Que les xarxes mòbils de connexió a internet han de col·lapsar és una vella predicció: la van fer pel 2010 i pel 2011, però diuen que encara no ha passat. No n'estic gens segur perquè aquest any hem tingut problemes per a connectar des d'alguns llocs i moments. Possiblement perquè el 46% dels telèfons de l'estat són intel·ligents. Aquest Nadal i Reis se n'hi afegiran una bona quantitat. Si la cosa continua així el 2012 necessitarem més WiFi fins que no tinguem altres solucions.

La connexió ja comença a ser un problema al centre de les ciutats en hores punta i durant les aglomeracions dels horaris comercials. És fàcil comprovar com torna a mida que tanquen el comerços i tothom torna cap a casa. El mateix va passar aquest estiu a les zones turístiques i les platges: resultava gairebé impossible pujar cap foto al Twitter --fins i tot piular-- des de la platja a les hores de sol batent.

Totes les xarxes tenen problemes de saturació que es solucionen invertint-hi diners i ampliant-les, però les mòbils tenen una vulnerabilitat afegida: el senyal de ràdio. Potser ho hem comprovat a casa amb els encaminadors WiFi, que poden interferir amb els dels veïns. Només tenen 11 canals i cal usar-ne un d'allunyat a la resta d'encaminadors propers, cosa que a la pràctica redueix els disponibles. Cada punt pot donar connexió a un nombre limitat de dispositius --variable segons el model. Passa quelcom semblant amb les antenes de xarxes mòbils: cadascuna pot atendre un nombre limitat de persones i no se'n poden posar tantes com cal en llocs on hi ha molta demanda.

La connexió WiFi pot ser una alternativa per quan el 3G ja no dóna més de sí. Quan som a una zona saturada podem seguir connectats si usem una xarxa sense fils. També pot quedar saturada perquè els encaminadors no admetin més usuaris i no pugui haver-n'hi més --per mor de la limitació dels canals. Però donarien una mica d'aire al 3G. Cal afegir-hi que no és còmode: sol fer falta una contrasenya. La cosa es podria solucionar amb punts WiFi propietat de l'operadora amb qui hem contractat el 3G, amb autorització permanent per a connectar-hi. Però si ens movem perdrem la cobertura; la commutació entre encaminadors WiFi no és instantània. Ho és amb WiMAX. La tecnologia 4G farà que canviar de la xarxa mòbil a la WiMAX sigui transparent i les possibilitats de connexió es multiplicaran.

La 4G encara trigarà en estar present arreu. Mentre tenim una 3G que dóna senyals de saturació, amb poques possibilitats d'ampliació. També tenim prou espai per més WiFi i que, sobretot, als llocs públics sigui més fàcil connectar-s'hi. És una oportunitat perquè els comerços i institucions competeixin per a donar millor servei al client. Que la xarxa mòbil estigui saturada pot ser un altre motiu per aturar-se a fer una tassa a aquell cafè que té bons encaminadors i la contrasenya del dia a la pissarra, junt al menú.

--
Imatges: Wikimedia Commons, Wikipedia.