Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer amb Helena Miquel, Viatge a Montserrat.

.

20/10/2011: Helena Miquel

Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Helena Miquel

La biografia de l'Helena Miquel gira al voltant del món de la música, l'actuació i els mitjans de comunicació, sempre des de vessants molt diferents. Va començar de periodista musical a Mondo Sonoro i l'Avui, i ara són aquestes i altres publicacions les que parlen d'ella.

D'una banda, per la seva veu angelical del grup Delafé y Las Flores Azules, rebatejat així des del seu tercer disc Versus las trompetas de la muerte. Però ja des d'abans l'Helena Miquel ha estat liderant la seva pròpia formació, Élena, amb dos primers discos en anglès i els dos següents en català. L'últim, D'herois i desastres.

Acostumada a actuar en els concerts i davant les càmeres, els últims temps, l'Helena, a més de cantar, ha començat a fer cinema. Estem davant d'algú que entre rodatges i concerts encara té temps de fer de professora voluntària, i que prefereix llegir o fer mitja abans que l'esport o l'aventura, però que es prepari perquè al capítol que li hem preparat en tindrà.

Viatge a Montserrat, el capítol amb Helena Miquel.
.
Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Delafé y las Flores Azules


Us sonen uns videoclips en pla seqüència, amb objectes de tots els colors vius haguts i per haver, i il·lustrant una música amb una identitat del tot reconeixible? És Delafé y las Flores Azules. Òscar D'Aniello i Helena Miquel es coneixen i es combinen com ningú a dues veus i un ritme que no para de bategar. Si fan hip-hop o pop, digueu-ho vosaltres mateixos. Podríem dir que fan ambdues coses a la vegada, el que alguns anomenen de "hip-pop".

Abans els acompanyava Facto (en Marc Barrachina), i ara ho fa Dani Acedo (de Mishima). Amb tot, el grup ja té tres àlbums publicats, El monstruo de la ramblas (2004, Music Bus), En la luz de la mañana (2007, Music Bus) i el recent Las trompetas de la muerte (2010, Warner Music), que inclou el tema que ens toquen al Bestiari al bell mig del paratge de Montserrat.

Delafé y las Flores Azules, Funcionarios ausentes
.
Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Marcel Borràs i Cia.


Aquests ovnis i astronautes surten de HAMLE.T.3. No és el nom de cap estrany planeta ni nova galàxia. Així és com han titulat Marcel Borràs i Nao Albet aquest muntatge aparentment marcià, però realment amb missatge i crítica social, ideat per la quarta edició del cicle Radicals Lliure. Tot i la seva insuportable joventut són uns gats vells dins d'aquesta programació teatral arriscada, oberta i extrema. Al 2007 ja van sorprendre a tothom amb l'espectacle propi Experience: Straithen con Freighten, on feien una clucada d'ull a l'emissió Jackass de l'MTV. I van continuar el 2009 amb ‘Guns, childs and videogames’, obra on apareixia un singular i carismàtic Samuel Rubin de només 13 anys.

Coneguts gràcies a les telesèries i el teatre més convencional, queda clar que quan se'ls dóna llibertat creativa el que fan no té res a veure a allò pel que els coneixem. Seria superficial titllar-ho simplement d'atreviment o bretolada. Cal emparentar-los amb directors franctiradors com Rodrigo García o Roger Bernat, amb els quals han treballat. I ara, coincidint que ja han traspassat la barrera psicològica dels 20 anys, per parlar d'ells ja s'ha d'evitar la paraula prometedors. Potser són diamants per polir, però diamants al cap i a la fi. Que no només tenen coses per dir, sinó que les diuen amb una energia i un humor inhabituals, i amb la complicitat d'un projecte fet entre amics. Aquest últim muntatge sobre els extraterrestres tenia tots els números per acabar sortint en aquest capítol bestial. .

19/10/2011: Laura Torroba

Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Laura Torroba


Seria una injustícia presentar la Laura Torroba només com una dissenyadora de moda per a artistes. Molt abans que les seves creacions pugessin als escenaris, sortissin a les pantalles i les arrodonís amb performances i vídeos, ja era una arquitecta tècnica dedicada al disseny d'interiors. Però hi ha fets que marquen, com tenir una mare modista, la Manoli Superstar. Ella i les seves alumnes de costura van cosir el trajo de "supersólido" de l'Oscar D'Aniello, una indumentària mig d'Elvis, mig d'Home Bala, que va necessitar 3 mesos per ser ideat i confeccionat, i que pesa gairebé 4 quilos!

El seu talent per la il·lustració també va ser decisiu perquè acabés creant la seva pròpia marca de roba: Sugar Rush. I que cantants com Mala Rodríguez o les Chicks on Speed hi creguessin.

Per la seva sensibilitat i el llenguatge, la Laura Torroba semblava destinada a treballar amb la Fura Dels Baus, per qui ha fet el vestuari de les òperes Agamèmnon i Stockhausen. Aquesta última amb un total de 300 personatges. El seu estil, com ella mateixa confessa, és “kitsch” i “bizarre”. Històries que parteixen d'un univers dolç i de conte, però que es torna diabòlic i amb un punt bèstia que frega el lletgisme i la provocació. .
Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Los Pioneros del siglo XXI


Atenció!, per primera vegada els cervells dels Pioneros del Siglo XXI estan davant d'una càmera. Rere aquest nom s'amaguen els guionistes Carlos de Diego i Carlo Padial, aquest també conegut pels seus llibres i còmics. Junts fan possible uns vídeos que cadascú ha de veure per ell mateix per jutjar quin tipus d'humor fan. Tenen un seguit d'actors fetitxe que donen vida a les seves creacions sovint emmascarades en forma de xou televisiu.

També treballen amb el desconegut però imperdible Josep Mauri. Tot plegat pot semblar una ximpleria, però realment proposen una reflexió profunda sobre els codis de l'humor i del producte audiovisual. I és que al marge dels diàlegs o situacions enginyoses, la proposta dels Pioneros del Siglo XXI es basa molt a aconseguir el gag a través del muntatge o altres efectes com el croma.

Representants d'aquesta corrent del posthumor o antihumor com Miguel Noguera han volgut col·laborar-hi, i d’altres, com els Venga Monjas, ja se n'han declarat autèntics fans. Entreu al seu canal de youtube i atreviu-vos a mirar els seus vídeos. A diferència del que sol passar, com més en mireu, més gràcia hi trobareu.
.
Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Helena Miquel vs. Òscar D'Aniello

.
Categoria: Helena Miquel
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Això de disfressar-se i assajar coreografies no suposa cap problema per Helena Miquel i companyia...

.


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial