Emissió: els diumenges, a les 21.35, al 33


destacat mapa europa

Arxius

Estas veient: octubre 2010
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 26 d'octubre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el trenta-vuitè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Groningen - L'Aitor Iturria i els okupes.

- Bolònia - La Mònica López i la biblioteca de les dones.

- Roma - La Gemma Tarragó i el civisme.

- Praga - La Berta Oliveres i les punxes.

- Tampere - El Daniel Valls i la literatura.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.
Categories: Aitor Iturria , Groningen
Escrit per: blogeuropa

Els okupes holandesos juguen en una altra divisió. Disposen de suport social i polític, instal·lacions perfectament aclimatades amb aigua, llum i gas (sense robar res), col·laboren en diferents àmbits de la societat a través de diferents activitats (cinefòrums, bars, discoteques, etc.) i disposen d'una organització interna que a moltes comunitats de veïns els agradaria tenir. Però els espera un futur incert, l'entrada en vigor de la nova llei antiokupa els criminalitza i intenta destruir un equilibri amb més de 50 anys d'història. Agrair especialment la col·laboració d'Arianna Giménez, sense la qual aquest reportatge no hauria estat possible.
Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

La lluita feminista dels setanta no va ser inútil. Avui, les italianes somriuen perquè s'han emancipat i tenen dret a decidir sobre el seu propi cos. Però encara queda camí per recórrer: cal més participació femenina en la política i més reconeixement de la feina feta fins ara. L'univers femení encara s'ha de construir.

26/10/2010: Civisme a Roma

Categories: Gemma Tarragó , Roma
Escrit per: blogeuropa

Tots tenim al cap alguna o altra de Roma: Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Spagna, Piazza Navona, Campo di Fiori, el Vaticà...
Però aquesta és només una de les moltes cares que presenta la ciutat.
Si ens allunyem del centre històric, Roma mostra una fisonomia desdibuixada pels milers de grafites, cartells, pintades, deixalles... Tot plegat, fa pensar en una convivència tensa entre el centre i la perifèria, que fa dubtar de la imatge de Roma presentada a les postals.

26/10/2010: Les punxes de Praga

Categories: Berta Oliveres , Praga
Escrit per: blogeuropa

Praga, paradís de punxes. Cúpules, torres, agulles s’escampen per tot arreu i despunten entre el perfil de la ciutat. N’hi ha algunes que coronen esglésies o catedrals de renom construïdes centenars d’anys enrere; d’altres treuen el cap per sobre de totxanes anònimes. Una antiga profecia feta durant la fundació de Praga sembla que ja anunciava aquesta peculiaritat de la ciutat...
Categories: Daniel Valls , Tampere
Escrit per: blogeuropa

A vegades la millor manera de descobrir els petits secrets d'una ciutat és a través de la seva literatura. Väinö Linna, Kalle Päätalo i Hannu Salama són tres dels autors més influents de la literatura finesa del segle XX, i tots tres van néixer i viure a la regió de Tampere. Llegint les seves pàgines, es pot construir un retrat d'aquesta curiosa ciutat.

19/10/2010: Trenta-setè capítol

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 19 d'octubre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el trenta-setè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Copenhaguen - La Marina Estopiñan i independitzar-se.

- Florència - La Raquel Folgarona i la influència Mèdici.

- Aarhus - El Jordi Capdevila i el hygge.

- Stuttgart - L'Anna Duran i la reunificació Alemanya.

- Tampere - El Daniel Valls i l'art.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.
Escrit per: blogeuropa

5.000 DKK (corones daneses) són aproximadament 700€.
Aquest és l'import mínim que el govern danès paga als estudiants universitaris cada més. Un sou. Un sou que els joves no han de gastar en la matrícula de la carrera perquè tots els estudis superiors en aquest país són totalment gratuïts. És, doncs, per aquest motiu, que la mitjana d'edat en què els joves s'independitzen a Dinamarca es troba sorprenentment entre els 17 i els 20 anys.
Escrit per: blogeuropa

Per alguns, dictadors i mafiosos. Per tothom, grans mecenes de les arts i de les ciències. Sigui com sigui, Florència no seria el que és avui sense ells. Seguim el fil de la família Mèdici.

19/10/2010: Què és Hygge?

Categories: Jordi Capdevila , Aarhus
Escrit per: blogeuropa

Els danesos utilitzen cada dia un concepte que “a priori” no té traducció, hygge. Si bé l'intenten explicar, cadascú té la seva pròpia versió del que significa, ja que es tracta d'una sensació i, com passa amb moltes altres sensacions, és difícil de transmetre’n el sentit amb paraules. Per entendre-ho, prepareu llet amb xocolata o un cafè calent, enceneu una espelma i després del reportatge en parlem.
Categories: Anna Duran , Stuttgart
Escrit per: blogeuropa

Aquest octubre Alemanya celebra el 20è aniversari de la seva reunificació. Influir en la política va ser tot un repte per part dels habitants de la RDA (República Democràtica Alemanya): el moviment a favor d'una única Alemanya va ser pacífic i constant, involucrant cada dilluns més persones que, amb espelmes a les mans, van recórrer els carrers de les ciutats de l'Est. Vint anys després, el record d'aquella reivindicació encara és latent a la societat, però, sorprenentment, també sorgeixen dubtes sobre si reunificar-se va ser la millor decisió.

19/10/2010: L'art a Tampere

Categories: Daniel Valls , Tampere
Escrit per: blogeuropa

Sembla que Tampere viu allunyada dels corrents artístics moderns que podem trobar a la majoria de ciutats cosmopolites d'Europa. L'art a Tampere és folklòric i tradicional, ancorat en el passat. No obstant, s'hi poden trobar alguns artistes tamperencs que comencen a introduir un nou tipus d'art a la ciutat, un art allunyat de les temàtiques nacionals, un art al qual no estan
acostumats els habitants de la ciutat, però que reben amb gran admiració.

13/10/2010: Trenta-sisè capítol

Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 12 d'octubre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el trenta-sisè capítol de Blog Europa on podràs veure les següents ciutats:

- Bolònia - La Mònica López i "Ladri di biciclette".

- Bergen - La Nerea Alfonso i els trolls.

- Groningen - L'Aitor Iturria i les cases flotants.

- Berlín - La Nicole Frölich i els horts urbans.

- Louvain-la-neuve - El Jordi Urtasun i Un llit a Louvain-la-neuve.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.
Categories: Aitor Iturria , Groningen
Escrit per: blogeuropa

Als Països Baixos trobem tot tipus d'habitatges, des de les residències opulentes i ostentoses de la classe alta holandesa situades als afores de les ciutats, a les típiques llars neerlandeses del s.XV de finestres grans i maó vermell, fins a les cases prefabricades que habiten les famílies amb menys recursos. Però, al marge de tots aquests edificis, Holanda es caracteritza pel fet de tenir un altre tipus d'habitatge, unes vivendes peculiars fruit de la característica geografia d'aquest país: les cases flotants.
Escrit per: blogeuropa

Un dels problemes principals que tenen els estudiants d'Erasmus és trobar allotjament. En aquest reportatge d'introducció a Louvain-la-Neuve descobrirem com és l'arribada d'un estudiant d'Erasmus. Una de les principals preocupacions que teníem tots era com trobar allotjament. Jo, com a mínim, ja tinc un llit per dormir!
Categories: Mònica López , Bolonya
Escrit per: blogeuropa

Bolonya fa pudor de cremat. I no únicament a causa de les grans màfies del sud, que ja s'han estès per tota la regió, sinó també pels petits mercats il·legals que influeixen en el dia a dia de la ciutat. Parlem del mercat negre de bicicletes, per exemple. Els bolonyesos saben, des de fa molts anys, que qualsevol matí poden trobar-se sense bicicleta (els robatoris nocturns no són cap novetat). Per això, la majoria opta per comprar-ne de segona mà: velles, atrotinades i despintades. Les més econòmiques es venen il·legalment en ple centre de la ciutat, a la vista de tothom. Inconscientment, són els bolonyesos mateix els que incentiven el robatori de bicicletes quan accedeixen a participar en el mercat negre.

13/10/2010: Bergen i els trolls

Categories: Nerea Alfonso , Bergen
Escrit per: blogeuropa

Els trolls odien la llum del sol i no s’hi veuen gaire bé. Són una mica babaus. Si es descuiden i un raig de sol els toca, es transformen en pedra. Però, per sobre de totes les coses, els trolls odien la felicitat. O sigui, que et convé més no ser feliç, perquè podries fer-los enfadar.
Categories: Nicole Frölich , Berlín
Escrit per: blogeuropa

Meditació per a uns, negoci per a uns altres. Pels diferents barris de Berlín estan florint desenes d'horts urbans que animen els berlinesos a sortir de les seves oficines i embrutar-se les mans. Quan els moviments del Go Local i Go Organic estan transformant els hàbits alimentaris de gran part de la nació, el propòsit d'aquests horts és, sobretot, crear una plataforma per fugir de l'enrenou quotidià de la ciutat i recuperar la perduda estima al menjar.
Categories: General
Escrit per: blogeuropa
Aquest dimarts 5 d'octubre a les 20.20h i a les 00.55h. no et perdis al Canal 33 el trenta-cinquè capítol de Blog Europa sobre el civisme, on podràs veure les següents ciutats:

- Praga - La Berta Oliveres i el civisme.

- Bordeus - La Jordina Lluch i el civisme.

- Tampere - El Daniel Valls i el civisme.

- Copenhaguen - La Marina Estopiñan i el civisme.

I si ho vols tornar a veure, al canal 3/24 tens una altra oportunitat, els diumenges a les 10.40h del matí.

05/10/2010: Civisme a Praga

Categories: Berta Oliveres , Praga
Escrit per: blogeuropa

Parcs impecables, voreres sense burilles, aigües transparents, circulació respectuosa. Però, què passa quan comencem a trobar més i més grafitisgraffitis, vianants que se salten els semàfors i carrers no tan nets com esperàvem? És Praga tan exemplar com sembla a primera vista?

05/10/2010: Civisme a Bordeus

Categories: Jordina Lluch , Bordeus
Escrit per: blogeuropa

La bona educació és un dels molts tòpics que tenim sobre els francesos. “Bonjour, Madamme”, “Bonjour, Monsieur”, petons cada vegada que et trobes amb un conegut... Generalment, aquesta és la visió que tenim de França. Acollidors, agradables, nets... En un moment de canvi i tensions generades per les darreres actuacions del president Nicolas Sarkozy, veurem si es manté la seva bona reputació o si, en realitat, només era una imatge que en teníem des de fora...

05/10/2010: Civisme a Tampere

Categories: Daniel Valls , Tampere
Escrit per: blogeuropa

Tampere és el paradigma de les ciutats nòrdiques: sempre neta, moderna i segura. Els tamperencs són ciutadans que cuiden el lloc on viuen i sempre pensen en els altres. Segueixen les normes, es preocupen pel medi ambient, però, sobretot, respecten la ciutat i la seva rodalia. Encara que l'ajuntament impulsi mesures per mantenir la ciutat neta, és la mateixa consciència social dels tamperencs el factor primari que fa que Finlàndia sigui un dels països més cívics de tot el món.

05/10/2010: Civisme a Copenhaguen

Escrit per: blogeuropa

Poques papereres. Carrers nets. Autobús ple. Trajecte silenciós. Turista desorientat. Danès que intenta ajudar. Bitllets de tren en paper, en targetes mensuals, en SMS al mòbil... Els danesos són educats, amables i silenciosos, i es mouen en una societat recta i ordenada. La seguretat al carrer es percep a tot arreu i el civisme forma part de la vida quotidiana a la ciutat.