Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
La flauta més antiga del món

Vam saber la notícia fa uns dies. Arqueòlegs de la Universitat de Tübingen (Alemanya) han trobat flautes de 35.000 anys d'antiguitat. Ha estat a les coves de Hohle Fels. Aquests instruments podrein ser les evidències convincents més antigues de la pràctica musical per part de l'home.

Segons comenten aquests experts en article publicat a la revista "Nature", la música va contribuir "al manteniment de xarxes socials més grans i, per tant, a l'expansió territorial i demogràfica dels humans moderns en relació als Neandentals, culturalment més conservadors i demogràficament més aïllats.

La flauta reconstruïda mesura 21,8 centímetres de llarg i uns 8 mil·límetres de diàmetre. S'hi poden identificar cinc forats i dues fenedures en forma de «V» a l'extrem superior del tub, per on els músics probablement bufaven.

A més de la reconstrucció de la flauta d'os d'au, els arqueòlegs van trobar fragments del que segurament eren dues flautes d'ivori.

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
Dilluns passat el Miquel Jarque ens parlava de l'harmònica de vidre a la seva secció "Clàssica 2.0". La Gabriela ens va escriure l'endemà:

"Que bonic el so de l'harmònica de vidre!!
Si la memòria no m'enganya jo diria que "E la nave va" de F. Fellini, havia una escena en què es tocava aquest instrument o un de semblant. Segur que el Xavier Cazeneuve ho deu saber."


Doncs el Xavier no només ho sabia sinó que ens ha trobat l'escena. És la del vídeo que teniu a continuació.Gràcies a la Gabriela per escriure'ns, al Miquel per la secció i al Xavier per trobar-nos el vídeo i recomanar-nos la pel·lícula.

Harmònica de vidre
Harmònica de vidre

Si voleu recuperar la secció on vam parlar de l'harmònica de vidre, feu clic AQUÍ!

Per cert, aquesta setmana el programa "El violí vermell", de Xavier Cazeneuve, està dedicat a Fellini i a Rota, l'autor de bona part de les músiques de les seves pel·lícules. En podeu trobar més informació a la pàgina web i al blog d'aquest espai que s'emet els dimecres (23 h) i es repeteix els divendres (22 h), a Catalunya Música.
Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
Detall del cartell del IV Simpòsium de l'Orgue

El IV Simpòsium de l'Orgue se celebrarà del 14 al 16 de novembre a Barcelona, Mataró, Castelló d'Empúries, Cadaqués i Torredembarra, i inclou diverses taules rodones i concerts. Nosaltres en parlarem aquesta nit al "Blog" amb Carme Godall, la coordinadora.


PROGRAMA

14 de novembre:
Església de Santa Maria del Mar de Barcelona
Hora: 20.15 h.
Jean Pierre BASTON, professor d’orgue del Conservatori Nacional de Música de Perpinyà i titular del gran orgue de la catedral de Perpinyà.

Basílica de Santa Maria de Mataró
Hora: 21 h.
Enrico VICCARDI, professor d’orgue durant anys a Sardenya i inspector honorari del Ministeri de Béns Culturals per a la conservació i la tutel·la del patrimoni organístic.


15 de novembre:
Lloc: Universitat Pompeu Fabra
Edifici de l’IDEC

Aula 507, 5è pis
C/ Balmes 132-134
Barcelona

PROGRAMACIÓ:

10 h: Presentació a càrrec de Ramon Oranias i Orga, especialista en organologia històrica.

10.10 h: Doctor Roberto MILLEDDU, especialista en organologia històrica de Sardenya.
Títol: "Il rapporto fra Sardegna e levante iberico fino al XVII secolo, con riferimenti generici alla situazione di Alghero"

11 h: Doctor Roland GALTIER, tècnic-conseller per als orgues històrics agregat al Ministeri de Cultura i Comunicacions (Direcció d’Arquitectura i Patrimoni).
Títol: "Les orgues de Catalogne du Nord, influences entre Catalogne Nord et Catalogne Sud"

12 h: Pausa-cafè.

12.30: Jean Pierre BASTON, professor d’orgue del Conservatori Superior de Música de Perpinyà. Programador d'"Els Orgues Rosselló-Perpinyà".

12.45: Enrico Viccardi, professor d’orgue a Sardenya en els darrers anys i Inspector honorari del Ministeri de Béns Culturals per a la conservació i la tutela del patrimoni organístic.

13h: Taula rodona sobre temàtica comparativa.

13.45: Cloenda a càrrec del president de l’ACO, Sr. Hèctor París i Casadellà, llicenciat en orgue.

Moderadors:
Guido Iotti, professor d'orgue a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Bernat Bailbé, expresident de l’ACO i organista titular de l’orgue de Sant Felip Neri de Barcelona.


16 Novembre:

Atenció!
El concert programat per les 12 h a Cadaqués ha sofert un canvi d'ubicació i finalment es farà a Torredembarra.

Església parroquial de Sant Pere de Torredembarra
Hora: 12 h.
Enrico Viccardi, orgue

Església de Santa Maria de Cadaqués.
Hora: 19 h.
Jean Pierre Baston, orgue.

Tríptic i butlleta d'inscripció del Simpòsium

Nota:
Notícia publicada al web del Consell Català de la Música


RECURSOS RELACIONATS:

- Associació Catalana de l'Orgue
- Orgues de Catalunya
Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
Aquest piano Steinway, fabricat a Hamburg (Alemanya), està valorat en 800.000 euros. És el més car fabricat per la casa Steinway&Sons en els seus més de 150 anys d'història. La decoració és a l'estil d'un quadre de l'artista xinès Shi Qi. Per elaborar-lo han calgut més de quaranta tipus de fustes fines diferents.

El marxant xinès Guo Qingxiang va encarregar el piano per inculcar al seu fill les seves dues passions: l'art i la música.

El piano Steinway més car del món
El piano Steinway més car del món
El piano Steinway més car del món
El piano Steinway més car del món
Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
El nou orgue d'Olesa de Montserrat © Foto Sampietro

L'orguener Joan Carlos Castro és el responsable del nou orgue de la parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat. Un instrument que té 1.800 tubs i que substitueix el que hi havia fa 70 anys, que va ser destruït durant la Guerra Civil.

La inauguració de l'orgue es va fer el diumenge 8 de juny. Aquell dia l'organista Joan Casals va tocar el nou orgue. El dia 10 l'Escolania i el Cor Jove d'Olesa de Montserrat van participar en un concert en honor de Santa Oliva, patrona d'Olesa.

Ester Sampietro, de la botiga Foto Sampietro d'Olesa, ens envia unes quantes fotos. Gràcies, Ester!

Si voleu veure-les totes, feu clic on diu "Veure més".

El nou orgue d'Olesa de Montserrat © Foto Sampietro

» Veure més

24/05/2008: Musicora 2008

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
Musicora 2008. Foto: Victòria Llort Llopart

Ja fa dies que teníem pendent de penjar al blog el munt de fotografies que la Victòria Llort Llopart, la corresponsal del "Blog de nit" a París, ens va enviar de Musicora, la fira de música més important de França. D'aquest tema ja en vam parlar amb ella i aquí teniu la mostra del que ens explicava. Gràcies, Victòria, per fer totes aquestes fotos i enviar-les!

Si voleu recuperar aquella crònica, feu clic AQUÍ!

...i, si voleu veure més fotos, feu clic a sota, on posa "Veure més".

Musicora 2008. Foto: Victòria Llort Llopart

» Veure més

13/05/2008: Un violí en un taxi

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
El violinista Philippe Quint es va oblidar el seu instrument al taxi de l'egipci Mohamed Khalil, camí de l'aeroport de Neward, a prop de Nova York. No era un instrument qualsevol, es tractava d'un Stradivarius valorat en 4 milions de dòlars. El taxista l'hi va tornar i en agraïment, el músic nord-americà d'origen rus va oferir un concert per a ell i els seus companys. A més, ha convidat Khalil i la seva família al concert que el 23 de setembre ha de fer al Carnegie Hall de Nova York.

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
Pinchas Zukerman tocant el violí de Guarneri 'del Gesù'. Foto: AP

Gairebé 7 milions de dòlars (més de 4,5 milions d'euros) és el que va pagar l'advocat rus Maxim Viktorov, per aquest instrument fa unes setmanes a la casa de subhastes Sotheby's.

Construït l'any 1741, quatre anys abans de la mort de l'artesà Giuseppe Guarneri del Gesù, feia 70 anys que el so d'aquest instrument no s'havia sentit en directe. Abans de Viktorov, el violí havia estat propietat del violinista i compositor belga Henri Vieuxtemps.

Disssabte va tornar a sonar a la Casa Pashkov de Moscou, en un concert que va reunir 160 persones. El violinista Pinchas Zukerman, acompanyat de la NATO (National Arts Centre Orchestra) d'Otawa (Canadà), va interpretar obres de Bach, Mozart i Bruch.

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
La ciutat de Granollers està d'enhorabona. Acaba d'inaugurar-se un nou orgue. Un instrument construït pel taller de l'organer alemany Hugo Mayer. És el primer instrument d'aquest constructor a l'estat espanyol.

L'orgue ha estat batejat amb el nom de Josep Maria Ruera, il·lustre músic de Granollers i organista de l'Església de Sant Esteve durant dècades.

L'organista titular, Vicenç Prunés, ens ha explicat que l'ordinador que controla la combinatòria dels registres de l'instrument és de molt nova tecnologia, sense cap component susceptible d'envellir i donar problemes. Disposa de tres llàpissos USB on s'emmagatzemen 10.000 combinacions de registres en cadascun. Cada organista pot disposar del seu llapis propi. Això permet que no faci falta registrar cada vegada manualment.

La campanya de finançament s'ha fet a partir de l'apadrinament de tubs, des de qualsevol quantitat de diners. Es rep un diploma on s'indica el tub apadrinat, el certificat per la desgravació fiscal de l'aportació, i el nom figura en una gran placa memorial (n'hi ha actualment més de 300), per ordre alfabètic. Els tubs de façana apadrinats, a partir de 5.000 €, ténen també el nom gravat en el tub. Les quantitats mínimes rebudes són de 10 €, i les més altes de 20.000 €. Les aportacions d'entitats i administracions no superen el 15 % del pressupost que serà de 500.000 €, un cop acabat.

Si aneu a l'apartat de Reportatges del "Blog de nit", podreu recuperar el que hem emès aquest dimarts.

Més informació:
Programa del concert de presentació de l'orgue Josep Maria Ruera

Web de l'organer Hugo Mayer
Associació Catalana de l'Orgue
Web sobre el compositor Josep Maria Ruera

Exterior de l'Església de Sant Esteve de Granollers. Foto: Stefan Hank
Orgue Josep Maria Ruera de l'Església de Sant Esteve de Granollers. Foto: Stefan Hank

» Veure més

Categoria: Instruments
Escrit per: Pere Andreu Jariod
L'Anna Jover va visitar-lo no fa gaire i vam dedicar-li una secció "La música des de dins" aquest dilluns. Si voleu tornar-la a escoltar, feu clic aquí!

Aquí teniu algunes fotografies i àudios que ens ha fet arribar Anna Maria Reverté, la carillonista titular del Palau de la Generalitat.

Gràcies Anna Maria!

Web del carilló: www.gencat.net/presidencia/carillo/

Dos àudios interpretats per Anna Maria Reverté:
"Variacions sobre un tema de Ferran Sor", de Miquel Llobet
"Sonata de clarins" d'Antoni Soler. Arranjament de C. van Ulft

El carilló des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Foto de Rubén Moreno
Campanes del carilló. Foto: ROMATeclat i pedaler del carilló. Foto: ROMA
 

 

Contacta © Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA