19/05/2011: Jaume Pla al Bestiari

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
El capítol sencer, Amagatall, amb Jaume Pla

.

19/05/2011: Jaume Pla

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Jaume Pla

Veure un senyor que es guanya la vida amb el rock and roll en batí, pijama i vambes té alguna cosa d'entrenyable. L'uniforme que porta el Jaume avui és una mica una metàfora de la forma que té de treballar: sense presses, sense la pressió de l'horari en un estudi i a la casa familiar d'un amic seu a l'Empordà, en aparent tranquilitat. Una tranquilitat que no s'adiu ni amb el seu caràcter ni amb la seva carrera.

La carrera del Jaume és més que prolífica. Primer amb els Holland Park, un trio que, emmirallat en el pop britànic i la psicodèlia de tota la vida, ens va deixar un parell de discos, testimoni del bulliciós inici de segle a la Bisbal de l'Empordà, el poble natal del Jaume. Els Holland van tenir una vida fugaç, i per al Jaume va ser el pas de l'adol·lescència a la maduresa: Mazoni, la seva banda actual. Un projecte amb els amics de l'escola que segueix de reüll al prestatge on té els discos del Beatles, els Stones, els Beach Boys o els Stone Roses.

Amb Mazoni ha seguit augmentant la seva fama d'insaciable compositor amb cinc discos d'estudi, un en directe, col·laboracions amb altres músics catalans i concerts a dojo per tot el territori. L'últim disc, Eufòria 5- Esperança 0 (Bankrobber). Ara prepara el seu proper disc en aquest estudi improvisat que visitem per al programa, un lloc que el Jaume adora per la seva sonoritat.

Amagatall, amb Jaume Pla.

19/05/2011: Paula Bonet

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Paula Bonet

És molt difícil passar davant d’un dibuix de la Paula Bonet sense girar el cap, aturar-se i preguntar-se de qui són les mans que fan uns retrats tan bonics. I això encara és més rellevant si tenim en compte que es dedica a la il·lustració tot just des de fa un any. No és que descobrís la seva vocació artística de sobte. Nascuda a Vila-real, a la Plana Baixa, fa tot just trenta anys, la Paula es va llicenciar en Belles Arts a València, amb estudis a Nova York, Xile i Itàlia. El seu estil era l’oli, però el seu caràcter impulsiu la va fer canviar els pinzells i els llenços per la tinta xinesa, l’aquarel·la i el bolígraf. S’acaba abans i, segons ella, és més ràpid i directe.

Els seus primers dibuixos van il·lustrar aforismes i poesies d’autors com Carlos Marzal o Carolina Otero. Cosa gens gratuïta. La Paula es guanya la vida com a mestra de llengua i literatura. Les seves il·lustracions s’han escampat com la pólvora per internet, i s’han multiplicat els encàrrecs, de París a Mèxic. I això que només fa un any que s’hi dedica. Li vam demanar que il·lustrés les lletres d’algunes cançons de Mazoni per veure si en Jaume Pla n’encertava alguna. Com a mínim al seu retrat s'hi va veure molt identificat, i és que el pinzell de la Paula va molt i molt fi.
.

19/05/2011: Mazoni

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Mazoni

Una altra banda sota el segell de BankRobber que només per això ja mereix que hi posem les orelles. Jaume Pla és el líder d’aquest grup de l’Empordà nascut a la Bisbal, Mazoni. Cinc discos confirmen que en Jaume està segur d’aquest projecte, i de fet no seria just que no ho estigués, perquè des del treball Esgarrapada (2006), continuant amb Si els dits fossin xilòfons (2007), Mazoni ha estat reconegut per crítica i estimat pel públic, que gaudeix sentint-los pels altaveus i que explota d’entusiasme als directes, carregats d’energia i bona música. Amb l’últim treball, Eufòria 5 – Esperança 0 (2009), s’han tornat a passejar per grans escenaris i han aconseguit uns acabats rítmics de molta força. Es nota que no estem parlant de cap mena d’ignorants musicals: ja sabeu que Jaume Pla és beatlemaníac absolut i amant d’altres bandes històriques.

A més de Jaume Pla (veu i guitarra), actualment completen la formació titular de Mazoni els músics Miquel Sospedra (baix), Aleix Bou (bateria), Toni Molina (bateria i percussions) i Jordi Rudé (guitarra i teclats). Cinc músics per cinc discos que ens duen a l’eufòria i la catarsi. Mireu com va quedar en Jaume en un llit amb la Bibiana i la resta dels Mazoni tocant al bell mig d'un feréstec Empordà.

En negra nit, els Mazoni tocant i el seu Ei, que surt el sol!.


.

19/05/2011: Miqui Otero

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Miqui Otero

“Escriu un llibre abans dels 30 i ja parlarem”. Amb aquesta frase Francisco Casavella reptava el seu cosí petit i saberut, en Miqui Otero. Casavella era un dels millors cronistes de la Barcelona canalla, i el Miqui fa pinta de ser-ne un digníssim successor. Abans de fer els 30 ha escrit, no un, sinó dos llibres. Hilo musical (Alpha Decay, 2010), la primera novel·la, fa uns mesos que és a les llibreries. La cápsula del tiempo (Blackie Books, 2011), el seu segon títol, està a punt de sortir. I diu que en té un tercer al cap. Per idees que no quedi.

Digueu-ne hiperactivitat, si voleu. No és mala paraula per definir un periodista que tot just als trenta ja ha estampat la seva firma en una pila de publicacions. Amb un coneixement enciclopèdic de la cultura pop, en Miqui és una mena de metralladora d’idees, a més de tenir una reputació excel·lent com a DJ i ser una de les ments pensants del segell Doble Vida Discos. No sabem si el dia del Miqui té 24 hores com el dels altres mortals. Nosaltres li vam demanar calma i que faci de jukebox humà per al nostre protagonista, en Jaume Pla. Mireu-ne la posada a prova aquí o al programa sencer.
.

19/05/2011: Causas Externas

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Causas Externas

Les làmpades de jardí que envolten en Jaume Pla i la Bibiana en aquest capítol es diuen Ocos i són l’última creació dels Causas Externas, un estudi de disseny jove i prometedor, format per la Clàudia, el David i la Georgina. Sí, “jove” i “prometedor”, en aquest programa, sona a tòpic, però és que en aquest cas és la pura veritat: la història dels Causas Externas comença tot just el 2007, a les aules de l’escola Eina de Barcelona. Amb els estudis de disseny encara per acabar, la Clàudia, la Georgina i el David van tenir l’audàcia de muntar el seu propi estudi.

El nom, Causas Externas, és intencionat del tot: de l’exterior, dels objectes quotidians que podem reconèixer fàcilment, és d’on els Causas reinterpreten el disseny a través dels seus productes. Així, un con es pot convertir en una espelma [VELA és de tela], o el portapaquets d’una vespa, en un prestatge. Apadrinats només pel seu talent, tres anys després de començar a treballar, la realitat ha superat la ficció.
.

19/05/2011: Encíclika

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Encíclika

Jordi Tamayo, Cristian Marin i Alejandro Carrillo són els responsables del col·lectiu ciclista Encíclika. Un viatge al Japó del Jordi, ara fa cinc anys, va ser la primera trobada amb les fixies, un tipus de bicicleta clàssica de pinyó fix i sense frens. Li van agradar, com a gran aficionat a la bici, però la cosa no va passar d’aquí. Al cap d’un parell d’anys, en una reunió de treball, les fixies li van tornar a la memòria i així va néixer Encíclika, un col·lectiu que es dedica a la difusió de la cultura fixie.

Aquestes bicicletes són un element de la cultura de carrer que ha crescut en nombre de fans en els últims anys gràcies al treball fet des d’Enciclika. La fixie és la bici més llaminera per un dissenyador, ja que existeix la costum de personalitzar-la col·locant tot tipus d’objctes entre els radis. Des d’Encíclika es veu aquest tipus de bicis com un objecte de disseny. I de diversió: des d’aquest col·lectiu es fomenta el Bike Polo, un esport força estrany que barreja el polo i el ciclisme.
.

19/05/2011: Ignasi Riembau

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Pintures d'Ignasi Riembau

Autodidacte d'alta sensibilitat, Ignasi Riembau és el pintor que va anar il·lustrant el rodatge del capítol amb Jaume Pla. De fet, l'amagatall d'en Jaume, la casa Villa Luz, forma part de l'entorn vital d'aquest artista bisbalenc. Un home de ciències que es va tornar de lletres. Un amant de la pintura, la música, la poesia. Un amant de l'art. Ignasi Riembau pinta de tot i tant li fa resseguir fruites o esbossar el perfil d'una bèstia. Això sí, res de bruts: ell va directe a la versió definitiva. El seu plat fort són les aquarel·les sobre paper amb pigments de tots colors. No és estrany que li agradi l'impressionisme i, en concret, grans artistes com Kandinsky o Picasso. A més, a l'Ignasi no li cal tenir un encàrrec per fer anar el pinzell: té una capacitat creativa constant que no el separa de pintar. I això és tan cert que trasllada qualsevol cosa al paper a través de mil colors mentre, per exemple, tot un Bestiari volta amb Jaume Pla al seu amagatall (i mireu la pròpia casa pintada aquí dalt), el pintor empordanès movia ulls, dits i braços per retratar allò que creia passat pel filtre del seu pensament artístic. Un filtre, sempre, de molts colors i molta vida. .

19/05/2011: Extres: Jaume Pla (1)

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
En Jaume Pla i la Bibiana pedalen pels paratges empordanesos mentre parlen de bestieses i les teories de la Bibiana.

.

19/05/2011: Extres: Jaume Pla (2)

Categoria: Jaume Pla
Escrit per: Bestiari Il- lustrat
Després que la Bibiana s'animi a titllar de "psico-killer" a Jaume Pla i fer-se un tip de riure, posem a prova en Jaume. Deixem el líder de Mazoni en mans de Miqui Otero, que té una col·lecció de vinils amb èxits històrics i que li proposa improvisar amb veu i guitarra 'God only knows' de The Beach Boys. El que queda clar és que Jaume Pla no es fa enrere davant aquests reptes musicals sinó que els encara bestialment bé!

.


El zoològic cultural català.
Dilluns, a les 22h, al 33.

Consulta el calendari d'emissions i reemissions.
Tots els episodis i més, en aquest web.
ProtagonistesSpotify bestial