Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer amb Juanjo Sáez, Arròs d'autor.

.

07/12/2011: Juanjo Sáez

Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Juanjo Sáez


Costa imaginar-se Juanjo Sáez fent una altra feina que no sigui dibuixar. Amb els seus personatges fets amb quatre ratlles i sovint sense rostre ha aconseguit crear un univers personal. Del seu pas pel món de la publicitat, el disseny i les tendències en va treure material per les seves històries. Amb sinceritat extrema i mala bava va retratar les escenes culturals alternatives de Barcelona. I els primers a riure-li les gràcies van ser els mateixos moderns dels quals es fotia. Els seus fanzins, vinyetes i tires publicades a la premsa s'han convertit en un crònica àcida i plena d'humor dels últims 15 anys d'aquesta Barcelona.

Però també hi ha un Juanjo Sáez tràgic i tendre, que fa faltes d'ortografia i explica què és l'art a la seva mare, i que es mostra existencialista i profund, com a les vinyetes pel diari "Ara". I sobretot, un Juanjo més íntim que projecta les seves neures en Xavi Masdéu, el protagonista que ha concebut per a la sèrie d'animació "Arròs covat". Tota una generació d'espectadors s'ha identificat amb els seus problemes de relacions i les seves preocupacions pel pas del temps i la fi de la joventut. Al Bestiari hem volgut descobrir fins a quin punt són també les del Juanjo.
.

07/12/2011: Very Pomelo

Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Very Pomelo

Us sona un personatge amb patilles, cabells més aviat llargs i grenyes, armilla i barba? No? Doncs l'heu de conèixer. És en Xarim Aresté, líder del grup Very Pomelo nascut a Flix el '84. L'edat ens és igual, però nom i lloc de naixement són inconfusibles i molt característics: no gaire sovint comptem amb un rocker de tanta personalitat com en Xarim entre els nostres músics. Canta i toca la guitarra, i ho fa amb l'energia i poca vergonya que molts desitjarien. Ara acompanya Sanjosex en banda i és company de la gira de retorn dels Sopa de cabra. No calen més proves per veure que en Xarim sap el que és tocar.

Els Very Pomelo són descarats i fan música i lletres insolents. Ja sabeu que arribar a ciutat des de comarques és un xoc per als moderns, per això els Pomelo no han dubtat ni un moment en demostrar la diferència. S'apropen al punk passant per alguna cosa més del jazz -escolteu bé la trompeta. Fins i tot tenen algun tema vodevil, però de tot això, ells en diuen Folk Rock. Són uns descreguts, i segurament és per aquesta contudència convençuda que ja tenen dos discos al mercat, Fígaro, Fígaro (Chesapik, 2010) i Xurrac Asclat (Chesapik, 2010). Tots dos, frescos i amb reminiscències de qualsevol estil, sempre, estripant guitarres. Prepareu-vos pel rockabilly.

Very Pomelo, Joliva.
.

07/12/2011: Guim Tió

Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Guim Tió

No tothom pot dir que amb vint-i-pocs anys, i sense acabar la carrera de Belles Arts, ha exposat a la Sala Parés, ha participat en mostres col·lectives i fins i tot ja ha fet de professor. En Guim Tió Zarraluki, sí. Les seves ceres semblen inofensives, però ataquen directament la tirania de certs cànons de bellesa. Les escampa sobre els glamurosos protagonistes del paper couché de les revistes, i els arriba a convertir en petits monstres. Ironia, provocació i humor, en una obra jove que evolucionarà cap a tècniques i temes que ni ell mateix sap. I és que en Guim Tió és una capsa de sorpreses. Ens confessa la seva atracció per Islàndia més enllà de la música. I perquè es vagi acostumant al fred, li demanem que faci un retrat del Juanjo a l'aire lliure, amb el vent com a banda sonora. .

07/12/2011: Cristian Segura

Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Cristian Segura

Cristian Segura ja fa temps que ha sortit de la gàbia per entrar a "El cau del conill". Aquest és el títol de la seva primera novel·la, amb la qual ha guanyat el Premi Josep Pla el 2011. El protagonista, Amadeu Conill, pertany a la burgesia catalana i està en plena crisis existencial. Dos punts en comú amb aquest nen de casa bona que escampa als quatre vents la seva infelicitat i el seu nihilisme, i de qui no saps on comença la comèdia i acaba el drama. Un dandi molt llegit que s'ha bolcat a l'escriptura d'un llibre de viatges ambientat a la Sibèria de Dersu Uzala, però un segle després.

Corresponsal a Berlín i més tard a Pequín, després de fer-se un fart de menjar amb bastonets, va tornar a Barcelona per coordinar la secció d'opinió del diari "Ara". Una de les seves tasques és coordinar la vinyeta que hi fa diàriament Juanjo Sáez. Dos mons completament diferents s'han trobat. La Sagrera i Sarrià se'n van de copes junts, o més ben dit, a pescar! .

07/12/2011: Xavier Mariscal

Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Xavier Mariscal

N'hem dit el déu del disseny. Xavier Mariscal ha fet una trucada a Juanjo Sáez i el Juanjo s'ha tornat com un tomàquet, i és que en Mariscal no necessita presentacions, perquè qui més qui menys coneix la seva feina com a dissenyador.

De la València dels cinquanta, Xavier Mariscal és el pare d'en Cobi i la Petra, éssers entranyables dels Jocs Olímpics del '92. Aquest potser és el seu treball més reconeixible, però Mariscal acumula grans i únics dissenys. De fet, aquest 2011 ha guanyat el Premi Nacional de Cultura en disseny i forma part de l'equip guanyador d'un Goya al millor film d'animació per Chico & Rita. Es justifica que sigui tot un referent, oi?
.
Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Juanjo Sáez i Cristian Segura aconsegueixen que els peixos piquin. I veureu també com va acabar el rodatge: l'equip del Bestiari Il·lustrat no diu que no a un bon arròs!

.
Categoria: Juanjo Sáez
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
En Juanjo dibuixa la Bibiana i coneix en Xarim de Very Pomelo, que fa una aparició dins el cotxe.

.


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial