Apple Store de la Cinquena Avinguda a l'Apple Maps
Apple demana paciència amb els problemes de la seva nova aplicació de mapes per iOS 6. Diuen que cal que l'usem perquè és un producte que anarà millorant amb l'ús comunitari. Tot plegat no és nou: Paciència és el que sempre han demanat els desenvolupadors de programari lliure, que és un producte clarament comunitari. Els detractors diuen que no és seriós i que per això el programari lliure mai no acaba d'estar preparat pel mercat, car els clients volen eficàcia i solucions ben acabades. Hem de revisar aquesta idea en vista de la petició de paciència d'Apple?

Els mapes són una eina estratègica als mòbils intel·ligents. Saber què cerquem al web quan som a un ordinador ha estat clau per l'èxit comercial de Google, però quan som al carrer sovint cerquem als mapes, i aquesta informació també és molt valuosa. Apple ho té complicat per a fer-se un lloc als cercadors web, però gràcies a l'èxit de l'iPhone encara és a temps de fer forat al mercat de les cerques mitjançant mapes. Per altre banda estan molt molestos amb Google per la competència que suposa l'Android. La pressa per a situar-se i desplaçar Google era tant gran que van presentar un Apple Maps inacabat. Ho sabien, però de moment han aconseguit que el servei de la competència, Google Maps, rebi un bon grapat de milions de consultes menys cada dia, i això també compta. I els clients? Han de tenir paciència i col·laborar usant els seus mapes, estiguin com estiguin, per tal que algun dia siguin prou bons perquè Apple pugui aconseguir els seu objectiu comercial.

Si em de tenir paciència potser ha arribat l'hora que aprenguem a administrar-la per tal d'aconseguir el que ens convé a nosaltres i no pas a Google ni Apple. Les aplicacions de mapes diuen què cerquem, on anem, quins dies i a quines hores. On som de vacances, els caps de setmana i quan fem feina. Serveixen perquè ells venguin dades a les empreses sobre el tipus de client que passa per cada lloc, a les administracions sobre la mobilitat dels ciutadans. Ja ho volem, tot això? Tenim l'oportunitat d'invertir paciència en un projecte lliure, l'OpenStreetMap –del qual se'n nodreix Apple. Encara no és tant complet com el Google Maps i els mapes d'Apple li passaran davant aviat perquè no compten amb els seus milions de dòlars per llogar els millors informàtics. Però compten amb un bé molt valuós, Apple dixit: la nostra paciència.

OpenStreetMap
Sovint cal paciència fins veure prou rodó un projecte de programari lliure però s'ho val perquè l'objectiu són els nostres drets i llibertats, no l'èxit de l'empresa de la qual just en som clients. Al món del programari lliure prou coses van necessitar paciència, i algunes encara no estan aconseguides del tot: que l'OpenOffice.org (o el LibreOffice) no mostrés bé alguns documents del MS Office, que calgués fer jocs de mans per a reproduir DVD i alguns formats de vídeo en GNU/Linux, esperar que els desenvolupadors fessin la feinada que calia per a tenir escriptoris complets, que la manca d'informació i les patents fessin molt complicat programar versions lliures de controladors de maquinari i d'algunes utilitats i formats populars, com el Flash o el PDF. La situació provocava befa i crítiques de les empreses de programari privatiu, però ara també demanen paciència. Tenir-la i col·laborar amb els diferents projectes --encara que només fos usant el programari i trobant defectes-- ha estat molt útil per la societat, no pas per les empreses: podem usar portàtils i ordinadors d'escriptori que tenen en compte la nostra privacitat i llibertat per a fer el que vulguem amb ells. Encara no passa amb els mòbils ni les tauletes.

Fem-ho doncs: paciència amb els mapes. Però només pels lliures, i aconseguirem tenir al mòbil programari respectuós amb els nostres drets i llibertats per una qüestió tant sensible com el nostre moviment al mapa. Si Apple encara és a temps de posicionar-se al mercat dels mapes, nosaltres també.

Arribarà el dia que els nostres drets estiguin per sobre dels objectius comercials de les megacorporacions? Només si no malbaratem la nostra paciència.

---
Imatges: The Amazing iOS 6 Maps, Wikipedia.