta?

14/12/2010: Salmó

Categories: Nerea Alfonso , Bergen
Escrit per: blogeuropa

A Noruega, les receptes de la iaia no són de llenties, ni d'arròs, ni de pollastre al forn. Les iaies noruegues tenen mil i una receptes, però de salmó: el peix aventurer, que transforma el seu cos a mesura que creix per passar del riu al mar. Per alimentar una família, un pescador pot sortir a navegar i portar un salmó per sopar a casa. Però què passa quan en lloc d'una família hi ha 14 milions de famílies d'arreu del món demanant salmó noruec al dia?
Escrit per: blogeuropa

A l'escola, la mestra parla en danès. Els companys de classe, també. A la televisió, els dibuixos animats són en danès. Només a casa, el pare o la mare parlen català. Aquesta és la situació de molts nens catalanodanesos que viuen a Copenhaguen. Una situació en què el català queda relegat a la relació amb els adults: els pares o els avis. Des de fa un temps, al taller de la Mireia, alguns d'aquests nens tenen l’oportunitat de coneixe’n d'altres en la mateixa situació que ells. Relacionar-se, jugar i cantar en català. I així, de mica en mica, construir la seva part d'identitat catalana.

14/12/2010: Un diumenge a Bordeus

Categories: Jordina Lluch , Bordeus
Escrit per: blogeuropa

Ens despertem un diumenge a Bordeus. Tot és tranquil, silenciós, elegant... Els seus habitants passegen sense presses. Però de sobte sentim una remor que arriba del centre de Bordeus. Olor de te, d’espècies exòtiques, de rònec... La plaça de Saint-Michel bull. Multitud, caos, negocis... Tot i ser al centre de la ciutat, el barri de Saint-Michel s’ha despertat d’una manera molt diferent. La tranquil·litat i la parsimònia amb què passejaven els bordelesos uns carrers més enllà ha desaparegut.

14/12/2010: Nadal i religió

Categories: Daniel Valls , Tampere
Escrit per: blogeuropa

Finlàndia és coneguda pel seu Nadal tradicional i típic, però, de fet, la majoria de finlandesos celebren el Nadal com un esdeveniment social i no pas pel seu origen religiós. A Tampere conviuen aquestes dues visions del Nadal, la més religiosa i la més generalitzada, però, quina és l’opinió d'aquesta diferenciació d'aquells que el celebren de manera més religiosa?
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 7 de desembre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el quaranta-quatrè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Praga - La Berta Oliveres i el Golem.

- Groningen - L'Aitor Iturria i el magatzem nuclear.

- Tampere - El Daniel Valls i el món dels sami.

- Florència - La Raquel Folgarona i el "David" itinerant.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

07/12/2010: Praga i el Golem

Categories: Berta Oliveres , Praga
Escrit per: blogeuropa

La llegenda més important de Praga narra la història del Golem, una criatura creada pel rabí Loew que protegia el barri jueu i ajudava els seus habitants. Però contra tot pronòstic, l'ésser va acabar embogint i l’única solució viable va ser destruir-lo. No obstant això, després de cinc segles encara podem trobar empremtes de la seva presència arreu de la ciutat.

07/12/2010: Magatzem nuclear

Categories: Aitor Iturria , Groningen
Escrit per: blogeuropa

Des de principis d'aquest any que ara s'acaba, el govern espanyol ha centrat la seva atenció sobre la petita ciutat holandesa de Borssele, i més concretament sobre el cementiri de residus nuclears que acull. El govern espanyol vol construir una instal·lació similar per guardar-hi totes les deixalles radioactives del territori espanyol. Dues ciutats catalanes (Ascó i Tivissa) han manifestat interès per acollir-lo. El nostre magatzem serà tres cops més gran que l'holandès pel fet que haurà d'albergar els residus de dotze centrals nuclears, mentre que el dels Països Baixos només procedeixen de dues. En el reportatge d'aquesta setmana veurem com conviuen cada dia amb aquest edifici els habitants d'aquesta petita localitat holandesa.

07/12/2010: El món dels sami

Categories: Daniel Valls , Tampere
Escrit per: blogeuropa

El nord de Finlàndia és la porta d'entrada a un món màgic: el món dels sami. Aquesta històrica població s'ha establert al nord d'Europa des de fa més de 5.000 anys. Els sami viuen immersos en les condicions de vida de la Lapònia, on el sol no surt durant l'hivern, però on les aurores boreals il·luminen les seves nits. Encara avui és possible descobrir una petita part d'aquesta cultura fascinant.
Escrit per: blogeuropa

L'estàtua està trista. Què deu tenir, l'estàtua? La imatge del David de Miquel Àngel surt del museu per aparèixer en diferents punts de la ciutat, fet que crea sorpresa i confusió entre turistes i ciutadans. El motiu d’aquesta iniciativa cultural és explicar la història del “David” al públic i alhora redefinir el paisatge dels punts més emblemàtics de la ciutat on grans artistes van voler situar l'estàtua.