Tanit Plana

Primer: Per què hem anat a buscar una fotògrafa de Berga al bell mig de la plana d’Urgell? Perquè la Tanit Plana duu a terme un projecte artístic titulat “Per sempre”. És una reflexió sobre el matrimoni. I ho fa retratant senyores de tota edat i condició, vestides de núvia, arreu del Principat. Les terres de Lleida són ara l’objectiu de la seva recerca, que acabarà convertida en una exposició.

Segon: De veritat va pels pobles de Catalunya convencent senyores per vestir-se de núvia i deixar-se fer unes fotos? Sí, i a més veureu com ho fa.

Tercer: En els temps que corren, està bé del cap algú que es preocupa dels compromisos perdurables? Absolutament. De fet, la carrera de la Tanit s’entén des del compromís: les seves primers fotos són les dels seus avis en un geriàtric. No havia tocat mai una càmera, però amb aquelles imatges va guanyar una beca. L’anècdota va descobrir-li la seva vocació, i a nosaltres ens va descobrir una artista que identifica una foto amb una carícia o amb un tret, segons el què. D’això en diu fer fotos amb l’estómac.

Quart: Tot aquest rotllo de les núvies no és fortuït. La Tanit té molt gravada al cap la seva pròpia experiència matrimonial, que no va anar bé. Per sempre és un projecte bastit sobre la seva vivència personal, eliminant-ne els prejudicis. La Tanit busca respostes.

Per sempre, amb la Tanit Plana.